به گزارش ایرنا؛ از قلعه سب به عنوان زیباترین و بلندترین بنای خاکی کشور با قدمتی به بلندای تاریخ می توان نمادی از هویت، موجودیت و شناسنامه تاریخی خطه بلوچستان یاد کرد.
این قلعه تاریخی یادگاری از پیوند فرهنگ ایرانی با گذشته تاریخی و افسانه ‌ای خود است و همواره عظمت خویش را از بلندای نخلستان‌های سب به رخ همگان می ‌کشد.
سیب و سوران یکی از قدیمی‌ ترین مناطق سیستان و بلوچستان است که با دهها نماد تاریخی و گردشگری مختلف از دوره های قبل از اسلام و بعد از اسلام قدمت آن به چند هزار سال می رسد.
قلعه خشتی سب که کارشناسان از آن به عنوان مرتفع ترین قلعه خشتی ایران یاد می کنند در مربع‌های قرینه به ارتفاع هشت تا ‎ 22متر ایجاد شده که باید گفت از زیباترین و سالم ترین قلعه‌هایی است که از دوران اسلامی در سیستان و بلوچستان بر‌جای مانده و آیینه تمام نمایی از حاکمان صفویه و بعد از آن هاست.
نام قلعه سب از روستای سیب به معنای جایگاهی که در آن آب روان است خود نمایی می ‌کند؛ این واژه به طایفه‌های کهن در سراوان نیز اطلاق می ‌شود.
قلعه سب روی صفحه ‌ای سنگی و صخره طبیعی کم ارتفاع با خشت و گل در قرن دوازدهم هجری قمری ساخته شد و در پایان قرن سیزدهم آخرین تغییرات اساسی در آن صورت گرفت.
ساختمان قلعه مجموعه ‌ای از حصار و بنای اصلی است که با ‎ 23متر ارتفاع در شهر سیب واقع در جنوب غرب سراوان قرار دارد.
بنای اصلی قلعه در قاعده به صورت مستطیل ‎ 36متر در ‎ 25متر، در 2 طبقه ساخته شده است.
هرچه بر ارتفاع آن افزوده از حجم آن نیز کم می ‌شود و در ظاهر به شکل هرم در می ‌آید که موجب ایستایی بیشتر بنا و جلوگیری از رانش دیوارهای قطور و مرتفع آن شده است.
معماران چیره دست محلی با بهره‌ گیری از تجربه خود، برای ساخت قلعه سب؛ تخم گیاهی به نام توتری را با گل مخلوط می ‌کردند و ملاطی چسبناک می ‌ساختند که وقتی خشک شد شدیدترین رگبارها و باران‌های فصلی بلوچستان نیز توانایی شستن آن را ندارد و به همین دلیل قلعه سال‌ها پایدار مانده است.
حصار قلعه سب با سه متر ارتفاع ،‎ 48متر در ‎ 74متر به شکل مستطیل، دور تا دور قلعه را فراگرفته است و به وسیله غلام گردها (مکان ویژه نگهبانان و تیراندازی) در داخل دیوار و چهار برج چهارگوش در چهار راس حصار از قلعه محافظت می‌کنند.
سازندگان قلعه همچنین با بهره‌ گیری از تنه خرما و شاخ و برگ آن و گاهی نیز حصیرهایی از داز ( نخل کوتاه وحشی )، سقف‌ها را می ‌پوشاندند و روی آنها را از کاهگل پوشش می‌دادند.
محل ورود به قلعه تنها از طریق پلکان جنوب شرق امکان پذیر است و وارد شوندگان پس از عبور از درب اصلی قلعه به وسیله معبری به درگاهی، در سمت میانی دیواره غربی و از آنجا به وسیله یک راهرو تونل به طول ‎ 16/5متر با شیب نسبتا تند به حیاط مرکزی می ‌رسیدند.
قلعه سب در مجموع ‎ 10اتاق کوچک و بزرگ دارد که در اطراف حیاط مرکزی جای گرفته‌ اند و برای دسترسی به فضاهای حاکم ‌نشین و تابستانی، راه پله ‌ای مخفی، کم عرض و با شیب زیاد وجود دارد.
قلعه سب بعد از زمان صفویه به ویژه در عصر افشاریه محل سکونت حاکمان منطقه بوده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیب و سوران گفت: جشن شکوه معماری بلوچستان دهم فروردین ماه سال آینده در قلعه سب این شهرستان در جنوب شرق سیستان و بلوچستان برگزار می شود.
عبدالسلام محمدی سیب اظهار داشت‌: برپایی سیاه چادر در ورودی سیب و سوران، تجهیز 2 اقامتگاه بوم گردی، برگزاری نمایشگاه و فروشگاه صنایع دستی در محل قلعه سب این شهرستان از جمله برنامه های پیش بینی شده برای برگزاری این جشن است.
وی بیان کرد: مقرر شده تا مردم محلی دهستان های سب، کنت و پسکوه خانه های خود را به عنوان اقامتگاه بوم گردی در اختیار گردشگران قرار دهند تا ضمن فراهم کردن رفاه مسافران؛ فرهنگ و نوع زندگی مردم این منطقه به گردشگران معرفی شود.
وی گفت:‌ در ایام نوروز علاوه بر اقامتگاه های محلی مهمانسراهای ادارات نیز برای اسکان در اختیار مسافران نوروزی قرار داده می شود.
وی افزود: راهنمایان بومی در منطقه برای معرفی آثار و جاذبه های گردشگری به مسافران نوروزی در شهرستان سیب و سوران مستقر خواهند شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیب و سوران گفت: این شهرستان دارای آثار شاخصی همچون قلعه سب، قلعه کنت و تپه های تاریخی است که تلاش داریم با جذب گردشگر و معرفی آثار تاریخی و صنایع دستی برای مردم محلی اشتغال و رونق اقتصادی ایجاد کنیم.
به گزارش ایرنا‌ بیش از 92 اثر تاریخی در سیب و سوران وجود دارد که 20 اثر از این تعداد به ثبت رسیده که از مهمترین جاذبه های طبیعی این شهرستان می توان به تپه شنی، قلعه سب، چشمه آب درمانی منطقه پیرگیابان، سد ماشکید علیا، نخلستان های آپاتان و آبشارهای دامنه کوه بیرک، قلعه های کنت، هیدوچ، کرشان و پسکوه نام برد.
همچنین آثار تاریخی فراوانی در این منطقه وجود دارد که قلعه خشتی و گلی سب به عنوان یکی از مرتفع ترین بناهای کشور با قابلیت ضد زلزله از مهمترین این آثار است.
صنایع دستی مختلف از جمله حصیر بافی، سوزن دوزی، سکه دوزی و گلیم بافی از جذابیت های دیگر شهرستان سیب و سوران است.
شهرستان سیب و سوران با دارا بودن 2 بخش مرکزی و هیدوچ در 400کیلومتری زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.
7316**3213
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.