ما هیچ جا سراغ نداریم که علی (ع) بگوید من باید حاکم جامعه اسلامی شوم بلکه می‌گوید اگر کسی را شما برگزیدید من با او همکاری می‌کنم و خود را به کسی تحمیل نمی‌کنم. ما هم بر اساس این الگو نباید خود را به مردم تحمیل کنیم.

رئیس سابق انجمن مدرسین دانشگاه ها با بیان این که یکی از معیارهای عدالت این است که حکومت باید بر اساس خواست مردم باشد و خود را به مردم تحمیل نکند، گفت:عدالت این است که تسلیم حرف مردم شویم ولو مردم ما را نخواهند.

به گزارش جماران، حجت الاسلام والمسلمین محسن رهامی در مراسم عزاداری شب شهادت حضرت علی (ع) در حسینیه فاطمةالزهراء (س) با اشاره به اینکه «امیر مومنان (ع) مَثَل اعلای تربیت دینی است» اظهار کرد: علی باید الگوی ما باشد اما اگر او را خیلی بالا ببریم و در آسمان‌ها قرار بدهیم نمی‌توانیم از او الگو بگیریم. علی (ع) باید به گونه‌ای تعریف شود که برای ما یک الگو باشد.

وی در ادامه افزود: علی (ع) یک انسان است که حاصل تربیت دینی است، اما متأسفانه او غریب‌ترین فرد در جامعه انسانی و همچنین جامعه شیعی است. همین کتاب نهج‌البلاغه را دیگران بسیار بیشتر از ما استفاده می‌کنند.

این استاد دانشگاه در ادامه گفت: اگر حکومتی ادعا داشته باشد که در چارچوب حکومت علوی اقدام می‌کند باید الگوهای حکومت‌داری را از حکومت علی (ع) استخراج کرده و آن را الگو قرار دهد. امروزه هیچ جامعه‌ای محتاج‌تر از جامعه شیعه به تعالیم انبیاء نیست. جوامع اسلامی امروزه بیش از همه دچار انحراف از دین شده‌اند. امروزه شاهدیم کشورهای اسلامی به دست خود مسلمانان در حال نابودی است. هیچ جامعه‌ای مثل جوامع اسلامی دچار تشتت نیست. مسلمانان امروزه علیه یکدیگر اقدام کرده و در حال کشتن هم هستند.

رئیس بنیاد بین‌المللی صلح با بیان اینکه «جوامع اسلامی از معیارهای حق و عدالت فاصله گرفته‌اند» تصریح کرد: ما به عنوان شیعه علی (ع) باید ببینیم معیار عدالت و حق در حکومت علی (ع) چیست؟

رهامی افزود: یکی از معیارهای عدالت این است که حکومت باید بر اساس خواست مردم باشد و خود را به مردم تحمیل نکند. ما هیچ جا سراغ نداریم که علی (ع) بگوید من باید حاکم جامعه اسلامی شوم بلکه می‌گوید اگر کسی را شما برگزیدید من با او همکاری می‌کنم و خود را به کسی تحمیل نمی‌کنم. ما هم بر اساس این الگو نباید خود را به مردم تحمیل کنیم.

وی ادامه داد: پس از قتل عثمان، مردم به سوی علی (ع) هجوم آوردند تا او را به عنوان خلیفه انتخاب کنند اما امام می‌گوید مرا رها کنید و سراغ کس دیگری بروید. امام نمی‌گوید من احساس خدمت کرده‌ام و اگر من نباشم همه چیز را به هم می‌زنم. ما جایی ندیدیم اگر علی (ع) به خلافت برگزیده نشد، علم مخالفت به دست بگیرد. بعد از قضیه سقیفه ابوسفیان نزد امام رفت و گفت من 10 هزار سوار مسلح آماده دارم که از تو برای خلافت حمایت کنند اما امام درخواست ابوسفیان را قبول نکرد.

رهامی با اشاره به اینکه امام علی (ع) هر جا هم که لازم بود به خلفا مشورت می‌داد، تصریح کرد: عدالت این است که تسلیم حرف مردم شویم ولو مردم ما را نخواهند. الان در انتخابات چون مردم به کس دیگری رأی دادند به رأی مردم توهین می‌شود.

این استاد دانشگاه در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: خلیفه دوم به بزرگان جامعه اسلامی به مدت 10 سال اجازه خروج از مدینه را نمی‌داد زیرا معتقد بود این افراد پس از خروج از مدینه علیه او توطئه می‌کنند. طلحه و زبیر که در زمان خلیفه دوم اجازه خروج از مدینه را نداشتند در زمان خلافت امام علی (ع) نزد امام رفته و به او گفتند که اجازه می‌دهید به مکه برویم؟ امام اجازه این کار را داد و گفت این دو دنبال حج نیستند بلکه دنبال قضایای دیگری هستند. به امام گفتند پس چرا مثل خلیفه دوم عمل نکردید که امام در پاسخ گفت تا کسی جرمی مرتکب نشده با او برخورد نمی‌کنم. این دو نفر بعدها جنگ جمل را علیه امام به راه انداختند.

رهامی همچنین گفت: عده‌ای به امام اعتراض می‌کردند که چرا از بیت‌المال به خوارج حقوق تعلق می‌گیرد که امام مطرح کرد آنها مخالف هستند اما نباید حق زن و فرزندانشان را قطع کرد. امام(ع) به خاطر مخالفت با حکومتش حق کسی را از بین نمی‌برد.

وی در ادامه با بیان اینکه «امام علی (ع) شاقول، مدل و معیار مسلمانی ماست» اظهار کرد: در جنگ صفین بعضی از اصحاب علی (ع) به اصحاب معاویه ناسزا می‌گفتند که امام فرمود دوست ندارم از دهان شما ناسزا گفته شود حتی به معاویه و سپس امام اینگونه دعا می‌کند که خدایا خون ما و آنها را از شر فتنه حفظ کن. خدایا خودت این اختلافات را حل کن. این در حالی است که ما این روزها شاهدیم حتی از برخی تریبون ها توهین انجام می‌شود که این جای خجالت دارد زیرا معیار حق با توهین به مردم جابجا نمی‌شود.

رئیس بنیاد بین‌المللی صلح با بیان اینکه «توهین و لعن به بزرگان سایر مذاهب اسلامی کار اشتباهی است» افزود: وقتی ما آنها را لعن می‌کنیم آنها هم خون ما را مباح می‌دانند. آیا ما دوست داریم که آنها هم به بزرگان ما ناسزا بگویند؟ ما حق نداریم به بزرگان اهل سنت ناسزا بگوییم. جالب اینجاست که ناسزا می‌گوییم تا شفاعت بگیریم. امام علی (ع) به یاران خود در جنگ صفین می‌گفت به جای فحش دادن با دلیل اشتباه طرف مقابل را بیان کنید.

رهامی در بخش دیگری از بیان معیارهای عدالت در حکومت علوی، تصریح کرد: امام(ع) نمی‌گفت چون برخی از حکام در زمان خلفای پیشین منصوب شده‌اند پس باید حتماً عزل شوند. امام از توانایی این حکام استفاده کرد و به آنها توصیه می‌کرد که با برنامه‌های خودش هماهنگ باشد. امام همچنین به مردم توصیه می‌کرد که با چرب‌زبانی و زبان مدح با او سخن نگفته بلکه به امام تذکر داده و انتقاد کنند. امام می‌گفت با من مثل سلاطین صحبت نکنید و علی که معصوم است تأکید می‌کرد اگر به من تذکر ندهید امکان خطای من وجود دارد. وقتی هم به او گزارش می‌دادند که یک حاکم رشوه گرفته امام با او به شدت برخورد می‌کرد.

رهامی همچنین تأکید کرد: اینها معیار عدالت در حکومت علوی است. البته امام تأکید دارند که حق و عدالت در تعریف و بیان راحت است اما در اجرا سخت‌ترین مسأله است. در واقع حکومت‌ها همین جا می‌لغزند. مسئولان و مردم هم امروز باید از حکومت علی (ع) الگو بردارند. باید به کسی مسئولیت داد که بتواند مشکلات مردم را حل کند. در انتخاب شهردار باید دنبال کسی باشیم که بتواند مشکلات تهران را حل کند نه اینکه فردی را انتخاب کنیم که به یک محفل نزدیک باشد. عدالت یعنی هر کسی که تواناتر است مسئولیت بگیرد.

وی در پایان گفت: مردم باید نهج البلاغه بخوانند تا با شیوه و روش زندگی امام آشنا شوند. با خواندن نهج‌البلاغه می‌توان نحوه رفتار با مردم و خانواده خود را یاد گرفت. ما باید تلاش کنیم که رفتارمان مشابهتی با رفتار علی (ع) داشته باشد.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.