یک نماینده مجلس ششم با بیان این که این انتخابات به نوعی «آری» مردم به برجام بود و مردم با حضورشان به عملکرد دولت صحه گذاشتد و تشکرشان را از روحانی با رایشان نشان دادن، گفت: این پیام بزرگ مردم برای کشور و مسئولین است که امیدواریم این پیام را در داخل مسئولین دریافت کرده باشند.
محسن صفایی فراهانی در گفت و گو با خبرنگار جماران، در خصوص دلایل رای آوری حسن روحانی گفت: مشارکت حداکثری و موجی بود که ایجاد شد عاملش نگرانی مردم از سرنوشت و آینده کشور بود. مردم به دلیل آگاهی های سیاسی که در شبکه های اجتماعی پیدا کرده بودند نگران سرنوشت کشورشان شدند و واقعاً در این هفته آخر جوش و خروشی در مردم رخ داد. نقطه عطف انتخابات هم همین حرکت طوفنده مردم بود چرا که هنوز احزاب و جامعه مدنی در جامعه ایران آن شرایط را پیدا نکرده است که تاثیر گذار باشد.
وی ادامه داد: مردم با در نظر گرفتن شرایط کشور و منطقه، بین تفکری که می توانست در پیشرفت کشور مشکل ایجاد کند و نگرانی آن ها را بالا ببرد و دیدگاهی که طرفدار تعامل و پیشرفت کشور بود و می تواند نگرانی آن ها را کاهش دهد، سنجش صورت دادند و دومی را انتخاب کردند. همین موضوع باعث بالا تر رفتن میزان مشارکت و رای مثبت به عملکرد دولت روحانی در چهار سال گذشته و آنچه که به عنوان برجام اتفاق افتاده، شد.
این فعال سیاسی ابراز داشت: به عبارت دیگر برای اکثریت مردم محرز شده بود که دولت توانسته است با دیپلماسی، سخت ترین تحریم های جهانی علیه کشور را بردارد، کشور را از بند7 منشور سازمان ملل نجات دهد و ایران هراسی را از کشور دور کند. همچنین مردم کاهش نرخ تورم و بهتر شدن نسبی وضعیت اقتصادی را احساس کرده بودند. همه این ها حاکی از این بود که اکثریت جامعه به این نتیجه رسیده بود که واقعاً دولتی سر کار آمده که به مشکلات جامعه توجه دارد و در حد خودش پیگیر مشکلات است. چون رئیس جمهور در ایران حداکثر 25 درصد اختیارات را دارد و روحانی وقتی با این 25 درصد اگر توانست این توفیقات را به دست بیاورد، با آرای بیشتر می تواند کارهای بزرگ تری انجام دهد. بنابراین مردم لازمه تغییر را حضور خود در انتخابات دیدند.
وی با بیان این که به نظر من اخیراً انتخابات در ایران به نوعی شکل رفراندومی می گیرد، اظهار کرد: این انتخابات به نوعی رفراندوم برای برجام بود و مردم با حضورشان به عملکرد دولت صحه گذاشتد و تشکرشان را از روحانی با رایشان نشان دادند. این پیام بزرگ مردم برای کشور و مسئولین است که امیدواریم این پیام را در داخل مسئولین دریافت کرده باشند.
محسن صفایی فراخانی همچنین در مورد نه مردم ایران به پوپولیسم گفت: چند وقت پیش در سوئیس نظر سنجی شد که به مردم یارانه داده شود، ولی مردم این کشور جواب منفی دادند. در ایران هم کسانی که وعده چند برابر کردن یارانه ها را دادند «نه» اکثریت را مقابل چشم خود دیدند. امیدوارم همچنان که وقتی در انگلیس 52 درصد مردم رای به خروج از اتحادیه اروپا دادند و دولت این کار را کرد، در اینجا هم وقتی نزدیک به 60 درصد مردم به چیزی رای می دهند، نظرشان مورد توجه قرار بگیرد.
وی در خصوص رای های نسبتاً خوب رئیسی و اصولگرایان نیز اظهار کرد: به هر حال آرا نسبی است، وقتی بالای 50درصد به یک دیدگاه رای داده باشند وجه قالب آن نگاه است، ولو این که عده ای واقعاً به علت معیشت و وضعیت مالیشان که جزو مشکلات اصلی ما در مقطع فعلی است به وعده های معیشتی توجه بیشتری کردند. پس بخشی از ان آرا به خاطر مشکلات اقتصادی است که امیدوارم دولت به این موضوع توجه داشته باشد و بداند که بخش عمده ای از این 40 درصد مشکل اقتصادی دارند و در چهار سال آینده برای آن ها چاره ای بی اندیشد. به نظر بخش عمده رای به جناح مقابل به دلیل نیازهای اقتصادی است و نه تمایل به تفکر آن ها، این امر نشان گر آن است که دولت باید با بالا بردن درآمد ملی به مشکلات این قشر توجه بیشتری داشته باشد.
فراهانی در پاسخ به این سوال که اصولگرایان چگونه باید به این شکست نگاه کنند، بیان داشت: ما عملاً نمی توانیم بگوییم که همه اصول گراها در این شرایط و با این شکست مردود هستند. بسیاری از آن ها منطقی برخورد کردند و وارد بازی آن ها نشدند. اما بعضی هایشان به علت این که منافعی که در دولت نهم و دهم داشتند کمرنگ شده بود، به دنبال آن بودند که شرایط را برای خود به قبل برگردانند. کما این که در ستادهایشان این مدیران سابق فعالیت می کردند. اتفاقاً یکی از مواردی که باعث شد مردم به پای صندوق بیاییند حضور این مدیران در ستاد های کندیداهای آن ها و تصور عملکردشان برای اینده بود.
وب در پایان افزود: به نظرم انتخابات 96 به بخش عقلای اصولگرایی پیامی مبنی بر تغییر نگاه و پذیرش جامعه مدنی و نظر مردم، می دهد. حال این که نگاهشان در اداره کشور متفاوت باشد بدیهی است ولی منافع ملی برای هردو طرف باید یکسان باشد. متاسفانه برای برخی از اصولگرایان تند رو منافع ملی مهم نیست و حاضر می شوند هر لطمه ای را به کشور بزنند اما به اهداف خودشان برسند. یعنی برایشان هدف وسیله را توجیه می کند، این واقعا یکی از مشکلات اساسی آن ها است.
گفت و گو از: فرهاد فتحی