گفتگوی اختصاصی پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

در گفت وگو با جماران تشریح شد؛

برنامه های دفتر موسسه تنظیم و نشر آثار امام در قم به مناسب سالگرد بزرگداشت امام خمینی

یکی از برنامه‌های ما سه شب نشست علمی با موضوعات مختلف جهت تبیین اندیشه و افکار امام است. انشاء الله این برنامه در شب‌های جمعه، شنبه و یکشنبه در مدرسه فیضیه برگزار می‌شود. انتخاب مدرسه فیضیه برای ما موضوعیت داشت؛ چون حضرت امام قیام و انقلاب خودشان را از مدرسه فیضیه آغاز کردند و پایگاه اولیه انقلاب، قم و مدرسه فیضیه بوده است.

پایگاه خبری جماران: رئیس دفتر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در قم برنامه های این دفتر در سی و پنچمین بزرگداشت امام را تشریح کرد.
مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با حت الاسلام و المسلمین کُمساری در پی می آید:

پیشاپیش سالگرد رحلت حضرت امام رحمت‌الله علیه را تسلیت عرض می‌کنیم. این روزها می‌بینیم که حضرت‌عالی به مناسبت ایام پیش رو در حال تدارک فعالیت هایی هستید. مایلیم گزارش جامعی نسبت به برنامه‌هایی که برای سالگرد ارتحال حضرت امام(ره) دارید و اینکه در چه مکان‌هایی و به چه نحوی برگزار می‌شود، از حضرت‌عالی بشنویم.

بنده هم از حضرت‌عالی تشکر می‌کنم که با این توان و علاقه‌ای خاص که نسبت به حضرت امام دارید، پیگیر اخبار سالگرد ارتحال ایشان بوده و در این زمینه منشأ اثر هستید. همچنین تشکر می‌کنم از سایت و رسانه جماران که پیوسته در ترویج اندیشه امام هم پیگیر بوده و هم الحمدلله پویا بوده‌اند. ان شاء الله که همه ما بتوانیم به این وظیفه خودمان عمل بکنیم.

در آستانه سی و پنجمین سالگرد ارتحال حضرت امام هستیم و این ایام برای همه کسانی که عشق به امام و دل در گرو ایشان دارند روزهای سختی است. واقعاً این غصه‌ای امام و غم امام هیچ‌وقت گَرد زمان و گذر زمان بر آن نمی‌نشیند و پیوسته تازه است. در این ایام که می‌شود آدم خودش را در سال ارتحال امام در سال 68 و آن لحظاتی که امام در بیمارستان بودند، احساس می‌کند. لحظاتی که همه ایران و همه مردم برای سلامتی امام دعا می‌کردند. این ایام تداعی‌کننده همان روزها است.

لذا برای مریدان، یاران و عشاق امام روزهای سختی خواهد بود. از این باب که ما هم خودمان را سرباز و مرید امام می‌دانیم، وظیفه داریم که این ایام را زنده نگهداریم. همین‌طور به‌واسطه جایگاهی که به‌عنوان موسسه تنظیم و نشر آثار امام داریم، این وظیفه دوچندان و چند صدچندان می‌شود و لذا ما باید بیشتر تلاش کنیم.

ما به‌عنوان موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام در قم، به مناسبت ارتحال ایشان چندتا برنامه داریم:

یکی از برنامه‌های ما سه شب نشست علمی با موضوعات مختلف جهت تبیین اندیشه و افکار امام است. انشاء الله این برنامه در شب‌های جمعه، شنبه و یکشنبه در مدرسه فیضیه برگزار می‌شود. انتخاب مدرسه فیضیه برای ما موضوعیت داشت؛ چون حضرت امام قیام و انقلاب خودشان را از مدرسه فیضیه آغاز کردند و پایگاه اولیه انقلاب، قم و مدرسه فیضیه بوده است.

لذا برای ما موضوعیت داشت که این نشست در این مدرسه علمیه باشد. نشست علمی هم‌معنا و مفهومش مشخص است؛ این نشست‌ها متفاوت با مجلس سخنرانی است که در آن یک نفر می‌آید و سخنرانی می‌کند. نشست‌های علمی هم مخاطبینش مشخص است که معمولاً مخاطبین آن نخبگان و فرهیختگانند و هم موضوعاتی که در آن مطرح می‌شود، موضوعات علمی است.

برنامه ما در اولین نشست این سه شب، با عنوان و موضوع «جایگاه فقه در حکمرانی عادلانه از منظر امام» است. انشاءالله این بحث توسط حجت‌الاسلام والمسلمین آقای دکتر احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات ارائه می‌شود. پیش‌بینی خودمان این است که این هم یک کار جدید است و هم موضوعات آن جدید است که انشاءالله مورد اقبال واقع بشود.

موضوع دوم که بنا است در شب دوم اتفاق بیفتد، «عدم جواز خلط بین تکوین و تشریع در فقه از منظر امام» است. این هم یک موضوع و بحث خیلی مهم اصولی و فقهی است که انشاء‌الله توسط حضرت آیت الله فاضل لنکرانی برگزار می‌شود. ایشان در این موضوع کار کرده است و یکی از نیازهای روز جامعه علمی ما مخصوصاً در حوزه فقه و اصول است.

موضوع سوم «جایگاه مصلحت در فقه از منظر امام» است که این موضوع هم توسط حضرت آیت الله علیدوست برگزار می‌شود.

نکته‌ای که من اینجا خدمت‌تان عرض کنم این است که این نشست‌ها با مشارکت مرکز مدیریت حوزه علمیه قم و مدرسه عالی فیضیه و دارالشفار برگزار می‌شود، آن‌ها در برنامه‌ریزی و اجرا مشارکت دارند. در جلسه‌ای که ما با مسئولین مرکز مدیریت حوزه داشتیم، خود دوستان پیشنهاد کردند و گفتند که این بحث‌ها و این موضوعات به همین مناسبت شروع بشود و ما انشاءالله در طول سال این نشست‌های تخصصی را در مراکز مختلف حوزوی برگزار می‌کنیم. دوستان پیشنهادشان این بود که ما چهل‌تا مرکز تخصصی داریم که همه مراکز تخصصی سطوح عالی حوزه هستند و این موضوعات را می‌توانیم در آنجا پی‌بگیریم. براین‌اساس، از همان پریروز که این جلسه شد، من سریعاً با همکاران نشستیم و 45 موضوع را استخراج کردیم که انشاءالله بتوانیم این 45 موضوع را که همه تخصصی و علمی است، در جاهای مختلف این مراکز علمی حوزوی این‌ها برگزار کنیم. انشاءالله خبرهایش را در آینده به سمع و نظر دوستان خواهیم رساند.

جدا از این مباحثی که گفتم مطرح می‌شود، ما یک کار دیگری را که از ایام سالگرد پیروزی انقلاب در 22 بهمن شروع کردیم، در مراسم سالگرد ارتحال حضرت امام نیز پی‌خواهیم گرفت و آن بازگویی و بازخوانی خاطرات انقلاب است. تا به حال 5 یا 6 نشست در این زمینه داشتیم؛ افراد مختلفی مثل حضرت آیت الله مسعودی خمینی، حضرت آیت الله سید حسین موسوی، آقای صادقی اردستانی و بعضی از دوستان دیگر آمدند و بازگویی خاطرات یا بازخوانی خاطرات نمودند. بناداریم این نشست‌ها در بیت امام استمرار داشته باشد. انشاءالله این نشست‌ها در همین ایام در بیت امام برگزار می‌شود.

کارهای دیگری نیز در حوزه ترویجی داریم که به مناسبت ایام ارتحال حضرت امام انجام می‌دهیم. برگزاری نمایشگاه عکس در چندین مرکز اداری، آموزشی و دینی با هماهنگی بعضی از نهادها هم در داخل قم و هم در شهرستان‌هایی که وابستگی به استان قم دارند، برگزار می‌کنیم. بنا داریم نمایشگاه کتاب را در بیت حضرت امام برگزار کنیم. همچنین به این مناسبت کارهای مشارکتی دیگری هم است که در این حوزه اتفاق می‌افتد. اعتقاد ما بر این است که همه ما باید در ترویج و زنده نگهداشتن شخصیت و افکار امام کمک‌کار هم باشیم و این موضوعی نیست که فقط جزو وظایف موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام باشد بلکه همه مراکز در جاهایی مختلف باید کمک‌کننده باشند. الحمدلله اتفاقات خوبی هم افتاده است و همین‌جا هم من تشکر می‌کنم از بسیاری از نهادهای مختلف استان قم که در این زمینه با ما همکاری داشتند.

 

آیا برای بعضی از شهرها و بخش‌های استان قم یا در خیلی از نقاط دیگر کشور هم برنامه‌ریزی کرده‌اید؟ مثلاً گاهی پیگیری‌هایی می‌شود که در جاهایی مردم دوست دارند در این ایام سخنرانان خاصی از این مرکز اعزام شوند، آیا نسبت به این موضوع هم اقداماتی داشتید یا در دست‌کار دارید؟

 برای استان قم، بله؛ سال گذشته ما در بعضی از شهرستان‌های قم مثل سلفچگان، کهک و جعفریه از طریق شورای هماهنگی تبلیغات که یکی از اعضای این شورا از مجموعه موسسه است، شرکت و همکاری کردیم و امسال نیز هم در برگزاری نمایشگاه‌ها و هم در اعزام سخنران اگر لازم بوده است، همکاری داریم. ولی برای استان‌های دیگر ما فقط از قبل با بعضی از مراکزی که مبلغ اعزام می‌کنند اعلام آمادگی کردیم که اگر یک‌وقتی احتیاج بود در اعزام مبلغ و کارشناس حتماً کمک می‌کنیم.

 

این نشست علمی که فرمودید، در کدام بخش فیضیه برگزار خواهد شد؟ در زیرزمین فیضیه یا در صحن برگزار می‌شود؟

 چون این نشست بعد از نماز است و نماز هم در زیرزمین برگزار می‌شود، لذا بنا داریم انشاءالله این نشست‌ها را در همان‌جا زیرزمین فیضیه بعد از نماز برگزار کنیم.

از همین‌جا از همه فرهیختگان و نخبگان دعوت می‌کنم که در نشست‌های علمی حضور داشته باشند. بازهم تأکید دارم که هدف ما تبیین اندیشه علمی امام است که شاید کمتر به آن پرداخته شده است و مرکز فیضیه نیز برای ما موضوعیت داشته است. انشاءالله این برنامه‌ها در طول سال هم تداوم خواهد داشت.

 

در این مسیر با چالشی هم رو به رو شدید؟

نه، تا به حال که الحمد لله همه کمک‌کار بودند. ولی قاعدتاً بحث‌های علمی که پیش بیاید چالش‌ساز است و ایجاد چالش می‌کند. البته همین که نکته‌ها و مطالبی گفته می‌شود یا نقد و بررسی و ایجاد چالش می‌شود، خودش هم خوب است کند. به هر صورت، این‌ها همه در ترویج اندیشه نورانی امام که واقعاً امروز حوزه علمیه و همه مراکز علمی ما به آن احتیاج دارند، کمک می‌کند. انشاء الله که ما هم زمینه آشنایی نخبگان را با این اندیشه و تفکر مهیا کنیم.

 

احساس نمی‌کنید که ترویج و تبیین اندیشه‌های امام در نهادهای فرهنگی یک‌مقداری کم‌رنگ شده است؟ دلیل این کم‌رنگی را چه می‌بینید؟ راهکارتان چیست؟

نکته اساسی واقعیتی است که نسل جوان آن‌چنان که می‌بایست امام را بشناسند و با تفکر امام آشنا باشند، نیستند. این جزو فرمایشات خود مقام معظم رهبری است با این مضمون که هر وقت ما از اندیشه امام فاصله گرفتیم، سیلی سختی خوردیم. شاید این سیلی‌هایی که بعضی وقت‌ها ما و جامعه ما می‌خورد به‌واسطه همین باشد. من نمی‌خواهم فرد خاص و مرکز خاصی را متهم کنم ولی واقعیت این است که همه ما در ترویج اندیشه ناب امام کوتاهی کردیم و به وظایف‌مان عمل نکردیم. بعضی وقت‌ها روی اصل ترویج اندیشه امام کوتاهی کردیم و بعضی وقت‌ها هم اگر امام و اندیشه امام را نام بردیم، خواستیم امام و اندیشه امام را مطابق با سلیقه خودمان ترویج و معرفی کنیم.

به نظر من این معرفی امام نیست؛ این شاید حتی تحریف امام باشد. واقعاً همه کسانی که دغدغه امام را داریم و به این سخن مقام معظم رهبری اعتقاد داریم که «اگر از اندیشه امام فاصله بگیریم سیلی سختی خواهیم خورد»، یا به این نکته که «این انقلاب بی‌نام خمینی در هیچ جای عالم شناخته‌شده نیست»، باید به این سمت‌وسو برویم و امام را آنچنان که بود معرفی کنیم، نه آنچنان که ما می‌خواهیم. این خیلی مهم است. بیاییم امام را همان‌گونه که بود، معرفی و ترویج کنیم.

من اعتقاد دارم که اگر ما امام را همانگونه که که بود به جامعه و نسل جوان معرفی کنیم، همان نسل جوانی که امام را هم ندیدند، شیفته امام و تفکر امام خواهند شد. شما نگاه کنید که امام چه کرد که یک عده‌ای از جوان‌ها، عمدتاً جوان‌هایی که امام را دیدند و شناختند، جان‌شان را در طبق اخلاص گذاشتند. امام مگر چه گفت! اگر همان چیزهایی که امام گفت امروز گفته شود  من اعتقاد دارم که تأثیر خودش را به خوبی خواهد گذاشت؛ چون من تجربه دارم و در جاهایی مختلف گاهی با جوان‌ها ارتباط داشتم و دیدم که جوانانی، هنرمندانی بودند که وقتی امام را همانگونه که بودند، برای‌شان  معرفی کردیم، علاقه مند به شخصیت و افکار امام شدند.

یک‌وقتی من اصفهان بودم، در آنجا هنرمندی بود که خیلی آشنایی با امام نداشت؛ به بهانه جشنواره تئاتر روح‌الله که ما در اصفهان برگزار می‌کردیم، آنجا به عنوان نویسنده تئاتر آمده بود. در چندتا از کلاس‌ها آمد و من چندتا کتاب دادم، بعد با ایشان در مورد امام صحبت کردم. بعد از رفت‌وآمدی گفت حاج‌آقا، من تابه‌حال از این منظر به امام نگاه نکرده بودم. با صراحت گفت من تابه‌حال ارادت خاص به امام نداشتم، ولی امروز نگاه من نسبت به امام متفاوت شد.

جوان‌های ما مشکل ندارند، ما که می‌بایست این امانت را منتقل کنیم، نتوانستیم و موفق نبودیم. اگر به این وظیفه عمل کنیم یقیناً جامعه ما، جوانان ما و همه کسانی که امام را ندیدند، به امام اقبال خواهند داشت. انشاءالله یاد و نام امام در میان همه نسل‌ها زنده است و زنده خواهد بود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.