دیپلمات سابق کشورمان با بیان اینکه اقدام راهبردی مجلس برای لغو تحریم ها کمک به منافع اسرائیل و عربستان است، گفت: به اعتقاد من نشأت گرفته از تحلیل های ذهنی غلطی است که دارد از جاهایی تزریق می شود. هیچ کشوری به این شکل قانونی دست حاکمیت و دولت خود را برای بهتر شدن اوضاع نمی بندد.
سیدجلال ساداتیان در گفت و گو با خبرنگار جماران، در خصوص طرح مجلس با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها»، اظهار داشت: الآن آقای بایدن ابراز تمایل کرده که به برجام برگردد و قاعدتا بخشی از تحریم ها و یا همه تحریم هایی که ترامپ در این رابطه برقرار کرده را ملغی کند. لازمه این موضوع فرآیندی است که باید صورت بگیرد.
این دیپلمات سابق کشورمان ادامه داد: اگر ایالات متحده به برجام برگردد، در کنار سایر اعضا می تواند مذاکرات خودش را داشته باشد. رهبری هم اظهار نظر کرده اند که اگر در قالب برجام باشد، بیایند و مذاکره کنند. عده ای به گمان این هستند که ممکن است آمریکایی ها در آن مرحله خواسته های دیگری را مطرح کنند و بخواهند در برجام تجدید نظر کنند و برخی از مواد برجام هم بخواهد تغییر کند. این فرآیند با آنچه که مجلس تصویب کرده متوقف خواهد شد.
مصوبه مجلس کمک به منافع آمریکا، اسرائیل و عربستان است
وی تأکید کرد: اسرائیل و عربستان بالا و پایین پریدند و پمپئو به عربستان آمد و نتانیاهو با وزیر امنیتش شبانه به عربستان آمد تا تدارکاتی کنند که جلوی بایدن را بگیرند. به نظر من با طرحی که مجلس تصویب کرد خود ما به آنها کمک کردیم. قاعدتا در بُعد سیاست خارجی هماهنگی های شورای عالی امنیت ملی تصمیم گیر است. ولی وضعیتی که دارد ایجاد می شود دست دولت و نظام را می بندد در اینکه بتواند شرایط موجود را تغییر بدهند.
ساداتیان افزود: ممکن است با بایدن و تیم او هم دچار تعارضات و مشکلاتی باشیم ولی اینکه دست دولت و نظام را ببندیم و اجازه تحرکات لازم را به آنها ندهیم و اینکه در جهت حفظ منافع ملی کشور تلاش های لازم صورت نگیرد، به اعتقاد من نشأت گرفته از تحلیل های ذهنی غلطی است که دارد از جاهایی تزریق می شود. هیچ کشوری به این شکل قانونی دست حاکمیت و دولت خود را نمی بندد.
اینکه چه کسی این تحلیل ها را به اینها می دهد جای ابهام بسیار دارد
وی در خصوص ارتباط تصویب این طرح با تحرکات اصولگرایان برای انتخابات سال 1400 نیز گفت: تحلیل آنها این است که اگر الآن مذاکراتی صورت بگیرد می تواند به نفع اصلاح طلبان و یا گروه میانه رو تمام شود و اینها برای ریاست جمهوری آینده موقعیت پیدا می کنند. اما باید از آنها پرسید که اگر دولت مطلوب شما بر سر کار بیاید، از کجا می دانید او می تواند این وضعیت را ادامه بدهد و مذاکره کند؟ معلوم نیست که چنین شرایطی برای او مهیا باشد.
این تحلیلگر مسائل بین المللی تأکید کرد: این وضعیت می تواند اوضاع را بسیار متغیر کند. ضمن اینکه اصلا معلوم نیست چیزی که از آن نگران هستید اتفاق بیفتد و جریان مورد نظر شما رأی نیاورد. چرا به فکر منافع ملی و منافع مردم و حتی یک روز جلوتر هم درصدد حل و جبران شرایط سخت مردم نیستید و از موقعیت هایی که فراهم شده و می شود به نفع مردم استفاده کنید؟ اینها جای ابهامات بسیاری دارد در تحلیلی که این آقایان دارند بر اساس آن عمل می کنند. واقعا اینکه چه کسی این تحلیل ها را به اینها می دهد و اینها را به این سمت هدایت می کند جای ابهام بسیار دارد.
با تصویب این طرح مجلس به دورانی بر می گردیم که شش قطعنامه سازمان ملل علیه ما تصویب شد
وی یادآور شد: با تصویب این طرح مجلس به دورانی بر می گردیم که شش قطعنامه سازمان ملل علیه ما تصویب شد و قطعنامه 1929 به سمت اجرایی شدن رفت. یعنی آنچه که ترامپ تلاش کرد وحدت مجموعه دنیا را علیه ما به دست بیاورد و یک هماهنگی در دنیا ایجاد کند که به موجب آن تحریم های وضع شده علیه ایران بر اساس قطعنامه های سازمان ملل باشد و موفق نشد. تحریم های او ظالمانه و یک طرفه بود که باعث انزوای او شد. اما این کاری که ما داریم انجام می دهیم به او کمک می کنیم که این هماهنگی و وحدت را در شورای امنیت ایجاد کند و قطعنامه هایی را علیه ما به تصویب برسانند.
ساداتیان تأکید کرد: ممکن است چین، اروپایی ها و حتی روسیه هم در این موضع قرار بگیرند که قطعنامه های جدیدی علیه ایران تصویب کنند. ادامه این قطعنامه ها فقط تحریم نیست و می تواند به ماده 42 منشور ذیل فصل هفتم منجر شود و اقدام نظامی متحد علیه کشور را شکل بدهد. ممکن است در آن شرایط دیگر کشور از اوضاعی که ترامپ نتوانست از آن بهره بگیرد برخوردار نباشد. ترامپ خیلی دلش می خواست این اتحاد را فراهم کند تا دست به یک اقدام نظامی بزند ولی تابع شرایطی که برجام بسیار به آن کمک کرد آمریکا علی رغم تلاش های اسرائیل و عربستان نتوانست به گزینه نظامی فکر کند؛ در آن شرایط ممکن است این اتفاق بیفتد.
آقایان نگران این هستند که اگر مذاکراتی صورت بگیرد در این مذاکرات چه اتفاقی می افتد
وی ادامه داد: چرا خود ما داریم به این روند کمک می کنیم؟ چرا خود ما داریم در این جریان حرکت می کنیم؟ آقایان نگران این هستند که اگر مذاکراتی صورت بگیرد در این مذاکرات چه اتفاقی می افتد. اگر در قالب برجام گفت و گویی صورت بگیرد، آن وقت ما مطالبه گر هستیم و درخواست هایی داریم و طلبکار لغو تحریم های یک طرفه هستیم. ولی اگر برعکس شود و در قالب قطعنامه های شورای امنیت علیه اقدامات ایران صورت بگیرد و پرونده ایران را امنیتی کنند، هم امنیت ملی و هم منافع ملی ما به خطر می افتد.
این دیپلمات سابق کشورمان گفت: من تعجب می کنم که واقعا در میان تصویب کنندگان این طرح کسی نبود که یک تحلیل درست به آنها ارائه کند؟ کسی نبود که یک راهکار منطقی به آنها ارائه کند که دارند به این سمت و سو حرکت می کنند؟