عملیات کاوش راه شاهی هخامنشی در شوش - تخت جمشید از ۱۴ اسفندماه سال گذشته آغاز شده است. راهی که طولش به دوهزار و ۶۹۹ کیلومتر می رسد و حدودا هر ۲۴ کیلومتر، یک توقفگاه دارد که در واقع ۱۱۱ ایستگاه میشود.
راه شاهی نخستین شاهراه شناختهشده ایران و نخستین شاهراه بینالمللی جهان محسوب می شود که در خوزستان این راه از شوش، شوشتر و رامهرمز عبور میکند.
بنا بر اظهار نظر های کارشناسان و باستان شناسان در ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، داریوش اول در ایران آغاز به ساخت جادههای پهن و عریض کرد که یکی از آنها «راه سلطنتی» نام داشت که در زمان خود جزو بهترین شاهراهها ی اصلی کشور محسوب میشد. راهی که بعدها توسط امپراتوری رم نیز همچنان مورد استفاده قرار گرفت. کیفیت این راه چنان بالا بود که پیکهای نامهرسان میتوانستند مسافتی معادل ۲۶۹۹ کیلومتر را فقط در مدت هفت روز بپیمایند.
بنا بر این گزارش هم اینک عملیات بررسی های باستان شناسی این راه باستانی در فارس در حال انجام است که به زودی این فصل به پایان خواهد رسید و در این رابطه محمدتقی عطایی یکی از باستان شناسان این فصل کاوش و بررسی به خبرنگار ما میگوید: چندین جاده سنگفرش در مسیر شیراز- کازرون کشف شده که یکی از این جاده ها در نزدیکی تنگ ابوالحیات قرار دارد.
وی با بیان اینکه جاده سنگفرش است و به دوره هخامنشیان برمی گردد، می افزاید: به زودی جزئیات کشفیات جدید این فصل کاوش منتشر خواهد شد.
اما آنطور که نوروزی یکی از باستان شناسان فارس می گوید: با کاوش ها و بررسی هایی که در سال های گذشته در این راه تاریخی صورت گرفت، مقصد، مبدأ و ایستگاه های هخامنشی آن مشخص شد. در واقع مسیر این راه از فارس به طرف خوزستان، همدان و حتی ترکیه امروزی معطوف
شده است.
وی اضافه می کند: جاده ای که هم اینک بقایای آن پیدا شده، با توجه به شواهد موجود و نوع ساختش، جاده ای حکومتی (سلطنتی) بوده است.
نوروزی می افزاید: بررسیهایی که هم اینک در حال انجام است درخصوص راه ارتباطی فارس به خوزستان می باشد که کشفیات متعددی هم داشته
است.
گفتنی است چندی قبل هم مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس از آغاز فصل سوم کشف و مستندسازی برای تعیین عرصه و تهیه پرونده ثبت ملی راه شاهی هخامنشی در مسیر شوش- تخت جمشید خبر داده بود. همچنین وی در خصوص اعتبار اختصاص یافته به این پروژه بیان کرد: اعتبار این پروژه از ابتدا تا پایان عملیات کاوش، از سوی طرحهای پژوهشی پژوهشگاه تامین میشود و پس از پایان عملیات تمامی اشیا موزهای و مطالعاتی به دست آمده به امین اموال اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری فارس تحویل میشود.
46