پایگاه خبری جماران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی به اهتمام مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی و بر اساس حکم مورخ هفدهم شهریور 1367 حضرت امام خمینی(س) تأسیس شد. این مؤسسه که از مواریث فرهنگی یادگار امام است، از بدو تأسیس تاکنون با هدایت و نظارت تولیت مؤسسه کوشیده است تا در کنار نهادها و مراکز فرهنگی و رسانه های متعهد، از پیوند عمیق مردم به ویژه نسل جوان از آثار و رهنمودهای حضرت امام پاسداری کند و با تنظیم و انتشار صدها هزار نسخه از آثار امام و دیگر فعالیتهای متنوع خویش در عینیت بخشیدن به رهنمودها و رفتار و منش حضرت امام در متن جامعه اسلامی داخل و خارج کشور گامهای مؤثری بردارد. و علی رغم تنگناهای جدی که با آن روبرو بوده است، اما در عمل کارنامه درخشانی دارد.
موسسه با این وجود متأسفانه بیش از یک دهه است که مورد بی مهری حتی می توان گفت بایکوت خبری رسانه های خاص از جمله صدا و سیما قرار گرفته است و این مهم موجب گشته تا آحاد جامعه به ویژه جوانان نسبت به منظومه فکری امام چندان آشنایی نداشته باشند و از آن دور بمانند.
علاوه بر این اندیشه امام با خطر تحریف از سوی مجموعه ای از مخالفان داخلی و دشمنان خارجی مواجه است که آگاهانه و از روی عمد این مهم را سر لوحه فعالیتهای خود قرار داده اند چرا که مبانی فکری و اقدامات آنان، سازگاری با مکتب فکری امام ندارد و آشنایی جامعه با مکتب فکری امام می تواند اینگونه تفکرات را کم رنگ کند و به حاشیه براند و لذا تبیین دقیق آراء و اندیشه های امام را خطری جدی برای رفتار و مرام خود در برابر جامعه بر می شمارند و آن را موجب در هم پیچیدن طرح ها و دسیسه های خود در رابطه با نظام جمهوری اسلامی و ملتهای آزاده جهان می دانند و لذا همواره با ایجاد انواع شبهه و تحریف در صدد انحراف افکار عمومی و خدشه به آن اندیشه تابناک هستند.
لذا بایستی مجموعه عظیم علاقمندان و پیروان مکتب روح الله که دل در گرو سیره و اندیشه آن امام سفر کرده دارند، در این زمینه احساس مسئولیت بیشتری بنمایند و با تبیین و ترویج اندیشه های امام و آشنا کردن اقشار متعدد جامعه به ویژه نسل پر شور و شعور جوان جامعه در جهت آسیب شناسی و درمان ناخوشی ها، ناهنجاری ها و مشکلات جامعه که یکی از عوامل اصلی آن دوری و حتی می توان گفت عدول از آراء و اندیشه های نورانی و راهگشای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران است که متأسفانه خواسته یا ناخواسته گریبانگیر جامعه ما شده است، گام بردارند و با گسترش مکتب اخلاقی امام در حوزه های مختلف زمینه را برای تحقق آرمانهای امام و نظام جمهوری اسلامی بردارند. هر چند در این راه و مسیر همچون مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام مورد بی مهری قرار گیرند.
بدین ترتیب جهت تنویر افکار عمومی و اینکه آحاد جامعه به ویژه نسل جوان از طریق درگاه های مرتبط این مؤسسه بتوانند با امام و اندیشه های پویای او که همواره نسخه امید آفرین و نجات بخش جامعه بوده، و خواهد بود آشنا گردند به نکات ذیل در حوزه رویکردها و فعالیتهای مؤسسه به اختصار اشاره می گردد.
مؤسسه از بدو تشکیل و آغاز فعالیتها بدون نگاه و رویکرد جناحی و خطی همچون امام که پدر و ملجا همه آحاد جامعه و گروه های سیاسی بوده، عمل کرده و در برابر تحریف ها و جعل ها و پیگیری تصحیح و اصلاح موارد خلاف واقع و تحریف شده به هر جناحی که متعلق بوده، موضع گیری کرده و واقعیت را با معرفی منابع متقن و صحیح از آثار امام را گوش زد کرده و در برابر آن موضع گرفته است که اعلام مواضع مؤسسه، نامه ها و بیانیه های مؤسسه در این موارد و آمار و ارقام آن در سوابق مؤسسه موجود است. مؤسسه همچنین در این راستا مبادرت به تشکیل دفتر رصد (جستاگری و مقابله با تحریف کلام و مطالب امام)جهت پاسخگویی به تحریفات و شبهات و همچنین پاسخ به پرسش های کاربران اجتماعی نموده است.
مؤسسه در حوزه فعالیتهای خود به ویژه حوزه تاریخ شفاهی تا آنجا که مقدور بوده از همه یاران امام، مبارزین و شخصیتها دعوت به همکاری نموده و با تبادل نظر و ضبط خاطرات آنان به ثبت و ضبط دقیق جریان مبارزاتی مردم ایران به رهبری امام خمینی(س) پرداخته که نتیجه این همکاری ضبط بیش از 10 هزار ساعت خاطره به صورت صوتی و تصویری و چاپ و انتشار بیش از 50 عنوان خاطره بوده است و ادامه این فعالیت در مؤسسه مبین این مهم بوده و هست. مؤسسه علاوه بر تاریخ شفاهی در حوزه تاریخ های محلی انقلاب اسلامی در مراکز استانها و همچنیین شهرستانها اقدامات مؤثری را انجام داده و مجموعه های خوب علمی را به چاپ رسانده است.
مطابق قانون نحوه حفظ آثار و یاد حضرت امام خمینی(س) مصوب مجلس شورای اسلامی در تاریخ 14 آبان 1368 و سپس تأیید آن توسط شورای نگهبان هر سخنی یا نوشته ای به امام نسبت داده می شود قبل از انتشار باید مجوز نشر از مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام دریافت نماید که علی رغم همکاری خوب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انتشاراتی ها و نویسندگان، تعداد انگشت شماری از نهادهای و مراکز اسنادی هستند که متأسفانه در مواردی قانون را دور زده و بدون کسب مجوز مؤسسه اقدام به چاپ منشورات خود می نمایند که همین امر سبب شده بعضا اطلاعات نادرست و خلاف واقع به خوانندگان اینگونه مجموعه ها داده شود. مؤسسه در این حوزه علی رغم تنگناهای موجود تاکنون بیش از 3000 مجوز نشر صادر کرده است.
یکی از کارهای اساسی و ماندگار مؤسسه در حوزه سیره و اندیشه امام خمینی(س)، چاپ و نشر چند مجموعه ارزشمند است، همچون: 1-موسوعه امام خمینی (دوره 50 جلدی) 2- صحیفه امام (دوره 22 جلدی) 3- سیر مبارزات امام خمینی در آیینه اسناد به روایت ساواک (دوره 22 جلدی) 4- سیر مبارزات امام خمینی به روایت اسناد در شهربانی (دوره 5 جلدی) 5- سیر مبارزات یاران امام خمینی در آیینه اسناد ساواک(دوره 17 جلدی) 6- دانش نامه امام خمینی (دوره 10 جلدی) 7- تبیان (مجموعه ای ارزشمند از سخنان امام در قالب 50 موضوع اساسی) (دوره 50 جلدی ) که در راستای تبیین و ترویج سیره و اندیشه امام و پاسخگویی به مجموعه نویسندگان و پژوهشگران و علاقمندان به اندیشه امام و مراکز علمی و فرهنگی بوده است.
برگزاری بیش از 40 همایش ملی و بین المللی و چاپ و انتشار بیش از 200 جلد از مجموعه مقالات و مصاحبه های علمی به قلم نویسندگان و پژوهشگران و صاحبنظران و متخصصین حوزه اندیشه امام اعم از داخلی و خارجی که امروز مورد استناد کارهای علمی است.
پاسخگویی به نیازهای مجموعه فرهنگی و هنری کشور و مشارکت آنان در قالب برگزاری جشنواره های فرهنگی هنری در داخل و خارج کشور و خلق آثار ماندگار و ارزشمند هنری در بخش های شعر، عکس، نقاشی، فیلم و ...یکی دیگر از افتخارات مؤسسه است که امروزه ثمره آن آرشیوی غنی از کارهای انجام یافته فرهنگی هنری است که مورد استفاده این قشر عظیم هنرمند کشور است.
بستر سازی برای مشارکت و فعالیت جامعه علمی کشور در قالب انجام طرح های پژوهشی در راستای تبیین علمی و مقابله با تحریف آراء و اندیشه های امام یکی دیگر از فعالیتهای مؤسسه است که حاصل این فعالیت چاپ و نشر صدها عنوان اثر پژوهشی در حوزه های سیاسی اجتماعی، تاریخی، مدیریتی، جنگ و دفاع، اخلاقی و عرفانی، قرآنی و ... است.
اجرای مصوبات برنامه های دولت در قالب ماده 159 برنامه سوم توسعه و ماده 108 قانون برنامه چهارم توسعه و ... که با همکاری بعضی مراکز علمی و نهادهای عمومی . البته و متاسفانه در مقاطعی با بی مهری و بی توجهی روبرو شده که امید است این مهم همواره به عنوان یک نیاز برای بسیج مجموعه دستگاه های مسئول در این حوزه جهت تبیین و ترویج اندیشه های امام بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
راه اندازی پرتال امام خمینی(س) به عنوان درگاه پژوهشی و پل ارتباطی مؤسسه با جامعه به ویژه جامعه علمی کشور دیگر فعالیت مثمر ثمر مؤسسه است. پرتال امام خمینی(س) علاوه بر زبان فارسی به زبانهای عربی، انگلیسی،فرانسه و اردو نیز فعال است.
اماکن منتسب به امام: حسینیه جماران، بیت امام در قم، بیت تاریخی امام در خمین و بیت حضرت امام در نجف اشرف از یک سو و مجموعه نمایندگی های مؤسسه در قم، اصفهان، خمین و نجف اشرف که هر کدام فعالیتهای منحصر به فردی در حوزه ارتباطاتی خود داشته و میزبان و پاسخگویی پرسشها و نیازهای بازدید کنندگان از گوشه و کنار جهان و کشور بوده است، نمونه ای دیگر از مجموعه فعالیتهای مؤسسه است.
ترجمه آثار و مجموعه های پژوهشی صورت گرفته به بیش از 250 زبان خارجی و ارتباط با رایزنی ها و سفارت خانه های ایران در خارج از کشور که پل ارتباطی مؤسسه با مجموعه عظیم علاقمندان و مخاطبان در خارج کشور می باشد.
تشکیل و راه اندازی پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی در جهت پژوهش در ساحت های مختلف سیره و اندیشه معمار انقلاب و همچنین تربیت محققان آشنا به اندیشه امام از سال 1375- راه اندازی مدرسه تخصصی فقه امام خمینی در قم برای تحقیق و پژوهش در بخش های فقهی، اصولی، قرآنی، عرفانی و ... و نیز تأسیس حوزه علمیه امام خمینی(س) در دفتر نمایندگی مؤسسه در نجف اشرف در جوار بیت امام از اقدامات مؤسسه در راستای تامین نیازهای فکری و علمی جامعه است.
تولید و انتشار فصلنامه فرهنگی، سیاسی، اجتماعی حضور از سال 1370 – طراحی و انتشار مجلات دوست خردسال، کودک و نوجوان از سال 1384 که علاوه بر آموزش و سرگرمی، افزایش مهارت علمی به رویکرد تربیتی بر گرفته از اندیشه بنیانگذار جمهوری اسلامی توجه ویژه داشته. – انتشار فصلنامه علمی – پژوهشی متین در پژوهشکده امام و انقلاب اسلامی از سال 1376 و همچنین انتشار نشریات تخصصی: اندیشه سیاسی در اسلام، تاریخ نامه انقلاب اسلامی، پژوهش های عرفان و انقلاب پژوهی.
تأسیس کتابخانه و موزه بزرگ امام و انقلاب اسلامی در جوار حرم حضرت امام به عنوان مرکز اتصال فرهنگی بین نسل های انقلاب و نیز برگزاری مراسم بزرگداشت یاد و نام امام خمینی در 14 خرداد نشانگر عظم جدی مؤسسه در راه تحقیق، تبیین و ماندگاری سیره و اندیشه امام خمینی است.
این همه فعالیت در عرصه کشور و جهان و با این حجم و گستردگی محصول حداقل بودجه ای است که هر ساله در اختیار مؤسسه قرار می گیرد که در مقام مقایسه با سایر مؤسسات و نهادهای فرهنگی ناچیز بوده که آن هم غیر منصفانه مورد هجمه گروه یا کسانی که این حجم و گستره فعالیت در حوزه امام به مذاقشان خوش نمی نماید، قرار می گیرد و بدون اطلاع و آگاهی و از روی اغراض سیاسی در بوق و کرنا می کنند و با این بهانه به مؤسسه حمله و آن را تخطئه می کنند بدون اینکه به دنبال پاسخ و اصلاح باشند و علی رغم شفاف سازی مؤسسه و پاسخگویی مکرر مسئولین مؤسسه به دنبال سیاه نمایی هستند.