محمدرضا عارف، رئیس کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران در نامه ای به حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی ،ضمن روایت فشارهای بی سابقه به دانشگاهیان و با بیان اینکه با ناامن شدن محیطهای دانشگاهی شاهد افزایش فزاینده مهاجرت هستیم و ایجاد چنین تضییقاتی برای دانشگاهیان بسیار دور از انتظار است و کاملاً مشخص است که چه نتایج سوئی را به بار خواهد آورد،خواستار رفع کلیه تضییقات و فشارها از اعضای هیأت علمی و دانشجویان در دانشگاهها و رفع فضای امنیتی در دانشگاهها و ملغی شدن تمامی احکام و محدودیت های صادرشده علیه دانشجویان و اعضای هیات علمی شد.
به گزارش جماران، متن این نامه به شرح ذیل است:
بسمه تعالی
حضرت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای رئیسی
ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
دانشگاههای کشور که، تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد ، پژوهش برای تولید دانش و رفع نیازهای علمی کشور و تولید فنآوریهای به روز برای زیست بوم نوآوری و کارآفرینی بر دوش آن است، این روزها حال خوبی ندارند. از یک طرف فشارهای سنگین معیشتی بر استادان دانشگاهی و کاهش حقوق آنها برخلاف روند تورمی و افزایش حقوق سایر اقشار، کمبود بودجه های پژوهشی برای فعالیت های علمی، عدم امکان حضور در مجامع بین المللی به سبب افزایش قیمت ارز، عدم امکان تقویت دیپلماسی علمی به سبب انزوای سیاسی کشور و از طرف دیگر امنیتی شدن فضای دانشگاهها، ضرب و جرح و بازداشت و زندانی کردن و صدور احکام سنگین در کمیته های انضباطی برای دانشجویان موجب شده است که فضایی مسموم، تنشزا و فرصت سوز بر محیطهای آکادمیک کشور حاکم شود.
موارد متعدد گزارش شده است که در دانشگاههای کشور، اعضای هیأت علمی به خاطر اظهار نظر و امضای بیانیههای دلسوزانه تحت فشارهای بیسابقهای قرار گرفتهاند. در برخی موارد حقوق ایشان قطع شده و یا دریافتی های ایشان محدود شده، برخی از اعضای هیأت علمی اخراج یا بازنشسته اجباری شده و برخی دیگر درسهایشان حذف شده، جلوگیری و یا توقف ترفیع سالیانه، ارتقاء و تبدیل وضعیت از دیگر ترفندهایی است که در برخی از دانشگاهها به عنوان حربه علیه اعضای هیأت علمی استفاده میشود.
دانشجویان که سرمایههای انسانی بیبدیل در کشور هستند به شدت مورد تعرض قرار گرفتهاند، آئیننامه ها و شیوهنامههای انضباطی که قبلاً هم با سختگیری و محدویتهای فراوان برای دانشجویان وضع شده بود اکنون با تنگ نظری بیسابقهای سختگیرانهتر و تنشزاتر شده است. فراخواندن دانشجویان به کمیتههای انضباطی و اتهامزنیهای بیمورد و بیاساس به آنها، اخراج از خوابگاه، تعلیق تحصیلی، ممنوع الورودی به محیط دانشگاه و حاکم شدن حراست بر دانشگاه فضای نا امنی را ایجاد نموده است.
مهاجرت نخبگان که قبلاً به عنوان یک بحران در کشور مطرح بود اکنون در اثر اقدامات صورت گرفته فوق الذکر تبدیل به یک فرایند عادی شده است. در واقع علاوه بر فشارهای معیشتی که قبلاً هم وجود داشت و اکنون شدیدتر شده، فشارهای امنیتی بر دانشگاهیان نیز موجب شده تا اعضای هیأت علمی، دانشجویان و دانش آموختگان اقدام به مهاجرت نمایند. بسیاری از اعضای هیأت علمی که برای فرصتهای مطالعاتی و مأموریتهای پژوهشی به دانشگاههای خارج از کشور رفتهاند بازنگشتهاند و بسیاری دیگر در حال اقدام برای رفتن هستند. با ناامن شدن محیطهای دانشگاهی نه تنها شاهد افزایش فزاینده مهاجرت خواهیم بود بلکه خوف آن می رود که والدین فرزندانشان را از همان ابتدای دوره کارشناسی برای تحصیل به خارج از کشور اعزام نمایند و عطای دانشگاههای داخل را به لقای آن ببخشند.
ایجاد چنین تضییقاتی برای دانشگاهیان آن هم در شرایطی که آزادی بیان و حق اظهار نظر و بحث و گفتگو و امنیت پس از آن جز اصول مسلم و به رسمیت شناخته شده در سراسر دانشگاه های جهان است بسیار دور از انتظار است و البته کاملاً مشخص است که چه نتایج سوئی را به بار خواهد آورد.
کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران با توجه به مطالب فوق الذکر و احساس خطر شدید نسبت به اوضاع جاری، مطالبات ذیل را از جنابعالی خواستار است:
1- رفع کلیه تضییقات و فشارها از اعضای هیأت علمی و دانشجویان در دانشگاهها
2- رفع فضای امنیتی در دانشگاهها و احترام به آزادی بیان، تضارب افکار و اندیشه های متنوع
3- ملغی شدن تمامی احکام و محدودیت های صادرشده علیه دانشجویان و اعضای هیات علمی
4- بازنگری در آئیننامهها و شیوهنامههای انضباطی دانشجویان با هدف رفع فشارهای غیرضروری و مخرب موجود از دانشجویان و تقویت حس امید به آینده و میهن دوستی در آنان
کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران امیدوار است که با دستور موافق جنابعالی در خصوص این مطالبات، محیط های دانشگاهی برای انجام فعالیتهای خطیر آنها بهبود یافته و روال عادی فعالیتهای علمی این نهاد حیاتی در کشور توسعه یافته و ثمربخش باشد.
محمدرضا عارف
رئیس کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران