حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در مراسم 28 صفر دارالزهرا(س) گفت: خداوند متعال به حضرت ابراهیم(ع) فرمود تو را به آتش نمرود مبتلا کردم و نجات دادم؛ اگر تو را به آتش فقر مبتلا میکردم و صبر را از تو بر میداشتم چه میکردی؟ گفت نمیدانم که آیا آنجا هم میتوانستم تحمل کنم؟ خداوند متعال فرمود به عزت و جلالم سوگند، شدیدتر و سختتر از فقر چیزی نیافریدهام. وقتی پدری غروب با دست خالی به منزل میرود، پیش بچهها شرمنده است و خدا میداند که چه میکشد.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه با زور شمشیر و قدرت دلها، فکرها و اندیشهها عوض نمیشود، گفت: تزکیه نفس که این همه قرآن به آن پرداخته، مسأله «اخلاق» را مطرح میکند؛ همان چیزی که در خانوادهها و جامعه کمرنگ است و به آن بیتوجهی میشود. اگر بخواهیم دین را به درختی تشبیه کنیم، ریشه آن اصول دین، شاخ و برگش فروع دین و میوههایش «اخلاق» است. از کودکی به بچهها اصول و فروع دین را یاد دادهایم و اخلاق به حاشیه رفته است؛ وقتی به حاشیه رفت، کمرنگ میشود و دیگر مسائل اخلاقی برای ما چندان مهم نیست اما اگر یک فرع فقهی مربوط به احکام زمین گذاشته شود، میبینیم چه غوغایی برپا میشود.
به گزارش خبرنگار جماران، حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی خسروی طی سخنانی در مراسم عزاداری شب 29 ماه صفر دارالزهرا(س)، با اشاره به اینکه پیامبر(ص) بیشترین تأثیر فرهنگی و انسانی را بر عالم گذاشت، گفت: خوشبختی و سعادت مهمترین آرزویی است که تمام انسانها به آن میاندیشند؛ گرچه هرکس خوشبختی را در چیزی میبیند، اما در اینکه همه طالب سعادت هستند شکی نیست. از طرفی افرادی ادعا کردهاند که خوشبختی ما دست شما است.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دسته اول زورمندان، قدرتمندان و سلاطین هستند؛ که معتقد بودند بشر را با زور باید هدایت کرد و تا زور، شمشیر و قدرت نباشد، انسان خوشبخت نمیشود. با این ادعا سالهای سال حکومت کردهاند و عدهای از مردم هم پذیرفتهاند که زور باید بالای سر انسانها باشد تا خوشبخت شوند. دسته دیگر حکمایی است که به پند، اندرز و نصیحت معتقد هستند. اما دسته سوم مکتب انبیاء است. مکتب انبیاء موفقترین مکتب در جهان بوده؛ چون همه انبیاء یک راه داشتهاند. اینها معتقدند خوشبختی انسان در نفس و فکر خودش هست و مادامی که هر انسانی اندیشهاش از زنجیر تعصبات آزاد نشود و روحش متخلق به اخلاق فاضله نباشد، آن جامعه روی خوشبختی را نخواهد دید.
وی با تأکید بر اینکه با زور شمشیر و قدرت دلها، فکرها و اندیشهها عوض نمیشود، اظهار داشت: آیه قرآن میگوید «پیامبری را از جنس خودشان برای آنها فرستادیم». این پیامبر سه وظیفه در هم تنیده دارد و نمیشود به یکی اکتفا کرد؛ اول اینکه اندیشهها بارور شود، دوم دلها منقلب و خصلتهای نیکو ایجاد شود و سوم اندیشه و پرورش روح و آموزش است. اینکه ذهن انسان از نقاشی به خالق نقاش برسد، مهم است. تمام همت انبیاء این است که این آفرینش کار یک علم، حیات و قدرت مطلق به نام «الله» است؛ این ارتباط را اندیشه و فکر میتواند برقرار کند و همین جرقه تحول در انسان است.
خسروی تأکید کرد: در آیهای میگوید پیامبر(ص) آمده است تا زنجیرهای تعصب را از ذهنها باز کند. در واقع پیامبران از خود چیزی نیاوردهاند که به بشر بدهند؛ آنچه آوردهاند این است که ای بشر! تو عقل داری و با عقلت میتوانی به خدا برسی. اما این عقل گرفتار شده و انبیاء عقل را رها میکنند. خدا به همه عقل داده، اما خیلیها از آن کار نمیکشند. خود عقل کاری انجام نمیدهد، چیزی که کار انجام میدهد «تعقل» و «تفکر» است. بنابراین اولین کار انبیاء بارور کردن ذهنها برای هستیشناسی است و درک این معنا که این جهان «خدا» دارد. اندکی فکر کنیم به خدا میرسیم.
وی افزود: کار دوم انبیاء «تزکیه نفس» است. تزکیه نفس که این همه قرآن به آن پرداخته، مسأله «اخلاق» را مطرح میکند؛ همان چیزی که در خانوادهها و جامعه کمرنگ است و به آن بیتوجهی میشود. اگر بخواهیم دین را به درختی تشبیه کنیم، ریشه آن اصول دین، شاخ و برگش فروع دین و میوههایش «اخلاق» است. از کودکی به بچهها اصول و فروع دین را یاد دادهایم و اخلاق به حاشیه رفته است؛ وقتی به حاشیه رفت، کمرنگ میشود و دیگر مسائل اخلاقی برای ما چندان مهم نیست اما اگر یک فرع فقهی مربوط به احکام زمین گذاشته شود، میبینیم چه غوغایی برپا میشود.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه پیامبر(ص) فرمود، «من برای رساندن انسانها به مکارم اخلاق مبعوث شدهام»، گفت: اخلاق موضوع غریب، به حاشیه رفته و گمشده جامعه اسلامی است که باید هرچه بیشتر به آن پرداخته شود. این را همه میدانند که خوبی و بدی یکسان نیست؛ اما اگر بدی دیدید با بدی جواب ندهید، با خوبی جواب بدهید. آیه قرآن میگوید کسی که بدی او را با خوبی جواب دادید، مثل یک دوست مهربان و دلسوز برای تو خواهد بود. یعنی اخلاق معجزه میکند. بسیاری از مشکلات جامعه را با اخلاق قرآنی و علوی(ع) خیلی راحتتر میتوانیم حل کنیم.
وی افزود: بسیاری از افرادی که نفهمیده آلت دست دشمن میشوند، ندانسته به خیابانهای میآیند و به مناسبتهایی اصل نظام را زیر سؤال میبرند، چه بسا از همین قبیل هستند؛ گاهی مشکلات اقتصادی باعث میشود که انسان زبان به ناسزا بگشاید. با این طور افراد باید به گونه دیگری رفتار کرد؛ باید دردش را پرسید. فورا نگوییم از بیگانه دستور گرفتهای، بگوییم شاید مسکن نداری و شاید گوشت کلیویی 500 هزار تومان نتوانستهای برای بچههایت بیاوری. تا یواش یواش متوجه شود ما هم در پی رفع مشکلات آنها هستیم.
خسروی با بیان اینکه فقر انسان را به کفر میکشاند، اظهار داشت: خداوند متعال به حضرت ابراهیم(ع) فرمود تو را به آتش نمرود مبتلا کردم و نجات دادم؛ اگر تو را به آتش فقر مبتلا میکردم و صبر را از تو بر میداشتم چه میکردی؟ گفت نمیدانم که آیا آنجا هم میتوانستم تحمل کنم؟ خداوند متعال فرمود به عزت و جلالم سوگند، شدیدتر و سختتر از فقر چیزی نیافریدهام. وقتی پدری غروب با دست خالی به منزل میرود، پیش بچهها شرمنده است و خدا میداند که چه میکشد.