همایش استانی مراکز معاینه فنی خودرو، دوشنبه در شیراز برگزار شد و در این آیین تعدادی از مسئولان دولتی و انتظامی از مشکلات این حوزه، مزایای آن و آسیبهای مراکز معاینه فنی خودرو در استان فارس و کلانشهر شیراز پرده برداشتند و در مورد مباحثی از جمله بهرهبرداری صرف اقتصادی و عدم به روز کردن تجهیزات و امکانات سخن گفتند.
مزایای معاینه فنی خودرو
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس در این همایش گفت: وجود مراکز معاینه فنی خودرو در کاهش تصادفات تاثیرگذار بوده است.
امیرحسین جمشیدی ادامه داد: در سال ۹۷حدود ۱۵ هزار نفر در کشور به دلیل تصادف جان خود را از دست دادند که دلیل بیش از ۳۵ درصد این سوانح ترافیکی، نقص فنی خودروها بود.
وی، کاهش اثرات زیست محیطی را از دیگر مزایای وجود مراکز معاینه فنی خودرو دانست و اظهار داشت: در این مراکز تست گاز خروجی از اگزوز خودروها و سایر موارد آزمایشگاهی نیز انجام میشود که در کاهش آلودگی هوای شهرها بسیار موثر است زیرا بر اساس مطالعات انجام شده بین ۵۰ تا ۷۰ درصد آلودگی هوای شهرها ناشی از کارکرد خودروهاست.
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس اضافه کرد: براساس مطالعات محیط زیست این استان، فعالیت مراکز معاینه فنی خودرو در شیراز به کاهش ۵۰ درصدی آلودگی هوا در این کلانشهر منجر خواهد شد و این مساله نشان میدهد که نقش مراکز معاینه فنی در این زمینه بسیار مهم است.
وی، با بیان اینکه نقش این مراکز در کاهش مصرف سوخت نیز اثر زیادی دارد، افزود: براساس تحقیقات بعمل آمده، فعالیت مراکز معاینه فنی در کاهش مصرف بنزین ۱۵ درصد و در کاهش مصرف گازوییل حدود چهار درصد تاثیرگذار است.
جمشیدی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ۶۶۰ مرکز معاینه فنی خودرو در کشور و ۳۸ مرکز در سراسر استان فارس فعالیت میکنند.
وی، کاهش تصادفات، اثرات زیست محیطی، نقش اقتصادی و ایجاد اشتغال را از مزیتهای مراکز معاینه فنی عنوان کرد و اظهار داشت: فعالیت مراکز معاینه فنی خودرو، آسیبهایی نیز به دنبال داشته که امیدواریم به مرور زمان برطرف شود.
مرکز معاینه فنی،نه بنگاه اقتصادیمدیرکل دفتر فنی استانداری فارس ادامه داد: نخستین آسیبی که میتوان در این حوزه برشمرد این است که برخی مالکان به دید بنگاه اقتصادی به مراکز معاینه فنی خودرو نگاه میکنند در صورتیکه باید رویکرد به این مراکز به عنوان بنگاهی خدماتی و هدف از شکل گیری آنها خدمات رسانی و کیفیت کار باشد.
وی اضافه کرد: آسیبی دیگر که در این زمینه وجود دارد این است که اغلب این مراکز دچار روزمرگی شده و توجه کافی نسبت به پیشرفتهای علمی و به روز شدن تجهیزات آزمایشگاهی ندارند بگونهای که تنها هشت مرکز از ۳۸ مرکز معاینه فنی استان فارس به آزمایشگاه هیدرواستاتیک مجهز هستند که این موضوع یک نقیصه برای این استان محسوب میشود که امیدوارم سریعا برطرف شود.
نظارت افزایش یابد
جمشیدی با بیان اینکه ضرورت دارد که نظارت بر مراکز معاینه فنی خودرو افزایش یابد، گفت: بر اساس قانون، سازمان حفاظت از محیط زیست و شهرداریها باید ناظر بر فعالیت مراکز معاینه فنی خودرو باشند و ضروری است که این نظارتها افزایش یابد تا به تبع آن در این مراکز خدمات با کیفیتتری به مردم ارایه شود.
اعتماد مردم سلب نشود
وی سلب اعتماد از مراکز معاینه فنی را موضوع مهمی دانست و اظهار داشت: باید به گونهای عمل شود که همه رانندگان با اعتماد داشتن به این مراکز، خود را ملزم به اخذ معاینه فنی خودرو بدانند و با اختیار خود به این مراکز مراجعه کنند.
مدیرکل دفتر فنی استانداری فارس ادامه داد: اینکه شنیده میشود، بعضی رانندگان با مراجعه به یک مرکز معاینه فنی مشخص میتوانند معاینه فنی برای خودرو خود دریافت کنند اما همان خودرو در مرکزی دیگر نمیتواند برگ معاینه فنی اخذ کند، خبر خوبی نیست.
سهم نقص خودرو در تصادفات
رئیس پلیس راهور شیراز هم در این همایش گفت: سهم خودرو به تنهایی در علت تصادفات حدود ۱۱ درصد و به صورت ترکیبی با سایر علل ۳۰ درصد است.
سرهنگ دوم صادق سلیمی افزود: ۱۸ مولفه در مراکز معاینه فنی خودرو کنترل می شود که ۱۱ مورد آن مستقیما در تصادفات موثر است و مابقی موارد در ارتباط با حوزه آلایندگی زیست محیطی است.
وی اضافه کرد: دوره معافیت معاینه فنی خودروهای شخصی از زمان تولید چهار سال و در وسایل نقلیه عمومی، یک سال تعیین شده است که از این نظر تناقضهایی وجود دارد زیرا اغلب خودروها تا 2 سال بعد از فروش گارانتی دارند در صورتی که دوره معافیت از اخذ معاینه فنی چهار ساله تعیین شده و بعد از اتمام دوره گارانتی 2 سال تا شروع زمان اخذ معاینه فنی زمان میبرد که باید این مدت تعیین تکلیف شود.
وی اضافه کرد: اعتبار یک ساله برای صدور معاینه فنی نیز مساله دیگری است که جای بحث دارد چون ممکن است یک خودرو یک هفته بعد از معاینه فنی دچار نقص شود که لازم است اعتبار معاینه فنی به ۶ ماه کاهش یابد و یا اینکه به صورت مستمر خودروها معاینه شوند.
سلیمی در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: در مورد هوشمندسازی کنترل معاینه فنی خودروها در شیراز اقدامات خوبی انجام شده و سامانهای با همین عنوان در مناطق مرکزی این کلانشهر از جمله تقاطع ذوالانوار و بصیرت نصب و راهاندازی شده است.
وی، با بیان اینکه در ۸ ماه 98 پلاک بیش از ۵۳۰ هزار خودرو فاقد معاینه فنی در شیراز ثبت شده، گفت: با کنترل دقیق و حذف ترددهای تکراری مشخص شده که تنها در 2 محل تقاطع ذوالانوار و بصیرت در شیراز در سال جاری حدود ۲۹۰ هزار خودرو تردد داشته که معاینه فنی نداشتند که مقرر شده در شرایط حاضر به صورت ارشادی، پیامکهایی برای مالکان این خودروها ارسال شود و در صورت عدم دریافت معاینه فنی اقدامات بعدی صورت پذیرد.
او بیان کرد: بر این باورم که وحدت رویهای در کارکرد مراکز معاینه فنی در شیراز دیده نمیشود اما امیدواریم که رفتار افراط و تفریطی در این مراکز انجام نشود و دقیقا مُر قانون اعمال و اجرا شود.
رییس پلیس راهور شیراز اظهار داشت: براساس تحقیقاتی که از یکی از مراکز معاینه فنی خودرو شیراز در یک روز انجام گرفته مشخص شده که ۷۲ دستگاه خودرو برای دریافت معاینه فنی در یک روز به این مرکز مراجعه کردند که ۸۰ درصد این خودروها برای رفع یک ایراد در جلوبندی خودرو به مکانیکی خاصی معرفی شدند تا بتوانند معاینه فنی خود را اخذ کنند و با توجه به این امر به نظر میرسد تنها جنبه اقتصادی کار در این مرکز مدنظر بوده که لازم است اینگونه رفتارها اصلاح شود.
دست دلالهای معاینه فنی کوتاه شود
رئیس پلیس راهوار شیراز، همچنین کوتاه کردن دست دلالان و واسطهها را در این حوزه امر مهمی دانست و گفت: سال گذشته فردی در فضای مجازی اقدام به تبلیغ پیرامون صدور معاینه فنی خودرو در شیراز بدون معاینه میکرد که با تحقیقات پلیس مشخص شد که این فرد با مرکز معاینه فنی در این شهر ارتباط دارد و از این طریق با دریافت وجه، اقدام به صدور معاینه فنی بدون انجام روال و معاینه میکند که وجود این موارد بر ضرورت افزایش نظارتها در این حوزه تاکید دارد.
سلیمی افزود: میانگین کشوری نقص فنی خودرو در علت تصادفات ۱۱ درصد است که در تصادفات شیراز این رقم با اقدامات انجام شده به ۷ و ۸ دهم درصد کاهش یافته است.
نصب دوربینهای کنترل معاینه فنی در شیراز
مدیر مرکز کنترل ترافیک شهرداری شیراز در ادامه این همایش گفت: هوشمندسازی در حوزه نظارت بر معاینه فنی خودروها در شیراز از آذرماه ۹۷ آغاز شده است.
محمد علی علویان مهر افزود: طرح ال ای زد (LEZ) یا سامانه نظارت تصویری بر معاینه فنی خودروها در هسته مرکزی شهر شیراز راه اندازی شده است بگونهای که پلاک و مشخصات خودروهای بدون معاینه فنی به صورت مکانیزه برداشته و به سامانه یکپارچه معاینه فنی ایران موسوم به "سیمفا" ارسال می شود.
وی اضافه کرد: به لحاظ نرمافزاری و سختافزاری، سامانه به صورت مکانیزه اقدام به ثبت پلاک خودروهای بدون معاینه فنی میکند و بعد از ارسال مشخصات به سامانه سیمفا وزارت کشور و اخذ استعلام نهایی از این سامانه، مشخصات خودروهای فاقد معاینه فنی برای اعمال قانون به پلیس ارجاع میشود.
مدیر مرکز کنترل ترافیک شهرداری شیراز با اعلام اینکه سیستم مکانیزه کنترل معاینه فنی در شیراز راهاندازی شده، گفت: در 10 نقطه از هسته مرکزی شهر شیراز دوربینهای سامانه نظارت بر معاینه فنی خودروها نصب شده که هفت دوربین آن هم اکنون فعال است.
بیش از ۶۰۰ هزار خودرو فاقد معاینه فنی در شیراز
علویان مهر با بیان اینکه شیراز دومین کلانشهر کشور بعد از تهران است که این طرح به صورت مکانیزه در آن به اجرا در آمده، افزود: در یک سال گذشته بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ پلاک خودرو فاقد معاینه فنی در شیراز ثبت و مشخصات آن به سامانه سیمفا وزارت کشور ارسال شده است.
وی ادامه داد: تعداد خودروهای فاقد معاینه فنی در شیراز که تاکنون ثبت شده نیز ۶۱۰ هزار و ۱۱۵ پلاک است که رانندگان این خودروها باید برای دریافت معاینه فنی به مراکز ذی ربط مراجعه کنند.