یک عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، اعلام روز قدس توسط امام خمینی(س) را یک دیپلماسی عمومی مذهبی، فراتر از منافع دولتهای اسلامی دانست.
حجت الاسلام دکتر داوود فیرحی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و پژوهشگر حقوق و فقه سیاسی شیعه در مصاحبه با خبرنگار پرتال حضرت امام، اظهار داشت: در ادبیات سیاسی معاصر، قدس نماد تقابل اسلام و غرب است. بخشی از سرزمین مسلمانان که به لحاظ اعتقادی بسیار مهم است از سوی کشورهای غربی مورد هجمه قرار گرفته و منجر به مسئلهای به نام رژیم اشغالگر قدس شده است.
وی افزود: برای کشورهای غربی به خصوص کشورهایی که کم و بیش استراتژی مذهبی هم پیدا کرده بودند؛ مثل ایالات متحده، اسرائیل به لحاظ بسیاری اهمیت دارد که یکی از وجوه اهمیت آن، این است که اونجلیسها یا مسیحیان انجیلی که بیشترین نفوذ را در ایالات متحده دارند، یک باور کلامی دارند حاکی از این که دولت اسرائیل، مقدمه بازگشت مسیح نیز هست و سعی کردهاند در ایالات متحده مسئله اسرائیل را نه تنها سیاسی بلکه به یک باور مذهبی تبدیل کنند.
این پژوهشگر حقوق و فقه سیاسی شیعه خاطرنشان کرد: کاروانهای زیارتی که از سوی آنان به قدس روانه میشوند، برای این مهم است که باور کلامی و اندیشهای اونجلیسیها یا همان مسیحیان انجیلی را در بر میگیرد که البته اینان اخیرا به گروههای مسیحیان صهیونیست معروف شده اند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: علیرغم این بنیاد اعتقادی که توسط صهیونیستها در غرب گسترده شده است، در جهان اسلام، اساسا مسئله قدس به این صورت همگانی، یعنی فراتر از منافع یا گرایشهای سیاسی دولتها، چندان مطرح نشده بود و در این شرایط، امام خمینی(س) ضرورت تحقق یک دیپلماسی عمومی مذهبی، فراتر از دولتها یا منافع ملی دولتهای اسلامی را ضروری میدانستند و در همین راستا، در مهمترین ماه اسلامی و آن هم آخر این ماه که همه کشورها یا اغلب آنان در حال آمادگی برای یک تعطیلی یا جشن عمومی هستند، طی پیامی به مسلمین روز جهانی قدس را اعلام فرمودند. (ن.ک. صحیفه امام، ج 9، ص267)
حجت الاسلام فیرحی تصریح کرد: در آخرین روزهای ماه مبارک رمضان در کشورهای عربی و نیز آسیای مرکزی یک جنب و جوشی ایجاد میشود و همه به فکر نوعی خانه تکانی هستند و در این لحظهها، اراده بلند حضرت امام خمینی(س)، قدس و آوارگان آن را به یاد همه میاندازد. آن هم در روز جمعه که روز جماعت مسلمانان است.
این پژوهشگر حقوق و فقه سیاسی شیعه خاطرنشان کرد: ایدهای که مرحوم حضرت امام(س) مطرح کردند همگانی کردن و جدا کردن قدس از اختلافات داخلی دولتهای اسلامی بود هر چند که ممکن است هنوز هم نگاه بخشی به این بیان حضرت امام(س) باشد و برخی کشورها تصور کنند که استراتژی روز قدس، مربوط به ماهیت سیاسی ایران است. در پاسخ میتوان گفت که این مهم، مرتبط با ماهیت اعتقادی حضرت امام خمینی(س) است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: عمومی کردن مسئله قدس هدف اصلی حضرت امام(س) بود و این پیام امام(س)، بسیاری کشورهای جهان اسلام را بر انگیخت؛ اما انتظار میرفت که فعالان سیاست خارجی کشورمان، این مسئله را فراتر از سطوح ملی کشورها مورد اهتمام قرار دهند.
وی گفت: امام(س) دو چهره داشت. وی یک رهبر مذهبی و نیز همزمان یک رهبر سیاسی بود. اگر بعد رهبریت مذهبی حضرت امام(س) تقویت شود، موضوع مذهبی مشترک میان مسلمانان که قدس یکی از آنان است نمود بیشتری یافته و مسائل و تفرقههای فیمابین کشورهای اسلامی کنار میرود. وقتی به جهان اسلام نگاه می کنیم میبینیم که مرحوم حضرت امام(س) به مسئله استعمار بسیار حساس بود و نیز به مسئله تفرقه جهان اسلام.
حجت الاسلام فیرحی تصریح کرد: در ادبیات حضرت امام(س) دیده میشود که ایشان معتقدند حضور دولتهای بزرگ غربی و شرقی در خاورمیانه، ناشی از تفرقه ما و تفرقه ما ناشی از حضور آنان است و شاید بتوان مسئله فلسطین را به عنوان نماد و نیز نخستین تلاش بینالمللی غرب برای هجوم به وحدت جهان اسلام دانست. این تدبیر حضرت امام(س) نوعی تدارک جبهه وحدت جهان اسلام مقابل این هجمه بود.
این پژوهشگر حقوق و فقه سیاسی شیعه خاطرنشان کرد: حضرت امام(س) اسرائیل را غده سرطانی خواندند. این غده، از بدنه جهان اسلام آرامش را میگیرد و بهبود نیز نمییابد و همه میدانند که در ادبیات پزشکی غده سرطانی جز با عمل جراحی از بین نمیرود. رهبر کبیر انقلاب اسلامی اعلام کردند که این غده برای ایجاد تفرقه در جهان اسلام ایجاد شده است. اسرائیل یک بن بست در سیاست مذهبی کشورهای خاورمیانه است و به نوعی باید مقابل آن، سیاست واحدی اتخاذ شود.
وی افزود: حضرت امام(س) بدین مضمون میفرمایند که صدور انقلاب یعنی اینکه صدای مظلومیت ما را به گوش دولتها و جهانیان برسانید و یا این که صدور انقلاب یعنی اینکه همه توجه کنند به اسلام. لذا حضرت امام(س) صدور انقلاب را به معنای نوعی بیداری اسلامی عنوان میکنند.
حجت الاسلام فیرحی در پایان سخنان خود تاکید کرد: ماه رمضان، ماه تزکیه و خلوص و فرصت مناسبی برای ایجاد پیوند بین کشورهای اسلامی است که حضرت امام(س) نهایت استفاده را از این فرصت بردند.