علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه پیشین کشورمان در هفدهمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران گفت: جمهوری اسلامی بر مدار سیاسی هیچ قدرتی نیست. اینکه از این استقلال سیاسی درست استفاده میکنیم یا نمیکنیم، بحث دیگری است. سیاست اصولی ایران در ایجاد و حمایت از مقاومت همچنان پا بر جا است و هزینه هم میدهد. ما مثل کشورهای همسایه نیستیم که شب یک حرف میزنند و صبح حرف دیگری میزنند.
به گزارش خبرنگار جماران؛ رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی با تأکید بر اینکه مکتب اسلام را درست به نسل جدید معرفی نکردهایم، گفت: ابزار آمریکا برای مهار چین، «انرژی» است و مهمترین جایی که میتواند انرژی را تامین کند منطقه غرب آسیا است و بنابراین آمریکا مسلط بر کشورهای خلیج فارس است و تنها کشوری که شیر انرژی خودش را در اختیار دارد، ایران است. ایران باید حد وسط را نگه دارد چرا که گرایش و میل به سمت هر یک از این سه ضلع قدرت خطرناک است. تنها عامل حفظ حکمرانی و نظام ما «مردم» هستند و نباید بگذاریم خدای ناکرده مردم از نظام جدا شوند.
علی اکبر صالحی در هفدهمین همایش سالانه انجمن علوم سیاسی ایران، گفت: قدرت به هر حال حرف آخر را میزند. حضرت علی میفرماید «علم قدرت است». بدون هیچ واهمه و خجالتی در غزه نسلکشی اتفاق میافتد و آمریکایی که ما را متهم به داشتن سلاح هستهای میکرد، میبینید چطور برخورد میکند.
رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی افزود: جهانبینی جمهوری اسلامی ایران با جهان متفاوت است و همین باعث ایجاد چالشهایی شده است. موضوعاتی از جمله جمهوریت و حقوق بشر، ما بر اساس آیه قرآن، حقوق بشر را تعریف میکنیم ولی در غرب بر مبنای حقوق فردی و اجتماعی است. جمهوری اسلامی ایران چندجانبهگرایی و انصاف را قبول دارد و در غرب نظم جهانی دلخواه را ترویج میکنند.
صالحی ادامه داد: از منظر اسلام افراط و تفریط گمراهی است و راه درست اعتدال و میانه روی است. بپذیریم که جهان در حال درهم تنیده شدن است و هر روز این موضوع هم افزایش پیدا میکند. در مکتب اسلام جزمیت نیست و متأسفانه مکتب اسلام را درست به نسل جدید معرفی نکردهایم. بپذیریم که جهان دارد در هم تنیده میشود. در همین ایران مهاجرت مجازی داریم. یعنی طرف همین جا زندگی میکند ولی برای خارج از کشور کار میکند.
وی افزود: سیاستخارجی ما برآمده از سیاست داخلی ما است و آنچه فکر میکنیم و عمل میکنیم بازتابش در سیاست خارجی دیده میشود. جمهوری اسلامی ایران از استقلال واقعی سیاسی برخوردار است و در مدار هیچ قدرتی نیست و اینکه از استقلال سیاسی خود درست استفاده می کنیم یا خیر بحث دیگری است.
وزیر خارجه پیشین ایران یادآور شد: سیاست اصولی ایران در ایجاد و حمایت از مقاومت همچنان پا بر جا است و هزینه هم میدهد. ما مثل کشورهای همسایه نیستیم که شب یک حرف میزنند و صبح حرف دیگری میزنند. ما نه تنها و نه منزوی هستیم؛ با خیلی از کشورها رابطه سیاسی داریم و عضو خیلی از گروههای بینالمللی هستیم. در برخی بزنگاههای تاریخی تنها بودیم به طور مثال، در جنگ هشت ساله چه کسی به ما کمک کرد؟ هیچ کس کمکی نکرد و تنها بودیم و میتوان گفت جنگ جهانی غرب و شرق علیه ما بود.
وی با اشاره به اینکه در طول تاریخ ایران تنهایی استراتژیک دارد، اظهار داشت: هر اتحادی لزوما اتحاد استراتژیک نیست. ما باید هوشمندانه و واقعگرایانه عمل کنیم؛ جهانبینی ما، ما را از واقعگرایی منع نکرده است. از رابطه با روسیه ارزیابی درست داشته باشیم و نمیتوانیم احساسی عمل کنیم؛ متأسفانه گاهی اوقات احساسات بر ما غلبه میکند که متاسفانه این احساسی عمل کردن خیلی به ما ضربه زده است.
صالحی با بیان اینکه باید راه در میانه قدرتها ایستادن و کار کردن با آنها را بدانیم، تأکید کرد: مثلثی را در نظر بگیرید یک رأس آن آمریکا و متحدانش است، راس دیگرش چین و رأس دیگر آن روسیه است. آمریکا میخواهد هیمنه تک قطبی خود را حفظ کند و باید اقتصاد و نظامیگری قوی داشته باشد و برای همین است که بودجه سنگینی برای امور نظامی خود در نظر میگیرد، اما باید در پی مهار روسیه و چین باشد.
صالحی با بیان اینکه آمریکا، روسیه را درگیر جنگ اوکراین کرد و این واقعیت است، گفت: ابزار آمریکا برای مهار چین، «انرژی» است و مهمترین جایی که میتواند انرژی را تامین کند منطقه غرب آسیا است و بنابراین آمریکا مسلط بر کشورهای خلیج فارس است و تنها کشوری که شیر انرژی خودش را در اختیار دارد، ایران است. ایران باید حد وسط را نگه دارد چرا که گرایش و میل به سمت هر یک از این سه ضلع قدرت خطرناک است. تنها عامل حفظ حکمرانی و نظام ما «مردم» هستند و نباید بگذاریم خدای ناکرده مردم از نظام جدا شوند.