مکان: هنگ کن، چین/ منبع: یورونیوز، خبرگزاری رویترز
به گزارش جماران، مقامات وزارت خارجه چین روز سهشنبه با انتشار دو بیانیۀ جداگانه به موضع گیریهای تازۀ سیاستمداران ایالات متحده آمریکا همچنین سازمان ملل در قبال تحولات هنگکنگ واکنش نشان دادند.
اولین بیانیه از سوی نمایندگی چین در دفتر سازمان ملل در ژنو، در واکنش به گزارش جدید «میشل باشله» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل صادر شد.
خانم باشله از دولت محلی هنگکنگ خواسته بود تا دربارۀ شواهد استفادۀ نظامیان این منطقه از روشهای ممنوع در قوانین بینالملل در مقابل معترضان هنگکنگی تحقیق کند.
نمایندگی چین این گزارش را رد کرد و اطلاعات مندرج در آن را «اشتباه» خواند.
این نمایندگی همچنین در بیانیۀ خود با اشاره به اینکه معترضان هنگکنگی اموال عمومی را از بین بردهاند، فعالیت فرودگاه را مختل کردهاند، از سلاحهای کشنده استفاده کردهاند و بر اساس شواهد «تمایل به توسل به تروریسم دارند»، اعلام کرد که گزارش خانم باشله دخالت در امور داخلی چین است و باعث فرستاده شدن «سیگنالهای اشتباه به عاملان جرایم خشونتآمیز» میشود.
در ادامۀ این بیانیه آمده است: «دولت مرکزی چین قویا از کری لام، رئیس اجرایی هنگکنگ و دولتش در انجام وظایفشان مطابق با قانون حمایت میکند و پشتیبان نیروهای پلیس هنگکنگ و ارگان قضایی آن در اجرای قاطع قانون است.»
شماری از قانونگذاران آمریکا از جمله «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان این کشور نیز اقدامات خشونتآمیز پلیس هنگکنگ علیه معترضین را محکوم کردند؛ این اقدام کنگره خشم چین را در پی داشت.
در بیانیهای دیگری که روز سهشنبه از سوی «هوا چونیینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین خوانده شد، پکن اعلام کرد که واشنگتن باید از دخالت در امور داخلی چین دوری کند.
همچنین اگرچه آمریکا ادعای چین مبنی بر دست داشتن واشنگتن در ناآرامیهای هنگکنگ را رد کرده اما در این بیانیه با اشاره به رفتار اخیر قانونگذاران آمریکا اعلام شد که این کار آنها «شواهد جدید و قدرتمندی» دربارۀ «دخالتهای آمریکا» به جهان ارائه داده است.
خانم هوا گفت: «آنها حقایق را نادیده گرفتهاند، آنچه را که سیاه است سفید خواندهاند و جنایات خشونتآمیز را مبارزهای زیبا برای حقوق بشر و آزادی توصیف کردهاند.شما باید مراقب امور خود باشید، نیازی نیست نگران هنگکنگ شوید.»
برخلاف موضع صریح قانونگذاران آمریکا و کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده در اظهارنظر دربارۀ تحولات هنگکنگ موضعی نرم اتخاذ کرد.
او روز سهشنبه اعلام کرد که اگرچه وضعیت در هنگکنگ «بسیار دشوار» است اما امیدوار است که این بحران به شیوهای «مسالمتآمیز» و بدون آنکه کسی کشته شود، حل و فصل شود.
ترامپ مقابل خبرنگاران گفت: «امیدوارم که برای همه حل و فصل شود؛ از جمله برای چین. امیدوارم راه حلی مسالمتآمیز پیدا شود و کسی صدمه نبیند. امیدوارم کسی کشته نشود.»
هنگ کنگ از ۹ هفته گذشته دچار یکی از عمیقترین بحرانهای سیاسی تاریخ خود شده است؛ بحرانی که از زمان واگذاری این منطقه از انگلیس به چین در سال ۱۹۹۷ میلادی سابقه نداشته است.
مکان: هنگ کن، چین
منبع: یورونیوز، خبرگزاری رویترز