هویت انقلاب اسلامی با محتوای نظام علوی مبتنی بر نظام توحیدی، به عنوان منشاء قانونگذاری، و اقتدار سیاسی در دفاع خارجی و امنیت مالی برای اهل مدینه هم در ایده و هم به لحاظ تاریخی، عدالت را در نظام اخلاقی خود معنی کرده است. امیر المومنین علی (ع) در ابتدای نامه خود به مالک اشتر به چهار وجه زندگی مردم یعنی، مالی، امنیتی، قانونی و تمدنی تاکید کرده است؛ که نظم اجتماعی، سیاسی و قانونی علوی، بر آن بنا می شود.

عضو هیأت  علمی دانشگاه امام صادق(ع) با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی محور هویتی و وضع حاضر جمهوری اسلامی را شکل داده، گفت: انقلاب اسلامی ریشه در بنیادهای فرهنگی اجتماعی، سیاسی تاریخ و ادبیات ایران دارد. نظام اسلامی ایرانی از دیرباز در یک جریان پرپیچ وخم تاریخی به هم تنیده و استوار شده اند؛ که بی شک همان طور که در برهه‌های تاریخی آمده، قابلیت یک بنای با شکوه را در رقابت با وضع جهانی دارد.

به گزارش جماران، فرشاد شریعت در نشست علمی «کاپیتالیسم، انقلاب اسلامی، عدالت علوی، چالش ها و فرصت ها» در پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی، مسأله اصلی در موضوع چالش‌ها و فرصت‌های انقلاب اسلامی را حاکمیت نظام سرمایه‌داری دانست و گفت: ما در اینجا با سه مفهوم مواجهیم؛ اول: نظام سرمایه‌داری، که موقعیت ما را در جهان موجود نشان می‌دهد. دوم: انقلاب اسلامی است؛ که محور هویتی و وضع حاضر جمهور اسلامی را شکل داده؛ و سوم عدالت علوی است، که بایدهای سیاسی و اقتصادی ما در این حوزه معنا دار می شوند.

عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: بحث حاضر، تمرکز خود را بر یک نظام اندیشه محور قرار داده است، تا نشان دهد که چرا و چگونه قدرت، ثروت و حکمت، هماهنگ با نظم هلنیستی در نظام سرمایه‌داری، بازسازی و مستحکم شده‌اند و کاپیتالیسم بر این اساس، قادر است بسان یک سیستم هوشمند، پایداری خود را به شکل نامحدود حفظ کند. لذا ما در انقلاب اسلامی با نظامی مواجهیم که از بن و اساس اولا: در یک نظام اقتصادی جدید قدرت پیدا کرده است؛ و ثانیا این قدرت در عرصه عمومی جاری و ساری شده و ثالثا به شدت به شیوه علمی پایدار شده است.

وی اظهار داشت: از سوی دیگر هویت انقلاب اسلامی با محتوای نظام علوی مبتنی بر نظام توحیدی، به عنوان منشاء قانونگذاری، و اقتدار سیاسی در دفاع خارجی و امنیت مالی برای اهل مدینه هم در ایده و هم به لحاظ تاریخی، عدالت را در نظام اخلاقی خود معنی کرده است. امیر المومنین علی (ع) در ابتدای نامه خود به مالک اشتر به چهار وجه زندگی مردم یعنی، مالی، امنیتی، قانونی و تمدنی تاکید کرده است؛ که نظم اجتماعی، سیاسی و قانونی علوی، بر آن بنا می شود. اما همچنان که گفته شد، این یک وضع تاریخی است.

شریعت تأکید کرد: ما با یک مسأله جدی مواجهیم؛ یعنی نظمی سازمان یافته و در عین حال دارای عینیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی که فی الحال به شکل فرهنگی هژمونی خود را بر جهان تحمیل می کند؛ و یک نظم علوی که در وضع مدرن به شدت تحت فشار چالش‌های فرهنگی و تاریخی قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه حل این مسأله بر دو بخش استوار شده است، تصریح کرد: بخش اول کالبد شکافی نظام اندیشه‌ای غرب مدرن است. این بررسی نشان می‌دهد که شاکله قدرت، ثروت و حکمت در غرب مبتنی بر یک نظم اخلاقی، هنجاری است که با محوریت هابز، لاک و روسو شکل گرفته است و همانطور که جان لاک در فصل پنجم رساله دوم به خوبی نشان داده است، سرمایه و دارایی (متمرکز بر جان و مال انسان)، قلب نظام اندیشه‌ای در موضوع بحث است؛ وضعی که عدالت علوی مبتنی بر یک نظام غایتمدار و فضیلت مآب در چالش جدی با آن قرار دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع)، افزود: انقلاب اسلامی ریشه در بنیادهای فرهنگی اجتماعی، سیاسی تاریخ و ادبیات ایران دارد. نظام اسلامی ایرانی از دیرباز در یک جریان پرپیچ وخم تاریخی به هم تنیده و استوار شده اند؛ که بی شک همانطور که در برهه های تاریخی آمده، قابلیت یک بنای با شکوه را در رقابت با وضع جهانی دارد. اما اقتصاد عینیت یافته در عرصه قدرت و اجتماع به شیوه دموکراتیک وضع دیگری دارد. به عبارت دیگر استبداد اقتصادی که سال‌ها بر جامعه ایرانی تحمیل شده است، نه با جهان آزاد همساز است و نه با عدالت علوی؛ و اینجاست که نظام اقتصادی ایران به سمت لیبرالیسم و سوسیالیسم کشیده می شود.

وی با تأکید بر اینکه خروج از چتر نظام سرمایه داری بدون خروج از شیوه نظم اقتصادی لاکی ممکن نیست، گفت:  از آنجا که نظم حاکم بر نظام سرمایه‌داری، به ویژه بر آیین‌های اقتصاد لاکی بنا شده است، هیچ راه گریزی برای سایر نظام های سیاسی باقی نمی‌گذارد لذا تنها راه مواجهه با نظم موجود، تکیه بر هویت فرهنگ ایرانی و اسلامی و اعمال قدرت در یک نظم اقتصادی خارج از نظام لاکی و سرمایه‌داری مدرن است؛ که ادبیات اجمالی آن درکتاب فراسوی روشنگری به تفصیل بیشتری آمده است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.