تمام یکصد و بیست و یک باری که برگ ماموریت به او ابلاغ شد، میدانست که شاید آخرین باری باشد که پا روی زمین میگذارد، ایمان داشت که شهادت تنها راه رسیدن به سعادت است و همین او را تسلی میداد و غم ندیدن همسر و فرزند و خانواده را برایش تحمل پذیر میکرد. در آخرین روز زمینی بودن، با قلبی مالامال از یاد خدا، بار دیگر خانواده را وداع گفت و راهی آسمان شد تا ثبت کند بر جریده عالم دوام خود.
به گزارش ایسنا منطقه فارس، شهید عباس دوران، خلبان پرآوازه همه دوران، که با غرش جنگندهاش از ابتدای دفاع مقدس لرزه به تن صدام و همپیمانانش میاندخت سال ۱۳۲۹ در شهر شیراز متولد شد.
عباس دوران سال ۱۳۵۱ وارد دانشکده خلبانی نیروی هوایی ارتش شد و پس از طی دوره مقدماتی در ایران برای ادامه تحصیل و طی دوره تکمیلی به آمریکا اعزام شد و پس از اخذ نشان و گواهینامه خلبانی به ایران بازگشت .
او در جنگ تحمیلی ۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ و در آغاز تحمیل جنگ به ایران در پست افسر خلبان شکاری و معاونت عملیاتی فرماندهی پایگاه سوم شکاری (شهید نوژه) انجام وظیفه میکرد، به گفته همرزمانش، هفتاد و دو ساعت در حالت آماده باش ماند و با پروازهای تاثیرگذارش، طنین دلاوریاش را زنگ گوش دشمنان ساخت. او در طول جنگ بیش از ۱۲۰ پرواز جنگی داشت و بارها اعلام کرده بود که اگر هواپیما بال نداشته باشد خودم بال درآورده و بر سر دشمن فرود میآیم و هرگز تن به اسارت نخواهم داد .
شهید دوران هفتم آذرماه سال ۱۳۵۹ در یک عملیات متحورانه دو ناوچه نیروی دریایی عراق را در حوالی اسکله «الامیه» و «البکر» غرق کرد، چنانچه میگفتند و به اثبات هم رسید نیروی دریایی عراق را سرهنگ خلبان عباس دوران و سرهنگ خلبان خلعتبری به نابودی کشاندند. زمانی که اسرائیل به لبنان حمله کرد وی اولین خلبانی بود که آمادگی خود را جهت نبرد با صهیونیستها اعلام کرد .
در سال ۱۳۶۱ جنگ تحمیلی هر روز شعلهورتر میشد و صدام رئیس دولت بعث عراق برای مانور سیاسی از برپایی کنفرانس غیرمتعهدها سخن میگفت و از مدتها قبل به کمک آمریکا بغداد را به زعم خود به دژ نفوذناپذیری تبدیل کرده و تبلیغات بسیار وسیعی به راه انداخته بود تا حدی که برای سران غیرمتعهد بنزهای سفارشیاش را بر روی اتوبانهای نوساز بغداد راه انداخت، خیلی خرج کرده بود. از یک طرف هم مدام، تبلیغ میکردند که ایران نمیتواند بغداد را ناامن کند. در این شرایط بود که سرهنگ خلبان عباس دوران برای جلوگیری از برگزاری کنفرانس سران غیرمتعهدها، بیستم تیرماه ۱۳۶۱ مأموریت یافت تا پایتخت عراق را ناامن کند .
آن زمان صدام اعلام کرده بود که بغداد غیرقابل نفوذ بوده و هیچ خلیانی نمیتواند به آن نفوذ کند و این بخشی از اهمیت آخرین ماموریت بود.ماموریتی که احتمال برگشت آن تنها 5 درصد بود اما او به همه تعلقات پشت کرد و شهادت را به جان خرید و با سه هواپیما که هر کدام دو سرنشین داشتند مأموریت یافتند روی بغداد عملیاتی انجام دهند. هدف آنها بمباران پالایشگاه بغداد، نیروگاه اتمی بغداد و «پایگاه الرشید» یا ساختمان اجلاس در بغداد بود .
عراق برای سر شهید عباس دوران که در تعداد پرواز جنگی در نیروی هوایی رکورد داشت، جایزه تعیین کرده بود، پس از بمباران پالایشگاه بغداد هواپیما را که آتش گرفته بود به هتل محل برگزاری اجلاس سران غیرمتعهدها کوبید و با شهادت خود، کاری کرد که اجلاس سران غیرمتعهدها به علت فقدان امنیت در بغداد برگزار نشد.
سرانجام در 30 تیرماه سال 61 و در آخرین ماموریت خود در حالی که برایش مسجل شده بود که با این پرش، نغمه شهادت را سر میدهد، پس از خارج شدن سرنشین کابین دوم، هواپیما را به ساختمان سران در بغداد زد و پس از 20 سال در حالی به کشور بازگشت که از او تنها قطعهای بی جان اما پر وزن به جای مانده بود .
پیکر پاک شهید عباس دوران به همراه ۵۷۰ شهید دیگر در روز دوم مردادماه ۱۳۸۱ به خاک پاک میهن بازگشت.
جانشین رییس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش یکشنبه 30 تیر در همایش بزرگداشت سی و هفتمین سالگرد شهید عباس دوران در شیراز با تصریح بر اینکه شهید دوران مربوط به استان فارس تنها نیست، گفت: این شهید والا مقام، یک قهرمان ملی نیست که بینالمللی است و آوازه وی، از دیوارههای سر به فلک کشیده ایران عبور کرده است .
حجت الاسلام جلیلی صفت که معتقد است که انسان خود وزن و قدر و منزلت خود را تعیین می کند، افزود: هر چیزی در پیرامون ما از یک قیمت برخوردار است اما قیمت انسان چقدر است؟
وی خاطرنشان کرد: امام علی(ع) قیمت انسان را به میزان همت وی میداند و در واقع ارزش و قیمت انسان به میزان همت اوست .
جانشین رییس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ادامه داد: تا صحنه های سخت و فتنه های پیچیده در زندگی انسان پیش نیاید، انسان شناخته نمی شود، باید جنگ و انقلاب و میدان نبرد ایجاد شود تا افراد از هم متمایز و شناخته شوند .
جلیلی صفت با بیان اینکه از بین انسان های موحد، ولایتمدار و خداباور مردانی با صداقت و با جسارت و با افتخار بر می خیزند، عنوان کرد: شهید دوران، قهرمان دوران های مختلف در جامعه اسلامی است بود و امروز و همه آیندگان از ایثار و خودگذشتگی این شخصیت بزرگ خواهند گفت .
وی با بیان اینکه تعداد پروازهای این شهید در طول مدت ماموریت کار بسیار سنگینی بود، اضافه کرد: او داوطلب ماموریتی شد که احتمال برگشت تنها ٥ درصد بود .
جانشین رییس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش تصریح کرد: این عملیات معادلات سیاسی و نظامی نه تنها عراق یلکه استکبار و صهیونیست را بهم ریخت .
جلیلی صفت ادامه داد: 40 سال است که تحریم هستیم و دشمن با رجزخوانی فراموش کرده که در اوایل انقلاب دست خالی بودیم اما استکبار را با همه تجهیزات شکست دادیم .
او افزود: روزی در میدانهای نبرد حتی به سلاحهای سبک به این آسانی دسترسی نداشتیم اما امروز موشکهای نقطه زن ما دشمنان را مبهوت کردهاند .
جانشین رییس سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با بیان اینکه پیشرفته ترین پهباد آمریکایی توسط کسانی از جنس شهید دوران ساقط شد، گفت: این مدال افتخار را استان فارسی ها و خانواده شهید دوران برای همیشه به همراه دارند .
جلیلی صفت با بیان اینکه دشمن امرور گیج شده و نمیداند چه کند و نمی داند حیثیت از دست رفته را چگونه بدست بیاورد؟ گفت: شخصیت شهید دوران هنوز برای ما شناخته نیست، چرا که شخصیت آسمانی به راحتی شناخته نمیشود .
فرمانده پایگاه هوایی شهید دوران نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه ما خلبانان هر زمان به دنبال ستون محکم میگردیم، شهید دوران را الگو قرار میدهیم، گفت: در طول دفاع مقدس اتفاقات بسیار بزرگی رخ داد که از بعضی آنها به عنوان نقطه عطف یاد میشود؛ مثل حماسه خرمشهر و پرواز ملکوتی شهید دوران در ٣٠ تیر سال ٦١ .
امیر سرتیپ دوم خلبان ستاد اسماعیل لشکری با بیان اینکه این حرکت در تاریخ و در دل همه ایرانیها ماندگار خواهد بود، افزود: شهید دوران بارها اعلام کرده بود که اگر هواپیمای ما را در خاک دشمن مورد اصابت قرار دهند، هواپیمای خود را ترک نخواهم کرد و هرگز تن به اسارت و ذلت نخواهم داد .
روز شهادت دوران به نام روز خلبان در تقویم ملی ثبت شود
امیر سرتیپ دوم "نیکبخش حبیبی" رییس دفتر پژوهشهای نظری و مطالعات راهبردی نهاجا نیز ضمن قرائت پیام فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، پیشنهاد کرد که روز شهادت شهید، عباس دوران در تقویم تحت عنوان روز ملی خلبان نامگذاری شود .
در این مراسم از خانواده های شهیدان خلبان، عباس دوران، فکوری، روزیطلب، روستا، بازرگان، اسدزاده و کرمی تجلیل و همچنین از کتاب نمایشنامه مهنا نوشته بهرام میرزایی رونمایی شد .
انتهای پیام