وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه باید به تحریم به دید توازنی نگاه کرد، یادآور شد: آنچه این توافق را نسبت به بقیه متمایز می کند، این است که با یک زمانبندی 10 ساله پرونده ایران در شورای امنیت سازمان ملل مختومه شده و به کلی حذف می شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، محمد جواد ظریف پیش از ظهر امروز در نشست ویژه بررسی توافق هسته ای در مؤسسه اطلاعات ضمن تشکر از حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی به خاطر برگزاری این نشست اظهار کرد: نکاتی که دکتر خرازی در این نشست مطرح کردند، از این جهت قابل توجه است که نگرش جدیدی را به وجود آورد. نه اینکه بخواهیم به خود تبریک بگوییم. از این جهت که چنین فرصتی به خاطر حضور مردم در انتخابات به وجود آمد. اینکه حضور مردم در انتخابات توافق را به پیروزی رساند یک شعار نیست.
وی افزود: وقتی به متون تحریم ها نگاه می کنیم، می بینیم هدف تحریم ها ایجاد فشار اقتصادی نبوده است، بلکه هدف تغییر در سیاست ها مد نظر بوده است. هدف از تحریم ها فشار به مردم با هدف جدا کردن آنها از حاکمیت بوده است تا به تغییر حاکمیت در کشور بیانجامد.
وزیر امورخارجه با اشاره به حضور مردم در انتخابات تصریح کرد: مردم ایران با حضور در انتخابات حماسه ساز شدند. این کار مردم باعث شد طرف مقابل در اینکه بتواند با تحریم به خواسته های خود برسد، نا امید شد. این مذاکره در ظرفی 12ساله انجام شده است که هدفش پروژه امنیتی سازی ایران بود که این موضوعات در مواد 40 و 41 فصل هفت دیده و شروع می شود.
وی با بیان اینکه تحریم ها در یک بازه 10 ساله به پایان می رسد، ادامه داد: تحریم ها در طول 10 سال به پایان رسیده و برای همیشه از بین خواهد رفت. این یک برنامه قطعی است. طبق این برنامه کشورهای دنیا با زبان "برجام" با ایران سخن می گویند. در برخی موارد تحریم ها، تحریم موشکی بود. اقداماتی در این زمینه انجام شد که قطعنامه 1929 تبدیل به محدودیت های مشخص در این حوزه شد.
ظریف با بیان اینکه باید به تحریم به دید توازنی نگاه کرد، یادآور شد: آنچه این توافق را نسبت به بقیه متمایز می کند، این است که با یک زمانبندی 10 ساله پرونده در شورای امنیت سازمان ملل مختومه شده و به کلی حذف می شود.
وی تاکید کرد: از روز پایان مذاکرات برخورد دنیا با ایران بر اساس برجام و قطعنامه تغییر کرده است. پرونده هسته ای ایران پرونده ای استثنایی بود. از سال 2003 که سفیر ایران در سازمان ملل بودم، شورای حکام وضعیت پرونده هسته ای ایران را یک پرونده استثنایی کرد. ما 12 سال وضعیت استثنایی داشتیم، اما وضعیت دیگری هم داشتیم که با قطعنامه 1969 که مساله ایران به فصل هفت پیوسته بود به وجود آمد.
وزیر امور خارجه گفت: طرف مقابل می خواست با فشار بر ایران به خواست خود برسد و نتوانست به این مهم دست یابد.
وی در پایان نشست ویژه بررسی توافق هسته ای به سؤالاتی در مورد مذاکرات هسته ای و هزینه هایی که کردیم و برداشتی که از این هزینه ها داشتیم، پاسخ داد.
ظریف در این پرسش و پاسخ اظهار کرد: در مورد موشک ها و ممنوعیت فعالیت موشکی ایران باید به 3 مورد اشاره کرد. اولین نکته اینکه قطعنامه 1929 هرگونه فعالیت در حوزه موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای را ممنوع کرده بود و کشورها نه تنها می توانستند بلکه باید هر اقدامی علیه کشوری که موشک بالستیک داشت انجام می دادند. این مسآله تبدیل به یک اصل الزام آور برای ایران شد. دوم اینکه در کشور ما هیچ موشکی برای حمل کلاهک هسته ای طراحی نشده است و اصلا این در سیاست ما نیست و سوم اینکه ما به هنگام مذاکره به صراحت اعلام کرده ایم که توان دفاعی خود را بدون محدودیت ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه کشورمان با انتقاد از اینکه که چرا بعد از تصویب قطعنامه 1929 هیچ صحبتی در میان نبود اما الآن فریاد وااسلاما از خیلی ها شنیده می شود گفت: در حال حاضر شرایط کشور از نظر حقوقی زیر و رو شده است.
وی در ادامه تأکید کرد: قطعنامه 1929 یکی از بدترین قطعنامه های شورای امنیت و قطعنامه 2231 یکی از عجیب ترین قطعنامه های شورای امنیت است. من به صراحت می گویم این دستاورد بسیار بزرگی است و بزرگ ترین خیانت این است که به مردم ما بگویند شکست خورده اید.
ظریف مهم ترین تضمین در اجرای برجام را در هم تنیدن روابط اقتصادی دانست و گفت: مهم ترین نکته این است که ما بتوانیم روابط را برای مبارزه با تروریسم در جهان ایجاد کنیم.
وی درباره هزینه هایی که تا کنون برای توافق شده است گفت: این هزینه ها هزینه اقتدار ملی است. اکنون مبانی قدرت در جهان چند وجهی شده است و یکی از وجوه آن قدرت های معنایی است. اگر ما تنها به دنبال محاسبه هزینه و فایده به لحاظ مالی باشیم از این قدرت معنایی دور شده ایم.
در ادامه وزیر امور خارجه درباره به کار بردن اصطلاح برد - برد توضیح داد: توافق وین از این نظر برای ما یک موفقیت بزرگ بود که توانستیم ثابت کنیم پارادایم حذف و محروم کردن در دنیا ناکارآمد شده است. ما به یک روش جدید می خواهیم با دنیا تعامل کنیم و دنیا ناگزیر از قبول این نوع تعامل است. به همین دلیل است که ما از اصطلاح برد - برد استفاده می کنیم. چرا که بازی برد - باخت برای هیچ کس حتی برنده در پایان نفعی ندارد.
ظریف در پایان صحبت های خود تأکید کرد: من اصرار دارم که بگویم هرکس به دنبال رسیدن به یک راه حل معقول بود در این مذکرات پیروز شد و کسانی که جنگ می خواستند شکست خوردند.