کتیبه های بابلی که سندی معتبر بر استقرار دروازه ورودی شهر پارسه در تل آجری مرودشت است، نقوش حیوانات ترکیبی با نقشی از مار، عقاب و پنجه شیر که برای نخستینبار در این محوطه کشف شده و همچنین وجود سکوهایی در کنار دیوارهای دروازه (تل آجری) و بسیاری از موارد و شواهد به دست آمده از جمله کشفیات این محوطه ارزشمند تاریخی به شمار میرود.
مسعود رضایی منفرد، مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید بر لزوم حفاظت از این محوطه تاریخی تاکید کرد و به خبرنگار ما گفت: با توجه به کشفیات اخیر در محوطه تاریخی تل آجری به دنبال آن هستیم که این محوطه ارزشمند به زودی تبدیل به سایت موزه شود که در این راستا مسقف کردن این محوطه در دستور کار است.
وی با بیان اینکه سقفی که بیش از این برای این محوطه تاریخی ساخته شده بود به زودی با اجرای فونداسیون روی تپه قرار میگیرد، افزود: همچنین با ایجاد زیرساختهایی چون سرویس بهداشتی، مسیر بازدید و غیره... مردم می توانند از آخرین یافتههای باستان شناسی در طی چند سال اخیر بازدید کنند.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در ادامه با بیان اینکه سقف این محوطه آماده شده است، افزود: در حال حاضر یک گروه باستان شناس و متخصص برای اجرای فنداسیون پایه های سقف در محوطه تاریخی تل آجری مشغول کارند که به نظر میرسد عملیات اجرای آن تا اواسط این ماه (مردادماه) به پایان برسد. به گفته وی باتوجه به پیش بینی های صورت گرفته تل آجری تا اواخر شهریور ماه مسقف خواهد شد که این اقدام در راستای تبدیل محوطه به سایت موزه است.
رضایی منفرد ادامه داد: بی شک با این اقدام جاذبه جدید گردشگری به میراث جهانی تخت جمشید اضافه می شود و محلی برای حضور گردشگران خواهد شد. وی افزود: در حال حاضر بسیاری از آثار کشف شده از این محوطه تاریخی در موزه تخصصی و گنجینه تخت جمشید نگهداری می شود که با تبدیل محوطه به سایت موزه گردشگری می توان بخشی از این آثار را از نزدیک دید.
رضایی منفرد همچنین یادآور شد با توجه به اینکه محوطه تل آجری در وسط یک زمین کشاورزی واقع شده و فاصله نسبتا کمی هم با جاده اصلی دارد، یکی از برنامه ها ایجاد یک مسیر گردشگری است که به زودی در محل اجرا خواهد شد.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به اینکه بناهایی که در این محوطه کشف شده به احتمال زیاد پیش از بنای تختگاه تخت جمشید ساخته شده است، افزود: در واقع کشفیاتی که طی 5 سال اخیر در این منطقه به دست آمده میتواند راهگشای شناخت اهمیت و کارکرد بنا باشد.
رضایی منفرد با تأکید بر حفظ و نگهداری، شناخت دقیق تر و کامل تر از این مجموعه افزود: این محوطه تاریخی یکی از مهمترین محوطه های باستان شناسی است و می تواند به یکی از جاذبه ها برای گردشگران ورودی به استان تبدیل شود.
در ادامه این گفت وگو علیرضا عسکری چاوردی با اشاره به این که تاکنون شش فصل کاوش در محوطه تل آجری انجام شده است، افزود: کاوش های باستان شناسی با همکاری گروه باستان شناسی ایرانی و ایتالیایی در تل آجری صورت گرفت که از کشفیات این دوره ها می توان به کشف تکه سفال های متعدد، آجرهای لعاب دار و سه کتیبه با حروف ایلامی و اشیای فلزی برنزی شامل نوک پیکان، نیمه رینگ شکسته و استخوان، همچنین بقایایی از دیواری که طبق شواهد موجود به دیوار اصلی دروازه یا درگاه متصل بوده است، اشاره کرد.
رئیس هیات ایرانی کاوش باستان شناسی تل آجری اضافه کرد: کتیبه های مکشوفه آجرهای لعابداری بودند که قسمتی از حروف یک کلمه ، شامل کلمات «اش»، «مش» به زبان ایلامی و «هر»می باشند. وی ادامه داد:در کاوش های فصول گذشته دو کتیبه به زبان ایلامی پیدا شد که کلمات شاه و دروازه در آن نمایان بود اما کتیبه های کشف شده کنونی جزیی از حروف یک کلمه میباشند که معنای جمع بستن را دارند.
رئیس هیات ایرانی کاوش های باستان شناسی درمحوطه تل آجری تخت جمشید گفت: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته شهریور ماه امسال نیز این محوطه تاریخی کاوش خواهد شد .

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 708945
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.