مسئول کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین ضمن تشریح برنامه های فرهنگی ستاد مرکزی اربعین گفت: گاهی ما بر اساس افراط و تفریط و هیجانات و گاهی عکس آن عمل می کنیم که نیازمند استفاده از ظرفیت های نخبگانی حوزه و دانشگاه ها است.
حجت الاسلام و المسلمین حمید احمدی در گفت و گو با خبرنگار جماران ، در مورد برنامه های فرهنگی تدارک دیده شده برای مسیر راهپیمایی اربعین اظهار کرد: بخشی از کارها را مثل اعزام مبلغ با همکاری حوزه ها و گروه های مردمی تبلیغ ساماندهی شده و امسال حدود دو هزار مبلغ برای استقرار و پاسخگوی به نیازهای زائرین ایرانی می روند. بخش دیگری از کارها نخبگانی است. ما تلاش کرده ایم دانشگاهیان ایران با دانشگاهیان عراق ارتباط بگیرند و تعامل داشته باشند.
مدیر آموزش بعثه مقام معظم رهبری تأکید کرد: برای بحث های آینده پژوهی و شناسایی ظرفیت ها باید از ظرفیت های نخبگانی کشور استفاده شود تا بخش های غیر تخصصی حضور پیدا نکنند. امسال دانشگاه علامه پای کار آمد و دانشگاه های دیگر هم کمک کردند؛ در واقع پروژه هایی را خود دانشگاهیان طراحی کردند.
وی با بیان اینکه خیلی از بحث های اربعین نیاز به ورود نخبگان برای طراحی ایده و مدل پردازی دارد، ادامه داد: این مراسم در عراق جزو هویت ملی و حتی قومی شده است اما در ایران یک کار جدید است و لذا با یک سری آسیب ها مواجه می شویم و هنوز نمی دانیم که چه تعداد افراد شرکت می کنند. این امر نیاز به ورود نخبگان دارد تا بر اساس مدل ها و الگوها روی آن کار شود.
احمدی گفت: گاهی ما بر اساس افراط و تفریط و هیجانات و گاهی عکس آن عمل می کنیم که نیازمند استفاده از ظرفیت های نخبگانی حوزه و دانشگاه ها است. این کار در حال انجام است. پارسال هم اندیشی های خوبی از اندیشمندان کشورهای مختلف برگزار شد و امسال هم به صورت حلقه ها و پنل های ده نفری و بیست نفری این کار را خواهیم کرد و نخبگان دور هم جمع می شوند.
وی در زمینه فعالیت های قرآنی اظهار کرد: ما سعی کردیم تشکل های قرآنی ایران و عراق را با هم هماهنگ کنیم. امسال 60 قاری ایرانی از تشکل های مردمی به عراق می روند و برنامه هایی را اجرا می کنند. مراسم و سخنرانی های مختلفی با حضور مداحان و سخنرانان برجسته داریم که به صورت مردمی اداره می شود و ما گاهی در اسکان و ایاب و ذهاب به آنها کمک می کنیم.
مسئول کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین با اشاره به افتتاح «ویکی اربعین» گفت: چون در سال های اخیر مراجعه دانشگاهیان برای کارهای پایان نامه یا انجام کارهای تحقیقاتی زیاد شده و یا کسی می خواهد این پدیده و آداب و سنت های آن را از نگاه مردم شناسی و جامعه شناسی بشناسد ویکی اربعین راه اندازی شده که حتی اطلاعات روزمره موکب ها را هم می توانیم در آنجا بارگذاری کنیم. الآن دویست مدخل بارگذاری شده و پیش بینی ما این است که تا 500 مدخل می شود. ویکی اربعین می تواند مقالات مردم را اعتبار سنجی و منتشر کند و سال های بعد می خواهیم زبان های دیگر را هم در آن کار کنیم.
وی افزود: سال گذشته از چندین نویسنده خواستیم که در مورد این واقعه بنویسند. امسال نیز چندین گروه مستند ساز و بعضی تهیه کنندگان و کارگردانان معروف گروه هایی تشکیل داده و در این زمینه کار می کنند. ما تا الآن چهار سفرنامه و وقایع نگاری چاپ کرده ایم که «براده ها» و «جای پای زینب» از جمله آنها است. امسال هم داریم به شش گروه کمک می کنیم که برای وقایع نگاری، سفرنامه نویسی و داستان کوتاه به آنجا بروند و حتی امسال به کمک شعراء موکب شعراء را دایر می کنیم. البته انجمن شعرای ایران و عراق در طول سال جلساتی دارند که می توانند کمک کنند و همچنین فراتر از دولت ها جریان سازی کنند.
احمدی راهپیمایی اربعین را یک تجربه آزاد معنوی دانست و گفت: جوانان و کسانی که در این مراسم شرکت می کنند برای چند روز از فضای مدرنیته و استیلای فناوری آزاد می شوند و یک فضای معنوی که هیچ مناسکی ندارد را تجربه می کنند.