نماینده مردم تهران با تاکید بر اینکه وزارت ارشاد مشکل ساختاری دارد گفت: باید مشخص شود که سیدعباس صالحی چه طرحی برای حل مشکلات ساختاری دارد و حمایتهایی که قرار است وزارت ارشاد از هنرمندان و اهالی فرهنگ کنند آیا کماکان به شیوه سنتی انجام خواهد شد.
به گزارش جماران، در ادامه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه دوازدهم در مجلس شورای اسلامی، محمود صادقی در موافقت با سیدعباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی پشت تریبون قرار گرفت و پس از اشاره به شایستگی صالحی گفت: من هم آقای صالحی را از جهت اخلاقی و سابقه دینی تایید میکنم اما معتقدم ایشان از توانمندی، ویژگی و اقتدار لازم برای مدیریت وزارتخانه پرچالشی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برخوردار نیست و ایشان را برای وزارتخانه مناسب نمیدانم.
او با اشاره به برنامههای صالحی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در برنامههای ایشان به مداخله سازمانهای غیر از وزارت ارشاد در حوزه فرهنگ اشاره شده است اما هیچ راه حلی برای جلوگیری از این مداخلات ارائه نشده است. امروز یک فیلم که دارای مجوز است از اکران پایین کشیده میشود و سوال ما از صالحی این است که آیا شما قدرت مقابله با این وضع را دارید؟
صادقی افزود: امروز در حوزه مطبوعات وضعیت مشخص نیست. مثلاً مطبوعات از انتشار سخنان و تصویر یکی از شخصیتهای محبوب جامعه محروم هستند و رسیدگی به این وضعیت معلوم نیست که برعهده چه کسی است.
صادقی ادامه داد: دستگاههای مختلف به عنوان فعالیت فرهنگی بودجههایی را از بیتالمال و دولت دریافت میکنند و حتی دولت نیز براساس ردیف ۱۷ به بسیاری از دستگاهها بودجه میدهد اما مشخص نیست این بودجهها چگونه هزینه میشود و ما مشاهده میکنیم که بسیاری از این بودجهها صرف خرید زمین و زمینخواری در شمال کشور میشود.
نماینده مردم تهران با تاکید بر اینکه وزارت ارشاد مشکل ساختاری دارد گفت: باید مشخص شود که سیدعباس صالحی چه طرحی برای حل مشکلات ساختاری دارد و حمایتهایی که قرار است وزارت ارشاد از هنرمندان و اهالی فرهنگ کنند آیا کماکان به شیوه سنتی انجام خواهد شد.
او با انتقاد از تمرکز همه فعالیتهای فرهنگی در تهران گفت: باید قبول کنیم که ایران فقط تهران نیست و سنندج، زاهدان، بندر لنگه و... نیز جزو ایران است. تنوعهای فرهنگی، زبانی و قومی همه فرصتهای ما در حوزه فرهنگ هستند اما متاسفانه تبدیل به تهدید شدند. چرا باید همه جشنوارههای فرهنگی مانند فجر در تهران و در تالار وزارت ارشاد برگزار شود.
صادقی ادامه داد: در حوزه نظارت روشها شفاف و مشخص نیست. مثلاً در امر مطبوعات همزمان قوه قضائیه و هیات نظارت بر مطبوعات، بر رسانهها نظارت میکند اما این نظارتها دچار تناقض است. مثلاً چندی پیش قوه قضائیه یکی از رسانهها را به دلیل آنکه نطق بنده و یا سایر نمایندگان را منتشر کرده بود تحت فشار گذاشته است.
او ادامه داد: حقوق فرهنگی و آزادی بیان برای مطبوعات اصل است و آنچه استثناست محدودیت است اما متاسفانه وارونه شده و محدودیت اصل شده است. در حالی که نشریات در انتشار مطالب آزاد هستند.
عضو فراکسیون امید با اشاره به سابقه سید عباس صالحی در حوزه فرهنگ گفت: سابقه شما در حوزه کتاب مشخص است و سابقه خوبی دارید اما سابقه شما در سایر حوزهها همچون فیلم، موسیقی مشخص نیست و معلوم نیست برای این حوزهها چه برنامههایی دارید. امروز مثلاً در بخش موسیقی ما با سیاست یک بام و دوهوا طرف هستیم و این حوزه با بیمهریهای بسیاری روبرو شده و صاحبان اصیل حوزه موسیقی رنج میبرند و حتی خانه موسیقی نیز طی بیانیهای این وضعیت را اعلام کرد اما معلوم نیست برنامه شما برای حل این مشکلات چیست.
او ادامه داد: در حوزه حمایتها مشخص نیست که روش شما در وزارت ارشاد چگونه خواهد بود و آیا همچنان به جای توجه به اقتصاد و هنر به دنبال حمایتهای بندنافی هستید و یا میخواهید به مسئله اقتصاد هنر یعنی روشی که هنرمند براساس آن زندگی و معیشت خود را از راه هنرش تامین کند توجه کنید.
صادقی افزود: اقتصاد هنر در ایران از تمرکزگرایی رنج میبرد و در حوزه فرهنگ و اقتصاد هنر دولت تبدیل به کارفرمایی بزرگ شده است که اجازه فعالیت به بخش خصوصی را نمیدهد و فقط میخواهد با روشهای گلخانهای و بندنافی هنر را اداره کند.
نماینده مردم تهران افزود: مسئله مالکیت فکری یکی از مهمترین مسائل در حوزه فرهنگ است. مشخص نیست شما برای مالکیت فکری که سابقه قانونی آن از ۱۳۱۰ در ایران وجود دارد چه برنامهای دارید. مسئله دیگر احترام به حقوق مولفان است. متاسفانه علیرغم آنکه دولت دهم بسیار انزوا گرا بود شرایطی فراهم شد تا مقدمات پیوستن به کنفدراسیون برن فراهم شود اما در دولت یازدهم علیرغم مخالفت با انزواگرایی این مسئله اجرایی نشد.
رییس فراکسیون شفافیت سازی ادامه داد: در بسیاری از کشورها مولفان و هنرمندان، سازمانهای غیر دولتی و مردم نهادی را تاسیس میکند که به سازمانهای مدیریت جمعی معروف است. مشخص نیست شما چه برنامهای برای توجه به این سازمانها و فعالیت هنرمندان در این سازمانها دارید.
او در پایان گفت: من همچنان سید عباس صالحی را به عنوان فردی اخلاقی و دینمدار می شناسم اما معتقدم از لحاظ تخصصی و توانمندی ایشان توانمندی مدیریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را ندارد.