معاون توسعه، مدیریت و منابع انسانی انتقال خون کشور گفت: چیزی به عنوان خون فروشی در کشور نداریم و سازمان انتقال خون منحصراً خون های اهدایی را جمع آوری می کند. دکتر بهادر کاظمی در حاشیه افتتاحیه ساختمان الحاقی و سالن خون گیری سازمان انتقال خون در شیراز افزود: اهدای خون در کشور در اختیار انتقال خون است و در حال حاضر 100 درصد خونهای اهدایی داوطلبانه بوده و به صورت رایگان به مردم ارائه میشود.
وی یادآور شد: خون فروشی حتی در مورد گروه های خونی نادر هم وجود ندارد و افراد با این گروه های خونی شناسایی شده اند و در مواقع نیاز برای دریافت خون از آنها حتی وسیله نقلیه نیز برای این افراد فراهم می شود و باتوجه به این هماهنگی ها امکان فروش خون حتی در این موارد خاص هم وجود ندارد و مردم ما کاملاً داوطلبانه و خیرخواهانه برای کمک به بیماران، خون اهدا می کنند.
دکتر کاظمی در پاسخ به سوال خبرنگار «خبرجنوب» پیرامون بحث تجارت پلاسما عنوان کرد: به خاطر شائبه ای که در بحث تجارت پلاسما پیش آمده بود، وزارت بهداشت دستور داد که جمع آوری پلاسما توسط بخش خصوصی توسعه نیابد و میزان کسری پلاسمای مورد نیاز کشور از سوی سازمان انتقال خون کشور تامین شود.
این مسئول سازمان انتقال خون کشور با اشاره به تهیه داروهای مشتق از پلاسما از پلاسمای خارجی گفت: خاطره تلخ دو دهه قبل در خصوص خون های آلوده هنوز هم عده ای و از جمله مسئولان وزارت بهداشت را در خصوص فرآیندهای درمان و پرداخت دیه درگیر کرده و با مستقل شدن در این حوزه و تولید داروهای یاد شده از پلاسمای ایرانی و پس از آن تهیه داروها در کشور می توانیم زمینه ارتقای سطح سلامت را فراهم کنیم. دکتر کاظمی افزود: نیاز کشور درخصوص تولید پلاسما سالانه 600 هزار لیتر است که 350 هزار لیتر آن از طرقی از قبیل بخش خصوصی تهیه می شود و تامین کسری آن بر عهده انتقال خون کشور گذاشته شده تا در این زمینه ایران به خودکفایی برسد. در همین زمینه فارس به عنوان یکی از استان های پیشرو در این قبیل فعالیت های جدید اعلام آمادگی کرده است. این مسئول انتقال خون کشور عنوان کرد: در این خصوص تاکنون 15 مرکز اهدای جامع در کشور راه اندازی شده و هدف ما ارتقای سطح خدمات است. در حال حاضر 97 درصد پلاکت مورد نیاز کشور از پلاکت حاصل از خون تامین می شود، در حالی که در کشورهای پیشرفته در 80 درصد موارد به روش آفرزیس روشی که در آن خون از اهدا کننده گرفته می شود و پس از جدا کردن پلاکت از آن سایر اجزای خون به بدن اهدا کننده برگردانده می شود، تامین می گردد و تمام متخصصان معتقدند بهتر است برای بیماران از این روش استفاده شود. معاون توسعه، مدیریت و منابع انسانی انتقال خون کشور یادآور شد: باتوجه به اهمیت توسعه بانک سلولهای بنیادی قرار است تعداد اعضای آن را به 100 هزار نفر در کشور برسانیم. دکتر کاظمی ادامه داد: در حوزه مواد مصرفی ما هیچ گونه مشکلی نداریم و ذخیره مان یک سال است اما در خصوص نیروی انسانی به شدت با کمبود مواجهایم و حتی طی چند سال گذشته به دلیل میزان دریافتی کمتر کارکنان انتقال خون نسبت به سایر ارگان ها، تعدادی از نیروها و به خصوص پزشکان جذب دانشگاه های علوم پزشکی شدند که البته با پیگیری ها در حال حاضر حقوق کارمندان انتقال خون از نظر دریافتی مانند سایر دانشگاه ها شده است. این مسئول انتقال خون کشور با اشاره به فرسوده بودن برخی تجهیزات مربوطه گفت: در این خصوص سانتریفیوژهای انتقال خون کشور سن متوسطشان برابر با هواپیماهایمان است و در حالی که در کاتالوگ های مربوطه عمر مفید آن ها 10 تا 20 سال ذکر شده برخی 30 سال در حال کار کردن هستند البته سال گذشته 50 سانتریفیوژ و امسال هم 50 دستگاه جدید خریداری کرده ایم. دکتر کاظمی با اشاره به وضعیت فرسودگی تجهیزات انتقال خون فارس، یادآور شد: فارس در زمینه نوسازی تجهیزات در اولویت خواهد بود.
وی گفت: طبق آخرین آزمایش هایی که توسط سازمانهای نظارتی انجام گرفته از نظر کیفیت خون و میزان آلودگی های ویروسی فرآورده های تولیدی کشور در سطح اروپا بوده و حتی از آمریکا بالاتر و در حد مطلوب تری قرار دارد که ما باید این سطح کیفیت را حفظ کنیم. در این خصوص به دنبال ورود تکنولوژی های نوین نیز هستیم. دکتر کاظمی عنوان کرد: فارس استان پیشرو در حوزه انتقال خون است و به منظور توسعه فعالیت های جدید نیز به آنها کمک می کنیم. مدیر کل انتقال خون فارس هم عنوان کرد: یکی از مشکلاتی که در پایگاه انتقال خون شیراز با آن درگیر بودیم کمبود فضا بود که با افتتاح ساختمان الحاقی و سالن خون گیری این مشکل تا حدودی رفع شد. دکتر محمد حسین کریمی گفت: در این مرحله 15 تخت خون گیری به پایگاه شیراز اضافه شد که برای هر تخت 25 تا 30 میلیون تومان هزینه کرده ایم. وی افزود: فرسودگی و کمبود وسایل و تجهیزات از مشکلات ما در فارس است که با اضافه شدن 15 تخت به نحو مطلوب تری می توانیم خدمات را ارائه دهیم، اما همچنان در این خصوص نیازمند حمایت هستیم. دکتر کریمی گفت: در حال حاضر بانک سلولهای بنیادی ما 2 هزار عضو دارد و هدف ما افزایش این تعداد است. وی افزود: سالانه 160 تا 170 هزار واحد خونی در فارس اهدا می شود که جایگاه استان در کشور در این زمینه بسیار مطلوب است.
46