راه‌اندازی پارک علم و فناوری فارس، مراکز رشد دانشگاهی، دفتر استعدادهای درخشان، مرکز نوآوری و کارآفرینی، دفتر ایده‌های برتر و دفتر ارتباط با صنعت در دانشگاه‌های استان از جمله ایده‌های اجرا شده برای توسعه و حمایت از کسب و کارهای نوین است.
در یک آسیب‌شناسی کلی در فعالیت‌های صورت گرفته می‌توان گفت عدم تمرکز فعالیت های انجام شده بر محور یک زیست بوم، بازارزدگی فضاهای گروه‌های مستقر در پارک علم و فناوری، دوری از فضای تحقیقات میان مدت دانشگاهی و عدم موفقیت مناسب در حوزه‌های صنعتی از دلایل اثربخش و نتیجه بخش نبودن فعالیت‌ها است.
از دیگر دلایل نیز می‌توان به عدم ایجاد تاثیر چشم‌گیر در ایجاد انگیزه و شغل، بعد مسافت پارک علم و فناوری، تغییر رویکردهای اساسی مراکز مرتبط با کسب و کارهای نوپا به سمت درآمدزایی بجای دانش بنیان گرایی و غلبه شوآف و استفاده از جو ایجاد شده که سبب غفلت از طرح‌های کلان و بلند مدت می شود، اشاره کرد.
حال برای خروج از این وضعیت و حل مشکلات موجود، طرح دره فناوری شیراز مطرح شده است که این طرح زمینه و امکانی برای وصل شدن پیشرفت‌های اخیر فراهم می‌کند و به جای طرح یک ایده جدید، به دنبال یک تکامل است.

طرح دره فناوری شیراز 
منصور کنعانی عضو هیات علمی بخش مهندسی و علم مواد دانشگاه شیراز و از طراحان دره فناوری شیراز در این زمینه به ایرنا گفت: این طرح به دنبال ایجاد ناحیه نوآوری و کارآفرینی(دره فناوری) در فضای دانشگاه با تلفیق ایده‌های مراکز رشد و پارک علم و فناوری، ایجاد یک فضای شبکه‌ای از نیازمندی‌های اساسی اکوسیستم پیشرفت دانش بنیان فارس در یک منطقه، ایجاد زیرساخت عملیاتی برای کاهش فاصله ایده، دانش، تجاری‌سازی و بازار برای تحقیقات دانشگاهی است.
وی به مزایای اساسی طرح دره فناوری شیراز نسبت به طرح‌های انجام شده اشاره کرد و افزود: جغرافیای متمرکز به عنوان یک عامل قدرتمند زیست بوم صنعت و جامعه دانش بنیان، پایه‌ریزی چرخ تولید دانش از مبدا دانشگاه تا تولد و رشد اولیه یک صنعت اشتغالزا و متناسب با نیاز اجتماعی روز و توجه به دانشجو به عنوان سرمایه اساسی در رشد و توسعه دانش بنیان از مزایای این طرح است.
وی ادامه داد: از دیگر مزایای این طرح می‌توان به کنترل ۲ عامل رقابتی دانشگاهی بودن و اقتصادی بودن با شاخص‌های همبسته، برنامه‌ریزی آسیب شناسانه و تحریم انگارانه از فعالیت‌های مشابه صورت گرفته تاکنون و مدل مدیریتی پویا و فازبندی پیشرفت با هدف‌گذاری قابل ارزیابی اشاره کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز از دیگر مزایای طرح دره فناوری شیراز را برنامه‌ریزی برای ایجاد یک روح اجتماعی زنده در کل این زیست بوم عنوان کرد و گفت: این برنامه‌ریزی دیدن شرایط مختلف در مراحل اجرایی به صورت به هم پیوسته شامل ایجاد انگیزه، افزایش عرق ملی، امید به زندگی، نمایش دستاوردهای مثبت، کمک به تشخیص صحیح نقش‌ آفرینی اجتماعی و جایگاه مناسب تنفس پاک و قابل دستری برای دانشجویان و جوانان شهر است.
کنعانی افزود: دره فناوری میزبان گروه‌های صاحب طرح تجاری شده یعنی کارآفرینان صاحب طرح تجاری شده دانش بنیان که در بدو استقرار از نظر مالی کاملا خودکفا یا از نظر مالی نیازمند حمایت هستند، خواهد بود.
وی ادامه داد: همچنین دره فناوری میزبان گروه‌های صاحب دانش فنی، صاحب ایده و گروه‌های متخصص بدون ایده خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز گفت: نیازمندی‌های اساسی گروه‌های مستقر، مدیریت یعنی استقرار در یک محیط منظم و با برنامه و قانونمند، فضا و امکانات در سطوح مختلف، حمایت مالی و سرمایه‌گذار، شتاب دهنده، مشاوره، آموزش و خدمت رسانی، مزایای سایر ارگان‌های حمایتی از کسب و کار دانش بنیان است.
کنعانی افزود: ارتقای سطح دانش علمی، عملی و کاربردی دانشجویان مقاطع مختلف دانشگاهی، افزایش انگیزه‌های تحصیلی و ایجاد نشاط و پویایی علمی- تخصصی دانشجویان و استادان با استفاده از بروز توانایی‌ها در قالب پروژه‌های دانش بنیان و تولید محور و ایجاد اشتغال جهت دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه همراه با توانمندسازی افراد جهت ایجاد زینه‌های خود اشتغالی پس از تحصیل از اهداف اساسی طرح دره فناوری شیراز است.
وی ادامه داد: از دیگر اهداف اساسی این طرح می‌توان به افزایش بازدهی استادان مشغول به فعالیت‌های تولیدی دانش بنیان با حضور مفید و مستمر در دانشگاه، ایجاد زمینه مناسب برای ظهور، پرورش و شکوفایی ایده‌های بین رشته‌ای و نوین، ایجاد زمینه رفع مشکلات صنایع با پشتوانه علمی دانشگاهی و عملیاتی شرکت‌ها و شتابدهی پیشرفت‌های علمی و فناورانه کشور با استفاده از موضوعات مطرح و مورد نیاز کشور اشاره کرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز گفت: از دیگر اهداف طرح دره فناوری شیراز، ایجاد شرکت‌های دانش بنیان بزرگ برای تولید ثروت، حمایت‌های مالی از دانشگاه و ایجاد زمینه‌های همکاری با ابرپروژه‌ها و توجه عمیق و  کارکردی به احیای نقش آفرینی اجتماعی دانشگاه در فرهنگ‌سازی و رشد معنوی جامعه است.
کنعانی به نتایج اولیه پیش بینی شده از طرح دره فناوری شیراز اشاره کرد و افزود: امکان ایجاد شبکه‌های فناوری شامل توزیع مناسبی از دانش، فناوری‌های نوین و محصولات، امکان تاثیرگذاری دانشگاه بر سیاست گذاری فناوری و اتخاذ تصمیمات درست در سطح استان و اشتغال زایی سطوح تخصصی بالا و متوسط در سطح منطقه از نتایج اولیه این طرح است.
وی ادامه داد: از دیگر نتایج اولیه پیش‌بینی شده این طرح می‌توان به امکان تجمع ارایه دهندگان خدمات کسب و کار اعم از فرشتگان کسب و کار، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، ارایه دهندگان پلتفرم‌های تجهیزات، مالکیت فکری و ... در این ناحیه و استفاده از مزایای آن و امکان ایجاد دفتاتر کلان شرکت‌های موجود در استان فارس با هدف اجرای نوآوری باز اشاره کرد.
وی اضافه کرد: امکان جذب سرمایه‌گذاری خصوصی برای کسب و کارهای مبتنی بر تحقیق مستقیم دانشگاهی با اطمینان دهی به تجاری سازی فعالیت‌ها، ایجاد اشتغال مستقیم برای فارغ التحصیلان مقطع تحصیلات تکمیلی، ایجاد ارتباط مستقیم بین صنعت، بازار و دانشگاهیان، فضاسازی برای دانشجویان با هدف ورود به بازار کار و آشنایی با ظرفیت‌های کارآفرینی تحصیلات دانشگاهی و تبدیل شده به سرمنشا اصلی تحول و پیشرفت در صنعت استان فارس در آینده نزدیک از دیگر نتایج اولیه این طرح است.

اجرای طرح دره فناوری شیراز همزمان با دهه فجر
امین ذوالقدر رییس پارک علم و فناوری استان فارس نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: از ۲ سال قبل که در دانشکده فناوری‌ نوین دانشگاه شیراز حضور داشتم پیگیر اجرای طرح دره فناوری شیراز بودم و با هیات رییسه دانشگاه نیز تعاملات و ارتباطاتی در این زمینه صورت گرفت.
وی افزود: با اجرای طرح دره فناوری شیراز به دنبال آن هستیم تا رسالت جدیدی برای دانشکده علوم و فناوری‌های نوین و پژوهشکده نانوفناوری دانشگاه شیراز با محوریت پارک علم و فناوری ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: به دنبال آن هستیم با توجه به جغرافیای متمرکز دانشگاه شیراز بتوانیم ناحیه فناوری و نوآوری شیراز را ایجاد کنیم تا این ناحیه در دسترس دانشجویان و استادان باشد و هسته‌های دانش بنیان و فناور را شکل دهند و پس از آنکه اصول را اصول را یاد گرفتند به سایر اکوسیستم‌ها مثل پارک علم و فناوری وارد شوند.
رییس پارک علم و فناوری استان فارس گفت: برنامه‌ریزی شده است تا در دهه مبارک فجر امسال با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری طرح دره فناوری شیراز اجرایی شود.
خبرنگار ایرنا با ظفر افشون سرپرست معاون هماهنگی اموراقتصادی استانداری فارس نیز تماس گرفت تا دیدگاه‌های مدیریت ارشد استان در این موضوع را نیز جویا شود اما به رغم تماس‌های مکرر، وی پاسخگو نبود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.