پایگاه خبری جماران: ۱۶ روز تا انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم باقی مانده و در نهایت یکی از این ۶ نامزد، برای چهارسال آینده کلیددار پاستور میشود. کشورمان با مشکلات زیادی رو به روست که ملت، توقع برآورده شدن آن را دارد. انتظار این است که حل مسائل در اولویتهای رئیسجمهور بعدی قرار بگیرد.
در جریان گفت و گو با تحلیلگران مختلف برای استخراج اولویتهای نهمین رئیسجمهور، مصاحبهای با سعید شریعتی، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت داشتیم.
این فعال سیاسی اصلاحطلب معتقد است که حل بسیاری از مشکلات کشور، در گروی بازگشت عنوان رئیسجمهور به جایگاه تصریح شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.
سعید شریعتی درباره اهمیت این جایگاه به خبرنگار جماران گفت: متأسفانه از چند دهه پیش در ساختار حکمرانی کشورمان، جایگاه ریاستجمهوری از آنچه در قانون اساسی ذکر شده، تنزل پیدا کرده است. مهمترین و اولین دستور کار هر کسی که روی صندلی پاستور بنشیند، باید این باشد که جایگاه رئیسجمهور را به جایگاه حقیقی آن در قانون اساسی برگرداند. بر اساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی، رئیسجمهور عالیترین مقام اجرایی کشور و مسئول اجرای قانون اساسی است. سوگند میخورد که قانون اساسی را اجرا کند. متعد است که به عنوان رئیس «جمهور»، جمهوریت نظام را پاس بدارد. اینها الفاظی بیمعنی و تعارفآمیز نیستند؛ بلکه کلماتی هستند که بار حقوقی دارند. چنانچه رئیسجمهور از این بار معنایی عدول کند یا جایگاه آن تنزل پیدا کند، عملاً سوگندی که خورده، دروغ است.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: رئیسجمهور بعدی فارغ از این که وعدههای مختلف بدهد باید بداند که این جایگاه به خاطر عنوان و رأی ملت که پشت سرش قرار داد، شأنی بالاتر از دولت و ریاست دولت دارد. بله؛ در ساختار سیاسی کشور ما و بر اساس قانون اساسی، رئیسجمهور رئیس دولت و قوه مجریه هم هست همانطور که رئیس چند شورایعالی است و در مناصب حقوقی مثل عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز قرار میگیرد. اما وعده آب و برق و مانند آن مسائلی جدا از این جایگاه هستند.
عضو حزب اتحاد ملت اظهار داشت: مهمترین و اساسیترین وظیفه رئیسجمهور حفظ، حراست و اجرای قانون اساسی به عنوان میثاق ملی است. فرقی نمیکند چه کسی رئیسجمهور باشد؛ شخص منتخب باید به عمق معنای این کلمات اشراف داشته باشد. معنای مسئولیت داشتن در قبال میثاق ملی، با وعده دادن درباره آب و نان، درست کردن روابط بینالمللی و دیگر وعدهها متفاوت است. این صحبتها را همه مطرح می کنند. آیا کسی که بخواهد رئیسجمهور شود، در دوران تبلیغات میگوید مسکن نمیسازم، شغل ایجاد نمیکنم، تورم را کنترل نمیکنم، دولت کارآمد نمیسازم، عدالت برقرار نمیکنم، آزادی نمیدهم، با دنیا میجنگم، آموزش و پرورش را تعطیل میکنم؟ هیچ کدام از این حرفها را نمیزند بلکه وعده میدهد. این حرفها مدام در برنامههای تلویزیونی تکرار میشود.
شریعتی با بیان اینکه خندهدار است که این مسائل به عنوان برنامه یک رئیسجمهور مطرح میشود، تصریح کرد: اینها وظایف یک دولت است که باید انجام شود. مهمترین وظیفه رئیسجمهور به عنوان فردی که در این جایگاه قرار دارد، پر کردن خلاء این عنوان به خاطر تنزل و پایین آمدن از جایگاه آن در قانون اساسی است. مهمترین اولویت این است که رئیسجمهور بگوید این جایگاه الان در چه وضعیتی قرار دارد و برنامه او برای ارتقایش چیست. این موضوع، بنیادین و کلیدی است.
وی در پایان، با طرح این سوال ها که چرا بخشی از جامعه با حاکمیت در چالش است؟ و اصلیترین مساله چیست؟ افزود: برق، آب، معیشت، تحریم، سیاست خارجی و مشکلات دیگر جزو این مسائل هست، اما چرا ۷۰ درصد مردم در انتخابات مجلس شرکت نکردند؟! آیا نامزدهای انتخابات مجلس در حوزههای انتخابیه مختلف، وعدههایی جز حل مشکلات به مردم دادند؟ برای این که به این باور رسیدند که این جایگاهها نمیتواند مشکلات را مرتفع کند. رئیسجمهور هم در جایگاهی نیست که بتواند مشکلات را حل کند و اگر وعدهای داد به آن عمل کند. بنابراین، جایگاه رئیسجمهور برای این که بتواند در کشور کارساز باشد، باید ارتقا پیدا کند.