یادداشت پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران

یادداشت/

انصاف مصباح

روزی آیت الله مصباح دردمندانه شکایت به یادگار امام برد و بی خبر از داستان و جواب و توضیحات، مجددا از آنچه تحریف می خواند، شکوه کرد. یادگار امام هم عین صوت و نوار امام و همه توضیحات را توسط یکی از دوستان مشترک برای ایشان ارسال کرد. آیت الله مصباح هم انصاف به خرج داد و پذیرفت و قول داد دشنام های دوستانش را جبران کند. چنین بود که ایشان بعد از مدتی کوتاه در سمیناری که درباره تعلیم و تربیت از منظر امام برگزار می شد از موسسه تنظیم و نشر آثار امام تقدیر کردند.

پایگاه خبری جماران: سالها قبل و بعد از اینکه صحیفه امام خمینی توسط موسسه تنظیم و نشر آثار امام منتشر شده بود، یک مطلب گروهی از فعالان عرصه فرهنگ و سیاست را نسبت به این کتاب ارزشمند حساس کرد. 

داستان از این قرار بود که «صحیفه امام خمینی» بعد از حدود یک دهه که از انتشار «صحیفه نور» می گذشت منتشر شده بود. 

صحیفه نور نام مجموعه سخنان و پیام های امام بود که در دهه شصت و در زمان حیات امام و توسط وزارت ارشاد منتشر شده بود. این کتاب مشتمل بر اشتباهات و نواقصی بود. و همین عاملی شد که موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی به فرمان امام تشکیل شود و بعدها در دهه هفتاد بعد از برطرف کردن اشکالات و تکمیل نواقص مجموعه سخنان و پیام ها و احکام امام را با عنوان «صحیفه امام خمینی» منتشر کند. 

سالهای ریاست جمهوری خاتمی بود و یک بحث در میان اهل سیاست و فرهنگ به صورت داغ مطرح می شد: «مردم ملاک مشروعیت هستند و یا انتساب به خدا بدون نظر مردم هم مشروعیت زاست».

و در چنین شرایطی و در همان روزها ناگاه یک اختلاف بین نسخه های صحیفه نور و صحیفه امام مورد توجه واقع شد. این نکته البته به صورت شفاهی طرح می شد و توسط موسسه هم توضیحاتی داده می شد. اما این گذشت تا سالهای بعد از ۱۳۸۸. سالهایی که کسانی شمشیر را از رو بستند تا یادگار امام را بنوازند و همین هم بهانه حمله آنها به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی شد. 

اما داستان آن عبارت که مربوط به سخنرانی امام در جمع پاسداران انقلاب اسلامی، قرچک ورامین در تاریخ 4 / 4 / 58 است:

عبارت مورد نظر در متنی که از سوی مؤسسه نشر آثار امام منتشر شده است یعنی صحیفه امام چنین است: «... پس حکم مال قانون است، قانون حکومت می کند در مملکت اسلامی، غیر قانون هیچ حکومتی ندارد». ولی همین عبارت در متنی که سالها قبل از تشکیل مؤسسه منتشر شده است یعنی «صحیفه نور» چنین درج شده است. «... پس حکم از آن قانون خداست و قانون خدا حکومت می کند. در مملکت اسلامی باید قانون خدا حکومت کند و غیر قانون خدا هیچ چیز حکومتی ندارد» .

پیداست که حذف «خدا» در این عبارت امام می توانست چقدر شبهه ناک باشد.

البته این شبهه را می شد با رجوع به موسسه بر طرف کرد ولی در همان روزها «هفته نامه ای وابسته به محافل افراطی در چند شماره پیاپی با درنوردیدن حریم شرع و قانون در ضمن مطالبی آکنده از جعل و افترا با استناد به تفاوت های میان دو متن منتشر شده از یک سخنرانی حضرت امام خمینی(س)-( در صحیفه نور و صحیفه امام )- اقدام به تشویش اذهان عمومی نموده و با مقاصد خاص سیاسی در صدد تضعیف مرجع قانونی و تنها نهاد ذیصلاح برای اظهارنظر درباره مطالب منتسب به امام خمینی برآمد»

نشریه مذکور وابسته به مجموعه آیت الله مصباح بود. موسسه بلافاصله پاسخ داد که در اصل سخنان امام کلمه «خدا» وجود ندارد و در چاپهای صحیفه نور به اشتباه وارد شده  است. موسسه برای اثبات نظر خود عین صوت امام را در فضای مجازی منتشر کرد و نوشت:«در صحیفه نور در این عبارت کوتاه چهار بار کلمه خدا بعد از کلمه قانون اضافه شده است که در سخنان امام نبوده است. با شنیدن صدای امام و مقایسه دو متن، حقیقت امر به آسانی آشکار می شود که آیا متن صحیفه امام که مؤسسه منتشر کرده مطابق با صدای امام است یا متن صحیفه نور که نشریه، مدعی صحت آن است؟‌»

اما این دوستان که دنبال تخریب موسسه بودند، دست از تخریب باز نکشیدند و مرتبا در محافل خود نوشتند و گفتند و تخریب کردند. 

در این میان، روزی آیت الله مصباح دردمندانه شکایت به یادگار امام برد و بی خبر از داستان و جواب و توضیحات، مجددا از آنچه تحریف می خواند، شکوه کرد. 

یادگار امام هم عین صوت و نوار امام و همه توضیحات را توسط یکی از دوستان مشترک برای ایشان ارسال کرد. 

 آیت الله مصباح هم انصاف به خرج داد و پذیرفت و قول داد دشنام های دوستانش را جبران کند. چنین بود که ایشان بعد از مدتی کوتاه در سمیناری که درباره تعلیم و تربیت از منظر امام برگزار می شد از موسسه تنظیم و نشر آثار امام تقدیر کردند و گفتند:«از همان اوایل رحلت حضرت امام در این زمینه کارهایی انجام گرفته و ما از دست اندرکاران موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی به سهم خومان تشکر می کنیم که در این زمینه زحمت های خوبی کشیده اند و خدمات خوبی ارائه داده اند و راه را برای تحقیق دیگران باز کرده اند.»

البته ایشان با این توجیه که خودشان در جایی به صورت علنی موسسه را نقد نکرده اند از پرداختن به «دروغ تحریف» ابا داشتند ولی به هر حال وقتی حقیقت را فهمیدند به اندازه ای که صلاح دانستند وارد میدان شدند. 

رحمت الله علیه

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
10 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.