انصارالله یمن هم می تواند با اعلام فرصت به آتش بس در غزه از عملیات زدن موشک به اسرائیل و هدف گیری کشتی ها به مقصد اسرائیل را متوقف کند و دیپلماسی هم برای توقف درگیری فعال شود، می تواند جلوی وقوع سناریوهای ترسناک تر را گرفت. اما اگر انصارالله به همین شیوه فعلی ادامه دهد، احتمال دارد سرنوشتی تلخ در انتظارش باشد.

پایگاه خبری جماران: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: با توجه به نزدیکی آتش بس در غزه به نظر می رسد، الان وقت میدان داری دیپلماسی و دیپلمات های یمنی است. باید با دیپلماسی، جلوی جنگ زمینی علیه یمن را گرفت و مانع تشدید جنگ مجدد زمینی علیه انصارالله و حکومت مستقر در یمن شوند. موقعیت سوق الجیشی یمن هم برای ما مهم است و هم برای قدرت های بزرگ و باید  به هر شکل ممکنی انصار الله را حفظ کنیم.

مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با سید علی حسینی در پی می آید:

 

آقای حسینی! مقاومت یمن این روزها با حملات تقریبا کم سابقه به سرزمین های اشغالی مجددا در کانون توجهان قرار گرفته است. از طرف دیگر، در این ایام گفته می شود که پس از غزه، لنان و سوریه نوبت یمن است که مورد هجمه قرار گیرد. لطفا ابتدا در مورد سابقه فعالیت های انصارالله یمن توضیح دهید.

انصارالله که مذهب زیدی ها را در یمن رهبری می کند، از دیرباز در مناطق شمالی یمن ساکن هستند. زیدی ها از سال ۱۹۵۶ تا ۱۹۶۲ در گیر جنگ داخلی بودند، چرا که جمال عبدالناصر برای کسب درآمد نفتی تصمیم گرفته بود با حمایت از جمهوری خواهان یمن حکومت امامان زیدی را براندازی کند و با پیشروی به مناطق نفتی جزیره العرب مسلط شود که پی از هشت سال جنگ خونین، عربستان برای مقابله با نفوذ مصر به زیدی ها کمک می کرد، اما بعد از سال ها جنگ و خرابی، ناصر با عربستان به توافق رسیدند؛ امام محمد البدر حمیدالدین به عربستان تبعید شد و حکومت جمهوری خواهان در یمن مسلط شدند و حکومت زیدی ها در شمال یمن بعد از ۱۱ قرن به پایان رسید و جمهوری خواهان یمن را از آن خود کردند.

پس از برقراری حکومت جمهوری در یمن شمالی به ریاست عبدالله سلال و دو کودتا دیگر در سال ۱۹۷۸ علی عبدالله صالح با کودتایی دیگر زمام امور را بدست گرفت و طی ۳۳ سال حکومت همچنان با زیدی مذهبان برخورد های خشن و امنیتی داشت که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، زیدی ها با الهام پذیری از امام خمینی(ره) با راه اندازی تشکلی به نام «جوانان مومن» در استان صعده اقدام به ایجاد حلقه های درسی و برگزاری اردوهای تابستانی به صورت گسترده در استان های زیدی نشین کردند و با رهبری معنوی علامه سید بدرالدین حوثی و سازماندهی دکتر سید حسین بدرالدین مسیر نا هموار را طی کردند.

 

شهادت سید حسین بدرالدین و شروع جنگ های داخلی از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵

پس از اشغال عراق توسط آمریکا در سال ۲۰۰۳، زیدی های یمن پس از اقامه نماز جمعه اقدام به راهپیمایی بر علیه آمریکا می کردند که پس از یکسال بنا بر درخواست آمریکا از علی عبدالله صالح این راهپیمایی سرکوب و منجر به شهادت و زخمی شدن تعدادی از زیدی ها شد و با شهادت سید حسین بدرالدین جنگ های ششگانه زیدی ها و ارتش یمن و سلفی ها طی ده سال ادامه پیدا کرد. 

 

ادامه این جنگ ها چه نتایجی برای زیدی ها داشت ؟

انصار الله از میان آتش و خون این جنگ ها متولد شد و توانست با شروع بهار عربی در سال ۲۰۱۱ به حکومت ۳۳ساله علی عبدالله صالح پایان دهد و در سال ۲۰۱۴ کنترل صنعا را به دست گیرند.

 

پس از کنترل صنعا توسط انصار الله چه اتفاقاتی روی داد؟

سعودی ها و اماراتی ها با تشکیل ائتلافی از چندین کشور عربی و آفریقایی و استخدام مزدوران، به مدت هشت سال با انصار الله از زمین، دریا هوا جنگیدند، اما به هدف خود که تسلط بر صنعا و استان های شمالی بود، دست نیافتند و مجبور به قبول اتش بس شدند.

 

در حال حاضر وضعیت انصار الله از نظر پشتیبانی مردمی چگونه است ؟

زیدی ها و انصار الله چندین دهه است که در جنگ و شدید ترین کنترل های اطلاعاتی و امنیتی زیست کرده اند، اما آنچه موجب  نگرانی پس از بمباران های سنگین آمریکا، انگلیس و اسرائیل است، این است که اخیراً آمریکایی ها در حال تقویت نیروی زمینی خودشان در جنوب عربستان هستند و اخبار متعددی هم وجود دارد که نشان می دهد همزمان مزدورانی در جنوب یمن در حال سازماندهی هستند و احتمالا شروع عملیات هایی زمینی علیه انصارالله آغاز خواهند کرد. دیروز هم رییس ستاد مشترک ارتش مستعفی یمن که در عدن مستقر هستند اعلام کرد، به زودی به سمت صنعا حرکت خواهیم کرد و صنعا و سپس تمام استان های شمالی را از انصارالله پس می گیریم.

اینها اقدامات خطرناکی است که هم شعله جنگ را در داخل یمن بر می افروزد و هم فشار مضاعفی بر حاکمیت و مردم یمن وارد خواهد کرد. انصارالله هم اکنون در دریا و هوا در حال جنگ با سه کشور آمریکا انگلیس و اسراییل است و مجبور خواهد شد در صحرا هم با مهاجمان  وارد جنگ زمینی شود. این در حالی است که خستگی مردم یمن از درگیری ها طی چند دهه جنگ، محاصره اقتصادی ممکن است انصار الله با این اوضاع در شرایط سختی قرار بگیرند. 

 

حوثی ها چگونه تا الان در برابر بمباران ها و حملات مقاومت کرده اند و مردم و قبایل یمن با آنها به مخالفت برنخاسته اند؟

جامعه یمن وابسته به قبایل هستند و از سعودی و آمریکا و بخصوص اسرائیل به شدت نفرت دارند، انصار الله قبل ازاین قضایا یک عهدنامه اتحاد با قبایل یمن امضا کرده اند که تاکنون مردم و قبایل به آن وفادار بوده اند، اما شرایط اگر بیشتر از الان دشوار شود سناریوی نقض عهد قبایل یمنی محتمل خواهد بود و در این صورت اوضاع یمن به هم می ریزد. بالاخره هر ملتی یک آستانه تحمل دارد و ممکن است این تاب آوری در یمن در حال اتمام باشد. 

در سوریه هم اخبار نشان می دهد، فرماندهان ارتش سوریه به دلیل شرایط بد اقتصادی و طولانی شدن جنگ داخلی و نفوذ اطلاعاتی توسط سازمان میت خریده شده بودند و در قبال مبالغی پول و  وعده و وعید از حمایت اسد دست کشیدند. ممکن است شبیه چنین چیزی درباره قبایل یمن هم پیش بیاید؛ لااقل انصارالله و محور مقاومت برای این سناریو هوشیار باشد و آمادگی لازم را داشته باشد.

 

آیا خبر و اطلاعی دارید که این قبایل معترض اوضاع شده باشند؟

اظهار نظرهای نسل جوان یمنی ها در کانال ها و گروه های مجازی نشانگر تمایل آنان به اتمام درگیری هاست و باید برای این مسأله تدبیری اندیشیده شود. جوانان یمن هم مثل جوانان سایر کشور خواهان توسعه و پیشرفت کشورشان هستند. آنها نمی خواهند از قافله علم و توسعه عقب بمانند. 

 

پیشنهاد شما چیست؟

با توجه به نزدیکی آتش بس در غزه به نظر می رسد، الان وقت میدان داری دیپلماسی و دیپلمات های یمنی است. باید با دیپلماسی، جلوی جنگ زمینی علیه یمن را گرفت و مانع تشدید جنگ مجدد زمینی علیه انصارالله و حکومت مستقر در یمن شوند. موقعیت سوق الجیشی یمن هم برای ما مهم است و هم برای قدرت های بزرگ و باید  به هر شکل ممکنی انصار الله را حفظ کنیم.

من فکر می کنم تا اینجا در یمن «میدان» میدانداری می کرد، ولی از اینجا باید دیپلماسی فعال شود تا بتواند از احتمال یک شکست جلوگیری کند الان در نقطه ای هستیم که از این جا به بعد باید با دیپلماسی و مذاکره به نتایج مثبت برسیم.

 

وقتی میدان ضعیف شده است چه کاری از دست دیپلمات های بر می آید؟ آیا زمینه ای برای فعالیت و اثرگذاری دیپلماسی وجود دارد؟

این درست است که وقتی میدان تضعیف می شود زبان دیپلماسی هم کند خواهد شد، اما در شرایط فعلی، هنر ما در فعال کردن دیپلماسی است و باید از ظرفیت آن استفاده کنیم. به نظر می رسد مذاکره و دیپلماسی جواب می دهد و اگر مذاکره کننده های با تجربه و آگاه به زمانه وجود داشته باشند و سر بزنگاه ها از فرصت ها استفاده کنیم، حتما جواب می دهد.

 

فکر می کنید مهاجمانی که قصد یمن را کرده اند، چه هدفی دنبال می کنند و چقدر احتمال دارد آنها بتوانند بر صنعا مسلط شوند؟

انصار الله دشمنان مذهبی و سیاسی بی شماری دارد؛ آنها از نظر مذهبی اقلیتی در میان مسلمانان و نزدیک به شیعیان انثی اعشری هستند؛ با سعودی و وهابیت به شدت اختلاف عقیدتی دارند، با اخوانی ها و سلفی ها سال درگیری سیاسی عقیدتی و حتی جنگ داشتند و با آمریکا و اسرائیل و امارات نیز در جنگ بوده و هستند. در این شرایط به نظر می آید قطعا اگر دیپلماسی فعال شود و بازیگران تصمیم درستی بگیرند، می توان جلوی سناریوهای خطرناک تر را گرفت. در سوریه اگر اسد اوایل بحران و یا پس از سرکوب داعش با مخالفان خود مصالحه می کرد شاید کارش به اینجا ها نمی رسید؛ همان طور که اگر حزب الله ده روز زودتر(قبل از شهادت سید حسن نصرالله) آتش بس را قبول می کرد  موقعیت بهتری  داشت. 

انصارالله یمن هم می تواند با اعلام فرصت به آتش بس در غزه از عملیات زدن موشک به اسرائیل و هدف گیری کشتی ها به مقصد اسرائیل را متوقف کند و دیپلماسی هم برای توقف درگیری فعال شود، می تواند جلوی وقوع سناریوهای ترسناک تر را گرفت. اما اگر انصارالله به همین شیوه فعلی ادامه دهد، احتمال دارد سرنوشتی تلخ در انتظارش باشد.

 

به نظر شما روسیه کاری برای یمنی ها خواهد کرد؟

کلا روس ها به منافع کوتاه مدت فکر می کنند و خیلی زود متحدان خود را معامله می کنند. البته آنها هیچ گاه در یمن پایگاهی نداشتند و از این نظر با سوریه که در طرسوس  و حمیم پایگاه نظامی ساخته بودند، متفاوت است. روس ها در یمن نه پایگاه دارند و نه برنامه ای برای حفاظت از یمنی ها و در نتیجه برای یمن هیچ اقدامی متصور نیست.

 

راه های دیپلماسی برای انصار الله بسته نیست ؟

طی ۲۰ سال گذشته انصارالله روابط خوبی با قطر داشته است و حتی قطر در رقابت های با سعودی کمک های مالی هم به آنان داشته است و وجود انصار الله در یمن در جهت امنیت ملی قطر است و انصار الله از این فرصت به خوبی می تواند بهره برداری کند و همینطور روابط خوبی با کویت داشته اند که با فرصت سازی می توانند، استفاده کنند.

در پایان باید گفت موقعیت مردمی انصار الله و زیدی های یمن با بشار اسد قابل مقایسه نیست، چرا که زیدی های تحت حاکمیت انصار الله همانطور که تاکنون از پس تمام رنج ها و مشقت های مختلف همچنان ایستاده اند، در آینده هم به خاطر کرامت فردی و جمعی خواهند ایستاد، اما بهتر آن است که سیاستمداران یمنی احتیاطات لازم را داشته باشند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.