احمد دست نیان گفت: قانون 18 شورای آموزش و پرورش یکی از مصوبات مجلس شورای اسلامی است و طبق آن انبوه سازان موظف شده اند در کنار ساخت وساز به صورت انبوه سازی یا مجتمع سازی و این اواخر در قالب مسکن مهر نسبت به اختصاص زمین و ساخت فضای آموزشی برای آن اقدام کنند.
وی افزود: طبق این قانون که بیشتر به تامین فضای آموزشی برای شهرهای جدید، شهرک ها و مجتمعها اشاره کرده، انبوه ساز به هر شکلی مسئول است این مصوبه مجلس شورای اسلامی را رعایت کند.
دست نیان ادامه داد: این موضوع یک دستورالعمل و آئین نامه نیست که بگوییم دولت و یا وزارتخانه و اداره خاصی آن را صادر کرده بلکه مصوبه مجلس بوده و به صورت قانون درآمده است.
وی اضافه کرد: این مصوبه از سوی انبوه سازان تا قبل از اجرای مسکن مهر رعایت نشد و با ساخت این منازل مقرر شد به ایجاد زیرساختها از جمله آب، گاز، برق، مسجد، درمانگاه و فضای آموزشی نیز در این مجتمع ها توجه شود که متاسفانه در اغلب موارد چنین امری صورت نگرفت.
دست نیان گفت: در بودجه سال 96 نیز مقرر شد دولت اعتبار ساخت فضاهای آموزشی را پیش بینی کند و اعتبارات لازم در این خصوص تامین شود. هیچ گاه آموزش و پرورش و نوسازی مدارس مسبب ساخت این مجتمع ها و انتقال یک جمعیت از این سوی شهر به نقطه دیگر نبوده، ضمن اینکه این افراد قبلا در جاهایی ساکن و امکانات و فضای آموزشی برای آن ها مهیا بوده است. از طرفی دیگر آموزش و پرورش و نوسازی مدارس به اندازه کافی مشکلات دارند و دلیلی ندارد بار مضاعفی بر دوش آنها بگذاریم.
وی ادامه داد: در سال های اخیر توسط شرکت عمران صدرا اقدام به ساخت 10 مدرسه در این شهر شده و این مساله گویای این امر است که انبوه سازان باید از قانون تمکین کنند وگرنه دلیلی نداشت که این تعداد مدرسه در این شهر ساخته شود البته نوسازی مدارس نیز در حد خود تلاش دارد چنانچه در حال حاضر 4 مدرسه نیمه تمام در شهر لپویی زرقان وجود دارد که 2 باب آن از سوی راه و شهرسازی فارس از طریق مکانیزم یادشده در حال تکمیل است و برای اتمام 2 باب دیگر نیز در صورت تخصیص اعتبار، از سوی نوسازی مدارس اقدام می شود. مدیرکل نوسازی مدارس فارس در پاسخ به این سوال که در حال حاضر تا چه اندازه در فارس با کمبود فضای آموزشی روبه رو هستیم، گفت: هم اکنون بیشتر کمبودهای فضای آموزشی مربوط به شهرک ها، مجتمع ها و سایت های مسکن مهر است. البته در بعضی از شهرستان ها از جمله گراش و دیگر نقاط که خیرین مدرسه ساز ورود پیدا کرده اند مشکلات خیلی حاد نیست. بیشترین مشکلات مربوط به نقاطی است که در آنها دوباره اقدام به انبوه سازی می شود.
دست نیان اضافه کرد: غیر از ساخت فضای آموزشی برای مسکن مهر، هم اکنون به لحاظ فیزیکی، کلاس درس کم نداریم اما در نقاطی مثل روستاها مدرسه موجود است اما از استحکام کافی برخوردار نیست و از ساخت آنها نزدیک 50 سال می گذرد و طبق استانداردهای آن زمان ساخته شده که با کوچکترین زلزله فرو میریزد و مشکلات زیادی به وجود میآورد. بنابراین قبل از اینکه به کلاسهای جدیدی نیاز داشته باشیم باید به تخریب و بازسازی مدارس توجه کنیم.
وی افزود: این کلاسهای فرسوده و کهنه تاب تحمل زلزله های بالای 5/4 ریشتر را ندارد اما کلاسهای تازه ساخت که براساس اصول فنی ساخته شده حتی در برابر زلزله های بالای 6 ریشتر هم مقاوم است و تخریب و ویرانی به بار نمی آورد و در بدترین صورت با ترک خوردگی جزئی روبه رو می شود و شیشه پنجره ای فرو می ریزد.
دست نیان گفت: در شهر شیراز نیز بین 2 تا 3 هزار کلاس نیاز به تخریب و بازسازی دارد ضمن اینکه مشکل بعدی ما مجهزکردن مدارس به سیستم های گرمایشی و سرمایشی حرارت مرکزی است. به عبارتی بعد از جمع آوری کامل بخاری های نفتی، اولویت ما جمع آوری بخاری های گازسوز است و چون اعتبارات این موضوع خارج از اعتبارات دولتی است، از محل مشترکین گاز خانگی یعنی پول مردم تامین می شود. چنانچه نیمی از مبلغ مورد نیاز که یکصد میلیارد تومان است امسال در اختیارمان قرار گیرد، نیمی از کلاس ها را می توانیم به سیستم های گرمایشی حرارت مستقیم استاندارد مجهز کنیم. در طول تابستان نیز حدود 500 کلاس درس را به سیستم های گرمایشی استاندارد تجهیز کردیم.
دست نیان در این گفت وگو از تحویل 31 باب پروژه با 170 کلاس درس تا پایان مهرماه سال جاری به آموزش و پرورش فارس خبر داد و تصریح کرد: در پروژه های شهری تعداد کلاس ها بیشتر است؛ به عبارتی 10 پروژه در شهر ممکن است 100 کلاس درس داشته باشد و 10 پروژه در روستا 40 کلاس را شامل شود. آماده سازی این مدارس که از هفته دولت آغاز شده و تا پایان مهرماه ادامه خواهد داشت منوط به تامین اعتبار است.
وی در مورد به تاخیر افتادن افتتاح یک مدرسه خیرساز که قرار بود در مهرماه سال جاری مورد بهره برداری قرار گیرد نیز گفت: این پروژه مربوط به زنده یاد معارف بود که بیش از 4 هزار و 500 متر زیربنا داشت. بعد از اینکه این خیر مدرسه ساز درگذشت، ادامه ساخت از نظر حقوقی و مایملک و دارایی ورثه با مشکل مواجه شد که امری معمولی است اما خوشبختانه بازماندگان و فرزندان این خیر، راه وی را ادامه دادند و اکنون بعد از یک وقفه چندماهه، ساخت این مدرسه بزرگ که می تواند قسمت بزرگی از مشکلات کمبود فضای آموزشی ما را حل کند برای آماده سازی در دهه مبارک فجر ادامه یافته است.
46