پایگاه خبری جماران: بحث ناتمام احتمال فیلتر تلگرام که به موضوع داغ رسانه ها تبدیل شده، واکنش های متفاوتی به همراه داشته و درحالی که رئیس جمهور با فیلتر این پیام رسان مخالفت کرده است، اما خبرهای ضد و نقیضی از فیلتر قریب الوقوع آن شنیده می شود. در این میان، شخصیت های مختلفی از هر دو طیف سیاسی کشور نظرات خود را درباره فیلتر این پیام رسان مطرح کردند.
در همین راستا، ضمن اینکه عده ای در مخالفت با حضور تلگرام در کنار پیام رسان های بومی اظهار نظر کرده و آن را مخل امنیت دانستند. اما اشخاص زیادی هم معتقدند که شکستن انحصار تلگرام در صورتی می تواند مفید باشد که در کنارش، پیام رسان های داخلی مورد حمایت و تقویت قرار گیرند. از این رو خبرنگار جماران گفت و گویی با آیات محسن غرویان و سیدمحمد غروی انجام داده و نظر آنها را درباره این موضوع جویا شده است.
آیت الله محسن غرویان درباره بحث داغ احتمال فیلتر تلگرام در روزهای آینده گفت: در دنیای امروز، تکنولوژی ها روز به روز پیشرفته تر می شوند و تبادل اطلاعات در روی کره زمین آسان تر صورت می گیرد. کشور ما نیز مشمول این فرآیندها است و دیگر تبادل اطلاعات در جهان امروزی سریع تر انجام می شود. این نکته ای است که نمی توان آن را انکار کرد و توان مقابله با این تکنولوژی ها نیز به شکل دائم وجود ندارد. ممکن است بتوان به طور موقت با آن مقابله کرد، اما به هرحال تکنولوژی، صنعت و علم راه خود را پیدا کرده و ادامه خواهند داد.
وی با بیان اینکه در ادامه این مسیر، تکنولوژی های برتر می آیند، گفت: ما باید پیام رسان های داخلی مطمئن و خوبی داشته باشیم و مردم نیز با چنین ویژگی هایی از آنها استفاده خواهند کرد. اما همانطور که آقای رئیس جمهور گفت: ما نمی توانیم پیام رسان ها را به پیام رسان های داخلی منحصر کنیم. زیرا دسترسی آزاد مردم به اطلاعات از طرق مختلف نظیر ماهواره ها و تکنولوژی های روز دنیا، همچنان برقرار می ماند. بنابراین ضمن اینکه ما باید پیام رسان های داخلی را تقویت کنیم، باید پذیرفت که با برخوردهای فیزیکی و فیلترینگ نمی توان موفق عمل کرد.
این مدرس حوزه علمیه قم در ادامه گفت: متاسفانه ما با آنکه تاکنون با پدیده هایی از این دست ، برخوردی دفعی و حذفی داشتیم، اما هنوز عبرت نگرفتیم. راه حل این است که ما باید فرهنگ استفاده صحیح از تلگرام و سایر ابزارهای اطلاع رسانی را در میان مردم تقویت کنیم.
وی در ادامه با اشاره به اینکه قادر نیست تبعات فیلتر احتمالی چنین پیام رسانی را بازگو کند، اظهار کرد: مردم از چنین اقدامی احساس محدودیت خواهند کرد و این ممکن است منجر به فشارهای روحی و روانی در میان مردم شود. راه حل همان است که آقای رئیس جمهور گفت. ما باید پیام رسان های داخلی را تقویت کنیم، ولی نمی توانیم رسانه های جهانی را محدود یا مسدود کنیم، زیرا سرانجام، آنها فیلتر شکن هایی ارائه خواهند داد که راه را برای دسترسی مردم به این پیام رسان ها باز می کند.
غرویان در پاسخ به چرایی اتکای مردم به پیام رسان تلگرام گفت: مردم به طور طبیعی زمانی به دنبال آب و غذا می روند، که نیاز پیدا می کنند. آنها همچنین در زمستان به دنبال گرم کردن و در تابستان درصدد سردکردن فضای خانه های خود هستند، به دلیل آنکه چنین نیازی دارند. به نظر می رسد که به دنبال تلگرام رفتن نیز بر اساس احساس نیاز طبیعی و فطری مردم باشد. رزق و روزی بسیاری از افراد از طریق همین رسانه ها امکان پذیر است. این ها ابزارهایی هستند که بسیاری از مردم با آنها زندگی می کنند. به نظر من باید کار فرهنگی صورت گیرد و از مردم خواسته شود تا این ابزارها مورد استفاده صحیح قرار گیرد.
غروی: تلگرام با توجه به شرایط اجتماعی موجود، آسیبی جدی برای جوان ها در کشور است/ مساله فیلتر کردن تمام یا قسمتی از تلگرام، به مصلحت جوانان و خانواده ها است
آیت الله سید محمد غروی نیز در گفت و گو با خبرنگار جماران، درباره فیلتر احتمالی پیام رسان تلگرام گفت: حقیقت این است که تلگرام به دلیل آنکه غیر خودی است و همه نوع مطلب و محتوایی هم در آن وجود دارد، با توجه به شرایط اجتماعی موجود، آسیبی جدی برای جوان ها در کشور است. متاسفانه مسائل غیراخلاقی زیادی در تلگرام وجود دارد که به راحتی می توان به آنها دسترسی داشت. به طور جدّ، چنین ابزاری به منزله یک خطر برای جوان ها تلقی می شود و می تواند نقش لاابالی گری را ایفا کند.
وی افزود: از طرف دیگر، تلگرام تهدیدی برای خانواده ها و حتی مساله ازدواج در کشور است. در نتیجه باید راهکار صحیحی را در این رابطه برگزید. در همین راستا ما باید پیام رسان های داخلی خود را داشته باشیم. البته مسئولین وعده راه اندازی چنین پیام رسان هایی را داده اند، اما تا زمانی که چنین وعده ای عملی نشود، مساله فیلتر کردن تمام یا قسمتی از تلگرام، به مصلحت جوانان و خانواده ها است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان اینکه نه امروز، بلکه در گذشته باید فکری به حال کسب و کارهای تلگرامی می شد، گفت: باید زمانی که این تکنولوژی آمد. متولیان فضای مجازی، جهات مختلف امکانات آن را بررسی می کردند. متاسفانه چنین کاری انجام نشد و امکانات در اختیار عموم قرار گرفت. حال امروز باید تمامی این کسب و کارها و امکانات را به پیام رسان های داخلی منتقل کرد. به نحوی که بسترسازی فعالیت های اقتصادی به شکل دیگر و اطمینان بخش در داخل انجام گیرد.
وی در ادامه گفت: معضلات اخلاقی تلگرام، تاثیرات وسیعی بر جامعه، به ویژه جوانان گذاشته است. اگر کسی واقع بین باشد، می پذیرد همین موبایل هایی که در دستان جوانان و نوجوانان قرار دارد، چگونه می تواند همه چیز آنها را تهدید کند. با چنین تهدیدی نباید سطحی برخورد کرد و نباید آن را کم انگاشت. نباید معضلات اخلاقی این پیام رسان را فدای مسائل اقتصادی آن کرد.
وی گفت: مسئولین باید فکری به حال این مساله کرده و شبکه ای راه اندازی کنند که بستر مطمئنی فراهم آورد و جلوی ضایعات موجود در پیام رسان های خارجی را بگیرد. برخی که معتقد به کار فرهنگی و نه فیلتر در برابر این پیام رسان ها هستند. صرفاً حرف می زنند. کار فرهنگی کدام است؟ جوان ها و نوجوان ها با جستجوهایی که می کنند، وارد شبکه هایی می شوند که مروج مسائل غیر اخلاقی هستند. تنها زمانی که انسان روی زمین سیر نکند می تواند از این گونه حرف های آرمانی می زند.
غروی در پایان افزود: کار فرهنگی نمی تواند در برابر وابستگی کودکان، نوجوانان و جوانان به این پیام رسان ها موثر باشد. آقایان اگر هنر انجام چنین کاری را داشتند، از گذشته زمینه های آن را فراهم می کردند. کارهای فرهنگی تدافعی در مقابل طوفان مخرب پیام رسان تلگرام کارساز نخواهد بود.