روحانی رییسجمهوری در جلسه ستاد مقابله با کرونا گفت: در بعضی بیمارستانها مراجعهکننده یک نفر نیست بلکه کل خانواده باهم مراجعه میکنند. برای ماه مبارک رمضان تصمیم گرفته شد که در مناطق آبی و زرد مراسم مذهبی با اجرای پروتکلهای بهداشتی آزاد است؛ اما در مناطق نارنجی و قرمز ممنوع است. البته برای شبهای قدر فعلا فرصت هست.
به گزارش جماران؛ حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از پاندمی کرونا به عنوان یکی از حوادث بسیار مهم قرن نام برد و گفت: در 4 ماه باقی مانده از فعالیت این دولت، مقابله با پاندمی کرونا و تلاش برای مهار این ویروس همچنان یکی ازاولویتهای اصلی است.
دکتر روحانی با بیان اینکه درطول 14 ماه گذشته از شیوع بیماری کووید 19، این ویروس نه از بین رفته و نه ضعیف شده است، گفت: امروز ساخت واکسن از اولویت های اصلی برای مهار این بیماری است و تجمعات و دورهمی ها باید همچنان به عنوان یک خطر تلقی شود.
رئیس جمهور مقابله با ویروس، لغو تحریم های اقتصادی، معیشت مردم و تکمیل و افتتاح طرح های نیمه تمام را 4 هدف مهم و اصلی در ماه های پایانی فعالیت این دولت برشمرد و افزود: دولت با همه توان به تلاش خود برای تحقق این 4 هدف اصلی ادامه خواهد داد و حتما در 4 ماه آینده شرایط قابل قبولی خواهیم داشت.
دکتر روحانی با بیان اینکه پاندمی کرونا برابر آمار رسمی تاکنون حدود 3 میلیون قربانی گرفته که آمار واقعی بسیار بالاتر از این رقم است، اظهار داشت: مردم ایران در 14 ماه گذشته علاوه بر مقابله با کرونا با تروریسم و جنگ اقتصادی تمام عیار نیز مقابله کرده اند و انصافا در این میدان با از خودگذشتگی و ایثار کادر درمان و مقاومت مثال زدنی مردم، کارنامه قابل قبولی به دست آمده است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه هر گاه ملت ایران با مشکلی مواجه شده قدرت ملی مردم تبلور یافته و به عبور از مشکلات کمک کرده است، تصریح کرد: ویروس کرونا سبک جدیدی از زندگی را پدید آورده است که ناچار از رعایت قواعد آن هستیم. این ویروس در 14 ماه گذشته نه از بین رفته و نه حتی ضعیف شده و برعکس حتی جهش یافته و تهاجمی تر هم شده است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه تاکنون داروی قطعی برای درمان این بیماری ساخته نشده است، گفت: موثرترین راه مقابله با این بیماری فعلا تزریق واکسن است که ساخت واکسن در داخل کشور و خرید و واردات واکسن از خارج از اولویت های اصلی ما در مقابله با این بیماری است.
باید قاطعانه با متخلفان برخورد شود
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه مردم باید با مشاهده کوچکترین علامت بیماری خود را قرنطینه کرده و به پزشک مراجعه کنند، خاطرنشان کرد: اینکه کسی مبتلا به کرونا باشد و سر کار برود یا در اجتماعات و دورهمی ها حضور یافته و یا بدتر از آن، به مسافرت برود به هیچ وجه قابل قبول نیست و باید قاطعانه با چنین متخلفانی برخورد شود.
دکتر روحانی با بیان اینکه دستورالعمل های بهداشتی باید بیشتر از گذشته با دقت اجرا و رعایت شوند، گفت: هیچ دوگانگی در دستورالعمل های بهداشتی وجود ندارد و در تمام مبادی ورودی رسمی کشور با دقت تمام از ترددها مراقبت می شود.
رئیس جمهور با اشاره به فرارسیدن ایام ماه مبارک رمضان اظهار داشت: بر اساس مباحث و تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا برگزاری مراسم مذهبی در شهرهای آبی و زرد با رعایت دقیق پروتکل ها آزاد و در شهرهای با وضعیت نارنجی و قرمز ممنوع است و درمورد مراسم شب های قدر نیز با توجه به شرایط آینده تصمیم گیری خواهد شد.
متن کامل سخنان دکتر روحانی به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
قبل از هر چیز میخواهم از مردم فهیم و بزرگوار کشورمان تشکر و سپاسگزاری کنم، هم برای سفرهای نوروزی که بسیاری از مردم مراعات کردند، برخی اصلا سفر نرفتند و برخی هم که سفر رفتند، پروتکلها را مراعات کردند. این جای تشکر و سپاسگزاری دارد. گر چه مجموعه خرید شب عید و رفت و آمد این ایام و سفر در مجموع ممکن است ما را با یک مشکلی مواجه کرده باشد که امروز هم در بررسیها دیدیم متاسفانه در 2 استان موج چهارم آغاز شده و در برخی از استانهای دیگر هم اگر مراعات نکنیم ممکن است وارد این موج شویم و باید حواس ما جمع باشد.
برای روز طبیعت از مردم متشکریم
برای روز طبیعت هم از مردم متشکریم که اکثریت قاطع مردم، مراعات کردند و از خانه بیرون نرفتند، به پارکها نرفتند. البته مامورینی هم که موظف بودند به مردم تذکر دهند و اجرای قانون کنند، از نیروی انتظامی یا مسئولین پارکها، از آنها هم تشکر میکنیم که تلاش کردند مردم با مشکل مواجه نشوند. امیدواریم شرایط به گونهای شود که مردم بتوانند در سالهای بعد جبران این دو سال را بکنند و شرایط، شرایطِ مناسبی شود.
امسال که در سال پایان قرن هستیم، بیتردید اگر به کل قرن، به کل 100 سال نگاه کنیم، در هر قرنی ممکن است یکسری مسائلی پیش آمده باشد و در این قرنی که گذشت نیز حوادث فراوانی داشتیم. جنگهای بینالملل و حوادث دیگر داشتیم، اما بیتردید یکی از حوادث بسیار مهم در این قرن همین پاندمی است. یعنی این حادثه و این بیماری یکی از مسائل بسیار بزرگ است و الان میبینیم چه جمعیت زیادی مبتلا شدند، چه جمعیت زیادی در مجموع از دست رفتند. اینکه نزدیک 3 میلیون نفر، اینکه میگوییم 3 میلیون، آنهایی است که مشخص است یعنی 2 میلیون 840 هزار نفری که الان اعلام میشود.
نزدیک 3 میلیون، آنهایی هستند که روشن است که ابتلای آنها مثبت بود و فوت کردند، خیلیهای دیگر در دنیا بودند که مثبت بودند و تست گرفته نشده، به هیچ روشی ثابت نشد و در جایی ثبت نشد و فوت کردند. رقم مرگ و میر حتما بالاتر از اینهاست. اینکه حادثهای در دنیا پیش آمده که این همه ابتلا، این همه مرگ و میر و الان حدود 13، 14 ماه است که همه جهان گرفتار است و این خیلی مساله مهمی است.
در این 4 ماه 4 هدف داریم و آنها را با همه قدرت دنبال میکنیم
ایران ما که مساله دیگری هم در کنار آن داشته است. دو حادثه بینظیر در این سالها داشتیم یکی حادثه پاندمی کرونا بود که بسیاری از کشورها یا همه کشورها را به نحوی گرفتار کرد و ما هم مبتلا شدیم، ولی در کنارش ما یک تروریسم اقتصادی و جنگ اقتصادی هم داشتیم که کشور دیگری نداشته است. آن هم بینظیر بوده، آن هم در قرن بینظیر بوده، این سه سال جنگ اقتصادی در 100 سال بینظیر بوده، در کشور ما که کم اتفاق افتاده، ممکن است مدتی جنگ بوده، 6 ماه، یک سال گرفتاری بوده، اما اینکه 3 سال مداوم جنگ اقتصادی به این صورت باشد در کشور ما نبوده و در دنیا هم به این صورت کم اتفاق افتاده است.
پس مردم ما در این سه سال پایانی قرن، هم با یک معضل بزرگ و جنگ اقتصادی مواجه بودند و هم با مساله کرونا که فشار زیادی به مردم وارد آورد و مردم در سختی فراوانی قرار گرفتند. الحمدالله مردم با ایستادگی و مقاومت، وحدت، کمکهای مومنانه، یاری یکدیگر، دستگیری یکدیگر، تلاش پزشکان، فداکاری همه کادر درمان در مجموع کارنامه قابل قبولی دارند.
هم در مبارزه با این بیماری و هم در مبارزه با تروریسم اقتصادی در هر دو زمینه کارنامه قابل قبول است، ولی طبیعی است که در یک بیماری مسری خطرناک عدهای جان خود را از دست میدهند، عدهای سلامتیشان دچار مشکل میشود و در یک جنگ اقتصادی هم زندگی مردم با مشکلات بسیار زیادی مواجه میشود.
علیرغم این حرفها همواره در همه مراحل هر جا برای ما مشکل پیش آمده، قبل و بعد از انقلاب، در جنگهای جهانی، هر وقت که بوده در این قرن، قرنهای قبل، قدرت ملی ما یک قدرت بسیار مهم و قابل افتخاری بوده است. وقتی ملت ما تصمیم گرفته، کنار هم قرار گرفته و ایستادگی کرده ولو با مشکلات، با چنگ و دندان ایستادگی کرده، ملت موفق شده و توانسته مشکلات خارجی، مشکلات طبیعی، بیماری، از هر چه هست عبور کند و از سر بگذراند.
دولت هم که تقریبا 4 ماه از دوران مسئولیتاش باقی مانده، در طول 4 ماه آینده همچنان یکی از اولویتهای ما مساله مقابله با این پاندمی و ویروس است و با همه توان تلاش میکنیم که در حد توان و امکانمان این ویروس را کنترل و مهار کنیم.
حتما انشاءالله 4 ماه آینده یعنی روزهای پایانی دولت، با این واکسنهایی که امروز برنامهریزی شده چه آنهایی که باید از خارج وارد شود، چه آنهایی که در داخل باید ساخته شود، شرایط نسبتا قابل قبولی خواهیم داشت. اگر واکسنها به موقع در بهار، آخر بهار و اول تابستان به دست ما برسد و واکسیناسیون انجام بگیرد، با تلاشهایی که انجام میگیرد حتما یک شرایط بهتری خواهیم داشت.
در این 4 ماه 4 هدف داریم و آنها را با همه قدرت دنبال میکنیم؛ مقابله با این ویروس، مساله تحریم اقتصادی که باید این تحریم را بشکنیم، مساله معیشت مردم و تکمیل و پایان یافتن طرحهای مهم اقتصادی که پیش رو داریم و باید در این 4 ماه تکمیل و افتتاح کنیم و تحویل بدهیم. این 4 اصل برای ما 4 اصل مهم است که انشاءالله تا آخر 4 ماه این موارد را دنبال میکنیم.
ویروس یک سبک زندگی جدیدی را برای دنیا به ارمغان آورد
به هر حال این ویروس یک سبک زندگی جدیدی را برای دنیا به ارمغان آورد. میبینیم همه دنیا سبک زندگیشان با 2 سال پیش فرق کرده است. همه جا در غرب، در شرق، بعضی جاها شدیدتر، بعضی جاها خفیفتر ولی یکی از تبعات این ویروس این بود که یک سبک زندگی برای ما آورد. ناچاریم این سبک زندگی را مراعات کنیم. سبک زندگی ممکن است تحمیلی باشد، یعنی برای مراکز عبادیمان، برای مراکز ملیمان، برای آموزش و فرهنگ و بازار و کسب و کارمان، هر کدام از اینها، تحمیلی است و نمیخواستیم و به ما تحمیل شده است، ولی این سبک زندگی را این ویروس به جامعه تحمیل کرده و چاره نداریم این سبکی که ویروس به ما تحمیل کرده، رعایت کنیم. اگر این سبک زندگی را رها کنیم حتما ضرر میکنیم. تا زمانی که مشکل این بیماری برای ما وجود دارد، باید مراعات کنیم.
این ویروس هم در طول این 14 ماه نه از بین رفت نه ضعیف شد. یعنی اول تصور این بود که یک دارویی یا چیزی پیدا میشود، داروی طبیعی، داروی شیمیایی، یک آمپول یا قرص و کپسولی پیدا میشود که فرد مبتلا 5 یا 6 روز بخورد، این ویروس را از بین ببرد. نشد، یعنی بشر به دارویی نرسید که بتواند این ویروس را از بین ببرد. خودِ ویروس هم مقاومت کرد، یعنی از بین نرفت.
بعضی از ویروسها دوره زمانی دارند، 6 ماه، یک سال یا دو سال هستند و میروند، ولی این ویروس از ویروسهایی نبود که برود. ایستاد و الان یک سال و چند ماه است که این ویروس ایستادگی کرده و بدتر هم شده، یعنی نه تنها این ویروس مانده، بلکه جهش پیدا کرده، نوع جدید این ویروس که اسمش را انگلیسی، برزیلی، آفریقایی، هر اسمی که بگذاریم، این نوع جدید خطرناکتر و بدتر است. در این یکی دو استانی که الان جهش چهارم را مشاهده میکنیم که شروع شده، مثل یک خط مستقیم بالا میرود، اصلا انحناء ندارد، کج نیست، خط مستقیم است.
وقتی خط مستقیم بالا میرود معنای آن این است که چقدر خطرناک است و چه مقدار آلودگی را سریع پخش میکند. الان در بعضی از بیمارستانها که مردم مراجعه میکنند، یک نفر نیست، کلِ خانواده با هم مراجعه میکنند. یعنی پدر و مادر و خواهر و برادر و نوه و عروس و داماد همه با هم مراجعه میکنند. این نشان میدهد که این ویروس یک ویروس خطرناکی است.
پس این ویروس دارو ندارد. خودش هم که رویِ خودش را کم نکرده که برود و ایستادگی میکند. تنها راه این است که توانمند شویم. یعنی بتوانیم جامعه را در برابر این ویروس قویتر و توانمندتر کنیم و راه دیگری نداریم. توانمندی هم راههای مختلفی دارد یکی از بهترین آنها واکسن است. واکسن میتواند بدن ما را آماده و توانمند کند.
امروز ساخت واکسن به عنوان اولویت مهم کشور، ورود واکسن، خرید واکسن به عنوان اولویت مورد توجه همه دستگاههای مسئول است. همه دنبال میکنند. ما هم این را دنبال خواهیم کرد.
مردم عزیز بدانند با کمترین علامت باید هم رابطه را با دوستان و اقوام را قطع کنند و هم باید به پزشک مراجعه کنند. این علامت ممکن است دردِ بدن باشد، ممکن است علائم تنفسی باشد، ممکن است علائم گوارشی باشد، ممکن است این علائم مربوط به حس بویایی و چشایی باشد. علائم مختلفی که ممکن است داشته باشد، باید مرتب به مردم آموزش دهیم و همه این علائم را برای مردم تکرار کنیم. مردم به هر یک از این علائم مبتلا شدند تصور نکنند خستگی، کوفتگی، یک سرماخوردگی عادی است، این را مهم بگیرند. مراجعه و مراقبت کنند برای اینکه دیگران آلوده و گرفتار نشوند.
مساله تجمعات و دورهمی را همچنان باید به عنوان یک خطر تلقی کنیم. هنوز خلاص نشدیم. ویروس جهش یافته هم در جامعه ما شایع میشود. در تجمعات، دورهمیها کاملا باید مراقبت کنیم. مخصوصا جاهایی که فضا بسته است، جاهایی که فضا باز است، یک مقدار شرایط متفاوت است. یک جا تهویه مناسب است، باز شرایط متفاوت است. جایی که فضا بسته و تهویه نیست، خیلی باید مراعات کنیم و تعهد و مسئولیتپذیری که ملت ما در طول این ماهها اجرا و عمل کرده، دقیقتر باید ادامه دهد.
الان آمار به ما میگوید مراعات دستورالعملهای بهداشتی کاهش پیدا کرده است. هر وقت رعایت دستورالعمل ها کاهش پیدا کند، یعنی موج جدید، یعنی خطر جدید. یک زمانی مراعات 85 درصد، 90 درصد است تا حدی اطمینان بخش است، اما وقتی مراعات زیر 60 درصد میشود، معلوم است چه وضعی پیش می آید. هر وقت مردم عادیانگاری کردند و این ویروس را دست کم گرفتند، احساس کردند مشکل تمام شده و مشکلی نیست، با یک معضل بسیار بزرگی مواجه شدیم. مخصوصا مردم عزیز ما نسبت به سالمندان و کسانی که دارای بیماری زمینهای هستند باید کاملا مراقبت کنند، چون آنها بیشتر در معرض خطر هستند.
در جلسه امروز، هم گزارشی از شرایط استانها داده شد، هم شرایط این ویروس موتاسیون یافته تشریح شد و هم اقداماتی که باید نسبت به استانهایی که امروز پیک در آنها شروع شده یا در معرض هستند که پیک در آنها شروع شود، ارائه شد. در جلسه تاکید شد باید از کسانی که تستشان مثبت است، با همه توان مراقبت کنیم، از قرنطینه ماندنشان و اینکه آنها تخلف نکنند. این تخلف، تخلفِ بسیار بزرگی است. بگوییم یک نوع جرم، کسی که میداند ابتلای او مثبت است و بیرون برود و جمعی را آلوده کند و توجه نکند. خیلی خطرناک است و باید برخورد شدید کنیم.
یک فردی سوار قطار، هواپیما یا اتوبوس میشود معمولا آنجا چک و مراقبت میکنند و اگر کسی را داشتند که مثبت بوده، در سامانه نگاه میکنند و ممانعت میکنند، اما آنهایی که با وسیله شخصی مسافرت میکنند، ممکن است مراعات نکنند. آنهایی که مثبت هستند کاملا باید مراقبت کنیم و هر کس تخلف میکند، قاطع با او برخورد کنیم. فردی که با نتیجه ابتلای مثبت به اداره میرود، بازار میرود، مسجد میرود، مسافرت میرود، هرکجا در جمعی حاضر میشود، دورهمی خانوادگی میرود، فرق نمیکند با این مساله باید برخورد شود.
نکته دومی که در جلسه تاکید شد و انشاءالله دوستان در بیان تبلیغاتی خود بیان میکنند، این است که در دستورالعملهای ستاد ملی هیچ دوگانگی وجود ندارد که بگوید یک برنامه خاصی برای یک کشور است، برای یک کشور دیگر نیست. هر کشوری مشکل داشته باشد، مطابق دستورالعمل ها اقدام می شود. الان برای 30، 40 کشور دستورالعملهای ویژه داریم و اجرا میکنیم، برای ما فرق نمیکند، هر کشوری که دچار مشکل است، دستورالعمل را نسبت به آن اجرا میکنیم. کسی که از سفر میآید دستورالعملها را نسبت به او دقیق اجرا میکنیم. هلال احمر و وزارت بهداشت و نیروهای کمکی در مرزها مستقر هستند و مراقبت میکنند که کسی که وارد کشور می شود مبتلا نباشند و این آلودگی را نیاورند.
و یکی از مسائل دیگری که در این جلسه محل بحث بود، بحث ایام ماه مبارک رمضان بود که برای مردم ما بسیار مهم است. درباره عبادت و مناسک مردم، اینجا تصمیمگیری شد که در مناطقی که وضعیت آنها آبی و زرد است، مراسم مذهبی با اجرای دقیق همه پروتکلهای بهداشتی آزاد است و آنجایی که وضعیت نارنجی و قرمز است، ممنوع هست. البته برای شبهای قدر هنوز فرصت داریم، ممکن است یک تصمیم خاصی برای شبهای قدر بگیریم، اما فعلا مراکز عبادی به این صورت خواهد بود. قرارگاه بررسی کرده و به این تصمیم رسیده، در ستاد هم همین مصوب شده است.
انشاءالله امیدواریم روزهای آینده روزهای سختی پیش روی مردم ما نباشد.
خسته نباشید عرض میکنیم خدمت همه کادر درمان که 14 ماه هست در رنج و زحمت فراوانی هستند و به همه استانداران، فرمانداران و بخشدارها هم خسته نباشید میگوییم و همه مسئولین، نیروهای مسلح، نیروی انتظامی، صدا و سیما، همه آنهایی که در این امر بسیار مهم در این 14 ماهه به طور منظم و مداوم تلاش میکنند، خدا قوت می گوییم و انشاءالله تلاش آنها مورد قبول خداوند و قدردانی ملت خواهد بود.
والسلام و علیکم و رحمه الله و برکات