مدیر جهادکشاورزی شهرستان مُهر گفت: در بخش کوچکی از باغهای مرکبات شهر اسیر، بیماری شانکر باکتریایی مشاهده و دستورات لازم برای مقابله اجرایی شده است.
غلامحسین مظاهری در گفت و گو با ایسنا منطقه فارس گفت: بخش اسیر شهرستان مُهر، 243 هکتار باغ مرکبات دارد که تنها در حدود یک هکتار از این سطح بیماری شانکر باکتریایی مرکبات دیده شده است.
او گفت: با توصیه کارشناسان مدیریت جهادکشاورزی، اقدامات مقابلهای و سمپاشی در محدوده آلوده انجام و با برگزاری کلاسهای ترویجی، توصیههای لازم به کشاورزان ارائه شده است.
مظاهری در خصوص شانکر باکتریایی به عنوان یک بیماری خطرناک مرکبات، گفت: شانکر باکتریایی مرکبات توسط یک باکتری موسوم به "اگزانتوموناس اگزوناپودین پی وی سیتری" ایجاد شده و برگ، سرشاخه و میوه اکثر ارقام و گونه های مهم تجاری مرکبات را درگیر میکند.
او خاطرنشان کرد که تمام درختان گریپفروت، لیموترش و پرتقالهای زودرس، نسبت به این بیماری حساس است و در صورت ابتلا، علائم در تمام بخشهای هوایی درخت شامل برگ، میوه و سرشاخه دیده میشود.
مدیر جهادکشاورزی مُهر در عین حال تاکید کرد که میوههای آلوده هیچ اثر منفی روی انسان ندارند و شانکر باکتریایی مرکبات، کیفیت داخلی میوه را تغییر نمیدهد و تنها همراه با علائم ظاهری است.
وی به دلایل بروز این بیماری اشاره و اضافه کرد: هر گونه زخمی، احتمال آلودگی به بیماری شانکر را چند برابر افزایش می دهد. آب مهمترین فاکتور تسهیل کننده ورود و انتشار عامل بیماری در این مرحله است.
مظاهری با یادآوری اینکه شانکر باکترییایی، سیستمیک نیست و آلودگی از طریق تراوش در سطح درخت منتقل میشود در خصوص راه های کنترل بیماری، گفت: حذف و امحای درختان آلوده در مناطقی که تعداد محدودی از درختان بیمار شده یا آلودگی برای اولین بار گزارش میشود باید انجام شود اما در مناطقی که بیماری سطحی را درگیر کرده باشد، مدیریت تلفیقی شانکر برای کاهش خسارت است.
او به روشهای مهم پیشگیری و کاهش خسارت بیماری اشاره و اضافه کرد: استفاده از نهال سالم، ردیابی بیماری، ضدعفونی کردن نهال، حذف درختان آلوده، کنترل مینوز برگ مرکبات، قرنطینه، احداث درختان بادشکن و ترکیبات مسی و حذف سرشاخه های آلوده میتواند در کنترل بیماری موثر باشد.
مظاهری همچنین ردیابی را یک روش ضروری برای حفظ باغ ها در برابر بیماری شانکر دانست و گفت: ردیابی باید به صورت دورهای در باغها انجام شود، زیرا با تشخیص زودتر بیماری، شانس موفقیت در کنترل آن نیز بیشتر خواهد بود البته تعداد و نحوه بازدید درختان بر اساس وضعیت بیماری در منطقه است.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مُهر ادامه داد: بر اساس قوانین برخی کشورها حذف درختان دارای علایم انجام و پس از حذف، درختان در محل سوزانده میشود تا از انتقال باکتری به سایر نقاط پیشگیری شود.
مظاهری در عین حال خاطرنشان کرد که حذف درختان آلوده در صورتی مؤثر خواهد بود که بیماری شانکر در مسافت کمتر از دو کیلومتر گزارش نشده باشد .
انتهای پیام