زندگی صنعتی امروزی چنان انسان را نیازمند انرژی برق کرده که نبود آن حتی برای لحظه‌ای زندگی میلیون‌ها نفر را در دنیا مختل و به نوعی غیر ممکن می‌کند.

نیرویی ارزشمند که برای رسیدن به دست مصرف کننده مسیرهای طولانی را طی کرده و ابزاری چون کابل و تیرهای برق عاملی در رسیدن این نیرو به منازل، ادارات، مراکز تولیدی، کارخانجات و غیره و غیره شده است.

براساس قانون هر یک از این تیرهای برق دارای حریم زمینی و هوایی مشخصی هستند که نقض آن جرم محسوب شده و مشکلات بسیاری را به دنبال خواهد داشت.

حریم هایی که چه به صورت زمینی و چه به صورت هوایی گاها به آن تجاوز می شود و زنگ خطر بروز اتفاقات ناگواری را به صدا در می‌آورد.

مدیر دفتر نظارت بر برق روستایی شرکت توزیع برق سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طبق ماده ۱۶۵ قانون مدنی برای خطوط انتقال و توزیع برق حریم ارتفاعی و عرضی مشخصی در نظر گرفته شده که باید حتما رعایت شود.

سجاد حیدری افزود: براساس متن صریح این قانون درصورت نقض و تجاوز به این حریم شرکت‌های انتقال و توزیع نیروی برق می توانند از مجرای قانونی اقدام و عطف به همین قانون از دستگاه قضا مجوز قلع و قمع زمین های مذکور را اخذ کنند.

وی بیان کرد: براساس ماده ۹ لایحه رفع تجاوز از حریم تاسیسات برق و آب تمامی دستگاه های اجرایی از قبیل ادارات راه و شهرسازی، شهرداری‌ها، دهیاری ها و غیره موظفند قبل از اجرای پروژهای عمرانی مانند بازگشایی معابر، ساخت خیابان، جاده و یا راه ارتباطی نسبت به جا به جایی تاسیسات موجود در طرح و پروژه مربوطه اقدام و سپس پروژه را عملیاتی کنند.

چندی قبل ویدیویی از وجود تیر برق در میانه جاده ای در بخش نصرت آباد زاهدان در فضای مجازی منتشر شد که برای اطلاع از چند و چون این ماجرا با مسوول روابط عمومی شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان به گفت وگو نشستیم.

شهاب عبدلی در توضیح علت وجود این تیر برق در وسط جاده گفت: دستگاه های متولی در این بخش کوتاهی کرده و با توجه به تعریف حریم تیرهای برق نسبت به انتقال این تیر برق قبل از احداث جاده اقدامی نکرده اند.

وی بیان کرد: هر چند این جاده هنوز به بهره برداری نرسیده اما طبق قانون باید قبل از عملیات ساخت جاده‌ دستگاه های متولی نسبت به جا به جایی و انتقال تیرهای برق اقدام لازم را انجام دهند.

مسوول روابط عمومی‌ شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان بیان کرد: در انجام این طرح ها قبل از انجام کار هزینه جا به جایی تیرهای برق دریافت می‌ شود اما اقدامی برای این جا به جایی در زمان مقرر صورت نمی‌گیرد.

عبدلی تصریح کرد: حضور این تیرهای برق علاوه بر ایجاد خطر، خسارت‌های بسیاری را به شرکت برق وارد می‌کند.

وی با اشاره به وجود چنین مشکلی در جاده در حال ساخت زاهدان- خاش، افزود: این مسیر در حال ساخت است اما پیمانکار قبل از احداث جاده باید حریم تیرهای برق را مشخص و نسبت به انتقال این تیرها توسط دستگاه متولی اقدام می‌ کرد.

مسوول روابط عمومی‌ شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان به نقص حریم هوایی که نوع دیگری از نقض در حوزه برق است اشاره کرد و گفت: تیرهای برق و کابل‌ها عبوری دارای ارتفاعی مشخص از سطح زمین هستند که گاها انجام برخی از طرح های جاده سازی باعث کم شدن این فاصله و به نوعی نقض حریم هوایی این تیرها می‌شود.

وی به نقض حریم هوایی در منطقه سه راهی دشتک  اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به ساخت جاده و افزایش ارتفاع، در برخی نقاط این مسیر نقض هوایی صورت گرفته که باید توسط شرکت متولی ساخت جاده این نقض بر طرف شود.

عبدلی بیان کرد: کاهش این ارتفاع احتمال بروز خطرات بسیاری را برای وسایل نقلیه و افرادی که در این مسیر تردد می‌کنند به دنبال خواهد داشت.

تا نرسیدن به مرحله بهره برداری جا به جایی صورت نمی‌گیرد

معاون مهندسی ساخت راه و شهرسازی شمال سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: جاده تا زمانی که به بهره برداری کامل نرسد کار جابه جایی تیرهای برق در آن صورت نمی‌گیرد.  

مهدی فارسی با بیان اینکه پروژه تا زمانی که تعیین تکلیف نشود زیر بار عبور نمی‌رود اظهار داشت: جاده زاهدان- نصرت آباد و زاهدان - خاش از جمله پروژه های در حال ساخت است که به مرحله  بهره برداری مسیر نرسیده است.

وی ادامه داد: با اتمام کار جاده‌کشی دستگاه‌های متولی پای کار آمده و قسمت‌هایی که مربوط به هر دستگاه است بررسی و مسیر به سمت بهره برداری جاده هدایت می‌شود.

معاون مهندسی ساخت راه و شهرسازی شمال سیستان و بلوچستان تصریح کرد: جاده نیز همانند تیرهای برق دارای حریم است که گاها برخی دستگاه ها این حریم را نیز نقض می‌کنند.

وی خاطر نشان کرد: در زمینه جابجایی تیر برق این کار به صورت تعاملی بین اداره راه و شهرسازی و شرکت برق انجام و قبل از بهره برداری پروژه نسبت به جا به جایی تیرهای برق موجود در مسیر اقدام می‌شود.

مهندس فارسی در زمینه نقض هوایی صورت گرفته در مسیر سه راهی دشتک گفت: در این محدوده شرکت برق باید ارتفاع حریم و شبکه خود را افزایش دهد و این کار به اداره راه و شهرسازی مربوط نمی شود.

انسان امروزی به خوبی می داند مهمترین موهبتی که در پرتو رعایت قانون نصیبش می شود امنیت، رفاه، آسایش، احقاق حقوق، عدالت، جلوگیری از ظلم و غیره است.

قانون همواره حسن ختام و راه روشن بسیاری از مشکلات و مسایل جامعه بوده و است.

 نگاه کارشناسان مختلف و زبده به ارائه قوانین منسجم و کارآمد در هر بخش نشان از جامع بودن قانون و تبعیت از آن دارد.

نکته ای که در این گزارش مهم است توجه به قوانین ارائه شده و پایبند بودن همگان نسبت به آن است، چرا که اندکی غفلت موجب خساراتی جبران ناپذیر برای مردم خواهد شد.

هیات وزیران در جلسه ای که در سال ۱۳۹۴ به پیشنهاد وزارت نیرو و به استناد تبصره (۲) ماده (۱۸) قانون سازمان برق ایران، مصوب سال ۱۳۴۶، برگزار کرد، به درستی حریم خطوط هوایی و زمینی انتقال و توزیع برق را مشخص کرده است.

در ذیل این قانون به استناد ماده و تبصره های متعدد صراحتا حریم خطوط زمینی و هوایی انتقال برق مشخص و از تمام دستگاه ها و اشخاص حقیقی و حقوقی خواسته شده تا به این مواد توجه و خود را ملزم به رعایت آن بدانند.

در مفاد این قانون آمده است نقض مواد توسط هر دستگاهی خلاف است ‌و به موجب این قانون حوزه برق می تواند نسبت به تخریب و دریافت خسارت از اشخاص و دستگاه ها اقدام کند.

در ماده هفت این تصویب نامه صراحتا آمده است: اشخاصی که بر خلاف مقررات این مصوبه اقدام به عملیات و تصرفاتی در مسیر حریم زمینی و هوایی و در زیر حریم هوایی خطوط برق نمایند، مکلفند به محض اعلام وزارت نیرو و یا شرکت‌های برق عملیات و تصرفات را متوقف و با هزینه خود نسبت به رفع آثار عملیات و تصرفات مبادرت کنند.

روشنی بیان در این قوانین نشان از اهمیت حوزه برق دارد بطوریکه کمترین سهل انگاری در این بخش موجب اتفاقات و صدمات جبران ناپذیری برای مردم خواهد شد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.