دختری 13 ساله در سفید سنگان لمیر از بخش حویق واقع در نزدیکی تالش به دست پدرش در خواب سر بریده شد. این اولین باری نیست که چنین قتل هایی درگوشه و کنار کشور آنهم به دلایلی واهی رخ می دهد.
پایگاه خبری جماران، سعید گیتی آرا: خبر کوتاه ولی بهت آور بود. «دختری 13 ساله در سفید سنگان لمیر از بخش حویق واقع در نزدیکی تالش به دست پدرش در خواب سر بریده شد!» دلیل این قتل اما دلخراش تر از شیوه ارتکاب آن است. از قرار معلوم ماجرا از علاقه دو جوان به همدیگر شروع می شود که به دلیل مخالفت های پدر دختر با ازدواج، تصمیم به فرار می گیرند. اما وقتی توسط پلیس دستگیر و به خانواده هایشان تحویل داده می شوند، دختر نوجوان که بسیار هم ترسیده بوده، به این دلیل که از روحیات پدر خود باخبر بوده است از ماموران پلیس می خواهد که او را تحویل خانواده اش ندهند. ولی سرانجام مطابق قوانین موجود، به پدرش که اندکی بعد در جایگاه قاتلش قرار گرفت، تحویل داده شد.
این اولین باری نیست که چنین قتل هایی درگوشه و کنار کشور آنهم به دلایلی واهی رخ می دهد. پیش از این نیز جراید و رسانه ها پُر بود از وقوع جنایاتی که دلیلشان صرفا به بهانه «بستن دهان مردم» و حفظ آبرو بود. اما آیا به راستی افراد می توانند با ارتکاب یک قتل، آبروی خود را حفظ کنند؟ شاید اگر این سوال را از کسانی بپرسید که عمری را با تعصب زندگی کرده اند با پاسخ«آری» روبرو شوید.
تغییر در نگاه ها و نگرش ها در کنترل و بازدارندگی این پدیده های شوم موثر است
در همین رابطه، شهیندخت مولاوردی در گفت و گو با خبرنگار جماران گفت: برای کنترل و بازدارندگی این پدیده های شوم قطعا علاوه بر تاثیرگذاری قانون، تلاش برای تغییر در نگاه ها، باورها و نگرش ها می تواند موثر باشد.
وی با بیان اینکه باید مجموعه تدابیر را مدنظر قرار داد، گفت: در بحث کلی خشونت علیه زنان هم نگاه ما این گونه بود. در لایحه «تامین امنیت زنان در برابر خشونت» مجموعه تدابیر را پیش بینی کرده بودیم، اعم از تدابیر بازدارنده و آموزشی، تدابیر قانونی و تدابیر حفاظتی و حمایتی که به موازات هم و همزمان باید در دستور کار قرار گیرند و این گونه نباشد که نخست قدم هایی برای اصلاح و تغییر قوانین بردارند و پس از مدتی، مجموعه برنامه هایی در مورد آموزش یا آگاهی جامعه تدارک دیده شود. اگر چنین باشد نتیجه ای در برنخواهد داشت. بنابراین باهم و به موازت هم بودن این تدابیر بسیار مهم است و تنها در آن صورت است که می توان انتظار بازدارندگی و تاثیرگذاری داشت.
قتل رومینا یکی از اشکال خشونت علیه زنان و دختران بود
این فعال حقوق زنان در ادامه گفت: جنایتی که در مورد رومینای 14 ساله رخ داد، به عنوان یکی از اشکال خشونت علیه زنان و دختران طبقه بندی می شود و معتقدم به صرف تغییر و اصلاح قانون به هدف موردنظر که ریشه کنی و رفع کامل این اعمال فجیع از زندگی انسان ها در بلند مدت است، نخواهیم رسید.
وی با اشاره به اینکه ساخت فیلم و تولید آثار فرهنگی و هنری بسیار موثر هستند، گفت: این موارد می توانند تاثیری غیرمستقیم و غیر قابل انکار در دور ساختن تفکرات خشونت زا از ساحت خانواده و جامعه داشته باشند و می توانند به کمک قانون بیایند، البته اگر اراده ای برای تغییر و اصلاح قوانین مربوطه وجود داشته باشد. بدون شک اگر با بهره برداری از تمامی ظرفیتها و ابزارها، از جمله شبکه های اجتماعی و فضای مجازی جهت نهادینه شدن فرهنگ ضدخشونت در کشور تلاش شود، وضعیت تغییر خواهد کرد.
بسیار استثنایی است که پدری فرزند خود را به قتل برساند
از سوی دیگر، کامبیز نوروزی در گفت و گو با خبرنگار جماران گفت: در ابتدا باید به خاطر رخ دادن این حادثه تلخ برای خانواده رومینا بسیار متاسف باشیم. از آنجا که در تحلیل این موضوع هنوز اطلاعات دقیقی نسبت به آنچه در اداره پلیس و در هنگام تحویل این دختر نوجوان به خانواده اش رخ داده، نداریم. نمی توانیم دقیق و مستند صحبت کنیم. اما به طور کلی با توجه به اینکه یکی از وظایف پلیس، پیشگیری پلیسی از وقوع جرم است. اگر اطلاعات آن حکایت از این داشته باشد که ممکن است با مواجهه دو نفر جرمی آنهم جرمی شبیه قتل اتفاق بیفتد، پلیس این اختیار را داشته که برای جلوگیری از وقوع جرم از این مواجهه ممانعت به عمل آورد.
وی افزود: به احتمال قریب به یقین کادر انتظامی پاسگاه اطمینان حاصل کرده اند که چنین جنایتی رخ نخواهد داد. به هر روی، هنوز برای داوری حقوقی در باب قصور ماموران پلیس در این ماجرا اندکی زود است. پلیس نمی تواند به صرف آنکه دختر نوجوانی بگوید اگر به خانواده تحویل داده شود، کشته خواهد شد حرف او را به سادگی بپذیرد. زیرا بسیار استثنایی است که پدری فرزند خود را به قتل برساند.
مشکل ما در قانون نیست
این حقوقدان بیان کرد: برای اینکه از دایره انصاف خارج نشویم، باید توجه کنیم که این اتفاق در یک روستای شهرستان تالش افتاده و نباید از پاسگاه یک روستا انتظار داشت که قابلیت های روانشناسی داشته باشد. درست است که آموزش های پلیس باید جامع بوده و لازم است که ماموران در هر مساله ای آموزش کافی دیده باشند، ولی باید توجه داشته باشیم که کادر انتظامی یک روستا مسلما تا این اندازه دانش اجتماعی و روان شناختی نداشته است. این قتل دردناک وضعیت بسیار پیچیده ای داشته و تصورش حتی برای متخصصین نیز دشوار بوده است.
نوروزی با بیان اینکه معتقد به خلاء قانونی در کشور نیست، گفت: البته این بدان معنا نیست که قوانین ما در حد کمال باشند. خیر، نواقص زیادی در قوانین ما وجود دارد اما مساله مهم تر و موثرتر یکی شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور بوده و دیگری میزان کارآمدی نهادهای قانونی است. دنبال خلاء قانونی گشتن چندان راه گشا نیست. چرا که ما امروز بسیاری از قوانین را داریم که درست اجرا نمی شوند. اتفاقا ما با مشکل تورم قانون مواجه هستیم. مشکل ما در قانون نیست. بلکه در شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه است که به دلیل جرم زا بودن، ارتکاب جرایم در مواقع بحرانی افزایش پیدا می کند. از سوی دیگر سازمان های مجری قانون نیز خود با مشکلات عدیده ای مواجه هستند و نمی توانند همان قوانین موجود را به درستی اجرا کنند.