نشستن و خوابیدن افراد و یا برپایی چادرهای مسافرتی در معابر عمومی اطراف بیمارستان های شیراز سالهاست که به پدیده ای اجتماعی در این شهر تبدیل شده که هنوز نسخه مناسبی برای آن تجویز نشده است.
شیراز از دیرباز در علوم پزشکی به دلیل بهره بردن از پزشکان خبره و مراکز درمانی پیشرفته حرفی برای گفتن داشته و به همین دلیل بیماران زیادی که از شهرو دیار خود برای درمان قطع امید کرده اند روانه این شهر شده و می شوند اما همراهان این بیماران در مدت طول درمان بیمارشان در شیراز سرگردان می شوند.
اغلب این افراد از اقشار کم درآمد هستند و کمبود مراکز اقامتی مخصوص همراهان بیمار که در مجاورت مراکز درمانی باشد و عدم دسترسی آسان به این مراکز و حتی عدم آگاهی همراهان بیماران از وجود این مکان ها، موجب بروز مشکلات زیادی برای همراهان بیماران شده است.
اغلب این افراد در گفت و گو با ایرنا اعلام کردند ما با دو درد دست و پنجه نرم می کنیم، اول غم بیماری و بعد درد آوارگی که در برخی موارد تحمل آن از بیماری نیز سخت تر است.
آنان آنچه را بی برنامگی و عدم ارائه خدمات به همراهان بیماران در شیراز نامیدند موجب سرخوردگی خود دانستند و گفتند به شیوه های نامتعارفی مانند اقامت موقت در خودروها،پهن کردن بساط استراحت و خوابیدن درمعابر اطراف بیمارستان یا در محوطه مراکز درمانی ، خوابیدن روی صندلی های بیمارستان و نظایر اینها روی آورده ایم که این وضعیت شایسته شهری که قطب پزشکی کشور و همچنین مسئولان آن شعار توسعه توریسم درمانی سر می دهند نیست.
چند مرکز اقامتی برای همراهان بیماران در شیراز وجود دارد که نسبت به تعداد همراهان بسیار اندک است،هرچند که در گفت و گو خبرنگار ایرنا با تعدادی از همراهان بیمار در مراکز درمانی دولتی شیراز اغلب آنها از وجود این مراکز بی اطلاع بودند و نحوه اطلاع رسانی در این زمینه را ضعیف توصیف کردند.
عده ای اندک هم که از وجود این مراکز اطلاع داشتند مراحل دسترسی و استفاده از این خوابگاه ها را سخت می دانستند و یا به دلیل فاصله داشتن این مراکز از محل بستری بیمارشان ترجیح می دادند از این اقامتگاه ها استفاده نکنند.
خبرنگار ایرنا برای اطلاع از نحوه دسترسی به خوابگاه های اقامتی همراهان بیمار به بیمارستان نمازی شیراز مراجعه و در پوشش همراه یکی از بیماران خواهان اقامت در این خوابگاه ها شد.
خبرنگار این رسانه در ابتدا برای اسکان در مراکز اقامتی مخصوص همراهان بیمار از سوی مسئولان این بیمارستان به اتاق پنج آقای ...ارجاع داده و ساعت 13 با در قفل شده مواجه شد.
در ادامه و با پیگیری زیاد خبرنگار به یکی دیگر از مسئولان بیمارستان آقای...برای گرفتن نامه، ارجاع داده شد که او نیز در محل کار خود حضور نداشت و با اصرار خبرنگار و گذشت زمان بیش از یک ساعت و به دلیل عدم حضور دو فرد قبلی این بار به مسئول بخشی که بیمار در آن بستری است حواله داده شد که دسترسی به ایشان نیز مقدور نشد و خلاصه با بالا و پایین شدن و معطلی یکساعت و نیمه، خبرنگار ایرنا موفق به دریافت نامه برای اقامت در خوابگاه همراهان بیمار بیمارستان نمازی نشد.
با توجه به کم بودن مراکز و تخت های محل اقامت همراهان بیمار در شیراز نسبت به جمعیت چندین برابری این افراد، اگر همراهان از وجود این مراکز آگاه شوند و بتوانند از هفت خوان و مسیر سخت نامه نگاری و دسترسی به این اماکن هم بگذرند تعداد کم این خوابگاه ها جوابگوی خیل عظیم همراهان بیمار در شیراز نخواهد بود.
اسکان همراه بیماران در پیاده رو،حاشیه خیابان و معابر عمومی اطراف بیمارستان ها نه تنها چهره شهر توریستی شیراز را مخدوش می کند بلکه همراهان این بیماران را در معرض آسیب های اجتماعی زیادی نیز قرار می دهد.
سیف الله راغ نژادیان از بهبهان برای مداوای نوزاد تازه به دنیا آمده اش که مشکل قلبی دارد وباید عمل قلب باز شود به بیمارستان نمازی آمده است. او به خبرنگار ایرنا می گوید که پنج روز است که فرزندش در این بیمارستان بستری است در حالی که پزشکی برای جراحی کردن نوزادش نیست، حتی به بیمارستان سعدی نیز ارجاع داده شده که آنجا هم پزشکی برای انجام این عمل جراحی نبود.
او که به دیوار بخش اطفال بیمارستان نمازی تکیه زده بود گفت:از خستگی رمقی در پاهایم نمانده است.
وی گفت:‌جایی برای استراحت در این بیمارستان وجود ندارد ،روی صندلی های سالن نرگس بیمارستان دراز کشیدیم که ماموران بیمارستان با خشونت برخورد کردند.
او که به گفته خودش پنج روز استراحت نکرده اینگونه ادامه می دهد: نگهبانان این مرکز خیلی بداخلاق هستند به نحوی که هیچ فردی جرات نمی کند از آنها راهنمایی طلب کند و پنج روز است که استراحت من و همراهانم در گوشه دیوارهای این بیمارستان است و این وضعیت را اگر ماموران بیمارستان ببینند با برخوردی خشن ما را از محل بیرون می کنند.
یکی دیگر از همراهان که کودک شش ساله خود را که مشکل قلبی دارد به این مرکز برای درمان آورده از عدم تخصص و بکارگیری دانشجویان کم تجربه در بیمارستان نمازی گله داشت و به خبرنگار ایرناگفت: برای تزریق سرم چهار بار اشتباه صورت گرفت به نحوی که فرزندم کاملا روحیه اش را از دست داد و ضربان قلبش تا 29٠ افزایش پیدا کرد در صورتی که بخاطر بیماری اش نباید نگرانی داشته باشد.
کوروش ناصری که بیمارش در مرکز درمانی نمازی بستری است و زیر سایه درختی در محوطه این بیمارستان فرشی پهن کرده و نشسته است به خبرنگار ایرنا می گوید: حراست بیمارستان نمی گذارند در محوطه استراحت کنیم و روزی چند بار محوطه را آب پاشی می کنند که کسی ننشیند.
او ادامه می دهد: مردم در این بیمارستان آواره هستند و چون در هر ساعت از شبانه روز ممکن است به حضورشان برای تهیه دارو و... نیاز باشد نمی توانند به مسافرخانه بروند و به ناچار بر دیواری تکیه می زنند و می خوابند.
ناصری می گوید:برای اسکان در خوابگاه باید به محوطه دیگری واقع در محل بستری بزرگسالان برویم که از محل بستری فرزندم فاصله دارد و آنهم باید نامه داشته باشیم و مراحل و کاغذ بازی دارد که در حوصله من نیست که آنها را طی کنم.
یکی دیگر از همراهان بیمار که از وضعیت امکانات رفاهی برای همراهان بیمارناراضی است می گوید:قیمت غذا در این مرکز با بیرون برابری می کند در صورتی که کیفیت به شدت در این مرکز پایین است.
او افزود: خودشان هم از بی کیفیت بودن غذا اطلاع دارند چون در رستوران واقع در تالار نرگس تابلویی بزرگ با مضمون اینکه غذا فروخته شده پس گرفته نمی شود نصب کرده اند.

** 91 تخت برای همراهان بیمار
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در امور خیرین و مدیرعامل مجمع خیرین تامین سلامت استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: درمورد همراهان بیمار از ابتدا تکلیفی بر دوش وزارت بهداشت نبوده ،از طرفی شهرداری و سایر ارگان ها نیز فکری برای این وضعیت نکرده اند.
علی اکبر رامجردی افزود:با توجه به اینکه فارس قطب ارجاع و شیراز مقصد درمانی خیل عظیمی از بیماران در کشور و منطقه است از ۱۵سال پیش خیرین این استان تصمیم گرفتند در کنار بیمارستان ها محلی برای اقامتگاه همراهان بیمار احداث کنند.
وی ادامه داد:مراکز اقامتگاه همراه بیمار به ترتیب در بیمارستان حضرت زینب، حافظ ،شهید دستغیب و... ساخته شد و در حال حاضر نیز در بیمارستان شهید فقیهی نیز در حال ساخت است.
مدیرعامل مجمع خیرین تامین سلامت فارس اضافه کرد: مرکز اقامتی همراه بیمار در بیمارستان شهید فقیهی در ۹ طبقه در حال ساخت است که تاکنون بیش از یک و نیم میلیارد تومان توسط خیرین هزینه در بر داشته که پیش بینی می شود همین مقدار هزینه تا بهره برداری کامل نیاز داشته باشد،زمین این مرکز اقامتی را دانشگاه علوم پزشکی شیراز تامین کرده و مجوزهای این طرح نیز بر دوش شهرداری است.
رامجردی ادامه داد: در استان فارس مجموعا ۱۹ مرکز اقامتی همراه بیمار دایر است که شش مرکز در شیراز با ظرفیت حدود ۱٠٠ تخت و۱۳ مرکز با ظرفیت ۹۱ تخت نیز در شهرستانها برای همراهان بیمار وجود دارد.
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در امور خیرین عنوان کرد: بیش از ۱٠٠ هزار نفر تاکنون بصورت شب اقامت از این مراکز استفاده کرده اند.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت نیز طرحی را در این زمینه دنبال می کند که در نقشه های بیمارستانی مکانی برای همراهان بیمار در نظر خواهد گرفت.
رامجردی افزود: استان فارس در کشور در زمینه این طرح پیشتاز است و در حد توان سعی شده برای مراکز اقامتی همراه بیمارامکانات متناسبی درنظر گرفته شود.
گزارش:‌محمد امین افشارپور ** انتشاردهنده:‌غلامرضامالک زاده ‌
9873 / 1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.