به گزارش ایرنا «سواس» کفشی ساده، راحت و متناسب و مختص مناطق گرم و خشک است که مردمان جنوب و جنوب شرق ایران به ویژه در سیستان و بلوچستان در گذشته از آن استفاده می کردند.
مواد این کفش از درختی بومی با نام محلی «داز»یا همان خرمای وحشی که در بیشتر مناطق سیستان و بلوچستان می روید تهیه می شود.
یکی از جوانان خوش ذوق سراوانی با ایجاد کارگاه ساخت این نوع پاپوش محلی ضمن زنده نگهداشتن این صنعت دستی نیاکان خود، زمینه اشتغال 2 نفر را فراهم کرده است.
این جوان بلوچ روستای زنگیان سراوان با استفاده از ایده های جدید و استفاده از فناوری روز اقدام به ساخت سواس می کند.
محمد امین چاکری زاده کار آفرین سراوانی با استفاده از لاستیک های کهنه خودرو و تلفیقی از سوزندوزی بلوچی تا کنون تعداد زیادی سواس تولید کرده و از طریق فضای مجازی تبلیغ و به فروش رسانده است.
چاکیری زاده در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: استفاده از سواس در گذشته بین مردان بلوچ به ویژه عشایر که در مناطق کوهستانی زندگی می کرده اند و برای چرای دامهای خود به صحرا می رفتند رواج بسیاری داشته است.
وی در باره چگونگی ساخت سواس به شیوه جدید بیان کرد: در یک سفر کوهستانی که با دوستان خود داشتم کفش بسیاری از همراهانمان ار بین رفت به جز یک نفر که سواس پوشیده بود و من هم پس از پیدا کردن تکه هایی از یک لاستیک خودرو برای خود و دوستانم توانستم به شیوه سواس کفش بسازم تا در ادامه راه با مشکل مواجه نشوم.
وی گفت: محکمی و دوام این سواس برای من قابل توجه بود و باعث شد تا بر اساس طرح وایده ای که در ذهن داشتم به ساخت سواس به شیوه نوین روی آورم.
این جوان کارآفرین افزود: شروع کار خود را با یک لاستیک کهنه خودرو آغاز کردم و پس از استقبال از ساخت این نوع کفش به صورت کارگاهی شروع به ساخت سواس کردم.
کار آفرین روستای زنگیان گفت: استقبال دوستان با دادن ایده و طرح های مختلف باعث شد تا این کار را به عنوان شغل خود قرار دهم و حدود پنج سال است که یه ساخت سواس مشغولم، ابتدا در منزل و پس از پیشنهادات برای ساخت کفش یک مغازه کوچک 15 متری را به عنوان کارگاه اجاره کردم و هم اکنون در همین مغازه در حال ساخت این محصول به صورت کاملاً دستی هستم.
چاکری زاده گفت: استفاده از فضای مجازی و نرم افزارهای پیام رسان باعث شد تا کار خود را به صورت رسمی معرفی کنم و با گذاشتن عکس از کارهای خود در صفحات اینستاگرام و تلگرام هم اکنون از تمام نقاط ایران سفارش دارم وکار خود را به صورت گسترده ادامه می دهم.
وی ادامه داد: آرزو دارم کارگاه خود را به صورت رسمی ثبت کنم و کار را گسترش دهم اما با مشکلاتی مواجه هستم که حمایت مسئولان در این زمینه را می طلبد.
کار آفرین روستای زنگیان افزود: پس از سفال کلپورگان کارگاه ساخت 'سواس' من نیز به صورت سنتی و هم شیوه نوین به عنوان تنها کارگاه زنده ساخت سواس در ایران محسوب می شود و به همین سبب از مسئولان و دوستان سرمایه گذار در بخش خصوصی تقاضا دارم تا برای ثبت کارگاه به صورت رسمی حمایت های لازم را انجام دهند.
چاکری زاده افزود: با توجه به شرایط مذهبی موجود در منطقه تا کنون موفق به دریافت وام نشده ام و در صورتی که وام بدون بهره و یا بدون درصد در اختیار داشته باشم و یا بخش خصوصی سرمایه گذاری لازم را برای حمایت از صنایع کوچک انجام دهند کسب وکارم توسعه بیشتری خواهد گرفت وطرح های دیگری را نیز علاوه بر سواس تولید خواهم کرد.
وی در خصوص تفاوت کار خود با اصل سواس گفت: سواس در اصل با استفاده از ضایعات نخل خرما ساخته می شود و بر اثر گرما و تابش خورشید و سایش زمین به مرور زمان دوام خود را از دست خواهد داد اما ساخت سواس با طرح جدید که کف آن از لاستیک ساخته می شود دوام و ماندگاری بیشتری را خواهد داشت و مقاومت آن در برابر خورشید کم نخواهد شد.
این جوان کار آفرین افزود: طرح سوزندوزی بلوچی که توسط همسرم در خانه دوخته می شود و برروی کار خود از آن استفاده می کنم باعث شده است تا هم برای 2 نفر اشتغال ایجاد و هم با استقبال بسیار خوب مردم مواجه شود که نشان دهنده هنر دست بانوان بلوچ است و تاثیر آن در فروش محصولات را چند برابر می کند.
وی با اشاره به توسعه کار خود افزود: از آنجایی که علاقه دارم کار خود را در حد بین المللی گسترش دهم و تنها محدود به ساخت سواس نباشد و بتوانم سایر صنایع دستی بلوچ را دوباره احیا کنم از مسئولین تقاضا دارم تا با واگذاری زمین و توسعه کارگاه نقش ارزنده ای را برای احیای میراث گذشته و ایجاد اشتغال جوانان در راستای اقتصاد مقاومتی ایفا کنند.
وی در خصوص توسعه طرحهای خود گفت: ایده ها و طرح های بسیاری را در ذهن دارم که در صورت حمایت های لازم آنها را اجرایی خواهم کرد به عنوان مثال ساخت نژوک (کفش زمستانی بلوچی ) را که از چرم ساخته میشود و همچنین ساخت کیف باطرح سوزندوزی بلوچی را در ذهن دارم که در صورت تامین وسایل مورد نیاز آنها را خواهم ساخت.

** اجرای طرح ضربتی اشتغال در روستاهای استان
مدیرکل سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان چندی پیش به خبرنگار ایرنا گفته بود: در راستای تحقق شعار سال دربخش صنایع دستی و گردشگری، و همچنین حمایت از هنرمندان در رشته های صنایع دستی طرح ضربتی اشتغال در روستاها اجرایی شده است.
کامبیز مشتاق گوهری که اخیرا به عنوان معاون وزیر راه و شهرسازی منصوب شده است، افزود: برگزاری کارگاههای صنایع دستی، آموزش و تولید صنایع دستی و کارگاههای پارچه بافی از جمله اقدامات انجام شده در این بخش است.
وی تصریح کرد: ایجاد بازارچه های فروش صنایع دستی و معرفی استان در سطح ملی ، جذب سرمایه گذار خارجی در بخش زیرساختهای گردشگری ، به منظور جذب گردشگر در اولویت این سازمان قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: لازم است تا ظرفیتهای موجود در عرصه صنایع دستی، بوم گردی جاذبه های طبیعی و فرهنگی مورد توجه گردشگران قرار گیرد تا اهداف این نهاد نیز محقق شود.
مدیر کل سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گفت: تامین زیرساختهای حمل و نقل کمک شایانی به تسهیل امر گردشگری می کند که خوشبختانه این مهم در استان تا حدودی محقق شده است و نیازمند تلاش بیشتر است.

رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری سراوان در این باره به ایرنا گفت : باهدف حمایت وترویج اموزش صنایع دستی در این شهرستان دوره های اموزش صنایع دستی درطول سال باهمکاری اداره زندان ها وکمیته امداد امام خمینی (ره )شهرستان سراوان برگزار می شود و در همین راستا برای محمد امین چاکری زاده به عنوان صنعتگر حوزه ساخت سواس گواهینامه صادر شده است.
حمزه ندرت زهی افزود: تمامی صنعتگران رشته های مختلف می توانند پس از گذراندن کلاسها و آزمون هایی که از طرف این اداره برگزار می شود گواهینامه دریافت کنند.
وی گفت: صنعتگرانی که خواستار توسعه کار خود به صورت کارگاهی هستند می توانند جهت دریافت تسهیلات و معرفی به بانک های عامل به اداره میراث فرهنگی مراجعه کنند تا اقدامات لازم در این راستا انجام شود.
وی اظهار داشت: برای هیچ یک از صنعتگرانی که گواهینامه های خود را دریافت کرده اند هیچ محدودیتی در زمینه ساخت کارگاه و توسعه کارشان وجود ندارد و این اداره حمایت های لازم را انجام خواهد داد.
رئیش اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سراوان افزود: در همین راستا در سال جاری با اجرای طرح پیوند درسراسر کشور و خرید تضمینی صنایع دستی صنعت گران، خرید تضمینی حصیر برای حمایت از حصیر بافان شهرستان سراوان اجرا شده است.
ندرت زهی گفت: همزمان با بازدید ارزیابان جهانی صنایع دستی از روستای کلپورگان بیش از 500 قطعه حصیر به ازرش چهل میلیون ریال از صنعتگران رشته حصیربافی توسط معاونت صنایع دستی کشور خریداری شد.
وی گفت: در مرحله دوم طرح تضمینی پیوند برای خرید محصولات صنعتگران حصیر نیز به صورت تضمینی ونقدی جهت حمایت از تولیدات داخلی و در راستای نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری به' سال اقتصاد مقاومتی تولید واشتغال' خریداری می شود.
وی اظهار داشت: سایر صنعتگران نیز می توانند با مراجعه به اداره میراث فرهنگی از نحوه اجرای طرح پیوند محصولات خود را به صورت نقد و تضمینی در اختیار این اداره قرار داده و از حمایت های لازم در این زمینه بهره مند شوند .
7336**6081 خبرنگار: احسان بختیاری ** انتشار دهنده: حیدر سرایانی
اخبار لحظه به لحظه را در کانال تلگرامی «اخبار ایرنا سیستان و بلوچستان» دنبال کنید. @irnazahedan
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.