فوت یکی از انقلابیون شیرازی در تابستان سال 70 تلنگری به او زد که خاطرات و وقایع انقلاب اسلامی درشیراز را از هم‌نشینی با خاک نجات دهد و این رخدادها را ثبت و ضبط کند و این سرآغاز تلاش 27 ساله رسول قائد شرفی معروف به عزیز قائد شرفی برای ایجاد مرکز مستندات انقلاب اسلامی شیراز بوده است که به گفته خودش در طول نزدیک به سه دهه به تنهایی برگ به برگ اسناد این مرکز را گردآوری کرده است.
قائدشرفی به گفته خودش سخت مصمم است وقایع انقلاب را طوری که اتفاق افتاده و بدون کم و کاست ثبت و ضبط کند.
بهمن‌ 97 خبرنگار ایرنا با هدف گفت و گو با رسول قائد شرفی، راهی مرکز مستندات انقلاب اسلامی واقع در محله قدیمی سنگ سیاه شیراز شد.
انتهای کوچه ‌ای در مجاورت امامزاده بی بی دخترون، خانه‌ای قدیمی است که بر سردر ورودی آن عنوان مرکز مستندات انقلاب اسلامی شیراز نصب شده بود.
این مرکز در طبقه دوم این خانه‌ای قدیمی قرار دارد که به گفته قائد شرفی در سال 87 شهرداری شیراز در اختیار این مرکز قرار داد.
محل مرکز مستندات انقلاب اسلامی شیراز دارای سه اتاق بزرگ قدیمی ساز و در امتداد هم است که بر دیوارهای این اتاق‌ها قاب‌های عکس نصب شده است که قائد شرفی می‌گوید این تصاویر انقلابیون شیرازی است که در کنار برخی از این عکس‌ها زندگی نامه این اشخاص و سابقه مبارزاتی آنها در انقلاب اسلامی نیز نوشته شده است.
این مبارز انقلابی شیرازی در 27 سال گذشته نه تنها این تصاویر بلکه بسیاری دیگر از اسناد،اعلامیه‌ها و زندگی نامه فعالان دوران انقلاب اسلامی در شیراز را در این محل جمع آوری کرده است.

** مبارزه با تحریف انقلاب
رئیس مرکز مستندات انقلاب اسلامی و مدیرعامل موسسه سروقامتان فاتح شیراز می گوید که انقلاب اسلامی در شیراز یک روز زودتر از تهران و سایر نقاط کشور در 21 بهمن ماه 57 به بار نشسته است.
قائد شرفی معتقد است که اگر حوادث انقلاب اسلامی از منبع موثق نقل و ثبت نشود رخدادهای این دوره می تواند دچار تحریف شود.
او می افزاید که مرگ یکی از مبارزین انقلاب در شیراز به نام علی اکبر سلیم حقیقی تلنگری به او زده که ضروری است خاطرات انقلاب را مستندنگاری و ثبت کند.
این مبارز انقلاب اسلامی ادامه می دهد که سلیمی حقیقی هم سلولی بسیاری از انقلابیون مطرح این شهر نظیر مهندس طاهری و شیخ صدرالدین حائری در دهه 50 و زمان رژیم ستم شاهی بوده و در طول حدود 15 سال منتهی به انقلاب اسلامی ایران در سال 57 این شخص 14 مرتبه به زندان افتاده است.
او می گوید که در همان سال زمانی که با آیت الله سید علی اصغر دستغیب (متولی حرم شاهچراغ)دیداری داشته وی نیز به او تاکید کرده که خاطرات انقلاب را بنویس و مکررا سایر انقلابیون شیرازی نیز بر این مساله تاکید می کرده‌اند.
قائد شرفی در ادامه صحبت‌های خود گفت: تعدادی عکس و اعلامیه‌های زمان انقلاب اسلامی در شیراز را شخصا جمع‌آوری کرده بودم و بعد از جنگ تحمیلی نیز بسیاری از انقلابیون شیرازی خاطرات و مستندات‌شان را در اختیارم قرار داده‌اند.
این مبارز زمان انقلاب اسلامی در شیراز می گوید که اکنون نزدیک به 300 بیوگرافی از انقلابیون فعال شیرازی در این مرکز تهیه و همچنین مصاحبه‌های مفصلی برای ثبت تاریخ شفاهی انقلاب با 80 نفر از این اشخاص انجام شده است.
او با اشاره به اینکه اکنون 98 اعلامیه متعلق به امام خمینی(ره) و علمای شیرازی در زمان انقلاب در مرکز مستندات انقلاب اسلامی شیراز وجود دارد،افزود: سعی داشتم اوراق و اسناد تاریخی انقلاب در استان فارس را ثبت کنم اما متاسفانه به دلیل اینکه این کار هزینه سنگینی در پی داشت آن را رها کردم و تنها به شیراز پرداختم.
قائد شرفی می گوید که خوشبختانه همه نیروهای فعال انقلابی فارغ از جناح‌بندی و چپ و راستی بودن به او در گردآوری اسناد انقلاب در شیراز کمک کرده‌اند تا مستندات انقلاب را در این شهر ثبت و ضبط کند.
او در ادامه یکی از عوامل موثر در ثبت تاریخ انقلاب اسلامی در شیراز را رجبعلی طاهری که قائدشرفی و دوستانش او را مهندس خطاب می کنند می داند و می گوید که مهندس رجبعلی طاهری یکی از مبارزین اصلی شیراز در دوران انقلاب است که حلقه اتصالی بین دسته بندی ها و گروه‌های انقلابی این شهر محسوب می‌شده است.
قائد شرفی ادامه داد: مهندس اولین بار در سال 1332 در شهر کارزون و در سنین نوجوانی(حدود15 سال) توسط ساواک دستگیر شد و تا پیروزی انقلاب نیز حدود 15 مرتبه بازداشت شد و به زندان افتاد.
او می گوید که مهندس رجبعلی طاهری تمام خاطرات،اسناد انقلاب در شیراز را که در اختیار داشته به اضافه پرونده بازداشت‌های خود توسط ساواک را در قالب 25 جلد در اختیارش قرار داده است.
رئیس مرکز مستندات انقلاب اسلامی و مدیرعامل موسسه سروقامتان فاتح شیراز اظهار داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به خدمت سپاه پاسداران در آمدم و من و 17 نفر دیگر از انقلابیون و بزرگان شیراز نیرو به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معرفی می کردیم.
او که به دلیل متغیر بودن محل کار و در دسترس ساواک نبودن شغل برق‌ کشی ساختمان را در دو سال قبل از انقلاب اسلامی برمی گزیند در ادامه گفت: هر روز سحر از منزل بیرون می‌رفتم و کمتر تظاهراتی قبل از انقلاب در شیراز وجود دارد که من آن را هدایت نکرده باشم و حتی در دانشگاه نیز هر زمان که تظاهراتی به راه می‌افتاد من و تعدادی از دوستانم وارد می شدیم و دانشجویان را فراری می دادیم.

**بدهکار برای ثبت وقایع انقلاب
قائد شرفی در ادامه به مشکلاتی که از جانب ثبت اسناد انقلاب اسلامی در شیراز به واسطه هزینه ‌کرد شخصی برایش رخ داده اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر به دلیل هزینه های گردآوری اسناد انقلاب اسلامی و انقلابیون شیراز حدود 126 میلیون تومان بدهی دارم و این در حالی است که خانواده شهدا و انقلابیون این شهر نیز حمایت های زیادی از تهیه این مجموعه کرده‌اند.

**هفده سال در منزل
وی اشاره می کند که از سال 70 تا حدود 87 به مدت 17 سال در منزل فعالیت گردآوری اسناد و رخدادهای انقلاب اسلامی در شیراز را انجام داده و در سال 87 محلی را شهرداری شیراز در محله سنگ سیاه و در کوچه مجاور مقبره بی بی خدیجه (بی بی دخترون) در اختیار این مرکز قرار داد که از آن سال تاکنون این مرکز در محل جدید فعالیت خود را ادامه داده است.
این مبارز انقلابی شیرازی می افزاید: از سال 87 تاکنون هرساله مجلسی در محل فعلی مرکز مستندات انقلاب اسلامی شیراز در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود که تنها مبارزان فعال انقلابی شیراز به این مراسم دعوت می شوند که این مجلس در سالهای اول با حضور حدود 250 نفر شرکت کننده و اکنون نیز به دلایلی نظیر کهولت سن و یا فوت بعضی انقلابیون هر‌ساله با حدود 180 تا 190 نفر برگزار می شود.
قائد شرفی،جمع شدن دوباره مبارزان انقلاب اسلامی در شامگاه نوزده رمضان هرسال در محل فعلی این مرکز را عامل تشدید کننده انگیزه‌ وی برای جمع آوری مستندات انقلاب در شیراز می داند و می گوید که به تنهایی و در بعضی موارد با کمک‌های مقطعی بعضی مبارزان این کار را ادامه داده است.
او اضافه کرد: بصورت شخصی این کار را ادامه دادم و در بازدید از هر نمایشگاه و جشنواره ای درسی جدید برای نحوه گردآوری مستندات و رخدادهای انقلاب کسب و در کار از آن استفاده کردم.
وی عنوان کرد: اسناد این مرکز اکنون به بخش های مختلفی شامل علما و روحانیون،دانشگاهیان،ادارات،آموزش و پرورش و دانش آموزان، کارگران و بازاریان تقسیم بندی و جز ثبت نسخه های مکتوب،بخشی از اطلاعات نیز در سایتی با نام مرکز مستندات انقلاب اسلامی شیراز بارگذاری شده است.
قائد شرفی می گوید که مستندات 187 رخداد و حادثه مهم انقلاب اسلامی در شیراز از 29 خرداد سال 1356 تا لحظه پیروزی انقلاب اسلامی شامل گزارش‌ها،اسناد،عکس، شعارها و مختصات منطقه ای تظاهرات در این مرکز ثبت و مستندنگاری شده که تمام این موارد در سایت این مرکز نیز بارگذاری شده است.

** اولین شهید شیراز در رمضان
وی در پاسخ به این سوال که مهمترین و تاثیرگذارترین رخداد بین 187 رخداد در یکسال و نیم منتهی به انقلاب اسلامی در شیراز را چه واقعه ای می داند؟ گفت: تمام رخدادهای انقلاب به جای خود نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی در شیراز بشمار می رود اما اهمیت رخداد پنجم رمضان 57 از 22 بهمن آن سال کمتر نیست و همچنین نیمه شعبان 57 نیز واقعه بسیار مهمی است و اولین شهید شیراز شهید علی اکبر رستمی نیز در این روز تقدیم انقلاب شد.
این مبارز انقلابی شیرازی می گوید که همه رخدادهای انقلاب در شیراز نظیر به آتش کشیدن مسجد حبیب،واقعه سعدی،تسخیر ساواک و همچنین سفر مبارزان به زرقان، فیروزآباد و اردکان برای شرکت در مراسم شهدای این شهرها،در جای خود اهمیت ویژه ای دارند.

** کانون مبارزات
او اشاره می کند که تمام راهپیمایی‌های شیراز از حرم شاهچراغ(ع) شروع می شد و اغلب مبارزین انقلابی نیز در بافت قدیم این شهر و در مناطقی نظیر محله سنگ سیاه ،دروازه کازرون،خیابان قاآنی،چهارراه مشیر و خیابان وصال ساکن بوده‌اند.
او با اشاره به اینکه رفاقت و مودت بین فعالان و انقلابیون شیرازی در زمان انقلاب اسلامی موج می‌زده،این مساله را رمز پیروزی انقلابیون شیرازی دانست و گفت: در یکی از روزهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در منزل یکی از مبارزان به نام شیخ محمدعلی گلگون که طلبه مدرسه حقانی بود حدود 15 هزار اعلامیه امام خمینی(ره) پخش شد که در جای خود رکوردی محسوب می‌شود.
وی افزود: در حال حاضر رسالت مهمی داریم و دغدغه هایی نیز هست مانند این موضوع که اگر بخواهیم واقعیت‌های انقلاب را به جوانان منتقل کنیم شاید گنجایش آن را نداشته باشند و اگر نخواهیم این رخدادهای واقعی را منتقل کنیم قطعا رسالت خود را درست انجام نداده ایم.

** هدف های انقلاب
وی در پاسخ به این سوال که هدف شما از انقلاب کردن چه بوده؟ گفت: ما مامور به تکلیف بودیم و امام خمینی(ره) می‌گفتند که قرار نیست حکومت اسلامی دیکتاتوری باشد؛اگر قدرت در محلی متمرکز شود به دیکتاتوری تبدیل خواهد شد.
قائد شرفی گفت: متاسفانه اکنون در برخی موارد به قانون اساسی کشور عمل نمی‌شود و این مشکلی اساسی مملکت ما است و متاسفانه افرادی مانند من که کماکان در کف جامعه زندگی می کنند باید جواب مردم و حتی خانواده خود را بدهند.
او معتقد است که در حال حاضر دشمنان نظام اسلامی نیز از وضعیت کنونی سوء استفاده کرده و با بهره از تکنولوژی‌های جدید و فضای مجازی حکومت پهلوی و شاه را تبلیغ می کنند و ذهن جوانان ما که آن دوران را درک نکرده اند شست و شو می‌دهند در صورتی که رژیم ستم شاهی سرتاسر تاریکی بود.
وی مشکل کنونی کشور را حوزه اقتصاد دانست و گفت: گفته می شود حدود نیمی از بودجه کشوردرجیب گروه‌ها و نهادهای خاص می رود و این در صورتی است که وضعیت اقتصادی مردم اکنون مناسب نیست و قطعا در این شرایط جوانان ظرفیت پذیرش این مسائل را ندارند و بدبین خواهند شد.

** تکلیف انقلابی
این مبارز انقلاب گفت: در زمان پهلوی کشور زیر سلطه آمریکا بوده و شخص شاه نیز باعث این مساله بود که عزت مردم ما فروخته شود و در زمینه اقدامات مبارزاتی ام در زمان انقلاب ،مامور به تکلیف بودم و اکنون هم در این باره لحظه ای از کارهایی که برای انقلاب و کشور کرده‌ام پشیمان نیستم چون تکلیفم را انجام دادم و اکنون نیز حاضرم تمام آن کارها را و حتی بیشتر برای پاسداری از انقلاب اسلامی انجام دهم.
قائد شرفی با اشاره به اینکه اگر می‌خواهیم به آرمانهای اول انقلاب بازگردیم باید به اسلام عمل شود، گفت: نسل ما به این دلیل دنبال ‌رو امام خمینی(ره) بود که امام مبارزه با ظلم را به ما آموختند و مقابله با تبعیض و بی دینی را گوشزد کردند.

** حمایت ها از مرکز مستندات انقلاب
او که اکنون در آستانه شصت و هشتمین سال زندگی است می گوید که متاسفانه تاکنون مسولان هیچگونه حمایتی از مرکز مستندات انقلاب اسلامی نکرده‌اند و تمامی اسناد این مرکز با هزینه شخصی و کمک‌های مردمی تامین شده اس،هرچند که شهرداری شیراز تنها مبلغ ده میلیون تومان به این مرکز کمک مالی کرده است.
عکس تمام انقلابیون انقلاب اسلامی درون قاب‌هایی بر دیوار مرکز مستندات انقلاب اسلامی نصب شده و سابقه تمامی اسناد و تصاویر نیز در کنار آنها درج و حتی شعارهای هر تظاهرات نیز در کنار تصویر آن آورده شده است.
وی می گوید که این مرکز غنی ترین مستندات و تاریخ انقلاب اسلامی در شیراز را در خود جای داده و ظرفیت عظیمی برای تاریخ این شهر بحساب می آید که می توان از آن در حوزه جذب گرشگر نیز استفاده کرد اما متاسفانه این مرکز تاکنون مورد کم مهری ،غفلت و بی توجهی مسولان قرار گفته است.
قائد شرفی تاکید می کند که چیزی به اتمام کار پژوهشی و تحقیقاتی این مرکز نمانده و مسولان باید کمک کنند که این مرکز به سرانجام برسد و تاریخ انقلاب اسلامی در شیراز بطور کامل مستندسازی و ثبت شود.

** کلاشینکف دست ساز شیرازی
به گفته قائد شرفی انقلابیون شیرازی با ابتکار خودشان در آن دوران اسلحه‌های دست‌سازی را طراحی کرده‌ و نام کلاشینکف و نارنجک دستی شیرازی بر آن نهاده‌اند.
دو نمونه از این کلاشینکف‌ها در کنار دو عدد نارنجک دستی شیرازی در این مرکز وجود دارد که با استفاده از لوله و اتصالات فلزی آب و سیم برق و کلیدهای کوچک طراحی و ساخته شده است.
قائد شرفی می گوید که انقلابیون این شهر در روزهای منتهی به انقلاب اسلامی با استفاده از همین سلاح‌های دست ساز شهربانی شیراز را تصرف کرده‌اند.
مصاحبه از محمدامین افشارپور
9873/ 1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.