جلسه شورای کشاورزی استان فارس، عصر شنبه با حضور مدیران ارشد این استان به ویژه در حوزه اقتصادی در استانداری فارس برگزار شد.

یکی از موارد مهم مطرح شده در این نشست، موضوع استفاده از دانش استادان دانشگاه‌ها و اعضای هیات علمی دانشگاه شیراز برای افزایش بهره‌وری و علمی شدن کشاورزی این استان بود.

سختی ارتباط دانشگاه با صنعت کشاورزی

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در این باره گفت: لازم است ارتباط بین صنعت و دانشگاه برای توسعه پایدار کشور و فارس تقویت شود از این رو لذا در نشستهای پیشین شورای کشاورزی فارس مقرر شده که هر چه بیشتر از ظرفیت دانشگاه شیراز در حوزه کشاورزی، دام و طیور استفاده شود.

محمدمهدی قاسمی با تاکید بر انتقال دانش و اهمیت آموزش در حوزه کشاورزی، افزود: باید از توان دانشگاه برای کمک به بهره‌وری، رونق تولید و افزایش آن در فارس بهره گرفت.

وی ادامه داد: نظر استاندار فارس و مسوولان ارشد استانی نیز بر این است که دانشکده کشاورزی به جد وارد مباحث عملی شود و به توسعه کشاورزی استان و افزایش بهره‌وری این حوزه کمک کند.

تمام وقت نه

معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز نیز در این نشست بیان داشت: نمی توان استادان با سابقه دانشگاهی را به صورت تمام وقت وارد جهاد کشاورزی کرد.

عباس عالم زاده افزود: این پیشنهاد عملی‌تر به نظر می‌رسد که دفتری در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در نظر گرفته شود و به صورت مشورتی و مقطعی از تجربه علمی استادان دانشگاه در حوزه کشاورزی استفاده کرد.

وی ادامه داد: برای استفاده از تجربیات استادان دانشگاه در حوزه کشاورزی باید از استادان با سابقه بهره گرفت و وجود این دسته از استادان در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز فرصت مغتنمی است که به همین دلیل نمی‌توان این قشر را برای مدتی مشخص مثلا 6 ماه و به صورت تمام وقت به سازمان جهاد کشاورزی مامور کرد و در این مدت از وجود آنها در دانشگاه بهره نبرد.

عالم زاده گفت: اگر این موضوع عملی شود، دانشگاه با کمبود استاد خبره و باسابقه مواجه خواهد شد.

وی اضافه کرد: استادان با سابقه دانشکده کشاورزی در هفته حدود چهار ساعت به صورت موظفی آموزش می‌دهند و اگر بخواهیم از وجود این افراد در بدنه عملی و اجرایی جهاد کشاورزی فارس استفاده شود باید مذاکرات و توافقاتی با این گروه انجام و نظر آنها برای مامور شدن به دستگاه دیگری جلب شود.

دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز به کمک فارس بیاید

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس هم در ادامه این نشست بیان کرد: این استان با برخورداری از دانشگاه‌های قدیمی و ممتاز در دنیا و کشور از آنها به عنوان قطب علمی یاد می‌شود.

ظفر افشون افزود: این استان در حوزه سلامت به دنیا معرفی شده و این انتظار وجود دارد که از ظرفیت دانشگاهی فارس در حوزه‌های دیگر از جمله کشاورزی که فارس از ظرفیت‌های مناسبی در این زمینه برخوردار است نیز استفاده شود.

وی ادامه داد: این انتظار از دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز وجود دارد که به کمک کشاورزان و مسوولان فارس آمده و با ارایه طرح‌های مناسب، نقیصه‌های کشاورزی را برطرف کند و  قابل قبول نیست که این دانشکده تنها به صورت مقطعی و مشورتی به کمک کشاورزی بیاید.

افشون تاکید کرد: از دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انتظار می‌رود که با توجه به وضعیت کنونی اقتصادی و اعمال انواع تحریم‌ها علیه کشورمان با تمام توان به کمک بخش کشاورزی آمده و در حد انتظار مسوولان ارشد استان فارس در این حوزه تلاش شود.

وی گفت: دانشگاه در استان فارس تا کنون به نقش خود برای حل مشکلات جامعه عمل نکرده و این انتظار وجود دارد که نقش دانشگاه در رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی فارس تقویت شود.

طرح‌های قابل اجرا در حوزه آبخیزداری فارس آماده شود

موضوع دیگری که در این نشست در مورد آن بحث و تبادل نظر شد، توسعه آبخوان داری و آبخیزداری استان فارس بود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس در این باره اظهار داشت: بتازگی تفاهم‌نامه‌ای در سطح ملی منعقد شده تا سهمی به صورت ملی برای انجام پروژه‌های آبخیزداری در هر استان تخصیص یابد اما برای عملیاتی شدن این طرح باید استانداری هر استان نیز معادل همین مبلغ را نیز برای این کار تامین کند.

شهرام منتصری افزود: در قالب این تفاهم‌نامه سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور 670 میلیارد ریال برای این این امر در استان فارس تخصیص داده که لازم است همین میزان اعتبار نیز از سوی استان تامین شود.

وی ادامه داد: آورده استان فارس برای اجرای این طرح تاکنون صفر بوده و هیچ اعتباری برای این موضوع در استان اختصاص نیافته است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس گفت: کار مطالعات 200 پروژه آبخیزداری در این استان به اتمام رسیده که برای اجرای این طرح‌ها رقمی معادل یک‌هزار و 80 میلیارد تومان

نیاز است و اگر این اعتبار تامین شود این طرح‌ها آماده اجراست.

حسن نوروزی، رییس سازمان مدیریت برنامه و بودجه استان فارس نیز گفت: این سازمان رقم 670 میلیارد ریال اعتبار را برای توسعه پروژه‌های آبخیزداری این استان تامین خواهد کرد اما پیش از آن باید سند ابلاغ بودجه ملی این تفاهم‌نامه به این سازمان ارجاع شود.

ظفر افشون، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس هم در پیوند با این موضوع بیان کرد: لازم است تمام طرح‌های قابل اجرا در حوزه آبخیزداری این استان آماده شود تا در سفر رییس جمهوری که احتمالا در یک ماه آینده به فارس انجام می‌شود بتوان آن را ارایه و برای اجرا، بودجه لازم را جذب کرد.

260 میلیارد ریال اعتبار برای ایجاد سیل بند نیاز است 

یکی دیگر از مواردی که در نشست شورای کشاورزی استان فارس مطرح شد، اعتبارات مورد نیاز برای ساخت سیل بند و انجام پروژه‌های آبخوانداری در اطراف شیراز بود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس در این باره گفت: حدود 90 میلیارد ریال اعتبار برای جلوگیری از خسارت سیل در محل دروازه قرآن شیراز نیاز است.

منتصری این رقم را برای ساخت سیل بند در بالادست دروازه قرآن لازم دانست و گفت: حدود 170 میلیارد ریال اعتبار نیز برای ایجاد سیل‌بند در محله سعدی شیراز مورد نیاز است.

ساخت حوضچه، سیل را کنترل نمی‌کند

مدیرعامل آب منطقه‌ای فارس در این باره گفت: با احداث چند حوضچه آرامش در بالادست مناطقی مانند دروازه قرآن نمی‌توان سیل را کنترل کرد.

حمیدرضا دهقان افزود: تنها دلیل بروز خسارت سنگین جانی و مالی در سیل روزهای پنجم و ششم فروردین 98 در محل دروازه قرآن شیراز، عدم ظرفیت لوله‌گذاری‌های این محل بود و این امر باعث شد به دلیل عدم تناسب آب ورودی که بیش از ظرفیت لوله انتقال بود، سیلاب در محل دروازه قرآن ایجاد شود.

وی ادامه داد: تنها راه حل اصولی و کارشناسی برای دروازه قرآن، عریض کردن خط انتقال آب این محل است و در کوتاه مدت هم باید با رعایت مدیریت بحران از تلفات مالی و جانی سیل جلوگیری کرد.

مشکل کارخانه قند فسا، کشت چغندر قند فارس را کاهش داد

همچنین در ادامه این نشست، موضوع تاثیر و نقش کارخانه قند فسا در کاهش تولید جغندر قند در استان فارس بررسی شد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس در این باره گفت: مطالبات تلمبار شده کشاورزان در 2 سال گذشته از سوی مالکان کارخانه قند فسا پرداخت نشده است.

محمدمهدی قاسمی افزود: از تمام ابزارهای قضایی برای وصول طلب این کشاورزان استفاده شده اما هنوز این موضوع حل نشده است.

وی ادامه داد: تاثیر منفی عدم پرداخت مطالبات این کشاورزان به گونه‌ای بوده که تاثیر بسیار منفی بر سطح زیر کشت جغندر قند دراستان فارس گذاشته است و در حالی که ظرف سال های اخیر در تولید قند و شکر ظرفیت خودکفایی داشتیم اما اکنون از این هدف بسیار فاصله گرفته‌ایم.

وی اضافه کرد: باید با هر روشی که شده حتی مصادره املاک کارخانه قند فسا مطالبات کشاورزان پرداخت شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس نیز در این مورد اظهار داشت: باید هر چه زودتر نشستی با مالکان کارخانه قند فسا برگزار و موضوع پرداخت مطالبات کشاورزان مشخص شود.

طرحی که موجب چالش لفظی میان مسوولان فارس شد

یکی دیگر از موضوع‌هایی که در این جلسه پیرامون آن بحث شد، طرح استعلام آب، اجرای طرح تعدیل 20 درصدی مجوز برداشت آب و اجبار نصب کنتور هوشمند آب برای ایجاد گلخانه بود.

هنگامی که این موضوع مطرح شد، درگیری لفظی بین رییس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس و مدیرعامل آب منطقه ای فارس در گرفت.

رییس سازمان جهاد کشاورزی فارس در این زمینه اظهار داشت: برای حمایت از توسعه گلخانه‌ها در این استان باید این طرح در فارس منتفی شود.

قاسمی ادامه داد: کاهش 20 درصدی حقابه گلخانه‌داران باعث شده که این قشر راغب به ایجاد گلخانه نباشند و این موضوع یکی از مشکلات این حوزه در فارس به شمار می‌رود.

وی اضافه کرد: در بعضی استان‌های کشور با ورود دادستان، این طرح ملغی شده و اجرا نمی‌شود و این درخواست نیز در استان فارس وجود دارد که برای حمایت از توسعه گلخانه این طرح ملغی شود.

حمیدرضا دهقانی، مدیرعامل آب منطقه‌ای فارس هم بیان کرد: ملغی شدن این طرح، حرف غیرکارشناسی است زیرا این طرح در سراسر کشور اجرا می‌شود و نمی‌توان آن را سر خود در فارس لغو کرد.

ظفر افشون، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس نیز در این مورد گفت: طرح ایجاد گلخانه برای کاهش مصرف آب در دستور کار دولت قرار دارد و همه مدیران وظیفه دارند همکاری لازم را برای گسترش سطح زیر کشت گلخانه‌ای انجام دهند.

ناگزیریم به سمت کشت گیاهان دارویی برویم 

همچنین در ادامه این نشست، روشنی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی در خصوص ضرورت کشت گیاهان دارویی در فارس بیان داشت: با توجه به کمبود منابع آبی و خشکسالی‌ها، ناگزیریم که به سمت کشت گیاهان دارویی برویم که البته اقبال دیگر کشورها به کشت این نوع گیاهان به سبب صرفه اقتصادی و درآمدزایی آن است.

به گفته وی، طبق برآوردهای به عمل آمده گردش مالی گیاهان دارویی در جهان به 150 میلیارد دلار می‌رسد.

وی ادامه داد: بازار گیاهان دارویی با خطر پذیری (ریسک) بالا همراه است به همین سبب باید در تولید آنها به خوبی دقت شود، از سوی دیگر تولید این نوع گیاهان از قدرت بالایی در رقابت با سایر کشورها برخوردار است و توان صادراتی بیشتری هم دارند.

روشنی، همچنین بر لزوم برندسازی گیاهان دارویی تاکید و بیان کرد: برای نمونه یک یا 2 محصول در شهرستان‌های لامرد و لار و مطابق شرایط آب و هوایی مناطق این استان تولید و از پراکندگی محصولات پرهیز شود.

وی در باره گونه‌های اولویت‌دار گیاهان دارویی هم گفت: با تحقیقاتی که در این باره صورت گرفته، تولید  گل محمدی، آنغوزه، شیرین بیان آویشن شیرازی، جاشیر، مرزه بختیاری و.... در اولویت استان فارس است هر چند که برخی از این گیاهان رو به انقراض هستند و تا 10 الی 15 سال دیگر برخی از این گیاهان دارویی در استان دیگر وجود نخواهند داشت.

روشنی ادامه داد: هم اینک چهار طرح کلان، 11 طرح و 27 مگاپروژه و 125 پروژه اصلی در قالب نقشه راه برای تولید گیاهان دارویی تهیه شده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.