نخ هایی که برق تولید می کنند!
محققان دانشگاه تگزاس در دالاس و همکارانشان نوعی جدیدی از نخ فناورانه ابداع کرده اند که «تویسترون» (twistron) نام دارد، این نخ هنگامیکه کشیده یا پیچانده می شود، برق تولید می کند.
جی پلاس، به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، این نوآوری شباهت زیادی به نخ های کتان یا پشمی سنتی دارد اما نکته متمایز آن قابلیتش برای تبدیل حرکت مکانیکی به برق است. البته این دستاورد تازه نیست و محققان دانشگاه تگزاس در دالاس قبلا در پژوهشی که در ۲۰۱۷ منتشر شده بود، به آن اشاره کرده بودند اما نسخه جدید نخ ارتقا یافته است.
نسخه های پیشین تویسترون خاصیت الاستیکی بالایی داشتند و می توانستند با کشیده شدن و آزاد کردن یا پیچاندن مداوم برق تولید کنند.
اما در پژوهش جدید محققان فیبرها را نپیچاندند و در عوض روی درهم تنیده شدن ۳ رشته از فیبرهای نانوتوب کربن تمرکز کردند تا یک نخ بسازند.
ری باگمن مدیر انستیتو نانوتک آلن جی مک دیارمید در دانشگاه تگزاس دالاس در این باره می نویسد: نخ های چندلای بدون تاب در نساجی معمولا از چند رشته جداگانه تولید می شود که در یک جهت تابیده می شوند و بعد در جهت مخالف روی هم قرار می گیرند تا نخ نهایی را بسازند. این ساختار ثبات بیشتری در مقابل واتابیدن دارد. در مقابل تابشهای نانولوله کربنی ما با بالاترین کارایی، پیچش و چرخش یکدست را دارند.
محققان با آزمایش نخ های جدید متوجه شدند بازده تبدیل انرژی آنها برداشت انرژی کششی ۱۷.۴ درصد و برای برداشت انرژی پیچشی ۲۲.۴ درصد است. این ارقام تبدیل بازده انرژی به میزان قابل توجهی بیشتر از مدل های قدیمی تر با بازده ۷.۶ درصد هستند.
دیدگاه تان را بنویسید