پایگاه خبری جماران: یک تحلیلگر سیاسی اصولگرا با تأکید بر اینکه نباید ترمیم و بازتولید سرمایه اجتماعی را به برخی اقدامات نمادین تقلیل داد، گفت: ظهور سرمایه اجتماعی در تشکلیابیهای اجتماعی و مدنی خود را نشان می دهد و این نهادها با انجام کارویژههایی که بر اساس آن شکل گرفتهاند اعم از کارویژه صنفی یا اجتماعی میتوانند به کارآمدی سازمان حکمرانی کمک کنند و بستر مشارکت و نقش آفرینی اقشار گوناگون جامعه را فراهم کنند.
مشروح گفتوگوی خبرنگار جماران با پرویز امینی را در ادامه میخوانید:
به نظر شما در شرایط فعلی کشور راهکار ترمیم سرمایه اجتماعی چیست؟
سرمایه اجتماعی با محوریت مفهوم اعتماد و نتایجش که مشارکتپذیری و تقویت ارتباطات جمعی و تشکلیابیهای مدنی و امید اجتماعی است، یک مسأله کلان است و ترمیم و بازتولید آن منوط به «کارآمدی» کل سازمان حکمرانی و توانمند شدن جامعه است و نباید به مثابه یک پروژه رسانهای به آن نگاه کرد و یا به برخی اقدامات نمادین آن را تقلیل داد.
شیوه رییس جمهور در استفاده از برخی افراد دولت قبل به جای حذف کامل آنها چقدر در این مسأله مؤثر است؟
اینها فرع بر ماجرای داشتن ایده مرکزی است. ایده مرکزی حاکم بر قوه مجریه است که به عنوان راهنمای عمل به شما می گوید از چه کارگزاری استفاده کنید. متعلق به دولت قبل بودن یا نبودن مسأله نیست.
اقداماتی مثل انتخاب معاون رئیس جمهور از اهل سنت و انتخاب سخنگوی دولت زن، چقدر میتواند به ترمیم سرمایه اجتماعی کمک کند؟
اینها کارهای نمادین است و آثاری اگر داشنه باشد سطحی و و گذرا و در دامنه محدودی از جامعه است
نهادهای مدنی چه نقشی میتوانند در این مسأله ایفا کنند؟
ظهور سرمایه اجتماعی در تشکلیابیهای اجتماعی و مدنی خود را نشان می دهد و این نهادها با انجام کارویژههایی که بر اساس آن شکل گرفتهاند اعم از کارویژه صنفی یا اجتماعی میتوانند به کارآمدی سازمان حکمرانی کمک کنند و بستر مشارکت و نقش آفرینی اقشار گوناگون جامعه را فراهم کنند.
آقای پزشکیان در مراسم معارفه وزیر خارجه تأکید کرد که «ترمیم سرمای اجتماعی تضعیف شده، قدرت ما در مقابله با تحریمها و تهدیدهای خارجی را افزایش خواهد داد». نظر شما در خصوص تأثیرات ترمیم سرمایه اجتماعی چیست؟
این گزاره بدیهی است که با افزایش سرمایه اجتماعی جوامع در برابر رقبا و در برابر خصمها تابآوری بالایی پیدا میکنند و چه بسا بازدارنده باشند اما مسأله «توانستن» و داشتن مجموعه ای از رویکردها و روشها برای کارآمدی کل دستگاه حکمرانی است تا سرمایه اجتماعی تقویت شود.