به تازگی دانشمندان استرالیایی با یافتن نوعی باکتری عجیب در قطب جنوب، احتمال کشف حیات فرازمینی در سیارههای دیگر را به میزان بالایی افزایش دادهاند.
به گزارش جی پلاس، نکته جالبتوجه در مورد این ارگانیسم کوچک، نوع تغذیه آن است؛ پژوهشگران استرالیایی پس از بررسی باکتری عجیب کشفشده اعلام کردند که این جاندار قابلیت زنده ماندن با تغذیه از هیدروژن، کربن دیاکسید و کربن مونواکسید موجود در اتمسفر را داشته و به بیان سادهتر، به جز هوای اطراف، به چیز دیگری برای زنده ماندن احتیاج ندارد.
به همین دلیل است که بلیندا فراری (Belinda Ferrari)، نویسنده اصلی تحقیق چاپشده و همکارانش معتقدند که یافتن این باکتری عجیب، احتمال وجود حیات فرازمینی را در سایر بخشهای کیهان افزایش میدهد؛ این ارگانیسم توانایی ادامه حیات در شرایط سخت و بدون در اختیار داشتن منابع انرژی مختلف را داشته و ممکن است که در سیارههای دیگر جهان، چنین شکلی از حیات وجود داشته باشد.
به صورت معمول، برای زندگی ارگانیسمی مانند میکروب وجود آب و کربن ارگانیک دو فاکتور اساسی هستند و از طرف دیگر، برخی جانداران میتوانند تا با فرآیند فتوسنتز از نور خورشید انرژی تولید کنند. فراری میگوید که شرایط محیطی در قطب جنوب ادامه حیات را به شدت سخت میکند و با وجود خشکی محیط، سردی هوا، تاریکی و تشعشعات ماورا بنفش قوی در بخشهای صحرایی این قسمت از کره زمین، قطب جنوب میزبان انواع گوناگونی از حیات میکروبی است.
اما چطور ممکن است که در شرایط توصیفشده، یک موجود زنده توانایی ادامه حیات داشته باشد؟
جزئیاتی در مورد باکتری عجیب قطب جنوب
برای پرسش به سوال مطرحشده، محققان دو نمونه خاک را از قسمتهایی از قطب جنوب که خالی از منابع انرژی بوده و یخی در آنها وجود ندارد، تهیه کردند. سپس با بررسی دی ان ای میکروبی خاک، ژنوم 23 میکروب مختلف بازسازی شد و در آخر، دو گروه میکروب ناشناخته که “WPS-2” و “AD3” نامگذاری شده بودند، کشف شدند؛ نکته قابلتوجه در مورد این دو گروه، وابستگی آنها به هیدروژن و کربن مونواکسید هوا بود و توانایی ارگانیسمها برای جذب گازها از اتمسفر و تبدیل آنها به انرژی، با سرعتی که ادامه حیاتشان را تضمین کند، دانشمندان را شگفتزده کرد.
بنابراین خبر پیدا شدن این باکتری عجیب که به عنوان اولین شکلی از حیات که از هوا تغذیه میکند، شناخته میشود، توجه زیادی را به خود جلب کرد.
فراری میگوید که قدم بعدی در تحقیقات، تلاش برای پیدا کردن این نوع میکروب در بخشهای دیگری از زمین و در نهایت، جستجوی آن در قسمتهای دیگر کیهان است؛ به این ترتیب با گستردهتر شدن درک دانشمندان از توانایی ادامه حیات ارگانیسمهای مختلف در شرایط محیطی سخت، احتمال یافتن حیات فرازمینی در جرمهای آسمانی دیگر به میزان زیادی افزایش مییابد.
یافتههای تحقیق فراری در ژورنال ” Nature” به چاپ رسیدهاند.