عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با تأکید بر اینکه «خیلی نباید منتظر اجرای مفاد برجام دوره اوباما باشیم»، گفت: شکلی که مقامات ما برای حل مشکل با آمریکا در خصوص برجام در نظر دارند، مبنی بر این که ما احتیاج به مذاکره نداریم و آمریکا باید رأسا تحریم ها را بردارد و ما هم به تعهدات خودمان بر می گردیم یک اظهار نظر خوش باورانه است و امکان این قضیه وجود نخواهد داشت.
علی بیگدلی در گفت و گو با خبرنگار جماران، در خصوص اولویت های دولت جدید آمریکا اظهار داشت: با توجه به بحران هایی که اخیرا در آمریکا به وجود آمده و از طرف دیگر شیوع گسترده کرونا و مشکلات اساسی آب و هوایی و اقلیمی، بایدن یک سری اولویت های داخلی دارد. بعد از آن هم در سیاست خارجی ایجاد ارتباط با طرفداران سنتی مثل اتحادیه اروپا و تجدید نظر در روابط با روسیه و چین از جمله اولویت های دولت جدید آمریکا خواهد بود.
خیلی نباید منتظر اجرای مفاد برجام دوره اوباما باشیم
این کارشناس مسائل بین المللی افزود: البته به مسأله ایران هم خواهند پرداخت ولی در اولویت های اول تا سوم آنها نیست. از طرف دیگر با توجه به اینکه شرایط منطقه ای ما تغییر کرده، ما خیلی نباید منتظر اجرای مفاد برجام دوره اوباما باشیم. الآن مشکلات منطقه ما بسیار گسترده شده و از حساسیت بالایی برخوردار است. بعد از آمدن رژیم صهیونیستی به خلیج فارس، مربع ترکیه، عربستان سعودی، رژیم صهیونیستی در حال شکل گرفتن است که کار ما را مقداری مشکل تر می کند.
وی تأکید کرد: آقای بایدن نمی تواند مستقیما با ایران وارد مذاکره شود؛ بدون اینکه رضایت دوستان منطقه ای خود را در نظر بگیرد. اینکه مقامات ما می گویند آمریکا باید بدون هیچ شرطی تحریم ها را بردارد یک اظهار نظر سیاسی است. اگر قرار باشد آمریکا تحریم ها را بردارد و ما هم به تعهدات درون برجام برگردیم، هیچ تحولی در منطقه به وجود نمی آید؛ لذا با توجه به تحولات ایجاد شده در منطقه، بایدن با بسته ای برای مذاکره با ایران حاضر خواهد شد و آن این است که ایران هم باید نفوذ خودش را در منطقه کاهش دهد.
مذاکره به معنای این است که بنشینیم و مشکلاتمان را حل کنیم
بیگدلی ادامه داد: شکلی که مقامات ما برای حل مشکل با آمریکا در خصوص برجام در نظر دارند، مبنی بر این که ما احتیاج به مذاکره نداریم و آمریکا باید رأسا تحریم ها را بردارد و ما هم به تعهدات خودمان بر می گردیم یک اظهار نظر خوش باورانه است و امکان این قضیه وجود نخواهد داشت. یعنی به چه دلیل آمریکا باید این همه هزینه که کرده تا ایران را تحت فشار قرار بدهد را، بدون تغییر در رفتار ایران بردارد؟!
وی گفت: مذاکره به معنای این است که بنشینیم و مشکلاتمان را حل کنیم. یعنی وارد یک کانال دیپلماتیک شویم. دیپلماسی این طور است که شما باید امتیازی بدهید تا بتوانید امتیازی بگیرید. معلوم است که اگر ما در نقطه صفر باقی بمانیم این کار انجام نمی شود. ما چه امتیازی به آمریکا داده ایم که این همه امتیاز از آمریکا تقاضا می کنیم؟! دیپلماسی یک معامله و داد و ستد است که باید بین دولت ها انجام شود. بنابر این با آمدن بایدن همین مقدار که آمریکایی ها آمادگی پیدا کرده اند که با نرمش بیشتری و در ادامه با سیاست های اوباما با ما وارد مذاکره شوند، ما هم باید تغییراتی را در سیاست های داخلی و منطقه ای خودمان نشان بدهیم و به سمت درک این برویم که بدون مذاکره امکان رها شدن از مشکلات داخلی وجود ندارد.
شرایط منطقه ای تغییر کرده و رژیم صهیونیستی در منطقه ما لانه کرده است
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اظهار نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه آمریکا باید معذرت خواهی کند و غرامت بدهد، افزود: در اینکه ترامپ از برجام خارج شد و یک کار خلاف قواعد بین المللی انجام داد بحثی نیست؛ ولی شرایط تغییر کرده است. سیاست تابع زمان و مکان است. یعنی ما نمی توانیم امروز حرفی بزنیم و بگوییم تا 20 سال دیگر تغییری در آن نمی دهیم. شرایط منطقه ای تغییر کرده و رژیم صهیونیستی در منطقه ما لانه کرده است.
وی تأکید کرد: اگر ما رفتار خردمندانه ای را در شیخ نشینان خلیج فارس داشتیم، هیچ وقت آنها تن به آمدن رژیم صهیونیستی نمی دادند. ما شرایط را طوری به وجود آوردیم که آنها راه را برای آمدن رژیم صهیونیستی باز کردند. به هر صورت منطقه تغییر کرده و ما باید خودمان را برای یک سیاست متفاوت آماده کنیم. این سیاست متفاوت حتما باید با تغییراتی در داخل و منطقه همراه باشد.
بیگدلی با بیان اینکه ما باید خودمان را برای مذاکره آماده کنیم، تصریح کرد: هزینه هایی که در منطقه کرده ایم می تواند باعث شود که ما پشت میز مذاکره امتیاز بگیریم. ما تا چه زمانی می خواهیم در کشورهای منطقه باقی بمانیم و وضع زندگی مردم این طور باشد و متأسفانه هر روز گسل بین دولت و ملت عمیق تر شود؟
هیچ دولتی در آمریکا جرأت نمی کند اسرائیل را نادیده بگیرد
وی در خصوص رابطه دولت بایدن با رژیم صهیونیستی نیز گفت: هیچ دولتی در آمریکا جرأت نمی کند اسرائیل را نادیده بگیرد. اما به خاطر اینکه لابی های یهودی از ترامپ حمایت کردند او پاسخ حمایت های آنها را داد و به خاطر رفتارهای شخصی خودش موفق نشد که دوره دوم رئیس جمهور شود. رفتارهای شخصی او غیر اخلاقی و غیر منطقی بود و امروز این لابی ها طرفدار بایدن شده اند.
این کارشناس مسائل بین المللی افزود: همسر کاملا هریس یهودی است و بنابر این بایدن نمی تواند با یهودی ها ارتباط نداشته باشد. در آمریکا یهودی ها از قدرت بالایی برخوردار هستند. اما رفتار شخصی و ارزش های حاکم بر جمهوری خواهان ممکن است که در دموکرات ها وجود نداشته باشد. ممکن است امتیازاتی که ترامپ به صهیونیست ها داد از جمله به رسمیت شناختن پایتخت را بایدن به آنها ندهد، ولی محال است کسی بتواند آنها را نادیده بگیرد.
وی گفت: منافع بایدن در این است که خاورمیانه را آرام کند. با توجه به سرمایه گذاری های هنگفتی که آمریکایی ها در منطقه کرده اند، باید به سمت آرام کردن منطقه برود. کشور ما هم از یک قدرت نسبی در منطقه برخوردار هست و باید از حق و حقوقش برخوردار شود. ولی دوره اوباما گذشته و شرایط تغییر پیدا کرده است. بنابر این برای اینکه ما هم به منافع خودمان برسیم باید از کانال دیپلماتیک وارد شویم؛ نه کانال های آرزویی و ایدئالیستی که مجلس اظهار نظر می کند.
بیگدلی در پایان تأکید کرد: در فضای بین المللی و مطابق با استانداردهای جهانی، ما هیچ راهی جز مذاکره کردن، خارج شدن از نقطه صفر و دادن و گرفتن امتیاز نداریم. اگر بخواهیم در نقطه صفر خودمان بمانیم، با این شرایط اقتصادی که دارد به مردم تحمیل می شود، به نقطه مطلوبی نخواهیم رسید.