با توجه به اینکه شهردار سابق در مصاحبه های خود صراحتا قراردادهای بالای یک میلیارد تومان را گفته بودند، ما در کمترین زمان ممکن سعی کردیم اول این فاز را طی کنیم. اینکه چرا به کمتر از این فکر نشده به دلیل تعدد است. شاید حجم اطلاعات، استفاده از آنها را با مشکل مواجه کند. اگر مبنایی بگذاریم، نظارتی که ما می خواهیم را امکان پذیرتر می کند.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران گفت: ممکن است با یک دستور مدیریتی از بالا نتوان جلوی فساد و تخلفی که سالیان گذشته در رگ و پی این سازمان ریشه دوانده را گرفت.
به گزارش خبرنگار جماران، بهاره آروین در نشست خبری به مناسبت آغاز به کار سامانه شفاف سازی قراردادهای شهرداری، با بیان اینکه آغاز به کار این سامانه گام اول در فراخواندن همه شهروندان است که می توانند یاری رسان مدیریت شهری در پیشگیری از تخلفات باشند، گفت: پیگیری این کار از ابتدای کار شورای شهر پنجم آغاز شد. اطلاعات در سامانه قراردادها ثبت شده بود. ما مواردی که احساس کردیم انتشار آنها ضرورت شفافیت است را انتخاب و به شهردار تهران اعلام کردیم.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران، آنلاین بودن اطلاعات را یکی از ویژگی های مهم این سامانه دانست و تصریح کرد: هر قراردادی که انعقاد آن تمام می شود بدون هیچ دستکاری فردی روی سامانه می آید و هیچ کس واسطه بین سامانه قراردادها و سامانه شافافیت نیست. اطلاعات به صورت خودکار و سیستماتیک از سامانه قراردادها خوانده می شود و در سامانه shfaf.tehran.ir به نمایش در می آید.
وی افزود: از نظر من هدف اصلی تحقق نظارت همگانی است. یعنی شهروندان را به یاری خوانده ایم برای اینکه ممکن است با یک دستور مدیریتی از بالا نتوان جلوی فساد و تخلفی که سالیان گذشته در رگ و پی این سازمان ریشه دوانده را گرفت. ما مردم را به یاری طلبیدیم که اطلاعات در اختیار همه باشد تا نظارت همگانی محقق شود؛ تجربه جهانی هم نشان داده که نظارت مردمی بسیار کارآمدتر است و از فساد پیشگیری می کند.
آروین در پاسخ به سؤال جماران در مورد برنامه شورای شهر برای انتشار قراردادهای زیر یک میلیارد تومان، اظهار داشت: این سامانه فاز اول شفافیت قراردادها است. با توجه به اینکه شهردار سابق در مصاحبه های خود صراحتا قراردادهای بالای یک میلیارد تومان را گفته بودند، ما در کمترین زمان ممکن سعی کردیم اول این فاز را طی کنیم. اینکه چرا به کمتر از این فکر نشده به دلیل تعدد است. شاید حجم اطلاعات، استفاده از آنها را با مشکل مواجه کند. اگر مبنایی بگذاریم، نظارتی که ما می خواهیم را امکان پذیرتر می کند.
وی با تأکید بر اینکه «من با سؤال شما همراهم»، ادامه داد: کمیته شفافیت معتقد است معیاری که ما برای قراردادها می گذاریم باید معیار بیشترین تعداد قراردادها باشد. یعنی قراردادها را با یک کار کارشناسی کامل به گونه ای تعیین کنیم که اطلاعات بلااستفاده نشود. اما من معتقدم این معیار باید مورد بررسی کارشناسی دقیق تری قرار بگیرد. ما باید به گونه ای عمل کنیم که مبلغ قراردادهایی که شفاف می شود درصد خیلی خوبی از مجموع قراردادها را تشکیل دهد.
عضو هیأت رئیسه شورای اسلامی شهر تهران افزود: ان شاء الله در فازهای بعدی ما پیگیری می کنیم که قراردادهای زیر یک میلیارد تومان هم منتشر شود. از نظر من محدودیتی وجود ندارد. من با شما موافقیم که می شود گفت قراردادهای متوسط، یعنی بین 20 تا 220 میلیون تومان هم آشکار شوند. کمیته این موضوع را پیگیری خواهد کرد. باید نظرات مخالف را هم بشونیم تا ببینیم باید چه کار کنیم. من خودم شخصا معتقدم در فازهای بعد می توانیم اطلاعات بیشتر قراردادهای شهرداری تهران ر ا آشکار کرد.
وی در مورد احتمال خرد شدن قراردادهای شهرداری گفت: کمیته شفافیت به دنبال این است که از خرد شدن قراردادها جلوگیری کند و اگر مجموع قراردادهایی که با یک مجری بسته می شود بالای یک میلیارد تومان باشد منتشر شود. این را باید در سامانه قراردادها تعریف کنیم و یکی از ارتقاهایی که می دهیم این است.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران در پاسخ به سؤال دیگر جماران در مورد قراردادهای محرمانه ای که منتشر نمی شوند، گفت: ما هنوز ساز و کاری را برای این تعیین نکرده ایم. تعداد خیلی محدودی از قراردادها را ممکن است برخی از سازمان ها و شرکت ها معتقد باشند که محرمانه است ولی کمیته شفافیت خواستار این شد که آیین نامه تدوین شود و معلوم باشد و به مردم هم گفته شود که چه مواردی ممکن است جزو قراردادهای محرمانه محسوب شود.
وی افزود: ممکن است با توجه به شرایطی که در کشور ما هست برخی از فناوری ها محرمانه باشند فعلی تعداد و مبلغ مجموع آنها باید روشن باشد و اگر به دلیل محرمانه بودن عنوان قرارداد در سامانه نمی آید ولی تعداد و مجموع مبالغ آن بیاید. ما به دنبال این هستیم که شفاف سازی شود اساسا در شهرداری تهران قرارداد محرمانه به چه قراردادی اطلاق می شود و چه کسی در مورد آن تصمیم می گیرد و ثانیا اینکه در مورد تعداد و مجموع آن اطلاع رسانی شود.
آروین در پاسخ به سؤالی در مورد جوابگویی نسبت به مدیریت قبلی شهرداری تهران گفت: هدف این سامانه شفافیت است و افشاگری تخلفات نیست. در مورد مدیریت قبل نیازمند کار با اهداف دیگری است.
عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران در مورد اقدام های شورای شهر تهران برای شفاف سازی دیگری فعالیت های شهرداری اظهار داشت: سامانه جامع مناقصات و مزایدات که در آینده راه اندازی می شود از بسیاری عدم شفافیت ها جلوگیری خواهد کرد. بسیاری از تخلفات در حوزه شهرسازی رخ می دهد. با معاونت شهرسازی قرارداد بسته ایم تا اطلاعاتی املاکی که مجوز می گیرند هم در اختیار عمومی قرار بگیرد. هر بخشی که احساس کنیم الکترونیکی شدن فعالیت ها می تواند به شفافیت کمک کند ورود خواهیم کرد.
وی افزود: تهاترها در سامانه قراردادها ثبت نمی شود. این امر در ابتدای کار شورای پنجم به تصویب رسید که برخی معتقد بودند کار اجرا را با کندی مواجه می کند. هر شش ماه یک بار کمیته شفافیت پیگیری می کند که اطلاعات تهاترها هم به اطلاع عموم برسد. شفافیت هزینه های نمایندگی و بودجه شورا هم می تواند گام های دیگر باشد. من شخصا مخالفتی با این امر ندارم.