پایگاه خبری جماران: رهبر معظم انقلاب بیستم فروردین ماه در دیدار با جمعی از مسئولان کشور با یادآوری روحیه انقلابی و خدمتگزارانه حاکم بر مدیران کشور در دهه ۶۰، خطاب به مسئولان خاطرنشان کردند: «آیا آن احساسات و رفتارهای تحسین برانگیز را به یاد دارید؟ آیا آن بیاعتنایی به مال دنیا و اهتمام به خدمت را به یاد دارید؟ اشکال کار این است که گاهی آن ارزش ها فراموش می شود.
بعد از این بیانات این پرسش در ذهن ایجاد شد که مگر در دهه 60 چه ارزش هایی در سیستم مدیریتی کشور حاکم بود که امروز به فراموشی سپرده شده است؟!
در همین رابطه با سید محمد غرضی نماینده دور اول مجلس شورای اسلامی، وزیر نفت دولت هایآیت الله محمد رضا مهدوی کنی و دولت اول میر حسین موسوی و وزیر پست و تلگراف دولت دوم موسوی و دولت اول هاشمی رفسنجانی و کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به گفت و گو پرداخته ایم.
سید محمد غرضی در این باره به جماران گفت: امروز حرف های ما خیلی در بستر رسانه ها جایگاه ندارد. دراین مجموعه بیشتر اظهار نظرهای وابسته به منافع قدرت و منافع جناحی بر رسانه ها مسلط شده و اخلاق و دلسوزی و فداکاری از مجموعه فعالیت های سیاسی رخت بربسته است.
وی ادامه داد: پیش از انقلاب هم این گونه بود که در مباحث سیاسی اخلاق جایگاهی نداشت. اما جامعه همیشه در بطن خودش اخلاق می آفریند. چون جامعه محتاج به زندگی کردن است و در زندگی کردن جز اخلاق و فداکاری نمی تواند حاکم باشد. امروز هم مردم زندگی خودشان را دارند و این روابط بینشان برقرار است و علت اصلی تثبیت جامعه این است که اکثریت جامعه با این مفاهیم، هم آشنا است و هم عمل می کند. وقتی از اکثریت و قاعده جامعه یک مقدار فاصله می گیریم و به سمت گروه های امتیاز طلب می رویم به تدریج این روابط ضعیف تر می شود و در مراحل بعدی به تقابل می رسد و تقابل ها به تهمت می انجامد و تهمت ها به شکستگی ها می رسد. وقتی در بین قدرت سیاسی این اتفاق می افتد به یک باره فساد سرتاپای وجود امتیاز طلب ها را می گیرد.
غرضی افزود: همان گونه که مقام معظم رهبری هم فرمودند، دولت، مجلس و قوه قضائیه بالاخره عملکردشان مورد قبول مردم نیست و این دستگاه ها هر چه تلاش می کنند که بگوید ما سالم و خدمتگزاریم مردم از آن استقبال نمی کنند.
وزیر نفت دولت اول میرحسین موسوی ابراز داشت: نه تنها در دهه 60 بلکه در همه دوران های مبارزه، از مشروطه تا کنون همیشه دلایل موفقیت این بوده است که اخلاق بر سیاست برتری داشته است؛ وقتی کم کم بر اثر گذشت زمان ارزش ها تغییر می کنند و سیاست جای اخلاق را می گیرد -به طوری که حقوق عامه مردم بابت امتیاز طلبی یک عده ای خاص تلف شود-، دل همه به درد می آید و خود به خود انسان یاد روزگاران خوب می افتد. در این دوره ها، چه پیش از انقلاب و چه در دهه اول انقلاب، قبول مسئولیت همراه با گرفتن امتیاز نبود.
وی خاطرنشان کرد: مثلاً وقتی در دهه سی یک عده جوان برای فعالیت های انقلابی دور هم جمع شدیم، بین خودمان قرار گذاشتیم بیشتر از نیازمان هزینه نکنیم و واقعاً این روند را تا انقلاب ادامه دادیم؛ در آن دوران با یک خوراک سیرابی 15 ریالی یک روزمان را سر می کردیم در حالی که امکانات بسیار زیادی مخصوصا بعد از انقلاب در اختیار ما بود.
نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی با بیان این که به نظرم امروز هم قاعده جامعه بر همین منوال است ولی ستاد جامعه یک مقداری متفاوت است، گفت: در قاعده جامعه «پرستش» شکل دارد، اما در ستاد کشور «سیاست پرستی» حاکم است. سرزمین فرهنگی ایران همیشه موحد بوده است و این موضوع جامعه و سیاست را شکل داده بود اما امروز امتیاز خواهی و سیاست پرستی جای توحید را گرفته است و مسئولین در کارهایشان به غیر از خدا، فکر می کنند.
وی ابراز داشت: بنابراین من فکر می کنم اگر به همین منوال پیش برویم این شکاف جامعه و حکومت روز به روز بیشتر می شود. همین اتفاقاتی که سال گذشته رخ داد نمونه همین شکاف است. در نهایت اما قدرت سیاسی باید متوجه شود که گفتن و شعار دادن کفایت عمل نمی کند. در درجه اول باید همه از امتیاز طلبی دست بردارند و در قدم دوم با فساد مبارزه کنند. و اِلّا اگر قانونی را در مجلس تصویب و بعد امتیازاتی که به دست آمد را بین خودم و دوستانمان تقسیم کردیم این باعث شکست می شود. همین بلایی که سر بازار ارز در هفته پیش آمد نمونه این امتیاز طلبی بود. یک عده ای پول کلانی را برداشتند و بین خود و دوستانشان تقسیم کردند و وارد بازار ارز شدند و همه چیز را به هم ریختند.
غرضی ضمن بیان این که یک زمانی ما آمدیم دائما گفتیم شایسته سالاری، آخر هم به جایی نرسیدیم، تاکید کرد: به دلیل این که کسی که شایسته باشد عامل قدرت نمی شود بلکه نظر و دیدگاه های خودش را دارد. عواملی که به قدرت می چسبند، دستورات قدرت را اجرا می کنند را نمی توان شایسته این فرد در بهترین حالت کارگزار است. همین موضوع باعث شده است که امتیازها در دولت های مختلف به گروه های خاص داده شود و شایسته هایی که می توانستند کاری انجام دهند سرشان بی کلاه مانده است.
وی گفت: نگاه قدرت سیاسی باید به رفع گرفتاری های کلیت جامعه باشد نه رفع گرفتاری های طبقات بالای جامعه؛ طبقات بالای جامع هر چه قدر امتیاز بگیرند سیر نمی شوند، دلار را بالا بردند و تا قبل از این اگر یک نفر می توانست یک کیلو گوشت بخرد، الان دیگر برایش سخت شده است. آن کسانی که آمدند پشت سر آقای روحانی ایستادند و او را رئیس جمهور کردند الان باید جواب دهند همین طور کسانی که 8 سال از احمدی نژاد حمایت کردند و مملکت را به این روز انداختند الان کجا هستند که وضعیت مملکت را ببینند.
وزیر پست و تلگراف دولت دوم میرحسین موسوی یادآور شد: در دهه شصت به خدا وقتی دلار 100 تومان شد، ستون فقرات ما شکست، اما حالا 6000 هزار تومان شده و اصلا کسی حرفش را هم نمی زند. چرا برای ضعف مدیریتی خودمان دست در جیب فقرا می کنیم؟!
وی در پایان اظهار داشت: در اوایل انقلاب هر دلار 7 ریال بود بعد جنگ شد و به 20 تا 30 تومان رسید و این صعود ادامه داشت، ولی دولت با کوپن اوضاع را کنترل می کرد. در واقع در دوران مجلس اول و دوم کارها به خوبی پیش می رفت از مجلس سوم به بعد گروه های چپ و راست سر برآوردند و جامعه و سیاست را به خودی و غیر خودی تقسیم کردند؛ همین موضوع باعث شد که آن فضای دلسوزی و اخلاص عمل کم کم جایش را به امتیاز طلبی و سود جویی سیاسی و اقتصادی بدهد. امروز یک عده ای یک نفر را بالا می برند و یک نفر دیگر را پایین می کشند و فکر می کنند کار سیاسی کرده اند.