پایگاه خبری جماران، سعید گیتیآرا: شامگاه پنجشنبه، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در ایران اعلام کرد که از آغاز روز جمعه ۲۴ آبان سهمیهبندی بنزین آغاز شده و قیمت هر لیتر بنزین سهمیهبندی ۱۵۰۰ تومان و هر لیتر بنزین آزاد ۳ هزار تومان است.
در پی این تصمیم، اعتراضاتی در گوشه و کنار جامعه اتفاق افتاد که حوادث تلخی برای کشور رقم زد. در همین راستا، یک فعال سیاسی گفت: میگویند در کشورهای دیگر نرخ بنزین فلان مبلغ است و نتیجه میگیرند که قیمت آن در ایران ارزان است. این حرفی درست است ولی آیا درآمدهای مردم ما هم با درآمدهای مردم آن کشورها یکسان است؟
فائزه هاشمی رفسنجانی در گفت و گو با خبرنگار جماران گفت: اینکه باید قیمت بنزین یا هر کالای دیگر در کشور واقعی شود، جزو اصول اقتصادی درست و سالم بوده و باید این اتفاق بیفتد. ولی این موارد یکسری اما و اگر به دنبال دارد که اگر فراهم نشود، میتواند برهم زننده یا اخلالگر اقتصاد کشور باشد و حتی مشکلاتی را در کل جامعه به وجود آورد.
چرا این کار تدریجی صورت نگرفت؟
وی افزود: قیمت بنزین قرار بود واقعی شود؛ اولا چرا این کار تدریجی صورت نگرفت؟ دولت از چند سال قبل مکلف شده بود که قیمت بنزین را تدریجی افزایش دهد. دوم اینکه، آیا واقعی شدن قیمت بنزین به معنای آن است که از مردم پول بیشتری بگیریم و در ازایش به آنها کمک مالی کنیم؟ مگر این همان کاری نبود که آقای احمدینژاد کرد؟ واقعی شدن قیمتها یعنی جلو یارانهها گرفته شود و درآمد حاصل از آن به تولیدکنندگان بخش صنعت برسد تا تولید و «پول ملی» تقویت شود.
فائزه هاشمی بیان کرد: اینکه از مردم پول بیشتری بگیریم و دوباره همان را به آنها بازگردانیم چه معنا دارد؟ اینکه به 18 میلیون خانوار کمک مالی تعلق گیرد کجای «اقتصاد سالم» است؟ از همه مهمتر، میگویند در کشورهای دیگر نرخ بنزین فلان مبلغ است و نتیجه میگیرند که قیمت آن در ایران ارزان است. این حرفی درست است ولی آیا درآمدهای مردم ما هم با درآمدهای مردم آن کشورها یکسان است؟ اینجا اکثر مردم حدود بیشتر از 100 دلار حقوق میگیرند درصورتی که در آن کشورها پایه حقوق زیر 2000 دلار نیست.
نمیتوانیم از میان 10 شاخصه اقتصادی تنها به یکی درست عمل کنیم
وی ادامه داد: در اقتصاد باید همه موارد با هم همخوانی داشته باشد. ما نمیتوانیم از میان 10 شاخصه اقتصادی تنها به یکی درست عمل کنیم. متاسفانه امروز دولت به تمام سیاستهای پوپولیستی احمدی نژاد که با آنها مخالف بود، جامه عمل میپوشاند. البته شاید مقصر این موضوع آقای روحانی نباشد. زیرا نمیتوان نقش تحریمها و فشارهای ناشی از آن را نادیده گرفت و شاید همین فشارها دولت را مجبور کرده تا بنزین را گران کند.
فائزه هاشمی گفت: سیاستهای ما کار را به اینجا رسانده است. حتی مواردی چون یک شبه اعلام کردن گرانی بنزین و بالابردن 300 درصدی قیمت آن، به پای آقای روحانی نوشته خواهد شد و امروز شاهدیم که سایر مسئولین پای خود را از این اقدام بیرون میکشند و میگویند؛ افزایش این شکلی قیمت بنزین کار درستی نبوده است.
مگر مردم موضوعی جز حق خودشان را طلب کردهاند؟
وی ادامه داد: اما در رابطه با وقایع اخیر و مدل واقعیسازی قیمت بنزین، بیان چند نکته ضروریاست. نخست اینکه، آیا سیاستمداران متوجه نیستند مدتی است که برخی تصمیمگیری ها بر یکسری اصول اشتباه استوار شده است؟ مگر مردم موضوعی جز حق خودشان را طلب کردهاند؟
وی افزود: آیا مردم در شروع هر اعتراضی، رفتارهای مسالمت آمیز و مدنی نداشتهاند؟ آیا مسئولان نمیدانند که نحوه نادرست مدیریت اعتراضات، کار را به اینجا میرساند؟ نمیتوانیم بگوییم که اعتراضات نسبت به گرانی بنزین یک مرتبه بوده یا اینکه هیچ پایهای نداشته است. سوال اصلی اینجاست که چرا باید به این شکل بنزین را گران میکردیم؟
بالاخره مواردی چون استعفاء، نجابت و شرمندگی هم داریم
فائزه هاشمی رفسنجانی ادامه داد: چرا باید سیاستهای ما به نحوی تنظیم شوند که کشوری با این همه منابع به سهمیه بندی سوخت فکر کند؟ و به جایی برسیم که به 80 میلیون ایرانی کمک مالی کنیم؟ آقای روحانی مگر شما نگفتید یارانهها برخلاف عزت و کرامت مردم است؟ باید پرسید چه اتفاقی افتاده که همه این حرفها یادتان رفت؟
وی بیان کرد: باید پرسید چرا به این شرایط رسیدهایم؟ آقای روحانی اگر معترضین عددی نیستند، چرا اینترنت را قطع کردهاید؟ چرا این برخوردها اتفاق میافتد؟ بالاخره ما مواردی چون استعفاء، نجابت و شرمندگی هم داریم که میتوانیم در مواقعی از آنها استفاده کرده و مشکلات را کاهش دهیم و به سوی نجات کشور و مردم حرکت کنیم. چه زمانی میخواهیم به خود آییم و با تغییر سیاست، راه درست را انتخاب کنیم؟
آقای روحانی بگوید مردم چگونه میتوانند از حق اعتراض خود استفاده کنند؟
هاشمی گفت: مسئولین نباید فرصت سوزی کرده و به خواستههای مردم کم توجهی کنند. آنها به مردم میگویند میتوانید اعتراض کنید، ولی زمانی که مردم دست به اعتراض میزنند تهدید میشوند که مانیتور و دوربین دارند و یا از قوه قضائیه میخواهند که با معترضین به شدت برخورد شود.
وی افزود: آقای روحانی میگوید اعتراض حق مردم است. لااقل بگوید مردم چگونه میتوانند از این حق خود استفاده کنند؟ در حالی که در قانون اساسی آمده که تجمعات نیاز به اخذ مجوز ندارد، ولی متاسفانه این موضوع مانند برخی دیگر از موارد قانونی دچار استحاله شده و به شیوه دیگری در قبال آن عمل میشود.
باید شرایطی را برای مردم فراهم کرد تا اعتراض خود را مطرح کنند
فائزه هاشمی گفت: باید پرسید اصلا مگر مجوز تجمعی صادر میشود که افراد بتوانند اعتراض خود را از طُرق قانونی و با مجوز انجام دهند؟ اما با وجود همه این مشکلات، مردم نجیبانه اعتراض میکنند.
وی در پایان گفت: باید شرایطی را برای مردم فراهم کرد تا آنها بتوانند اعتراض خود را مطرح کنند. تنها با ایجاد این شرایط است که مردم میتوانند اعتراض خود را بیان کنند و خط معترضان واقعی از خشونت طلبان جدا می شود.