رئیس پژوهشگاه فضایی ایران گفت: پروژه طراحی و ساخت باتری لیتیوم یون فضایی، تمامی آزمونهای عملکردی و محیطی را با موفقیت پشت سر گذاشته و قابل استفاده در کاربردهای فضایی است.
جی پلاس، حسین صمیمی گفت: پژوهشکده مکانیک این پژوهشگاه، برای اولین بار در کشور، موفق به طراحی و ساخت باتریهای لیتیوم یون با قابلیت طول عمر سیکلی بالا شده است.
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران در خصوص مشخصات فنی و کاربردهای این فناوری توضیح داد: باتری لیتیوم یون به علت دانسیته انرژی، توان بالا، مشخصات عملیاتی و کاربردی بسیار خوب، توانسته جایگاه بسیار مناسبی را بین سیستمهای ذخیرهساز انرژی الکتریکی در بازارهای جهانی و در حوزههای کاربری صنعتی، تجاری، نظامی و فضایی پیدا کند. این باتری با توجه به ساختار الکتروشیمیایی و طراحی صورت گرفته، بهویژه نوع کاتد بهکاررفته در آن، دارای قابلیتهای متنوعی است و بازه متفاوتی از ولتاژ عملکردی، طول عمر و تعداد چرخههای شارژ و دشارژ، دمای محیط کاربری و انبارداری را پوشش میدهد.
وی درباره پیشینه اجرای این پروژه گفت: با توجه به تجارب قبلی و توانمندی موجود در گروه ذخیرهسازهای انرژی پژوهشکده مکانیک، فرایند طراحی الکتروشیمیایی، مکانیکی و فنی باتری لیتیوم یون به همراه فناوریهای مربوط به تولید و ساخت مواد اولیه الکترودی و الکترودها، الکترولیت، مونتاژ سل و نیز فعالیتهای مربوط به انتخاب و بهینهسازی غشاء مناسب و تعیین الگوریتمهای شارژ و دشارژ، در این پژوهشکده انجام شد و پژوهشگران این پژوهشگاه توانستند به دانش فنی ساخت دو نوع پاکتی و استوانهای از این باتریها دست یابند.
صمیمی درباره دانش اکتساب شده توضیح داد: در پروژه حاضر به منظور دستیابی به محصول مورد نظر مطالعات و فعالیتهای پژوهشی گستردهای صورت گرفته که این مطالعات منجر شد تا علاوه بر توانمندی ساخت دو سل ذکر شده، دانش ساخت اجزای سازنده باتری نیز به صورت مجزا ایجاد شود.
برخی از دانشهای فنی اکتساب شده در جریان این پروژه شامل دستیابی به دانش فنی ساخت الکترودهای آند و کاتد، مونتاژ سل پاکتی و سل استوانهای، فرمولاسیون سریع سل باتری لیتیوم یون با کاربرد فضایی، فرمولاسیون الکترولیت باتری لیتیوم یون با قابلیت طول عمر بالا، سنتز ماده فعال کاتدی NCA و بهینهسازی ماده فعال کاتدی با هدف افزایش طول عمر سیکلی باتری، ایجاد لایه SEI مصنوعی روی ماده فعال آندی با هدف افزایش طول عمر سیکلی باتری، ساخت نمونه مهندسی غشاء باتری لیتیوم یون و بهینهسازی غشاء تجاری با هدف افزایش ایمنی و طول عمر سیکلی باتری لیتیوم یون فضایی است.