به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید سعیدرضا عاملی، عصر سهشنبه در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان فارس با بیان اینکه فرهنگ یک موضوع سهل و ممتنع است، اظهار داشت: واقعیت این است که وقتی نمیتوانیم مسئلهای را حل کنیم وارد نقد یکدیگر میشویم و میگوئیم شورای عالی انقلاب فرهنگی کاری نمیکند.
وی با اشاره به تعاریف متعددی که از فرهنگ وجود دارد، افزود: فرهنگ در بوته زمان تعاریف متفاوتی داشته مثلاً در قرن ۱۹ فرهنگ روش زندگی افراد سطح بالای جامعه بود ولی با گذشت زمان، فرهنگ مجموعهای از ارزشها، آداب، رسوم و قراردادهای اجتماعی تعریف شد.
عاملی با اشاره به اینکه ۵۰۰ معنا برای فرهنگ ذکر شده است، بیان کرد: امروز تعریف فرهنگ، روش زندگی مردم است.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سند مهندسی فرهنگی عنوان کرد: در تدوین این سند به ابعاد جامعی از فرهنگ توجه شده است.
وی یادآور شد: فرهنگ یک بروز ذهنی و یک بروز ظاهری در جامعه دارد و جنبه مهم فرهنگ تنها حوزه شناخت نیست بلکه شناخت یکی از سطوح عمل اجتماعی است و یکی از سطوح عمل اجتماعی را نیز میتوان ایمان دانست.
عاملی ادامه داد: یکی از جنبههای مهم در حوزه فرهنگ، بعد عاطفی و احساسی جامعه است که باید به آن توجه جدی صورت گیرد در غیر این صورت اگر به آن توجه نکنیم، بازخوردهای همراهی را نیز نخواهیم گرفت.
وی همچنین با اشاره به موضوع عفاف و حجاب تصریح کرد: اصولاً با نظامهای کنترلی نمیتوان جامعه را در مسیر صلاح پیش برد که در همین راستا شورای عالی انقلاب فرهنگی چهار مرحله مصوبه درباره عفاف و حجاب داشت و برای ۳۴ دستگاه وظایف قانونی مشخص شد و وزارت کشور نیز مسئول اجرایی شدن مصوبات تعریف شده همچنین قوه قضائیه نیز درباره عفاف و حجاب به کارگزاران خود اعلام کرده که این موضوع باید دنبال شود.
عاملی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موضوع تدوین سند مهندسی فرهنگی گفت: ۳ هزار کارشناس روی این سند کار کردهاند و پنج سال مقدمات تدوین آن طول کشیده و توسط دو رئیس جمهور دولتهای دهم و یازدهم نیز ابلاغ شده است.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور اظهار داشت: در این سند اسناد ملی مختلفی مانند سند ملی موسیقی، سند ملی سینما، سند ملی معماری تعریف شده تا مسیر استقرار جامعه اسلامی را راهبری کند.
وی تاکید کرد: هدف متعالی سند مهندسی فرهنگی، تمدن نوین اسلامی است و این سند ۱۳ راهبرد کلان و ۳۰۰ برنامه اقدام دارد که لازم است به این سند به عنوان یکی از اسناد کلان پایبند باشیم.
عاملی با اشاره به واژه مهندسی در عنوان این سند بیان کرد: برخیها تصور میکنند که واژه مهندسی یعنی به انحصار درآوردن اما در این حالی است که مقام معظم رهبری میفرمایند؛ مهندسی فرهنگی یعنی توجه به هندسه فرهنگی.
وی ادامه داد: در این سند چنین پیشبینی شده است که برنامه پنج ساله کشور نیز تحت تأثیر آن قرار بگیرد و با آن گره بخورد در این حالی که این قابلیت در نقشه جامع علمی کشور وجود ندارد.
عاملی یادآور شد: بر اساس پیشبینی های انجام شده، مسئول اجرای سند مهندسی فرهنگی در استانها، شورای فرهنگ عمومی به ریاست امام جمعه مرکز استان و این اجرای آن در لایه شهرستانی نیز ادامه مییابد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی تاکید کرد: اگر بخواهیم این سند را اجرا کنیم، باید یک لایه استانی نیز طراحی شود ضمن اینکه باید در نظر داشت که ۳۰۰ برنامه این سند به سرعت اتفاق نمیافتد و باید آن را اولویت بندی کنیم؛ مثلاً باید در هر استان ظرفیتها و آسیبها را شناسایی و برنامهها را بر اساس آن طراحی کنیم.
وی اظهار داشت: به عنوان مثال در فارس سرمایه اجتماعی در رتبه اول کشور است که در مقایسه با دیگر استانها که ظرفیت مهمی به شمار میرود اما مثلاً آسیبهای اجتماعی نظیر اعتیاد، بزه، خانواده بدسرپرست، از مسائل بسیار جدی استان محسوب میشود بنابراین برنامههای ما ناظر بر مسائل استان است.
عاملی همچنین با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب گفت: در عین حال باید در نظر داشت که بیانیه گام دوم به لحاظ اهمیت در بالای سند مهندسی فرهنگی قرار دارد.