وحید پورمردان روز شنبه در بازدید از تالاب بینالمللی هامون به مناسب روز زمین پاک اظهار داشت: بارشهای زمستان گذشته و بهار امسال سبب جاری شدن روان آبهای سیلابی در مسیلها و رودخانههای منتهی به تالاب بینالمللی هامون و احیای بخشهایی از این تالاب شده است.
وی گفت: اجرای طرح های متعدد لایروبی، حفر کانال و غیره در بستر تالاب هامون و رودخانه های منطقه که به تالاب منتهی می شود، موجب تسهیل ورود آب به تالاب هامون شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان افزود: هدایت آب به مناطق خاص در تالاب هامون با اهداف محیط زیستی از قبیل احیای پوشش گیاهی در مناطق بحرانی گرد و غبار، گسترش بیشتر آب در تالاب برای احیای آن و بازگشت زندگی و گونه های خاص به این ذخیره گاه زیست کره است.
تالاب یا دریاچه بینالمللی هامون سومین دریاچه بزرگ ایران پس از دریاچه های خزر و ارومیه و هفتمین تالاب بینالمللی جهان و یکی از ذخیرهگاههای زیستکره در ایران واقع در شمال استان سیستان و بلوچستان است.
این تالاب از سه دریاچه کوچک به نامهای هامون پوزک، هامون سابوری و هامون هیرمند تشکیل شدهاست که در زمان فراوانی آب به هم میپیوندند و دریاچه مشترک هامون بین افغانستان و ایران را تشکیل میدهند. رودخانه هیرمند شریان اصلی ورود به هامون است و رودخانههای خاشرود، فراه، هاروترود، شوررود، حسینآباد و نهبندان نیز به تالاب هامون میریزند.
وسعت تالاب هامون در زمان پرآبی ۵۶۶۰ کیلومتر مربع است.
حیات دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است و این وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.
تالاب هامون در چهارمین کنگره جهانی ذخیرهگاههای زیستکره که روزهای پایانی سال ۱۳۹۴ در لیما پایتخت پرو برگزار شد از سوی سازمان یونسکو بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره ثبت شد که بدین ترتیب تعداد ذخیرهگاههای زیستکره در ایران به ۱۲ مورد افزایش یافته است.
خشکسالی و قطع آب رودخانه هیرمند در ۱۹ سال گذشته سبب خشکیدن تالاب بین المللی هامون و نابودی زیستگاه انواع پرندگان و حیوانات وحشی شد و ساکنان اطراف هامون را با مشکلات متعددی روبرو کرد.