به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، در مرکز شهر گراش قلعهای تاریخی مربوط به قرن چهارم هجری بر روی تلی بزرگ به نام کلات قرار گرفته که هرچند امروز با گذر سالیان بخشهایی از آن تخریب شده اما همچنان روایتگر تاریخ مردم این شهرستان است.
تاریخ گراش بر فراز کلات
این قلعه که شهر گراش گرداگرد آن توسعه یافته شامل چند باب خانه، مسجد، حمام، زندان و چندین آبانبار ساروجی است. این قلعه بنا به روایت تاریخ مربوط به دوران سید عفیفالدین شاه زندو است.
محمدباقر وثوق، پژوهشگر تاریخ در کتاب « بیرم دارالاولیای لارستان» درباره این شخص مینویسد: « در نیمه دوم قرن چهارم هجری بنا به مندرجات تذکره شاه زندو، سلطان عفیفالدین موسوی با نیروهای عرب همراه خویش از طریق «بندر گنگ» برای جهاد و غزوه با کفار به منطقه وارد شده و دورانی از درگیری را رقم میزند.
محدوده عمل سپاهیان «شاه زندو» در شمالیترین بخش فارس تا فیروزآباد و در جنوب تا بندر کنگان و از شرق تا لارستان کنونی بوده است». حتی برخی از محققان از جمله یونس عرفانپور استادیار دانشگاه پیام نور بیرم معتقد هستند که مردم منطقه لارستان به دست شاه زندو به دین اسلام مشرف شدند.
حدود 10 سال پیش با دفن شهدایگمنام دفاع مقدس در این سایت تاریخی، زیبایی دیگری به این مکان تاریخی اضافه شد و هم اکنون باقی ماندههای این قلعه تاریخی به مکانی برای بازدید مردم تبدیل شده و یکی از جاذبههای گردشگری شهرستان گراش است.
این امر سبب شده که شهرداری گراش تصمیم به انجام اقدامات عمرانی برای زیباسازی و استفاده بهتر مردم از آن بگیرد. غلامعباس زارع، شهردار گراش در آذرماه 95 در مصاحبهای گفته است «سعی شده جادهای به عرض 4 متر برای عبور و مرور مردم و صعود به فراز قلعه ایجاد شود که در این زمینه هیچگونه صدمه تخریبی بر این اثر تاریخی وارد نمیشود».
مرمت قلعه کلات گراش
به گفته وی پس از بهسازی شهرداری نسبت به تامین نورافشانی و نصب مبلمان شهری و ایجاد آبشار اهتمام میکند. حبیبالله محرابی، رئیس شورای شهر گراش نیز در گفتوگو با تسنیم میگوید: بناست در ضلع شرقی قلعه پارکی از سوی شهرداری احداث شود که البته در برنامه سال 96 این نهاد تعریف نشده است.
به گفته محرابی آنچه در اولویت شهرداری قرار دارد تسهیل راه دسترسی و مرمت قلعه به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری این شهر است. وی از نامهنگاری با میراث فرهنگی استان برای مرمت این بنای تاریخی سخن میگوید و میافزاید: برای تحقق این امر باید میراث فرهنگی طرح مرمتی به شهرداری ارائه دهد و مرمت با نظر کارشناسان میراث فرهنگی انجام شود.
آنگونه که رئیس شورای شهر گراش میگوید: هنوز اعتبار این امر تعیین نشده چراکه ابتدا باید درخواست از سوی میراث فرهنگی تائید شود و پس از ارائه طرح میتوان میزان اعتبار را مشخص کرد.
با این حال دستاندازی برخی از افراد برای تملک غیرقانونی کلات نکتهای است که در 6 ماه گذشته سبب نگرانی برخی از فعالان فرهنگی شده است. براساس گزارشی که در رسانههای محلی گراش منتشر شده برای 8 هزار متر از کلات به صورت غیرقانونی سند مالکیت صادر شده و بین ادارات مختلف در باره استفاده از این عرصه ملی اختلاف نظر وجود داشته است.
توقف دستاندازی به کلات
از آنجا که براساس قانون اراضی ملی در اختیار راه و شهرسازی قرار دارد، محمدباقر تنهاییپور، رئیس اداره راه و شهرسازی گراش در گفتوگو با تسنیم میگوید: سندهای صادر شده که 4 سند 2 هزار متری است غیرقانونی بوده و برای ابطال آنها شکایت کیفری به دادگاه شهرستان تقدیم شده است.
به گفته وی با وجود اینکه پرداختن به این پروندهها در اولویت دادگستری گراش قرار دارد اما روند قضایی سبب طولانی شدن این امر شده است. تنهاییپور با تاکید بر اینکه هیچگونه اجازه ساختوساز در کلات و محدوده آن داده نمیشود، میگوید: براساس طرح جامع شهری این عرصه به عنوان پهنه سبز در نظر گرفته شده است.
خبرگزاری تسنیم بنا دارد در سلسله گزارشهایی به بیان مشکلات و توانمندیهای شهرستانها و روستاهای استان فارس بپردازد. مردم مناطق مختلف استان میتوانند مشکلات و توانمندیهای شهرستان و روستای خود را از ساعت 8 الی 16 با شماره تماس 07132281975 با دفتر خبرگزاری تسنیم استان فارس در جریان بگذارند.
انتهای پیام/