به گزارش ایرنا منوکسید کربن گازی بیرنگ، بی بو، و بی مزه است که اغلب آن را به عنوان قاتل خاموش می شناسند زیرا تشخیص آن به راحتی امکان پذیر نیست.
این گاز به واسطه سوختن انواع مواد سوختی نظیر گاز، چوب، زغال چوب و حتی نفت و متصاعد شدن گاز منوکسید کربن از لوازم خانگی یا سیستم های گرمایشی تولید می شود که استفاده از این منابع در شرایط عادی نگران کننده نیست اما اگر دچار نقص بوده یا در فضای بسته درحال کار باشند و به درستی از آنها استفاده نشود می تواند سبب افزایش منوکسید کربن در فضا و در نتیجه مسمومیت یا مرگ افراد شوند.
به گفته کارشناسان سردرد، سرگیجه، تهوع، استفراغ، کاهش سطح هوشیاری و تاری دید از علائم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است.
رئیس مرکز فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زابل گفت: در پی برودت هوا 24 نفر از شهروندان شمال این استان از ابتدای آذر تاکنون دچارمسمومیت با منوکسید کربن شدند.
غلامعلی رفعت اظهار داشت: در پی وقوع این حوادث واعلام موضوع به مرکز پیام فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی زابل بلافاصله تیم های امدادی از نزدیک ترین پایگاههای اورژانس به محل حادثه اعزام شدند.
وی ادامه داد: 9 نفر از این مصدومان پس از دریافت اقدامات درمانی اولیه برای ادامه درمان به بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی زابل منتقل شدند.
وی افزود: همچنین 15 نفر دیگر به صورت سرپایی از خدمات فوریت های پزشکی بهره مند شدند.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان گفت: همزمان با پاییز امسال براثر انتشار گاز مونوکسید کربن در شهرستان های زاهدان و سراوان چهار نفر کشته و 23 نفر مسموم شدند.
دکتر فریبرز راشدی اظهار داشت: این افراد به دلیل رعایت نکردن اصول ایمنی نظیر استفاده از زغال و انتشار گاز دچار مسمومیت با مونوکسید کربن شدند.
وی با بیان اینکه سردرد، تهوع ، تنگی نفس و بی هوشی از جمله علایم و نشانه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است ادامه داد: از مجموع مصدومان این حوادث چهار نفر به دلیل شدت گاز گرفتگی جان خود را از دست دادند.
وی افزود: استنشاق گاز مونوکسید کربن (CO2) به دلیل اینکه 200 بار آسان تر از اکسیژن با گلبول قرمز ترکیب می شود می تواند سریع سبب مسمومیت شود.
وی با بیان اینکه مونوکسید کربن گازی بدون بو و رنگ است گفت: در مواردی که افرادی شک به مسمومیت با این گاز را دارند، در نخستین گام فرد آسیب دیده را از محیط خارج کنند و بلافاصله با اورژانس 115 تماس بگیرند و برای حضور سریع عوامل اورژانس نشانی دقیق خود را اعلام کنند.
مدیرکل پزشکی قانونی سیستان و بلوچستان گفت: 9 نفر از ابتدای سالجاری تاکنون بر اثر مسمومیت با گاز منوکسید کربن در استان جان خود را از دست دادند.
دکتر رضا عبدی اظهارداشت: با توجه به برودت هوا و افزایش احتمال تلفات مسمومیت با گاز، شهروندان باید در زمینه رعایت مسائل ایمنی در زمان استفاده از وسائل گرمایشی دقت بیشتری داشته باشند.
وی افزود: بر اساس آمارهای موجود بیشترین زمان تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن عمدتا در ماه های آذر و دی اتفاق می افتد.
مدیرکل پزشکی قانونی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: 12 نفر سال گذشته در استان بر اثر مسمومیت با گاز جان خود را از دست دادند که 10 نفر از آنان در نیمه دوم سال جان باخته اند.
عبدی اظهار داشت: مونوکسیدگازی است که بر اثر ناقص سوختن کربن بوجود می آید، که بسیار سمی است اما رنگ و بوی خاصی ندارد، به همین دلیل کربن مونوکسید قاتل نامریی نامیده می شود.
وی گفت: میل ترکیبی کربن مونوکسید با هموگلوبین خون حدود افزون بر 200 برابر بیشتر از میل ترکیب گاز اکسیژن است، در خون انسان حدود پنج درصد کربن مونوکسید وجود دارد اما اگر این مقدار به 20 درصد برسد سبب مرگ خواهد شد.
به گزارش ایرنا، آمارهای ارائه شده از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در حالیست که استان سیستان و بلوچستان هنوز از گاز شهری و استفاده مردم از بخاری های گازی بی بهره است به همین سبب برخی کارشناسان پیش بینی می کنند در صورت کم توجهی در زمینه فرهنگ سازی و بی توجهی مردم به استفاده بهینه از وسایل گرمایشی استاندارد پس از گازکشی منازل شمار تلفات ناشی از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن به مراتب بیشتر خواهد شد.
هر چند که هم اینک شهر زاهدان در حال اجرای طرح گازکشی و نصب علمک گاز در مقابل منازل شهروندان است و سازمان نظام مهندسی نیز دقت زیادی در رعایت استانداردهای لازم برای گازکشی در منازل دارد اما مهمتر از همه دقت نظر مردم در استفاده صحیح از سیستم و وسایل گرمایشی استاندارد است.
استان سیستان و بلوچستان با افزون بر 2 میلیون و 775 هزار نفر جمعیت و 19 شهرستان و 187 هزار و 502کیلومتر مربع وسعت پهناورترین استان کشور شناخته می شود.
این استان در حوزه بهداشت و درمان به سه بخش تقسیم شده که شهرستان های شمالی شامل زابل، هیرمند، زهک، هامون و نیمروز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی زابل و شهرستان های زاهدان، میرجاوه، خاش، سراوان، سیب و سوران، مهرستان، چابهار و کنارک زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و شهرستان های ایرانشهر، سرباز، نیکشهر، دلگان، فنوج و قصرقند زیر پوشش دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر قرار دارد.
7316** 6081 خبرنگار: عصمت جهانی **انتشاردهنده: حیدر سرایانی
اخبار لحظه به لحظه را در کانال تلگرامی «اخبار ایرنا سیستان و بلوچستان» دنبال کنید. @
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.