حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (پنجشنبه) پس از دیدار و گفت‌وگو با «فؤاد حسین» همتای عراقی در نشست خبری مشترک با وی حضور یافت و به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت.

به گزارش جماران؛ وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان این‌که در دور آینده مذاکرات با عربستان در بغداد شرکت می‌کنیم، در خصوص مذاکرات وین گفت: اگر طرف‌های مقابل بخواهند یک امتیاز بدهند و ۱۰ امتیاز بگیرند زیر بار نمی‌رویم.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (پنجشنبه) پس از دیدار و گفت‌وگو با «فؤاد حسین» همتای عراقی در نشست خبری مشترک با وی حضور یافت و به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت.

وی در ابتدا ضمن خیرمقدم به همتای عراقی گفت: در ترکیب هیأت عراق برخی مسئولان امنیتی عراق و مقامات وزارت خارجه این کشور را داریم. با وزیر خارجه عراق گفت‌وگوهای دقیقی درباره پرونده‌های قابل پیگیری روابط دوجانبه داشتیم.

امیرعبداللهیان بیان کرد: توافق شد که طی هفته آینده وزیر راه و شهرسازی ایران به بغداد سفر کند و مصمم هستیم راه آهن شلمچه به بصره در اسرع وقت عملیاتی شود. این موضوع به رفت و آمد بیشتر اتباع دو کشور و ترانزیت و تبادل کالا بین ایران و عراق کمک می‌کند.

وزیر خارجه کشورمان همچنین گفت: در آستانه دومین سالگرد شهادت شهید سلیمانی دو طرف تأکید کردیم که همکاری‌های کمیته مشترک قضایی ایران و عراق در پیگیری پرونده شهید سلیمانی و گامهای بعدی که لازم است برداشته شود، کار را با سرعت بیشتری دنبال کنند.

امیرعبداللهیان افزود: بسیار خرسندیم که در آستانه دومین سالگرد ترور و شهادت ابومهدی المهندس و سردار سلیمانی عریز اخبار خوبی را از همتای عراقی شنیدیم که خروج قطعی نیروهای نظامی آمریکا از عراق را تأیید می‌کند. عراق به لحاظ تاریخی همواره نشان داده است که جغرافیایی نیست که دیگران بتوانند استقلال این کشور را خدشه دار کنند یا این کشور را در اشغال نگهداشته باشند.

رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین بیان کرد: در خصوص لغو روادید عام گفت‌وگوهایی را امروز داشتیم. در ایران آمادگی داریم در تکمیل بحث لغو روادید هوایی بین دو کشور، لغو روادید عام بین دو کشور اجرایی شود. از سوی ایران همه مقدمات برای لغو روادید عام با اتباع عراق وجود دارد.

وی گفت: وزیر خارجه عراق و مقامات ذیربط در هیأت همراه، قرار شد موضوع را به دقت پیگیری کنند. همچنین درباره اوضاع افغانستان گفت‌و‌گو کردیم. درباره آخرین وضعیت مبارزه با تروریسم و داعش در عراق و در سوریه به اضافه آخرین وضعیت مذاکرات هسته‌ای ایران با ۱+۴ در وین گفت‌وگو کردیم. همواره درباره مذاکرات هسته‌ای با آقای وزیر و مقامات عالیرتبه عراق در مشورت و تماس هستیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی خاطرنشان کرد:‌منتظر هستیم پاسخ قانع کننده‌ای از عربستان بشنونم هفته گذشته موافقت عربستان برای صدور ویزا برای سه دیپلمات ما به عنوان دیپلمات‌های مستقر نزد سازمان همکاری اسلامی در جده دریافت کردیم.

وی گفت: به کوشش فؤاد حسین و مصطفی الکاظمی ما در دور آینده مذاکرات ایران و عربستان در بغداد شرکت خواهیم کرد. از مساعی جمیله دولت عراق برای رفع سوءتفاهمات و بازگشت روابط به حالت طبیعی تشکر کنم. ایران مجموعه‌ای از پیشنهادات عملی را به طرف عربستانی ارائه دادیم و طرف سعودی پیشنهادات ایران را با نگاه مثبت بررسی کردند و ان‌شاءالله هیأت‌های دو کشور در آینده نزدیک در بغداد گردهم می‌آیند. امیدواریم هیأت‌های فنی از سفارتخانه‌ها بازدید کنند. یکبار دیگر مایلم از تلاش‌های صمیمانه عراق برای اعزام پرواز اختصاصی و انتقال سفیر ایران برای تکمیل درمانش به تهران تشکر کنم.

 

امیرعبداللهیان

 

امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤالی درباره روابط ایران و عراق و همچنین مبالغ ایران در بانک‌های عراق نیز اظهار داشت: روابط ایران و عراق در همه زمینه‌ها در هم تنیده است. درباره صادرات برق و گاز همکاری‌های نزدیکی بین تهران و بغداد وجود دارد. پروژه‌های مختلفی در حوزه‌های متنوع به ویژه توسط بخش‌های خصوصی ایران در عراق در حال اجراست. 

وی خاطرنشان کرد: ما در پایانه‌های مرزی توافق کردیم علاوه بر تبادلات روزانه در برخی پایانه‌ها تردد ترانزیتی هم تسهیل شود. گفت‌‌وگوهایی داشتیم درباره اهمیت بازگشایی مرز بوکمال که می‌تواند مشکلات غذایی دارویی و بازسازی سوریه را رفع کند. روابط در همه حوزه‌ها به خوبی در جریان است. روابط تهران و بغداد در تمامی سطوح راهبردی است.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات در وین نیز اظهار داشت: در دور اخیر مذاکرات وین بعد از دو مرحله گفت‌وگو به سند و دستورکار واحدی برسیم و پیشرفت مهمی در دو دور مذاکرات قبلی بود. در مذاکرات پیش رو در مجموع موضع برخی از کشورهای اروپایی به طور مشخص فرانسه را سازنده ندیدیدم امیدواریم طرف فرانسوی به نقش سازنده کمک کند و واقع بینانه آنچه را مرتبط با حقوق ملت ایران است محقق شود.

وی افزود: مشکل دوم درباره سه کشور اروپایی این است که در عمل هیچ ابتکار جدیدی را در مذاکرات از خودشان نشان ندادند. در مذاکرات پرچالش با سه کشور و ۱+۴ موفق شدیم نظرات ایران را در پیش نویسی که از هفته آینده موردر بحث قرار می گیرد به تایید شفاهی همه طرف‌ها برسانیم. مورا و بورل تلاش می‌کنند به نقش خودشان به عنوان هماهنگ کننده با جدیت متمرکز شوند. نقش آنها را مثبت می‌بینیم. طرف آمریکایی به صورت نانوشته برخی پیام‌ها را به داخل جلسه می‌فرستد و پاسخ‌های لازم را دریافت می‌کند.

وزیر خارجه گفت: ایران با حسن نیت و با جدیت و مذاکرات را در وین دنبال می‌کنیم. طرف‌های مقابل تردید نکنند که اگر بخواهند یک امتیاز بدهند و ده امتیاز بگیرند ایران زیر بار آن نخواهد رفت. سند ما رسیدن به تعهداتی است که همه طرف‌ها در برجام به آن اشاره کردند. این‌که می‌گویند ما نگران پیشرفت هسته‌ای ایران هستیم با صدای بلند می‌گوییم اگر می‌خواهید نگرانی شما برطرف شود تمامی تحریم‌های برجامی باید برطرف شود. هر زمان طرف‌های مقابل اراده جدی خود را نشان دهند روزی است که می‌توانیم از بازگشت همه طرف‌ها از تعهدات به برجام سخن بگوییم.

امیرعبداللهیان از مواضع روسیه و چین در مذاکرات قدردانی کرد.

وزیر خارجه در پاسخ به سؤالی گفت:‌هفته گذشته هیأتی از وزارت نیرو به ترکیه داشتیم و این موضوع در دستورکار ثابت ایران و عراق قرار دارد. فؤاد حسین به خوبی اشاره کرد بحران آب در منطقه موضوع جدی است. پیشرفت‌های خوبی در رودخانه اروندرود و لایروبی آن حاصل شده است.و در مورد سدسازی ها در منطقه و نحوه بهره‌برداری از رودهای مرزی گفت‌وگوهای ثابت ایران ادامه می‌یابد و امیدواریم با توجه به وجه مشترک بین ایران، عراق، سوریه و ترکیه در استفاده از برخی از رودها وجود دارد امیدواریم به نتیجه مرضی الطرفین برسیم.

 

فواد حسین

 

وزیر خارجه عراق: امیدواریم دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان برگزار شود

«فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق که به تهران سفر کرده، بعدازظهر امروز (پنجشنبه) در محل وزارت امور خارجه با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد و پس از آن در نشست خبری مشترک به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت.

وی در ابتدا با اشاره به دیدارش با رئیسی، این افتخار را داشتیم که در خدمت جناب رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران باشیم و گفت: دیروز دیدارهای متعددی با مسئولان ایرانی در همه زمینه‌ها داشتیم. در نشست امروز با وزیر امور خارجه ایران بر گسترش روابط دو کشور از جمله در حوزه اقتصادی و تجاری تأکید کردیم. درباره پروژه‌های مرتبط با روابط دوجانبه صحبت کردیم و این فرصت خوبی برای ما بود که درباره مسائل منطقه به خصوص اوضاع امنیتی در عراق و منطقه صحبت کنیم.

وزیر خارجه با بیان این‌که اوضاع امنیتی در عراق با منطقه مرتبط است، خاطرنشان کرد: اوضاع امنیتی در ایران هم با اوضاع منطقه مرتبط است. درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان و سفر اخیر وزیر خارجه ایران به اسلام آباد و گفت‌وگوها درباره اوضاع افغانستان و تحولات در این کشور گفت‌وگو کردیم.

فؤاد حسین خاطرنشان کرد: علاوه بر این، درباره روابط عراق و آمریکا هم صحبت کردیم و گفت‌وگوی استراتژیکی که بین دولت عراق و طرف آمریکایی وجود دارد و توافقی که بین دو طرف برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق است. همچنین درباره گفت‌وگوهای ایران و ۱+۴ در وین نیز گفت‌وگو کردیم و امیدواریم در آینده نزدیک این گفت‌وگوها ادامه یابد. همچنین درباره روابط ایران و آمریکا نیز صحبت کردیم.

وزیر خارجه بیان کرد: برای ما مهم است که مسئله روابط ایران با کشورهای همسایه عراق را مورد بحث قرار دهیم. عراق نقش مهمی در حمایت از گفت‌وگوها بین عربستان و ایران برگزار شد، داشت و امیدواریم دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان برگزار شود.

وی گفت:‌اینجا هستیم تا تأکید کنیم بر روابط تاریخی دو کشور و همچنین روابط فرهنگی و دینی و اقتصادی و جغرافیایی بین دو کشور. ما در رابطه با  پروژه‌های مختلفی صحبت کردیم و گفت‌وگوها را ادامه می‌دهیم که مجموعه مباحث بین دو کشور را مورد گفت‌وگو قرار دهیم.

وزیر خارجه عراق درباره پیگیری وضعیت پرونده شهید سلیمانی گفت: دستگاه قضایی ایران و عراق درباره پرونده شهید سلیمانی با هم همکاری می‌کنند و کمیته‌های مشترک قضایی بین دو کشور هست که بتوانند به نتیجه مطلوب برسند و همچنین به جزییات این حادثه و این مسئله برسند. مسئله‌ای که برای ملت ایران و عراق مهم است. این مسئله مرتبط با دستگاه قضایی است تحقیقات اولیه انجام و به پایان رسید

وی در پاسخ به سؤالی گفت: درباره خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق ما تأکید داریم بر توافقی که با آن طی گفت‌وگوی استراتژیکی که با آمریکا داشتیم و در این مذاکرات به توافق دوجانبه رسیدیم که آمریکا و عراق اصل خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق را تا پایان امسال اجرایی کنند. اطلاعاتی که ما داریم با همکاری با گروه‌های کارشناسی دو کشور نیروهای نظامی آمریکایی از عراق خارج شدند و طی گفت‌وگوهای استراتژیک در رابطه با نیروهای مستشاری آمریکا در عراق صحبت می‌کردیم و این هم در راستای توافق دو کشور است که مستشاران آمریکایی در عراق حضور داشته باشند. لذا نیروهای نظامی آمریکا در عراق حضور نخواهند داشت و صرفا مستشاران و مربیان آمریکایی در عراق حضور خواهند داشت.

وی گفت: درباره انتقال سفیر ایران در یمن دولت عراق تلاش فراوانی کرد و نخست وزیر الکاظمی سعی کرد که با طرف سعودی ارتباط بگیرد برای انجام این کار و از اینجا در تهران از عربستان سعودی به خاطر همکاری با عراق برای انتقال سفیر ایران از یمن به ایران تشکر کنم. همچنین می‌خواهم اشاره کنم که آمریکایی‌ها با عربستان در این خصوص همکاری داشتند و از کسانی که این تلاش جدی را انجام دادند که از طریق ارتباط با عربستان زمینه انتقال سفیر ایران را فراهم کنند.

وزیر خارجه عراق در پاسخ به سؤالی درباره نقش عراق برای برقراری ارتباط بین ایران و آمریکا نیز اظهار داشت:  روابط آمریکا و ایران برای عراق یک مسئله خارجی محسوب نمی‌شود بلکه یک موضوع داخلی است. تنش بین تهران و واشنگتن مستقیما بر وضعیت سیاسی و امنیتی در عراق تاثیر می‌گذارد و این دلایل مختلفی دارد. هر گشایشی در روابط ایران و آمریکا بر وضعیت عراق تاثیر مثبت دارد. براساس منافع عراق ما با برادران در تهران درباره روابط آمریکا و ایران صحبت می‌کنیم و براساس منافع عراق با دوستانمان در واشنگتن درباره روابط آمریکا و ایران صحبت می‌کنیم.

وی گفت:‌ما فقط پیام رسان نیستیم بلکه دیدگاه‌ها را مورد گفت‌وگو قرار می‌دهیم. با صراحت با دوستان ایرانی و همچنین آمریکا مسائل را مورد بحث و گفت‌وگو قرار می‌دهیم. منفعت و مصالح عراق نیازمند این است که اگر بتوانیم کمک کنیم دو طرف دور میز گفت‌‌وگو بنشینند و ما خواستار مذاکرات مستقیم بین دو طرف هستیم. این مسئله را به آمریکا گفتیم و امروز و پیش از این هم این موضوع را با طرف ایرانی در میان گذاشتیم. در نیویورک به امیرعبداللهیان گفتم بهتر است گفت‌وگوی مستقیمی بین ایران و آمریکا باشد. مذاکرات ۱+۴ به خصوص مذاکرات با طرف آمریکایی غیرمستقیم و از طریق نماینده اروپا انجام می‌شود . وقت آن رسیده که گفت‌وگوهای مستقیمی بین ایران و آمریکا انجام شود تا به تفاهمات مشترک برسند نه فقط در بحث هسته‌ای بلکه درباره تحریم‌های تحمیل شده. در تلاش برای ارتباط مستمر بین دو طرف هستیم و تلاش می‌کنیم چنین اتفاقی بیفتد. ایرانی‌ها به عراقی‌ها اعتماد دارند و آمریکا نیز همچنین. این اعتماد هست ولی آن چه نیست سازوکار ارتباط بین تهران و واشنگتن است.

وی درباره اماکن دیپلماتیک ایران گفت: دنبال این هستیم که میزان خسارت‌ها چقدر است و براساس نتایجی که مشخص خواهد شد خسارت مربوطه را به طرف ایرانی خواهیم داد.

وزیر خارجه عراق در پاسخ به سؤالی درباره مشکلات آب بین ایران و عراق و این‌که آیا توافقی صورت گرفته است، گفت:‌ مشکل آب مشکلات بزرگ منطقه است و سال به سال بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود خشکسالی از مشکلاتی است که امسال گریبانگیر منطقه است و تا یکی دو هفته پیش باران نیامده بود در ایران و عراق این مشکل را داشتیم.

فؤاد حسین بیان کرد: تغییرات اقلیمی در جهان خود مشکل اساسی است. یکی از ترس‌های ما این است که در آینده نه چندان دور به سمت خشکسالی در ایران و عراق برویم .لازم است با ایران و ترکیه به توافق رسیده و همکاری کنیم. می‌دانیم در ایران مشکل آب وجود دارد، ولی خیلی از رودخانه‌ها از ایران سرچشمه می‌گیرند و وارد عراق می‌شود. خیلی از این رودخانه‌ها مسیرشان عوض شده است و باعث مشکلاتی در عراق شده است و باعث بی آبی در عراق شده است و برای مردم منطقه به خصوص اقلیم کردستان عراق خطرناک است. در مورد دجله و فرات که از ترکیه سرچشمه می‌گیرند. برخی کشورها فکر می‌کنند این آب متعلق به آنها و حق آنهاست. اما این آب‌هایی که در مرز هستند جزو حق آبه‌های بین‌المللی محسوب می‌شوند و سهم آب یک کشور به حساب نمی‌آیند. با ایران و ترکیه همکاری‌های خوبی داریم. نمی‌خواهیم این مسائل به مشکلات بین‌المللی تبدیل شود. 

وی افزود: می‌خواهیم این مسئله با گفت‌‌وگو با ایران و ترکیه حل شود. در دولت جدید عراق امیدوارم یکی از مسائلی که درباره آن جدی دنبال باشیم مسئله آب مشترک بین ایران و ترکیه و سوریه است. لازم است این چهار کشور نشستی برگزار و توافقی داشته باشند و اگر سوریه نمی‌تواند بین سه کشور برگزار و توافقی صورت بگیرد. این یک بحث زندگی مردم است.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.