چین برای حمایت از جمعیت در حال گسترش سالمندان خود به رباتهای انساننما روی میآورد.
به گزارش جماران، چین در مواجهه با جمعیتی که به سرعت در حال پیر شدن است، در حال انجام برنامهریزیها و سیاستگذاریهای سطح بالا برای به کار گرفتن مراقبان هوش مصنوعی، رابطهای مغز و رایانه و رباتهای انساننماست.
ایسنا نوشت؛ اکنون به منظور رسیدگی به این چالشهای جمعیتی، از گنجاندن رباتهای انساننما در خدمات مراقبت از سالمندان خود خبر داده است. اعلامیه جدید شورای دولتی چین، بخشی از اقدامات این کشور با هدف ادغام فناوریهای پیشرفته در مراقبت از سالمندان را نشان میدهد.
دستورالعملهای جدید منتشر شده توسط کمیته مرکزی حزب کمونیست و شورای دولتی چین در دسامبر ۲۰۲۴، بر توسعه رباتهای انساننما، رابطهای مغز و رایانه و فناوریهای هوش مصنوعی که برای مراقبت از سالمندان شخصیسازی شدهاند، تأکید میکند.
بر اساس این دستورالعملها، چین قصد دارد تا سال ۲۰۲۹ یک شبکه خدمات مراقبت از سالمندان در سراسر این کشور ایجاد کند و تا سال ۲۰۳۵ نیز انتظار دارد که دسترسی همه سالمندان به خدمات اساسی را از طریق یک سیستم مراقبتی به خوبی توسعه یافته فراهم کند و به طور موثر به نیازهای جمعیت سالخورده کشور خود رسیدگی کند.
رویکرد استفاده از فناوری پیشرفته برای چالشهای جمعیت پیر
چین با یکی از سریعترین رشد جمعیت سالمندان در سطح جهان، قصد دارد با استقرار رباتهای انساننما و سیستمهای هوشمند، مراقبت از سالمندان را به سرعت پیش ببرد. این کشور تا پایان سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۱۶ میلیون شهروند ۶۵ ساله و بالاتر داشت که ۱۵.۴ درصد از کل جمعیت این کشور را شامل میشود.
همانطور که آمارهای رسمی نشان میدهند، با توجه به ظرفیت محدود تنها ۸.۲ میلیون تخت مراقبت از سالمندان در سراسر چین، این تغییر جمعیتی، تقاضای حیاتی برای راه حلهای مراقبتی نوآورانه را نشان میدهد.
دولت چین در واکنش به این اتفاق، نه تنها رباتهای انساننما با قابلیتهای تعاملی پیشرفته را در بخش مراقبت ادغام میکند، بلکه همچنین در حال توسعه سیستمهای خانگی هوشمند برای بهبود ایمنی و کیفیت زندگی افراد مسن است.
این رباتها به طور فزایندهای برای همراهی عاطفی، نظارت بر سلامت و کمک در خدمات هوشمند خانگی استفاده میشوند و تغییر قابل توجهی را به سمت راهحلهای مراقبتی با فناوری پیشرفته نشان میدهند.
برای سادهسازی این پیشرفتها، یک پلتفرم ملی اطلاعات مراقبت از سالمندان در حال توسعه است. این پلتفرم عرضه خدمات را با تقاضای رو به رشد هماهنگ میکند و ارائه خدمات مراقبتی را در سراسر این کشور بهینه میکند.
ابتکارات محلی، این تغییر را بیشتر نشان میدهد. رسانههای چینی گزارش میدهند که کمیسیون علوم و فناوری شهرداری پکن یک برنامه اقدام تا سال ۲۰۲۷ را با تمرکز بر نقشهای مراقبت توسط رباتیک ترسیم کرده است.
ووهان و شانگهای نیز در این زمینه پیشگام هستند و شانگهای اولین دستورالعملهای حکومتی چین را برای رباتهای انساننما در سال گذشته صادر کرد و بر کنترل ریسک و همکاری بینالمللی تأکید کرد.
دو برابر شدن جمعیت سالمندان در آسیا و اقیانوسیه تا سال ۲۰۵۰
بحران پیری جمعیت تنها به چین محدود نمیشود. این یک مسئله مهم در سراسر منطقه آسیا و اقیانوسیه است.
بانک توسعه آسیایی(ADB) در ماه مه ۲۰۲۴ گزارش داد که انتظار میرود تعداد افراد ۶۰ ساله و بالاتر در آسیا و اقیانوسیه دو برابر شود و تا سال ۲۰۵۰ به ۱.۲ میلیارد نفر برسد که تقریباً یک چهارم کل جمعیت این منطقه را تشکیل میدهد.
آلبرت پارک(Albert Park) اقتصاددان ارشد بانک توسعه آسیایی تاکید کرد: توسعه سریع آسیا و اقیانوسیه یک داستان موفقیت آمیز است، اما همچنین به یک تغییر جمعیتی عظیم دامن میزند و فشار آن در حال افزایش است. اگر میخواهند به صدها میلیون نفر در این منطقه کمک کنند که در حال پیر شدن هستند، باید اکنون آماده شوند.
هند که به داشتن بزرگترین جمعیت جوان جهان معروف است، با جمعیتی که به سرعت در حال پیر شدن است، دست و پنجه نرم میکند. گزارشی از سوی آژانس سلامت جنسی و باروری سازمان ملل متحد(UNFPA) که در دسامبر ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد که پیشبینی میشود جمعیت سالمندان هند تا سال ۲۰۵۰ از ۱۵۳ میلیون نفر به ۳۴۷ میلیون نفر افزایش یابد.
این گزارش همچنین به مسائل مهمی مانند دسترسی ناکافی به مراقبتهای بهداشتی، فقدان طرحهای بازنشستگی و چالشهای جسمی و روحی پیش روی سالمندان اشاره کرد.
این افزایش قریبالوقوع جمعیت سالمندان در سراسر آسیا و اقیانوسیه، نیازمند ارزیابی مجدد فوری سیاستهای مراقبت از سالمندان و معرفی راهحلهای مراقبتی نوآورانه برای رسیدگی به چالشهای جامعه سالخورده است.
ابتکار اخیر چین برای معرفی رباتیک پیشرفته و فناوری هوش مصنوعی در مراقبت از سالمندان گامی رو به جلو محسوب میشود. با این حال، تاثیر و عملی بودن آن نیاز به ارزیابی مداوم دارد.