محمد مخبر معاون اول رییس جمهور برای شرکت در دومین مجمع اقتصادی خزر به روسیه سفر کرده است.
به گزارش جماران؛ معاون اول رییس جمهوری اسلامی ایران به منظور شرکت و سخنرانی در دومین مجمع اقتصادی خزر دقایقی پیش عازم روسیه شد.
محمد مخبر ظهر امروز(چهارشنبه) به دعوت «میخائیل ولادیمیرویچ میشوستین» نخست وزیر روسیه برای شرکت در دومین مجمع اقتصادی خزر، در صدر یک هیات عالی رتبه سیاسی-اقتصادی تهران را با بدرقه رئیس دفتر رئیس جمهور، وزیر ورزش و جوانان، رئیس سازمان امور اداری و استخدامی و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به مقصد مسکو ترک کرد.
معاون اول رییس جمهور در این سفر علاوه بر سخنرانی در دومین مجمع اقتصادی خزر، با برخی مقامات شرکت کننده در این اجلاس در خصوص توسعه روابط و سایر موضوعات مورد توجه طرفین گفتگو و مذاکره خواهد کرد.
وزرای امور اقتصادی و دارایی، نفت و جهاد کشاورزی و تعدادی از معاونین وزرا در این سفر معاون اول رییس جمهور کشورمان را همراهی می کنند.
مخبر همچنین پیش از عزیمت به روسیه در گفتگو با خبرنگاران به تشریح برنامه های سفر دو روزه خود به مسکو پرداخت و گفت: این سفر به دعوت نخست وزیر روسیه برای شرکت در دومین مجمع اقتصادی خزر انجام می شود.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران با روسیه نزدیک و صمیمانه است، افزود: روابط تهران و مسکو خصوصا با راهبرد جدیدی که دولت سیزدهم برای ارتقا و توسعه مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه در پیش گرفته، طی یکسال اخیر تحولات جدی و مثبتی را در حوزه تجارت، سرمایه گذاری و صنعت داشته است.
مخبر با تاکید بر اهمیت دومین مجمع اقتصادی خزر خاطرنشان کرد: این اجلاس هم به لحاظ حقوقی و هم اقتصادی و هم از نظر مسائل زیست محیطی از اهمیت فراوانی برای کشورهای ساحلی خزر برخوردار است.
وی با اشاره به ملاقات رئیس جمهور کشورمان با سران کشورهای ساحلی خزر و همچنین حضور رئیسی در ششمین اجلاس سران کشورهای پیرامون خزر افزود: یکی از برنامه های این سفر پیگیری مصوبات اجلاس سران و همچنین توافقات میان رؤسای جمهور کشورهای حاشیه خزر است تا اگر موانعی وجود داشته باشد این موانع برطرف شود.
وی افزود: در این سفر همچنین ملاقات های دوجانبه با نخست وزیران کشورهای حاشیه خزر انجام خواهد شد تا توافقات و تفاهمات فیمابین مورد بررسی قرار گرفته و اجرای آنها تسریع شود.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به موقعیت جغرافیایی استثنایی ایران برای توسعه ترانزیت خاطرنشان کرد: کشورهای حاشیه خزر مصمم هستند در حوزه سرمایه گذاری، ترانزیت و مناسبات اقتصادی، روابط خود را گسترش دهند که امیدوارم در این زمینه شاهد توافقات جدی باشیم.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای تصریح کرد: با توجه به رویکرد دولت سیزدهم برای توسعه مناسبات با کشورهای منطقه و همسایه، باید از فرصت استثنایی عضویت در سازمان همکاری شانگهای به نحو مطلوب استفاده کنیم.
گفتنی است نخستین مجمع اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر مرداد ماه سال ۱۳۹۸ با حضور پنج کشور عضو یعنی ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان در منطقه گردشگری آوازه ترکمنستان برگزار شد.
رییس جمهور کشورمان نیز در تیر ماه سال جاری در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در کشور ترکمنستان شرکت و سخنرانی کرد.
معاون اول رییس جمهور وارد روسیه شد
معاون اول رییس جمهوری اسلامی ایران به منظور شرکت و سخنرانی در دومین مجمع اقتصادی خزر دقایقی پیش وارد روسیه شد.
محمد مخبر عصر امروز(چهارشنبه) در رأس یک هیات عالی رتبه سیاسی-اقتصادی وارد مسکو شد و در بدو ورود به فرودگاه بین المللی وانکووا مسکو از سوی معاون یکی از وزرای فدراسیون روسیه، سفیر و کارکنان نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در روسیه و نمایندگان نهادهای ایرانی مستقر در مسکو مورد استقبال قرار گرفت.
مخبر در بدو ورود به مسکو در گفتگو با خبرنگاران گفت: توسعه و ارتقاء همکاری با کشورهای همسایه از راهبردهای جدی دولت است و در این میان کشور روسیه از جایگاه خاصی برخوردار است و با سفرهای متقابل روسای جمهور دو کشور، پایه گذاری خوبی در تعمیق روابط صورت گرفت.
وی با بیان اینکه دریای خزر و کشورهای حاشیه این دریا به لحاظ سیاسی، اقتصادی، امنیتی و محیط زیست دارای اهمیت فراوان هستند، تصریح کرد: ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و همسایگی با پانزده کشور و همچنین همجواری با دریای خزر در شمال و خلیج فارس در جنوب، جایگاه ویژه ای به لحاظ ترانزیت دارد.
مخبر با اشاره به توافقات اولین نشست مجمع اقتصادی خزر و همچنین توافقات صورت گرفته میان سران کشورهای حاشیه خزر در ششمین اجلاس، خاطرنشان کرد: بخشی از این توافقات اجرایی شده و بخشی نیز نیازمند پیگیری است که باید اجرای این برنامه ها را سرعت ببخشیم و امیدوارم مردم ایران و روسیه و سایر کشورهای حاشیه خزر از این ارتباطات به خوبی بهرمند شوند.
معاون اول رییس جمهور در این سفر که به دعوت میخائیل میشوستین نخست وزیر روسیه انجام شده است، علاوه بر سخنرانی در دومین مجمع اقتصادی خزر، با تعدادی از همتایان خود و مقامات شرکت کننده در این اجلاس دیدار و رایزنی خواهد کرد.
وزرای امور اقتصادی و دارایی، نفت و جهاد کشاورزی در این سفر معاون اول رییس جمهور کشورمان را همراهی می کنند.
نخستین مجمع اقتصادی کشورهای حاشیه دریای خزر مرداد ماه سال ۱۳۹۸ با حضور پنج کشور عضو یعنی ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان در منطقه گردشگری آوازه ترکمنستان برگزار شد و رییس جمهور کشورمان نیز در تیر ماه سال جاری در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در کشور ترکمنستان شرکت و سخنرانی کرد.
مخبر در دیدار دستیار رییس جمهور روسیه: منافع ایران و روسیه در گرو تلاش دو کشور برای اجرای توافقات فیمابین است
معاون اول رییس جمهور با تاکید بر لزوم اجرای دقیق توافقات میان تهران و مسکو گفت: منافع دولت ها و ملت های ایران و روسیه در گرو تلاش برای اجرایی شدن توافقات صورت گرفته میان دو کشور است.
محمد مخبر عصر امروز(چهارشنبه) در دیدار «ایگور لویتین» دستیار رییس جمهور روسیه، بر گسترش همکاریهای دو کشور در زمینه های مختلف تاکید کرد و گفت: مسیر رشت-آستارا و توسعه همکاریهای بانکی برای تسهیل فعالیت تجار و بخش خصوصی نقش موثری در ارتقاء سطح همکاریهای تهران و مسکو خواهد داشت.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه ساز و کار خوبی برای اجرای توافقات فیمابین فراهم شده است، اظهار داشت: برای توسعه همکاریهای بانکی باید برنامهای دقیق و زمانبندی شده تدوین و با جدیت آن را پیگیری کنیم.
مخبر همچنین با اشاره به توافقات صورت گرفته برای همکاری های دو کشور در حوزه انرژی، افزود: توافقات بسیار خوبی در بخش انرژی میان ایران و روسیه حاصل شده اما باید نسبت به زمان اجرای این توافقات حساس باشیم و با جدیت آن را دنبال کنیم تا شاهد اجرای هر پروژه مطابق برنامه زمانبندی باشیم.
ایگور لویتین دستیار رییس جمهور روسیه نیز در این دیدار با بیان اینکه مدیران بزرگترین شرکتهای تجاری روسیه گردهم آمدهاند تا با هیات عالی رتبه ایرانی برای توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی مذاکره کنند، از اهتمام جدی مسکو برای اجرای توافقات با تهران خبر داد.
وی با اشاره به تمایل شرکتهای فعال در حوزه انرژی برای سرمایه گذاری و همکاری در ایران، افزود: رییس جمهور روسیه نیز بر اجرای توافقات دو کشور تاکید دارد و تمام توافقات گذشته نیز به قوت خود باقی است.
در حاشیه دومین مجمع اقتصادی خزر برگزار شد
نشست سه ساعته معاون اول رئیس جمهور با دستیار رئیس جمهور و مدیران شرکت های عالیرتبه روسیه / مخبر: توسعه روابط مصلحت اقتصادی دو کشور ایران و روسیه است/ از موقعیت ممتاز جغرافیایی ایران استفاده کنید
معاون اول رئیس جمهور در نشستی ۳ ساعته با مدیران شرکت های عالیرتبه روسیه فرصت ها و چالش های توسعه روابط تجاری فیمابین را مورد بررسی قرار داد.
محمد مخبر عصر دیروز (چهارشنبه) در بدو ورود به شهر مسکو جهت شرکت در دومین مجمع اقتصادی خزر، با مدیران ۱۵ شرکت عالی رتبه روسی در حوزه های مختلف انرژی، نفت و گاز، کشتیرانی، محصولات کشاورزی و ... که دستیار ویژه رئیس جمهور روسیه نیز حضور داشت، جلسه ای برگزار و ضمن استماع گزارش فعالیت ها و مراودات آنها با بخش های خصوصی و دولتی در ایران، موانع رفع چالش های پیش روی و گسترش سطح تعاملات را بررسی کرد.
در این جلسه که وزاری نفت، اقتصاد ، جهاد کشاورزی ، قائم مقام بانک مرکزی و معاونین وزرای خارجه، صمت و راه و شهرسازی هم حضور داشتند و تا پاسی از شب به طول انجامید، معاون اول رییس جمهور، عزم جدی دولت سیزدهم برای توسعه روابط با شرکت ها و فعالان اقتصادی روسی را مورد تاکید قرار داد و گفت: فارغ از مسئله تحریم ها، مصلحت اقتصادی دو کشور حکم می کند که در اسرع وقت و در بالاترین سطوح روابط اقتصادی تسهیل و گسترش یابد.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی ممتاز ایران خطاب به مدیران شرکت های عالیرتبه روسی خاطر نشان ساخت: موقعیت جغرافیایی ایران به شکلی است که جدای از مرزهای خویش، می تواند شرکای تجاری را به کشورهای مختلف دیگر نیز متصل سازد و یک شاهراه اقتصادی بین منطقه ای بسازد.
معاون اول رئیس جمهور برخی مسائل اداری و سازوکارهای حقوقی را مانعی برای سرعت بخشی به کارها در هر دو کشور خواند و تاکید کرد: برای توسعه روابط باید فراتر از اقدامات روزمره عمل کرد و این امر مهم بدون کار شبانه روزی و برنامه عملیاتی دقیق محقق نمی شود.
مخبر برنامه ریزی برای تولیدات مشترک را یکی از زمینه های مهم برای توسعه روابط اقتصادی برشمرد و از مدیران شرکت های عالیرتبه روسی خواست تا با سفر به ایران و بررسی شرایط از نزدیک، توافقات فعلی را هر چه زودتر عملیاتی سازند.
گفتنی است در ابتدای این نشست کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه توضیحاتی در خصوص وضعیت مبادلات تجاری دو کشور ارائه داد و سپس مدیران ۱۵ شرکت عالی رتبه روسیه فعالیت های خود را در زمینه توسعه نفت و گاز، انرژی، فروش محصولات کشاورزی، تامین قطار، ترانزیت، توسعه بنادر و کشتیرانی در خزر و گسترش خدمات فنی مهندسی و ... تشریح کرده و پیشنهاداتی برای رفع موانع پیش روی ارائه دادند.
در پایان این نشست مقرر شد در محورهای مورد بحث و با توجه به پیشنهادات ارائه شده، جلساتی جداگانه بین هیات ایرانی با مسئولان متناظر در کشور روسیه هماهنگ شود تا کارشناسان دو طرف هر چه سریع تر برای رفع موانع و نهایی سازی پیشنهادات به جمع بندی عملیاتی و اجرایی برسند.
گفتنی است دومین مجمع اقتصادی کشورهای پیرامون خزر در مسکو پایتخت کشور روسیه در حال برگزاری است و معاون اول رئیس جمهور ایران به همراه نخست وزیران چهار کشور ساحلی دیگر در آن حضور دارند.
مخبر در دیدار نخست وزیر روسیه، در حاشیه دومین مجمع اقتصادی خزر: تحریم ها نمیتواند مانع از همکاری های تهران و مسکو شود
معاون اول رییس جمهور و نخست وزیر روسیه بر لزوم سرعت بخشیدن به روند توسعه همکاری های تهران-مسکو و رفع موانع پیش روی گسترش روابط تجاری و اقتصادی فیمابین تاکید کردند.
محمد مخبر در نشست مشترک هیاتهای عالی رتبه ایران و روسیه که در حاشیه دومین مجمع اقتصادی خزر برگزار شد، گفت: ایران و روسیه از روابط خوب و رو به رشدی برخوردار هستند و اراده دو کشور برای تقویت همه جانبه روابط جدی است.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به دیدار شب گذشته مدیران برخی شرکتهای عالی رتبه روسی با هیات ایرانی، اظهار داشت: در این دیدار در خصوص سرمایه گذاری این شرکتها در میادین نفتی و همچنین در بخش کشاورزی، مالی، بانکی و ترانزیت و حمل و نقل گفتگو و تصمیماتی اتخاذ و مقرر شد طرفین برنامه زمانبندی برای اجرا ارائه دهند.
مخبر با اشاره به برخی تحولات بین المللی افزود: جمهوری اسلامی با هرگونه جنگ مخالف است و عامل اصلی آن را حضور ناتو در منطقه می داند.
معاون اول رییس جمهور حمل و نقل، ترانزیت، انرژی و فعال کردن کریدور شمال-جنوب را از مهمترین محورهای همکاری ایران و روسیه برشمرد و گفت: ایجاد بانک مشترک، برقی کردن راه آهن گرمسار- اینچه برون و سرعت بخشیدن به قراردادهای نفتی و گازی و ایجاد منطقه آزاد مشترک از دیگر زمینه های همکاری های مورد نظر است که باید با جدیت پیگیری کنیم.
وی با تاکید بر اینکه به دستور رییس جمهوری اسلامی ایران، باید روند توسعه مناسبات با روسیه به سرعت دنبال شود، خاطرنشان کرد: توسعه روابط ایران و روسیه برای دشمنان دارای این پیام است که تحریم ها نمیتواند مانع از اجرای برنامه های ما باشد.
نخست وزیر روسیه نیز در این دیدار با اشاره به روابط دوستانه و حسن همجواری میان دو کشور، گفت: مسکو نسبت به گسترش و تعمیق همکاری ها با تهران در تمام عرصهها اهتمام دارد.
میخائیل میشوستین توسعه و گسترش روابط دو کشور را بهترین پاسخ به تحریمهای غیرقانونی علیه ایران و روسیه دانست و افزود: از حضور و فعالیت شرکتهای ایرانی در روسیه استقبال می کنیم و زمینه فعالیت و همکاری مشترک برای شرکای ما در روسیه فراهم است.
وی افزود: علی رغم تحریم ها، شرکتهای دو کشور در حال همکاری هستند و شرکتهای روسیه اقدامات خوبی در زمینه سرمایه گذاری و همکاری مشترک در بخش انرژی و میادین جدید نفت و گاز انجام داده اند.
گفتنی است دومین مجمع اقتصادی کشورهای پیرامون خزر با حضور معاون اول رئیس جمهور ایران و نخست وزیران چهار کشور ساحلی دیگر در مسکو درحال برگزاری است.
دیدار معاون اول رئیس جمهور و نخست وزیر آذربایجان در حاشیه مجمع اقتصادی خزر
مخبر: سند همکاری سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان نقش موثری در گسترش روابط فیمابین دارد
معاون اول رییس جمهور همکاریهای حوزه حمل نقل را از محورهای اصلی روابط ایران و آذربایجان دانست و گفت: سند همکاری سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان نقش موثری در گسترش روابط فیمابین دارد.
محمد مخبر در حاشیه دومین مجمع اقتصادی خزر در دیدار علی اسدف نخست وزیر آذربایجان با اشاره به دستور رییس جمهور کشورمان در خصوص توسعه همکاریهای حوزه حمل و نقل با کشور آذربایجان تصریح کرد: ظرفیت های گسترده ای برای توسعه همکاریهای دو کشور در بخش حمل و نقل وجود دارد و تهران مصمم به تقویت همکاریهای خود با باکو است.
معاون اول رییس جمهور توسعه تجارت ترجیحی برای افزایش حجم مبادلات را از راهبردهای جمهوری اسلامی ایران معرفی کرد و گفت: در حال حاضر سطح مبادلات تجاری ایران و آذربایجان متناسب با ظرفیت های موجود در دو کشور نیست.
وی افزود: اشتراکات فرهنگی و دینی ایران و آذربایجان میتواند بسترساز تسریع در توسعه مناسبات فیمابین باشد و به تحقق اهداف و نتایج مورد نظر دو کشور در همکاریهای تجاری کمک کند.
مخبر با بیان اینکه جمهوری اسلامی، کشور آذربایجان را برادر خود می داند و آماده است همکاریهای فیمابین را در همه زمینه ها گسترش دهد، افزود: مرزهای کشورهای همسایه برای ایران خط قرمز است و تهدید این مرزها پذیرفته نیست.
علی اسدف نخست آذربایجان نیز در این دیدار با اشاره به روابط صمیمانه و دوستانه میان روسای جمهور دو کشور گفت: این روابط صمیمانه می تواند مقوم مناسبات دو کشور و تسریع کننده برنامه ها برای گسترش روابط باشد.
وی با اشاره به برگزاری جشن ۳۰ سالگی روابط دیپلماتیک تهران- باکو در آذربایجان خاطرنشان کرد: مرز ایران و آذربایجان به مرز برادری تبدیل شده و رییس جمهور آذربایجان حمایت تهران از مرزهای این کشور را ارزشمند توصیف کرده است.
نخست وزیر آذربایجان همچنین از حمایت ایران برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران قدردانی و بر لزوم پیگیری جدی تر روند همکاریهای فیمابین از سوی کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور تاکید کرد.گفتنی است دومین مجمع اقتصادی خزر با حضور معاون اول رئیس جمهور ایران و نخست وزیران چهار کشور ساحلی دیگر در مسکو درحال برگزاری است.
دومین مجمع اقتصادی خزر با حضور معاون اول رییس جمهور ایران در مسکو برگزار شد؛
هفت پیشنهاد معاون اول رییس جمهور در دومین مجمع اقتصادی خزر/ مخبر: منطقه آزاد مشترک کشورهای ساحلی خزر تشکیل شود
معاون اول رییس جمهور طی سخنانی در دومین مجمع اقتصادی خزر که در روسیه در حال برگزاری است، ضمن ارائه چندین پیشنهاد خواستار تشکیل منطقه آزاد مشترک کشورهای ساحلی خزر شد.
معاون اول رییس جمهور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست خارجی دولت سیزدهم، به دنبال گسترش همکاری و تعامل همهجانبه با کشورهای همسایه به خصوص با کشورهای ساحلی دریای خزر میباشد، تصریح کرد: ایران با توجه به موقعیت ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی خود به عنوان محل اتصال دریای خزر به کرانههای جنوبی و آبهای گرم خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند، برای ایجاد تحرک در همکاریهایاقتصادی و تجاری میان کشورهای ساحلی دریای خزر عزم جدی دارد.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه دریای خزر بستر بسیار مناسبی را برای گسترش همکاریها در عرصههای مختلف میان کشورهای ساحلی این دریا فراهم ساخته است، بر استفاده و بهرهمندی از ظرفیتهای اقتصادی یکدیگر برای توسعه، پیشرفت و رفاه مردم منطقه تاکید کرد و هفت پیشنهاد را برای توسعه مناسبات و ارتقاء سطح همکاری ها میان کشورهای حاشیه دریای خزر مطرح کرد.
متن کامل سخنان محمد مخبر در دومین مجمع اقتصادی دریای خزر که در پارک فناوری اسکولکوا شهر مسکو برگزار شد به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای میخاییل میشوستین نخستوزیر محترم فدراسیون روسیه
جناب آقای اسداف نخستوزیر محترم جمهوری آذربایجان
جناب آقای اسماعیلاف نخستوزیر محترم جمهوری قزاقستان
جناب آقای مرادف معاون محترم نخست وزیر ترکمنستان
خانم ها و آقایان؛
در آغاز مراتب خرسندی خود را از برگزاری دومین همایش اقتصادی دریای خزر در شهر مسکو ابراز میدارم و از جناب آقای میخاییل میشوستین نخست وزیر محترم فدراسیون روسیه به خاطر میزبانی و سازماندهی این نشست کاربردی و ارزنده، صمیمانه تشکر می نمایم.
امیدوارم این همایش، برکات و نتایج نویدبخشی را برای مردم کشورهای ساحلی دریای خزر و همچنین برای دولتها و ملتهای پیرامونی که به هر نحوی دارای ارتباط و پیوستگی تجاری و اقتصادی با این پهنه آبی ارزشمند هستند، به همراه داشته باشد.همانطور که میدانید همایش امروز ثمره اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر است.
با توجه به اهمیت ابعاد اقتصادی در توسعه همگرایی منطقهای، این همایش به عنوان ابتکاری بسیار خوب و سازنده موجب تقویت دوستی، همبستگی و همکاری پنججانبه میان کشورهای ساحلی دریای خزر خواهد شد و به عنوان سکوی مهم، فرصت مغتنمی را برای بخشهای دولتی و خصوصی کشورهای ساحلی و حتی برای کشورهای غیرساحلی این دریا فراهم میسازد تا همه بتوانیم از ظرفیتهای اقتصادی یکدیگر برای توسعه، پیشرفت و رفاه مردم منطقه و ملت هایمان بهرهمند شویم.
دریای خزر به عنوان میراث مشترک و کانون پیوند میان ما، بستر بسیار مناسبی را برای گسترش همکاریها در عرصههای مختلف میان کشورهای ساحلی این دریا فراهم ساخته است.
جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست خارجی دولت سیزدهم، به دنبال گسترش همکاری و تعامل همهجانبه با کشورهای همسایه به خصوص با کشورهای ساحلی دریای خزر میباشد و با توجه به موقعیت ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی خود به عنوان محل اتصال دریای خزر به کرانههای جنوبی و آبهای گرم خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند، برای ایجاد تحرک در همکاریهایاقتصادی و تجاری میان کشورهای ساحلی دریای خزر عزم جدی دارد و به منظور بهرهمندی هرچه بیشتر از توانمندیها و ظرفیتهای بخشهای دولتی و خصوصی کشورهای ساحلی، دستیابی به منافع مشترک اقتصادی، روانسازی حملونقل و ترانزیت ترکیبی و رونق تجارت درونمنطقهای و میانمنطقهای در حوزه خزر، پیشنهاد تشکیل «منطقه آزاد مشترک کشورهای ساحلی دریای خزر و ایجاد کریدور سبز ترانزیتی و گمرکی» را مطرح مینماید.
همچنین پیشنهاد میکنیم در جهت توسعه همکاریهای پولی، بانکی و مالی با کشورهای ساحلی دریای خزر، «دستور العملی خاص» تدوین و اجرایی گردد؛ کاری که جمهوری اسلامی ایران با بعضی از کشورهای ساحلی شروع کرده است.
حضار گرامی؛امروزه تقویت هرچه بیشتر کریدور حمل و نقلی شمال-جنوب که شامل همکاری سهجانبه ریلی جمهوری اسلامی ایران، ترکمنستان و قزاقستان از یک طرف؛ و جمهوری اسلامی ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان از طرف دیگر میشود، یک امر جدی است و موجب تحکیم همکاریها بین کشورهای ساحلی و غیرساحلی دریای خزر میشود.تلاش برای رفع موانع و توسعه همکاریهای ترانزیتی از طریق دریا، راه آهن و جاده با بهرهگیری از زیرساختها و ظرفیتهای حملونقلی جمهوری اسلامی ایران موجب تقویت تعاملات اقتصادی در خزر خواهد شد.
همچنین به منظور یکسانسازی و هماهنگی تعرفههای حمل و نقل ریلی، جادهای و دریایی و نیز ایجاد زمینه برای سرمایهگذاریهای مشترک در کارهای زیربنائی مانند بنادر، کشتیرانی و خطوط راه آهن، تشکیل «کمیته همکاری حملونقل، ترانزیت، تعرفه و تجارت و گمرکی» را پیشنهاد مینماییم.
جمهوری اسلامی ایران به لحاظ جغرافیائی و دارابودن منابع و ذخایر بالقوه و بالفعل انرژی و معدنی، از ظرفیتهای بسیار مناسبی برای صدور و سوآپ نفت و گاز و فرآوردههای نفتی به بازارهای مختلف منطقه و جهان برخوردار است. در این زمینه در سال گذشته، خوشبختانه تجربهی خوبِ از سرگیری سوآپ نفت و گاز از طریق ایران با برخی کشورهای ساحلی را داشته ایم.این قبیل همکاریها با دیگر کشورهای ساحلی نیز قابل گسترش است. برای توسعه همکاریها در این بخش، پیشنهاد میکنیم «کمیته همکاری نفت و گاز و فرآوردههای نفتیِ کشورهای حاشیه دریای خزر» تشکیل شود.
همچنین ایجاد شبکه یکپارچه برق و یکسانسازی فرکانسهای برق کشورهای ساحلی و تسریع در اتصال شبکههای برق ایران به شبکههای برق کشورهای ساحلی دریای خزر، و انجام تبادلات فصلی حاملهای انرژی ضروری است. در این خصوص تشکیل «کمیته توسعه همکاری در زمینههای برق، آب و تجهیزات مربوطه میان کشورهای ساحلی دریای خزر» از دیگر پیشنهادات ما میباشد.
همکاران گرامی؛
دریای خزر میراث مشترک ماست و وظیفه داریم این دریا را برای آیندگان حفظ کنیم. بایستی بین توسعه اقتصادی و حفاظت محیط زیست خزر تعادل برقرار گردد.
متأسفانه طی سالهای اخیر شاهد کاهش سطح آب دریای خزر و افزایش روند تخریب محیط زیست و کاهش ماهیان خاویاری و سایر آبزیان هستیم. بر این اساس، تاکید داریم در کنار بهرهبرداری اقتصادی از منابع زنده و غیرزنده دریای خزر، کشورهای ساحلی نسبت به تعهداتی که در زمینه شیلات و محیط زیست دارند، پایبند باشند و قوانین مربوطه را رعایت کنند، چون این پهنه آبی مشترک مکانی برای بهرهمندی اقتصادی همه کشورهای ساحلی آن است. جمهوری اسلامی ایران ضمن پیشنهاد ارتقای همکاری کشورهای حوزه دریای خزر در زمینه امنیت غذایی، آمادگی دارد در تهیه و نقشه راه و طرح تفصیلی این ابتکار عمل تشریک مساعی نماید. بایستی به اصل «رعایت استانداردهای زیستمحیطی و بهره برداری معقولانه» توجه شود.
تعهدات کشورهای ساحلی خزر در قالب کنوانسیون حفاظت از محیطزیست دریای خزر معروف به «کنوانسیون تهران» و پروتکلهای الحاقیِ آن، محمل حقوقی مناسبی برای حفظ محیطزیست این دریا است. انتظار داریم با توافق کشورهای ساحلی خزر «دبیرخانه کنوانسیون تهران» هرچه سریعتر در این منطقه مستقر شود.
همکاران عزیز؛
جمهوری اسلامی ایران به رغم همه فشارها و تحریم های گسترده ۴۰ساله موفق شده است در سرمایه گذاری در بخش گاز، نفت، برق و ایجاد شهرهای پتروشیمی در ساحل دریا، انتقال آب از دریا و ایجاد شبکه راه آهن پرسرعت، کاهش تورم و مثبت شدن تراز تجاری پس از سال ها گام های بلندی بردارد و با سرمایه گذاری در بخش ترانزیت با ایجاد ۲۰۰کیلومتر راه آهن می تواند کشورهای حاشیه دریای خزر را از یک طرف به اروپا و از طرف دیگر به مدیترانه متصل کند. اگر بتوانیم رشت را به آستارا و خرمشهر را به بصره با ۲۰۰ کیلومتر راه آهن متصل کنیم میتوانیم به اروپا و مدیترانه وصل شویم.
ترانزیت جزو ظرفیت های بالای دریای خزر است. دریای خزر ودیعه الهی برای رفاه مردمی است که در ساحل این دریا زندگی میکنند و وظیفه دولتهاست که بسترهای لازم را برای استفاده کافی در اختیار مردم قرار دهند و بستر فعال شدن مردم و بخش خصوصی را فراهم کنند.ما در تبادلات مالی، پولی و بانکی مشکل داریم. در ایجاد تعرفه ها و همسازن سازی تعرفه ها و عوارض مشکلداریم. خوب است دبیرخانه ای برای این اجلاس تشکیل شود و این مسائل را با نقشه راه مشخص و برنامه درازمدت دنبال کند و وحدت را در کشورهای حاشیه دریای خزر ایجاد کنیم.
اگر بتوانیم سازو کار مناسبی برای استفاده از ظرفیت های کشورهای حاشیه خزر ایجاد کنیم، گامی بلند در جهت توسعه اقتصادی و اقتدار این منطقه برداشته ایم. ظرفیت این کشورها اگر با هم افزایی و وحدت نظر طراحی شود می تواند به ایجاد منطقه ای امن و موثر در اقتصاد بین المللی کمک کند.
در پایان لازم میدانم بار دیگر از دولت فدراسیون روسیه به خاطر میهماننوازی و سازماندهی عالی این همایش تشکر نمایم. از همتایان خود و حضار محترم نیز سپاسگزارم.
مخبر در دیدار نخست وزیر قزاقستان در حاشیه دومین مجمع اقتصادی خزر:
ایران و قزاقستان می توانند به سرعت حجم مبادلات خود را به ۳میلیارد دلار برسانند
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه ظرفیتهای همکاری ایران و قزاقستان بسیار فراتر از سطح مناسبات فعلی است گفت: با ظرفیت های موجود دو کشور، سطح مبادلات تجاری تهران و آستانه میتواند به سرعت به سه میلیارد دلار برسد.
محمد مخبر بعد از ظهر امروز (پنجشنبه) در دیدار علیخان اسماعیلاف نخست وزیر قزاقستان اظهار داشت: در سفر رییس جمهور قزاقستان به ایران ده سند در بخش دولتی و ۱۱ سند در بخش خصوصی دو کشور به امضا رسید که نقطه عطفی در روابط دو کشور خواهد بود.
معاون اول رییس جمهور از آمادگی ایران برای اعزام شرکتهای فعال در حوزه معدن به قزاقستان خبر داد و افزود: تهران آماده همکاری با آستانه در حوزه بندر، سدسازی، احداث نیروگاه برقآبی، حوزه دانش بنیان و ارائه خدمات فنی و مهندسی است.
مخبر بر استفاده از پول ملی دو کشور در مبادلات تجاری فی مابین تاکید کرد و گفت: باید با حسن نیت و اراده جدی در مسیر اراده و خواست روسای جمهور در توسعه مناسبات دو کشور گام برداریم.
علیخان اسماعیلاف نخست وزیر قزاقستان نیز در این دیدار با استقبال از پیشنهاد معاون اول رییس جمهور کشورمان گفت: بسترهای لازم و ظرفیتهای دو کشور مهیای ارتقای سطح تبادلات تجاری ایران و قزاقستان و رسیدن به ۳ میلیارد دلار در سال است.
وی بر اهمیت ارتقاء سطح همکاریهای تهران-آستانه در بخش های سوآپ نفت، صنعت، کشاورزی و علمی و فرهنگی تاکید کرد.
نخست وزیر قزاقستان همچنین به موضوع امنیت غذایی و همکاریهای دو کشور در این زمینه نیز اشاره و تصریح کرد: منشور سند امنیت غذایی تهیه شده و بسیاری از کشورها آن را تایید کرده اند و می تواند در تامین امنیت غذایی منطقه اثرگذار باشد.
گفتنی است دومین مجمع اقتصادی کشورهای پیرامون خزر با حضور معاون اول رئیس جمهور ایران و نخست وزیران چهار کشور ساحلی دیگر در مسکو درحال برگزاری است.
نشست هم اندیشی معاون اول رییس جمهور با استانداران و روسای مناطق فدراسیون روسیه؛
مخبر: اراده روسای جمهور ایران و روسیه این است که سطح روابط اقتصادی تهران و مسکو به حداکثر ممکن برسد/ دو کشور همسایه نیازی به ارز بیگانه ندارند
معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه اراده جدی روسای جمهور ایران و روسیه این است که سطح روابط اقتصادی فیمابین به حداکثر ممکن برسد، گفت: این رویکرد در سطح سران دو کشور ظرفیت و فرصتی استثنایی برای گسترش مناسبات است که باید به نحو مطلوب از آن استفاده کنیم.
محمد مخبر عصر امروز(پنجشنبه) در حاشیه دومین مجمع اقتصادی خزر در نشست هم اندیشی با استانداران و روسای مناطق فدراسیون روسیه، ظرفیتهای موجود در این مناطق را مفید و سازنده در جهت ارتقاء سطح همکاری ها ارزیابی کرد و افزود: گزارش روسای مناطق روسیه نشان می دهد که توسعه مناسبات تجاری میان دو کشور امری دستیافتنی است.
معاون اول رییس جمهور از استانداران و روسای مناطق روسیه خواست متناسب با ظرفیت و مزیت های خود، زمینه توسعه همکاری با استانهای ایران را فراهم کنند و با این استانها که دارای مزیت و ظرفیت متناظر هستند روابط تجاری خود را گسترش دهند.
مخبر با بیان اینکه استانهای ایران و مناطق روسیه از ظرفیت های گسترده ای برای همکاری برخوردار هستند، اظهار داشت: ظرفیت ها و پتانسیل این مناطق بیش از میزان فعلی صادرات و واردات است و این حد از مبادلات تجاری فاصله زیادی با اهداف و چشمانداز روابط دارد.
وی بر گسترش صادرات و واردات و همچنین تهاتر میان تهران و مسکو تاکید کرد و گفت: ایران و روسیه دو کشور دوست و همسایه هستند و می توانند در مبادلات تجاری بهجای استفاده از ارز بیگانه، از پول ملی خود استفاده کنند که در این صورت با افزایش تقاضا نسبت به پول ملی، ارزش آن ارتقاء پیدا خواهد کرد.
معاون اول رییس جمهور اظهار امیدواری کرد با فراهم شدن زمینه همکاری ها بین استان های ایران و روسیه، شاهد تحول جدی در حجم مبادلات تجاری میان مناطق دو کشور باشیم.
در این نشست که سفیر ایران در روسیه و وزیر نفت بعنوان رییس طرف ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور نیز حضور داشتند، استانداران و روسای مناطق فدراسیون روسیه هرکدام گزارشی از مزیتهای صادراتی و حجم مبادلات خود با کشورمان ارائه و بر آمادگی خود برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی فیمابین تاکید کردند.در پایان این نشست مقرر شد موارد و پیشنهادات مطروحه توسط نمایندگان تعیین شده از سوی دو طرف بررسی و مورد پیگیری قرار گیرد.