در آبان 57 مدیر مجله فیگارو در پاریس، خدمت امام رسید در این دیدار که من هم حضور داشتم از امام سوال کرد که اگر پیروز شوید سیستم حکومت تان چیست؟ امام بدون معطلی گفتند جمهوری اسلامی. پرسیدند: جمهوری به کدام معنا؟ مردم پارلمان انتخاب می کنند و بعد پارلمان رییس جمهور و یا اینکه مردم راسا خود رییس جمهور را. امام فرمودند مثل خود همین جا، خود مردم راسا رییس جمهور را انتخاب کنند.
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، در سالروز صدور پیام روشنگرانه حضرت امام خمینی(س) مشهور به " منشور برادری "،به بازخوانی تاریخی و ضرورت بهره گیری از آن در شرایط امروز جامعه در گفت وگو با شخصیت های سیاسی ، مذهبی ، دانشگاهی و حوزوی و فعالان عرصه سیاست پرداخته است تا گامی به سوی "وحدت ملی "بردارد . آیت الله موسوی بجنوردی
یکی از شاگردان همیشگی امام خمینی (س) پس از تبعید ایشان به نجف اشرف است که رابطه استاد و شاگردی ایشان با حضرت امام (س) چنان محکم بود که پس از مراجعت امام از نجف به پاریس، وی نیز ایشان را همراهی کرد. وی معتقد است: ما یک خط واحد داریم به نام خط اسلام که همان خط امام است. خط امام فصل الخطاب همه است و وقتی قرار باشد خط امام فصل الخطاب باشد باید در مسیر اندیشه امام حرکت کنیم.آیت الله موسوی بجنوردی در گفت و گو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، با بیان اینکه اساسا اختلافی اگر هست در روش ها و عقاید است اما اتحاد در اصول و وحدت هدف باید وجود داشته باشد، گفت: وحدت غایتی است که همه به آن قائلند دارند.وی با بیان اینکه اختلاف در روش ها خود جزو رحمت شمرده می شود و باعث شکوفایی است، عنوان کرد: این مساله خود باعث می شود که نواقص امر گرفته شود و همگان رو به تکامل روند. اگر همه اعمال یکدیگر را تحسین کنند و هر کاری که شدهمه آن را تایید کنند، کیست که باید نواقص ما را بگیرد. لذا حکم عقل این است که همیشه باید دو سه گروهی که در هدف و اصول یکی هستند و هدفشان عمدتا همان اهداف اصلی انقلاب است ولی اختلافاتی در روش ها دارند، باید به رسمیت شناخته شودند.
وی با تاکید بر اینکه آنچه برای همه اصل و اساس در نظر گرفته می شود خط امام است، گفت: خط امام یعنی خط اسلام راستین و حال اگر همه پیرو خط امام باشیم ولی در روش و پیاده کردن، اختلاف نظرهایی داشته باشیم ، فی نفسه خوب است و همانطور که گفته شده است، "اختلاف امتی رحمه" یعنی اختلاف در درون امت خودش رحمت است.آیت الله موسوی بجنوردی ادامه داد: اینطور نیست که اگر کسانی که در اصول با هم یکی هستند، حتما باید در روش و راه هم با هم داری یک نظر و عقیده باشند. در هیچ جای دنیا هم اینگونه نیست و در کشورهای دارای دموکراسی شاهدیم که دولت سایه ای وجود دارد که هوای دولت فعلی را دارد و نقاط ضعف و اشکالات را می بینید و در واقع به دولت خدمت می کند چرا که همه معایب را عنوان می کند.وی با بیان اینکه انسان همیشه در معرض عیب و انحراف است، اظهار کرد: کسانی که همه کارها و رفتارمان را تایید می کنند، دوست نیستند. طبیعت بشر خودخواه است و خود را از همه بهتر میداند لذا اگر عیوب انسان گفته نشود هیچ وقت به اشتباهاتمان پی نمی بریم .
به گفته این شاگرد امام، اگر اختلاف سلیقه ای وجود دارد ، طرفین باید نقاط ضعف یکدیگر را گوشزد کنند تا بتوانند در مسیر تکاملی قرار گیرند. انسان موجودی عقلانی و منطقی است و می بیند کسی که دوست اوست، از او انتقاد می کند.وی خاطرنشان کرد: وجود چند جریان در یک انقلاب که وحدت هدف و خط دارند و همه در مسیر یک هدف واحد سیر می کنند ولی اختلاف سلیقه هایی هم دارند، نعمت است.
خط امام فصل الخطاب همه است
آیت الله موسوی بجنوردی با تاکید بر اینکه مهم ترین انقلاب ها انقلاب اسلامی ایران است، گفت: ما یک خط واحد داریم به نام خط اسلام که همان خط امام است. خط امام فصل الخطاب همه است و وقتی قرار باشد خط امام فصل الخطاب باشد باید در مسیر اندیشه امام حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه همیشه اینطور بوده که امت هایی که به حرف های غیر از حرف خودشان توجه نمی کنند همیشه عقب می مانند، گفت:در اصول اسلامی عنوان می شود که نصیحت کردن به رهبران دینی و کارگزاران و متصدیان امور از وظایف اسلامی ماست و بیان اشتباهات دیگران و توجه به نظرات دیگران بر همگان واجب است و اینها همگی خدمت به اسلام و انقلاب و خط امام است و بهترین راه برای حفظ انقلاب این است که همیشه در مقام رفع عیوب خود باشیم و به نحو احسن فکر و اندیشه و کشور را اداره کنیم.
متهم کردن منتقدان از خودخواهی است
آیت الله موسوی بجنوردی متهم کردن منتقدان را اشتباه و آن را ناشی از خودخواهی، دانست و اظهار کرد: گاهی انسان ها خود را یک سر و گردن بالاتر از دیگران می دانند که این حالت بسیار خطرناک است و اگر این حالت برای کسی ایجاد شود انسان در حال سقوط است. چرا که انسان موجودی است که همیشه رو به تکامل است و اندیشمند و عقلایی ودارای فطرت و قدرت تشخیص است. هیچ کس نمی خواهد در مسیر کار اشتباه باشد و همگان در صددند که رضایت خدا و مردم را درنظر بگیرند وکار خود را بر اساس عقل وعقلانیت پیش ببرند .
وی با اشاره به رویکرد امام درباره اختلاف نظرها، گفت: امام خمینی (س)هیچگاه این مساله را امری ناپسند نمی دانستند و نظرشان این بود که وقتی وحدت هدف دارید و اساس کارتان خط امام و انقلاب اسلامی است باید عیوب هم را بگویید. به اعتقاد امام، دو جریان می تواند در جامعه حضور داشته باشد ولی اینگونه نباشد که یکدیگررا بکوبند بلکه هر جریان طرز فکر خود را بگوید.
مدیر گروه فقه پژوهشکده امام خمینی و انقلاب با تاکید بر اینکه همیشه حق و حقیقت در دیالوگ و گفتگو مشخص می شود، گفت: یکی از بهترین روش ها در جوامع عقلانی امروز گفتگو و دیالوگ است و طی گفتگو است که حقیقت و واقعیت آشکار می شود.
وی افزود:دو جریان نباید با هم ضدیت کنند و اگر قبول دارند که در اصول و خط و سیاست کلی و مسایل انقلابی باهمند و فقط اختلاف سلیقه ای در نحوه پیادن کردن مسایل مختلف دارند، با هم دیالوگ کنند و در واقع همیشه در پی گفتگو باشیم نه تضارب.
هدف انقلاب، اسلام ناب و خط امام است
این مدرس دانشگاه با اشاره به مضرات تضارب، اظهار کرد: هدف انقلاب، اسلام ناب و خط امام است و در واقع باید گفت که همه اختلاف ها در مسیر است و همه پایان مسیر را خط امام می دانند و اگر در دیالوگ با هم عنادی نداشته باشیم، معلوم می شود که کدام مسیر به خط امام نزدیک تر است و راه را کوتاه تر می کند. وی درباره مرجع تشخیص اینکه چه کسی در خط امام است عنوان کرد: در هر جریان انقلابی افرادی هستند که السابقون سابقون اند و قرآن هم تعبیر زیبایی دراین باره دارد و می گوید این ها کسانی هستند که در شدت وحدت و تنهایی از تو حمایت کرده اند. در واقع آنهایی که از ابتدا انقلابی بودند و با امام حشر و نشر داشته و سالها شاگرد امام بوده اند، مذاق فقهی وعرفان و سیاسی امام را می دانند.
فصل الخطاب بعد از امام،نزدیکان و شاگردان امام اند
وی افزود: طبیعی است که در این مسیر کسی که نمی داند باید به کسی که می داند، رجوع کند و این حکم عقل است. پس فصل الخطاب بعد از امام باید کسانی باشند که از نزدیکان و شاگردان امام بوده اند و از اوایل با امام بوده اند.
آیت الله موسوی بجنوردی ادامه داد: کسانی که در وقت تنهایی امام حضور داشته اند، می دانند هدف امام و اصل و اولویت چه بوده است؟ قطعا اینها نسبت به کسانی که تازه به میدان آمده اند شناخت بیشتری از امام دارند.وی خاطرنشان کرد: کسانی که سالها شاگرد امام در کلاس های درس حکومت اسلامی بوده اند، همه ابعاد و جزییات این دیدگاه امام را می دانند. این مدرس دانشگاه در ادامه با اشاره به جدایی دو جریان روحانی از یکدیگر در زمان امام، گفت: این دو جریان هر دو یک هدف داشتند ولی با هم اختلاف سلیقه داشتند . حضرت امام هم هر دو را تایید می کرد و هردوی اینها در خط امام و به دنبال تعالی انقلاب و اسلام بودند. اما به دلیل سلیقه متفاوت از هم جدا شدند و قطعا اشکالی هم ندارد که دو گروه که وحدت هدف دارند و انقلاب و اسلام برای آنها اصل است، دو روش داشته باشند.وی درباره ماهیت این اختلافات، گفت: این دو جریان در مسائل سیاسی و و در حوزه اقتصاد و مساله مداخله روحانیت در انتخابات اختلافاتی داشتند. حضرت امام با مداخله روحانیت در امور مردم مخالف بود و مرتب می گفت مردم قیم نمی خواهند و شما فقط باید افرادی را معرفی کنید و نباید الزام کنید که هر کس به اینها رای داد خوب یا بد است. فقط تا حدی که آگاهی دارید بگویید و خیال نکنید مردم سفیه هستند. مردم عقلانیت دارند و آگاهند و روشن لذا بگذاریم با اختیار خود بهترین را انتخاب کنند .
قوام انقلاب و خط امام به وحدت است
موسوی بجنوردی در ادامه این گفتگو با اشاره به ضرورتهای مطرح شدن طرح وحدت ملی تصریح کرد: وحدت در هر حالتی امری است نیکو و قوام انقلاب و نظام و خط امام به وحدت است و همه باید درصدد وحدت و رفع اختلافات باشیم . ما با هم دشمنی نداریم. وقتی چند برادر با هم قهر می کنند هیچ کدام بدی دیگری را نمی خواهد . جامعه ای که برای یک هرف کار می کند باید وحدت داشته باشد.
وی افزود: واضح است که وقتی می توانیم بر دشمنانمان فائق شویم که وحدت داشته باشیم و بزرگترین ضربه به دشمن وحدت است و بزرگترین خدمت به دشمن تفرقه است. استعمار از گذشته سیاست کلی تفرقه کن، سیادت کن، را داشته است. لذا باید وحدت کرده و همه با وحدت و برادری و الفت دشمن را مایوس کنیم .
وی تاکید کرد: آنچه همه قبول دارند و فصل الخطاب است خط امام است و در واقع باید پیرامون خط امام وحدت کنیم. خط امام اساس کار ماست، چرا که امام معمار انقلاب ماست و تمام خطوط اصلی انقلاب اندیشه امام است و به اعتقاد ما اندیشه و خط او اسلام ناب است و چون اساس ما اسلام است، لذا باید به دنبال خطی برویم که ما را به اسلام نزدیک می کند و عینیت می دهد لذا آنچه امروز ما را با اسلام عنیت می دهد، خط امام است.
موسوی بجنوردی خاطرنشان کرد: خط امام هم امروز روشن است، خود امام مشخصه های آن را بیان کرده است لذا در این باره باید به صحیفه امام و سخنان و اعلامیه ها و بیانات امام مراجعه کنیم و آن ها را مبنا قرار دهیم.وی درباره چرایی مخالفت برخی با وحدت، تصریح کرد: من نمی دانم این چه تئوری ای است که با وحدت مخالفت می کند، عقلانیت به دنبال وحدت است و می گوید وقتی هدف یکی است تفرقه چه معنایی دارد. تفرقه در جامعه عقلایی یک امر ناپسند است و آنچه نیکو پنداشته می شود، وحدت است. این شاگرد امام با بیان اینکه امام مرتب این کلمه را می گفت که "همه با هم"، افزود: دلیل پیروزی انقلاب ما هم وحدت بود چرا که همه گروهها در رهبریت امام وحدت داشتند و بر این اساسا توانستند بزرگترن امپراطوری که همه ابرقدرت ها در همه ابعاد از او حمایت می کردند را با دست خالی و فقط با وحدت شکست دهند.وی افزود: شاید کسانی که دیگران به ضد انقلاب و .. متهم می کنند، علم غیب دارند چراکه کسی را که ظاهرا چیز دیگری می گوید را به ضد انقلاب و ضدیت با امام متهم می کنند.
جایگاه مردم و نخبگان در اندیشه امام
وی در پاسخ به این سوال که برای رسیدن به مفاهمه بر سر مفاهیم اساسی چون منافع ملی است، چه باید کرد، توضیح داد: در همه جای دنیا، این نخبگان و فرهیختگان هستند که این مفاهیم را تعریف و تبیین می کنند و در واقع کسانی که هم با دین و هم با علم سر و کار دارند و در مسیر انقلاب هستند باید تعیین کننده این مفاهیم اساسی در جامعه باشند.موسوی بجنوردی با اشاره به جایگاه مردم و نخبگان در اندیشه امام، گفت: اگر درباره سخنان امام جستجو کنیم، مشاهده می کنیم که امام دو واژه را بیشتر از همه در سخنان و ادبیات خود به کار برده است یکی اسلام و و دیگری مردم. ایشان در زمان درس دادن هم همینطور بودف در سخنرانی ها و اعلامیه های مهم هم اسلام و مردم بیشترین کاربرد را داشتند و این هاست که باید نصب العین ما قرار گیرد.
وی با ذکرر خاطره ای عنوانکرد: در آبان 57 مدیر مجله فیگارو در پاریس، خدمت امام رسید در این دیدار که من هم حضور داشتم از امام سوال کرد که اگر پیروز شوید سیستم حکومت تان چیست؟ امام بدون معطلی گفتند جمهوری اسلامی. پرسیدند: جمهوری به کدام معنا؟ مردم پارلمان انتخاب می کنند و بعد پارلمان رییس جمهور و یا اینکه مردم راسا خود رییس جمهور را. امام فرمودند مثل خود همین جا، خود مردم راسا رییس جمهور را انتخاب کنند.
وی با انتقاد از کسانی که عنوان می کنند امام به جمهوریت اعتقاد نداشت، اظهار کرد: امام در درس حکومت اسلامی کلمه مردم و اسلام را مرتبا به کار میبرد و در پاریس هم که هنوز معلوم نبود پیروز می شود یا نه ، به صراحت و بدون معطلی گفت جمهوری اسلامی ، در ایران هم که در بین مردم گفتند ، جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم نه یک کلمه زیاد. آیا این افراد علم غیب دارند که امام در باطن شان به این مساله اعتقاد نداشتند.
وی در رابطه با نقش احزاب در نظام جمهوری اسلامی، گفت: احزاب چشم و گوش خوبی برای دولت ها هستند و دولتها از طریق آنها می توانند نواقص خود را دریابند لیکن احزابی که در حوزه منافع ملت و کشور فعالیت می کنند می توانند بازوی محکمی برا ی دولت ها باشند.
وی درباره ظرفیت های قانون اساسی نیز عنوان کرد: به اعتقاد من قانون اساسی ما از بهترین قوانین دنیاست و نسبت به قوانین اساسی سایر کشورها اصول بسیار مترقی دارد و همه شئون ملت اعم از عدالت خواهی و شئون اخلاق، حقوق زن و عدم تبعیض در این قانون موجود است و اگر به آن عمل شود، بهترین قانون اساسی در بین قوانین اساسی دنیاست . لذا همه باید همت کنیم تا قانون اساسی نصب العین همه باشد و همه مرام و روش مان بر اساس قانون اساسی باشد. آیت الله موسوی بجنوردی در خاتمه با اشاره به دوران زمامداری حضرت امام خمینی(س) عنوان کرد: امام موجود قانونمندی بود. من 10 سال عضو شورای عالی قضایی بودم و می دیدم که ایشان هیچگاه زیر بار کار غیرقانونی نمی رفت . خیلی مقید به قانون بودند و این، از مشخصه های روشن امام است . در واقع وقتی شخص اول اینگونه به قانون اهمیت دهد و قانون گرا باشد، کسی جرات نمی کند خلاف قانون عمل کند و این خیلی مهم است. در جامعه ای که قانون حاکم باشد ،عدالت اجتماعی هم هست و تبعیض ها از بین می رود و هرکس به استحقاق خود می رسد و در واقع این رویکرد از موفقیت های بزرگ امام است.
کپی شد